Autor Tema: Gorki pelin  (Pročitano 17169 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • Pol: Muškarac
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
Gorki pelin
« poslato: Novembar 03, 2014, 09:39:59 »
Pelin: Gorak ukus pomaže stomaku

Lekovita priroda: Pelin je izuzetno delotvoran kod grčeva u želucu i crevima, hroničnog zatvora, žutice, žgaravice i lošeg daha. Kod visoke temperature i malarije efikasniji od kinina

Pelen ili pelin (Artemisia absinthium), gorčika, vermut, osenač, nazivi su iste biljke, u narodu poznate po lekovitim svojstvima. Latinsko ime je dobila po boginji Artemidi, koja ga je poklanjala ženama da bi se lakše porodile. Hipokrat ga je pripisivao protiv bolova, amnezije i reumatizma, a uvršten je kao lek i u sve naše srednjevekovne medicinske knjige. Samo je u 18. veku bio zabranjen, zbog zloupotrebe u opojne svrhe. Ipak, dobri poznavaoci znaju koliko je blagotvoran za organizam u određenim dozama, što su potvrdile i brojne zvanične studije.
Osobe sa Kronovom bolešću su ga uzimale tokom 10 dana, umesto steroida. Nakon toga je ustanovljeno da mnogim pacijentima steroidi više nisu bili potrebni, a kvalitet života im se poboljšao.
Pelin je i jedan od najbrže delujućih lekova, za sve tegobe sa varenjem i žuči, a snažno podstiče i apetit. Digestivna svojstva poseduje zbog izražene gorčine, zahvaljujući sastojku absintinu. Odavno je poznato da uzimanje gorkih namirnica pre jela pospešuje varenje, podstiče stvaranje žuči i rad creva. Osim toga deluje protiv grčeva u želucu i crevima, hroničnog zatvora, žutice, žgaravice i lošeg daha.
Koristi se i kod visoke temperature i malarije, čak se pokazao efikasnijim od široko rasprostranjenog kinina. Narodna medicina ga preporučuje i protiv gojaznosti i dijabetesa. U malim količinama podstiče rad bubrega i bešike, a ženama se preporučuje za regulisanje menstrualnog ciklusa.
Uzima se u vidu praha, tinkture, dodaje vinu i rakiji, a najpoznatiji proizvod je gorki liker pelinkovac. U lekovite svrhe koristi se koren i list, svež ili sušen u hladu. Koristi se u strogo propisanim dozama, a s obzirom na to da je izuzetno gorak, može da se meša sa medom i sokom ili da se popije u obliku kapsule.
Ali, uprkos lekovitim svojstvima, ne preporučuje se u trudnoći ako postoji rizik od moždanog udara, kao ni kod oštećenja želuca i drugih unutrašnjih organa. Ne sme da se uzima istovremeno sa preparatima gvožđa, ni kod težih obolenja bez saveta sa lekarom. Isto tako ne preporučuje se korišćenje duže od sedam dana, čak i kada nema nikakvih smetnji.

PRIPREMA
Čaj - Kašičicu pelina prelijte sa 2 dl kipuće vode i ostavite poklopljeno 15 minuta. Procedite i uzimajte do tri šoljice dnevno. Čaj se pije u malim gutljajima posle jela, najduže sedam dana. Nakon toga pauzira se sedam dana, pa može da se nastavi terapija. Po potrebi može da se zasladi, osim ako se uzima zbog problema sa probavom.
Vino i pivo - Pola šake pelina se sipa u litar belog vina ili piva i ostavi da odstoji dve nedelje. Zatim se procedi i uzima mala čašica tri, četiri dana uzastopno. Podstiče apetit, poboljšava varenje, a na prazan stomak se pije protiv glista.
Prah - Protiv gripa se uzima gram praha pelina, dva puta dnevno. S obzirom na gorčinu, prah može da se pomeša sa kašičicom meda.

