Rade tema odlicna.
Citao sam da su ga Rusi pronasli, da stiti od nozemoze, da ima uticaja na varou, i td.
Logicno posle svega napisanog je da te zamolim za text sa sto vise podataka i cinjenica o dejstvu napitka na pcele. Kao sto si napisao za ljude.
Rade zaintrigiralo me saznanje koje je izneo kolega Pasezad da se u njegovom receptu za obaranje varoe nalaze komponente (ne sve) i u slicnim kolicinama kao kod Kas-a.
Izvini jos jedno pitanje: Je li preporucljivo davati Kas u prolece i zasto ?
U Jugoslaviji varou je prvi put dijagnostikovala u okolini Dimitrovgrada 1976.g. prof dr Mira Lolin, sto ukazuje da je preneta iz Bugarske.
U SSSR je ova napast otkrivena jos 1966.g. pa su naucnici iz te ogromne zemlje od 1981. na Specijalistickom veterinarskom institutu u Moskvi godinama proucavali i prirodne preparate u preventivi i suzbijanju bolesti pcela. Jedan od njih svakako je i KAS-81.
Kao sto sam vise puta naveo, ekstrat gorkog pelina se koristi i u vocarstvu za suzbijanje gusenica. O tome moze strucno mnogo vise da nam napise nas dr Vlada.
Mnogi pcelari koji pripremaju biljne preparate u pcelarstvu, bar koliko ja pratim, u svojim proizvodima imaju biljke:gorki pelin, majcinu dusicu, borove pupoljke sa iglicama, beli luk i sl.
Ako sam dobro razumeo Ogranik, ispravite ako gresim, u tom preparatu je spoj prirodnih preparata i hemije. To je potpuno isto kao sto i ja godinama u avgustu koristim KAS i hemiju (super stip, herba strip, amitraz, i sl), a nauka i kaze moze istovremeno da se primenjuje KAS i hemija.
Nikako nemozemo da se samo na KAS oslonimo u borbi sa varoom jer po istrazivanju doktora Sergeja Luganskog obara varou oko 30%, sto je jako malo za jesenji tretman. Slicna su istrazivanja i prof dr Joze Rihara, svakako jednog od najpoznatih naucnika iz Slovenije.
Ali je, kao sto si naveo KAS odlican za kondiciju pcela, bolje prezimljavanje, manje uginulih pcela ujesen i zimi, odlicna preventiva protiv nozemoze. Malo li je? A ko ima ove biljke potpuno besplatan je. A moze i sa travarom saradnja, malo meda za propisno osusene i skladistene biljke. Ili bar prvih godina saradnja sa travarom da se bolje biljke upoznaju kod branja, zatim nacin susenja, skladistenja, i sl. Nije bas lako razlikovati gorki (beli) od crnog pelina, a u prirodi ima i jednih i drugih.
Najbolji efekat sa KAS-om je u sirup tokom dopune hrane u avgustu, eventualno pocetkom septembra.
Dobro je i u prolece, ali ne previse rano jer jako provocira leglo, pa je idealno krajem marta i u aprilu u sirupu ili pogacama.
Samo da sve zamolim koji pisu o KAS, da ovaj naziv pisu sve velikim slovima, jer su to pocetna imena 3 naucna radnika po kojima je ovaj preparat dobio ime. Ispostujmo Kasjukina, Alesenka, Smirnova (ovaj poslednji ima titulu akademika).
Jedino, da podsetim Djoku, posto je tema gorki pelin, da malo po secanju iz licnog iskustva opise kako utice na lecenje ljudi.
Izvinite postovane kolege o predugom postu.