U pancevu sam kupio tih 20 drustava sa LR kosnicama na dva nastavka. Ta drustva su bila tretirana od varoe Super strips-letvice,a ona prva su bila tretirana samo "Brstivarom" i to dimnim topom. Medjutim ja nisam znao jos jedan podatak a to da su kosnice sa drustvima iz Panceva imale od njih 20 , cak 12 podnjscu za skupljanje polena. To je ona podnjaca sa kosom daskom koja kad se kosa daska podigne u horizontalni polozaj pcele nastavljaju pravo kroz resetku i zatim idu gore , kad se spusti kosa daska pcele direktno preko kose daske su vec u kosnici .Odlicna je ! Ali kako su vec bila i su pocela uginuca starih pcela , ako se ta daska ne ocisti uginule pcele kako padaju na kosu dasku nastavljaju put kao otvoru i polako zatvaraju otvor podnjace
Kasnije sam kupio jos desetak drustava 3 od nekog iz Krusevca na AZ ramovima u 5-o ramnim nukleosima i jos 7 u LR kosnici od jednog stolara iz Velikog Gradista koji je to dobio u kompezaciju.Zima je bila topla, slusajuci starije kolege ja tu nisam imao mnogo prostora da istrazujem, povremeno kad je lep dan skinem poklopac pa gledam kroz zicu zbega sta se desava i tako... Moram jos ovo da dodam ...kad je Moj DEDA gledao drustva iz Kacareva i kad smo poceli da otvaramo kosnice Rodna Voja ...on onako sav uzbudjen kaoEUREKA kaze meni ...evo vidis dejane ovde je greska pcelara unakrsno je stavio nastavak i ramovi mu se krste , to je greska , ja kazem nije deda to je kosnica Rodna Voja , to je izmislio jedan nas pcelar tu iz Srbije i to je takav nacin pcelarenja ...a on kaze , ."Da mu ovako stoje nastavci unakrsno"..."POZDRAVI TI TOG TVOG VOJU " !!
Nakon mesec i po dana pocinju prvi problemi , mozda i ranije ...kosnice koje su bile drustva bez matice ili ona sa malim brojem pcela nisu vise bila u kosnici ...nema ni hrane nema ni pcela , suvi ramovi....Prvi mrazevi od nekoliko dana 2 drustva zaledjena kao da si ih blicnuo i kako koja gde stoji uginula i saka mrtvih pela na podnjaci, vire trupovi iz saca, brzo u institut a hvala Bogu pa ga mi u Jagodini imamo , kesica sa pcelama, ram iz te kosnice sa sve pcelama i pregled....nalaz na americku kugu Nozemu jos neke bolesti , za par dana stizu rezultati nema nista ...negativno .Uginule su od gladi.Kako je onaj prepakivao drustva da bi mi podvalio tako je i poremetio kucni red drustva kad je zahladnelo tu gde je bilo klube nije bilo hrane i uginule su.sa strane su bili ramovi sa medom zato mi to nije bilo jasno i zato sam pomislio da je to bolest neka ?! Kod jacih drustava koje sam doneo iz Panceva ogroman broj pcela ali jednog lepog zimskog dana , a bio ih je skoro cele zime , podignem poklopac i vidim kako ogroman broj milion pcela hoce da izadje gore kroz zicu zbega i to pokusavaju bas agresivno stice se utisak da ce da pregrizu zicu ZASTO? Tada nisam znao da su se podnjace za skupljanje polena zapusile i da pcele po lepom danu ne mogu da izadju napolje, naravno da sam to brzo shvatio i da sam jednim drvcetom poceo da izvalcim mrtve pcele, i podigao sam plodiste i video katastrofu i video meni nepozantu podnjacu , i ukapirao da su mi takve podnjace na vise od pedeset posto drustava jer imaju onaj levkasto zbeg sa obe strane za izlazak trutova.....Sve u svemu dok su se svi radovali toploj zimi i kako ce imati dobra drustva u prolece ja sam iz zime izasao sa od kupljenih na papiru 59 drustava sa 42 drustva. Iskreno tada sam mislio da sam imao velike gubitke , a sada mislim da sam dobro prosao