Pelin je osnovni sastojak KAS-81 koji se koristi u pcelarstvu.
A Djoko je davno ovde pisao da ga je njegova baka lecila cajem od ove biljke kada je bio u nizim razredima osnovne skole.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Šolajić Miloljub

• Larva
  • Član na forumu od: Apr 2012
  • Starost: 73
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Arilje Brekovo 830 m
Odg: Gorki pelin
« Odgovor #1 poslato: Novembar 04, 2014, 10:20:29 »

"Vino i pivo - Pola šake pelina se sipa u litar belog vina ili piva i ostavi da odstoji dve nedelje. Zatim se procedi i uzima mala čašica tri, četiri dana uzastopno. "
Раде , рецепт за чај уреду али ово са пивом не пије воду- за прављење пелинковаца произвођаћи имају другу технологију а пића са екстремним вредностима не пију се  три четири дана узастопно већ искључиво чашицу две недењно. Изложени проблеми могу се решавати и чајем од хајдучке траве (спориш) који сузбија нежењену размену материја и стварање сл. радикала.

Van mreže Damnjanović Mića

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Apr 2014
  • Starost: 51
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Saprance 590 m,Trgoviste ,dolina reke Pcinje
« Odgovor #2 poslato: Novembar 04, 2014, 11:05:10 »
Kolega Rade bilo bi lepo ako bi postavili par fotografija (vasih) biljke pelina. Unapred hvala!

Van mreže Stevanović Sveto

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Užice 450 m
« Odgovor #3 poslato: Novembar 04, 2014, 18:48:29 »
Dok kolega Rade ne pronađe fotografije evo mog priloga. Pozdrav.

PS  Na prvoj slici je mladi pelin (u maju), a na ostalim je procvetao (juli)

• Matica
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
« Odgovor #4 poslato: Novembar 04, 2014, 21:05:15 »
Bravo Sveto fotografije belog (gorkog) pelina su ti odlicne.
Vec 7 godina koristim KAS, i do sada sam uvek pelin u listu i cvetu kupovao od poznatog kragujevackog travara, a ove godine po prvi put sam
isao sa njim u berbu navedene biljke. Jos uvek nisam samostalan u tome, a posebno u pravilnom susenju biljaka.
Posebno bi istakao, a on mi je prakticno pokazao razliku izmedju belog (gorkog) i crnog pelina. Samo prvi se koristi za KAS i mnoge tinkture i cajeve.
Tacno je da je na tvojim odlicnim fotografijama samo beli pelin. Taj beli ima skoro dvostruko krace stabljike od crnog pelina, cvetovi su mu zute boje, a kod crnog tamno braon.   
Licno mislim, da bez saradnje sa iskusnim travarom, kolege, ne bi trebalo da idete u samostalno berbu, susenje, skladistenje i sl.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Mihajlović Verica

• Urednik
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 62
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac n.v 195m; DB-50kom; pč.staž 20god
« Odgovor #5 poslato: Novembar 04, 2014, 21:24:06 »
Bravo Sveto fotografije belog (gorkog) pelina su ti odlicne.
Vec 7 godina koristim KAS, i do sada sam uvek pelin u listu i cvetu kupovao od poznatog kragujevackog travara, a ove godine po prvi put sam
isao sa njim u berbu navedene biljke.
Može li pelin (beli) da se stavi u rakiju (domaću) ?!

• Matica
« Odgovor #6 poslato: Novembar 04, 2014, 21:50:56 »
Moze Verice, pelin u cvetu propisno osusen u rakiju. Jednostavno grančica sa cvetovima ili vise njih zajedno.
Pelinkovac je piće sa belim (gorkim) pelinom.

• Urednik
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac n.v 195m; DB-50kom; pč.staž 20god
« Odgovor #7 poslato: Novembar 04, 2014, 22:01:01 »
Moze Verice, pelin u cvetu propisno osusen u rakiju. Jednostavno grančica sa cvetovima ili vise njih zajedno.
Pelinkovac je piće sa belim (gorkim) pelinom.