da , otprilike 5.6 januara sam uradio i tretman oksalnom kiselinom jer nisam smeo da se oslonim na Brstivar i da cekam prolece , to sam odradio po propisu 2,5 kubika po ulici gde su pcele itd...medjutim nakon nekog vremena , sam primetio da se jedno drustvo koje je bilo jako prosto "topi"...svakog dana ugine odredjen broj pcela , secam se i zute matice koja medju zadnjima otisla....Zatim sa prvim znacima proleca mi se javio jos jedan problem.posto sam pratio drustva u svim vrstama kosnica na ovim prostorima i njihov lagani prolecni razvoj, trebalo je odluciti kojom cu pcelariti.....to je od mene zhtevalo ozbiljan pristup...sve sam imao kod mene u pcelinjaku.AZ sam odmah eliminisao, ne znam zasto nesto me ona nije zainteresovala-Farar mi je jedno vreme bila apsolutni favorit, ali kao i nase pcelarstvo farar kod nas nema nikakv standard.Kad to kazem mislim da je od pcelara do pcelara dimenzija farar kosnice razlicit i svi imaju neku svoju inovaciju ?A onda sam na nekom forumu citao postove koje je pisao Slobodan Marjanovic iz Uzica i neki tekst da je on poceo da pcelari Fararom i da je dugo pcelario isom a onda se prebacio na LR iz razloga sto nije dovoljno zastupljena i sto imas problem da prodas roj na ramovima sa leglom i zato sto za LR imas standarde , delove na svakoj trafici, malte ne itd ...dovoljno da odustanem od farara.... inace koliko je meni poznato izokola jer ne poznajem licno kolegu Marjanovica on je i nakon prelaska nastavio neki svoj nacin a to je otprilike plodiste LR a medista su mu neki plitki polunastavci gde pcele izgrde devicansko sace -boxesi za proizvodnju meda sa sacem u tegli...gledao sam neko njegovo predavanje na YT.......Rodna Voja !!! Senzacija u svetu pcelarstva!... itekako dobar marketing, zazimljene pcele prave klube izmedju nastavaka, problem kod dodavanja pogaca je ogroman kod tretmana oksalnom ili letvicama takodje.Matica zaleze gde stigne...ali sve to bi mozda i proslo. Citajuci razne tekstove na forumima pa i na forumu Voje Brstine prvo sto mi je zapalo u oci je kad opravdava svoj nacin pcelarenja i svoju kosnicu je " Evo pitaj Peru , on bio sa mnom ako meni ne verujes" i tako uvek. Nikakvi ispravni statisticki podaci o kolicini ubranog meda po pasi , sezoni kako god...sve ide na rec i na pitaj tog i tog ako meni ne verujes...tu sam se moram priznati lomio. Voja Brstina je veliki poznavaoc pcela i pcelarstva. kako bi se reklo cist OPERATIVAC. U zabludi ste ako mislite da mozete o pcelarstvu sa njim "ravnopravno" da pricate Voja to sve zna bolje , da znate....i ima dosta istine u tome. Odredjeni ljudi imaju tu karakternu osobinu a ona se zove "Zarazan je" Ako se odlucite za kosnicu RV prinudjeni ste ovako ili onako ili kako god da budete Vojina ekipa.Nikada nisam bio clan ni jedne partije, nikada me sekte nisu zanimale nisam cak ni navijac , naucili me da kazem za Zvezdu ali nista mi to nije nikad znacilo...da ispostujem sebe odustajem od te vrste pcelarenja iz licnih razloga. Dodao bih jos kad je RV kosnica u pitanju, ako neko zna kako su ove godine sa medom prosli pcelari sa RV kosnicama posto je ona kako se reklmiraju za "TIHE" pase ...ili je ova bila pretiha i za njih
. O LR i DB kosnicama ne treba puno pisati, svi znamo da se to kod nas tako pomesalo da neko ima standarde DB kosnice a nacin pcelarenja kao sa LR i obrnuto.....odlucio sam se za LR zbog statistickih podataka, nizom tehnickih radnji gde je pcelar u mogucnosti da "steluje2 neke stvari itd.....zato i smatram da je pcelarenje LR kosnicom teze od pcelarenja DB kosnicom, a to upravo znaci i najtezi nacin pcelarenja kod nas.N emislite o meni da bas puno volim da radim, vec puno volim da istrazujem i bas to stelovanje drustava pred pasu mi je veoma zanimljivo...to Lr kosnica dozvoljava u vecem procentu nego Db kosnica.......nastavicu