Hvala Rade , napraviću pelinkovac jer  ja volim gorka pića , pa se nadam da će i taj moj eksperiment uspeti ...:)
Ali moram da čekam da pelin procveta , do tada će i ovogodišnja rakija koju smo pekli Ja i Vlada da se "ukrti" :)

Van mreže Radovanović Branko

• Larva
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 52
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ljig, obronci planine Rudnik 450mnv
« Odgovor #8 poslato: Novembar 11, 2014, 18:10:07 »
Ima li negde par sadnica gorkog (belog) pelina?
Med na medu rodi

Van mreže Mijatović Milun

• Pčela
  • Član na forumu od: Okt 2012
  • Starost: 74
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kosjerić - Ražana 520m
« Odgovor #9 poslato: Novembar 11, 2014, 21:05:14 »

Rade tema odlicna . Nekako si se nametnuo kao dobar poznavalac ove materije oko KAS-a. Koristim KAS u prihrani kod uzimljavanja pocetak septembra u sirupu 3:2 oko 7 l po kosnici. Iskreno malo znam o njegovom dejstvu .Vidim pcele ga rado konzumiraju bruji ceo pcelinjak nekako zivnu e sad da li je to dobro ili ne ? Citao sam da su ga Rusi pronasli ,da stiti od nozemoze , da ima uticaja na varou itd.
          Logicno posle svega napisanog je da te zamolim za text sa sto vise podataka i cinjenica o dejstvu napitka na pcele. Kao sto si napisao za ljude. Rade zaintrigiralo me  saznanje koje je izneo kolega Pasezad da se u njegovom receptu za obaranje varoe nalaze komponente (ne sve) i u slicnim kolicinama kao kod Kas-a.
           Izvini jos jedno pitanje :Je li preporucljivo davati kAS u prolece i zasto ?

• Matica
« Odgovor #10 poslato: Novembar 12, 2014, 07:28:30 »
Rade tema odlicna.
Citao sam da su ga Rusi pronasli, da stiti od nozemoze, da ima uticaja na varou, i td.
          Logicno posle svega napisanog je da te zamolim za text sa sto vise podataka i cinjenica o dejstvu napitka na pcele. Kao sto si napisao za ljude.
Rade zaintrigiralo me saznanje koje je izneo kolega Pasezad da se u njegovom receptu za obaranje varoe nalaze komponente (ne sve) i u slicnim kolicinama kao kod Kas-a.
Izvini jos jedno pitanje: Je li preporucljivo davati Kas u prolece i zasto ?

U Jugoslaviji varou je prvi put dijagnostikovala u okolini Dimitrovgrada 1976.g. prof dr Mira Lolin, sto ukazuje da je preneta iz Bugarske.
U SSSR je ova napast otkrivena jos 1966.g. pa su naucnici iz te ogromne zemlje od 1981. na Specijalistickom veterinarskom institutu u Moskvi godinama proucavali i prirodne preparate u preventivi i suzbijanju bolesti pcela. Jedan od njih svakako je i KAS-81.
Kao sto sam vise puta naveo, ekstrat gorkog pelina  se koristi i u vocarstvu za suzbijanje gusenica. O tome moze strucno mnogo vise da nam napise nas dr Vlada.
Mnogi pcelari koji pripremaju biljne preparate u pcelarstvu, bar koliko ja pratim, u svojim proizvodima imaju biljke:gorki pelin, majcinu dusicu, borove pupoljke sa iglicama, beli luk i sl.
Ako sam dobro razumeo Ogranik, ispravite ako gresim, u tom preparatu je spoj prirodnih preparata i hemije. To je potpuno isto kao sto i ja godinama u avgustu koristim KAS i hemiju (super stip, herba strip, amitraz, i sl), a nauka i kaze moze istovremeno da se primenjuje KAS i hemija.
Nikako nemozemo da se samo na KAS oslonimo u borbi sa varoom jer po istrazivanju doktora Sergeja Luganskog obara varou oko 30%, sto je jako malo za jesenji tretman. Slicna su istrazivanja i prof dr Joze Rihara, svakako jednog od najpoznatih naucnika iz Slovenije. 
 Ali je, kao sto si naveo KAS odlican za kondiciju pcela, bolje prezimljavanje, manje uginulih pcela ujesen i zimi, odlicna preventiva protiv nozemoze. Malo li je? A ko ima ove biljke potpuno besplatan je. A moze i sa travarom saradnja, malo meda za propisno osusene i skladistene biljke. Ili bar prvih godina saradnja sa travarom da se bolje biljke upoznaju kod branja, zatim nacin susenja, skladistenja, i sl. Nije bas lako razlikovati gorki (beli) od crnog pelina, a u prirodi ima i jednih i drugih.
Najbolji efekat sa KAS-om je u sirup tokom dopune hrane u avgustu, eventualno pocetkom septembra.
Dobro je i u prolece, ali ne previse rano jer jako provocira leglo, pa je idealno krajem marta i u aprilu u sirupu ili pogacama.
Samo da sve zamolim koji pisu o KAS, da ovaj naziv pisu sve velikim slovima, jer su to pocetna imena 3 naucna radnika po kojima je ovaj preparat dobio ime. Ispostujmo Kasjukina, Alesenka, Smirnova (ovaj poslednji ima titulu akademika).

Jedino, da podsetim Djoku, posto je tema gorki pelin, da malo po secanju iz licnog iskustva opise kako utice na lecenje ljudi.

Izvinite postovane kolege o predugom postu.

Van mreže Tapušković Radojica

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Apr 2014
  • Starost: 57
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kolašin, Ključ 1450m
« Odgovor #11 poslato: Novembar 12, 2014, 16:56:00 »
        Nije predugo ako je zanimljivo.U Kolasinu ima u izobilju borovine pa cu spremiti borovih pupoljaka sa iglicama.                                     Ako neko od kolega iz Podgorice spremi pelina mozemo razmijeniti. Planirao sam da iduce godine koristim KAS.

Van mreže Mijatović Milun

• Pčela
  • Član na forumu od: Okt 2012
  • Starost: 74
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kosjerić - Ražana 520m
« Odgovor #12 poslato: Novembar 12, 2014, 17:07:57 »

Rade hvala na odgovoru, sasvim dovoljno za pojasnjenje. Znas kako se kaze "mnogo je samo kad biju ".Nego ako ima a ima sigurno jos znanja i stecenog iskustva o ovoj temi rado cu procitati kao i ostale kolege .
        Za sirovinu ne brini kod nas je ima u planini , dok dodje vreme za branje cucemo se i resiti problem.

• Urednik
« Odgovor #13 poslato: Oktobar 05, 2016, 21:45:26 »
Da li neko od kolega tačno zna koliko grama i kog pelina može da se stavi u litar rakije ?

Van mreže Pavlović Radoslav

• Pčela
  • Član na forumu od: Dec 2015
  • Starost: 67
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Gozd nad Kamnikom 830 m/nv
  • Tip košnice: AŽ-NASTAVLJAČE 10S , LR
« Odgovor #14 poslato: Oktobar 06, 2016, 20:22:31 »
Verice, ja dajem jednu manju grančicu pelina u rakiju ( 1l) prije cvetanja ali neznam koliko je to grama.Ocijenim od oka, da nebude previše gorka rakija.Tako isto kuvam i čaj sa osušenim pelimom koji je mešan i nabran prije cvetanja i u vreme cvetanja.Na Googl-u  je dobar tekst i opis zašto je sve pelin dobar i koliko ga treba dodavat.Evo Vam link.

http://www.zzjzpgz.hr/nzl/49/pet.htm

Lep pozdrav