Autor Tema: Druženje sa "Domaćinom foruma" u Ljuboviji  (Pročitano 5171 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Sević Zoran

• Urednik
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 59
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ljuboviđa
Druženje sa "Domaćinom foruma" u Ljuboviji
« poslato: Septembar 21, 2014, 23:13:17 »
Imao sam veliku čast da "Domaćin foruma", moj veliki prijatelj prof. Zečević sa suprugom Bebom, poseti i boravi u mom domu u Ljuboviji, na padinama Sokolskih planina. Razgovoru, kraja nije bilo, a često i u kasne sate. Profesor sa njegovom lepšom polovinom pristiže u sumrak, dana 18.09.2014. godine, a morasmo se rastati danas u popodnevnim časovima, jer život je "nemilosrdan" i teče dalje, svi za svojim životnim obavezama.
Dana 19.09.2014. godine, dok je profesor sa suprugom šetao ulicama Ljubovije, više pčelara, ga prepoznalo i u srdačnom razgovoru razmenilo par iskustava i postavilo mnoštvo pitanja iz pčelarstva.
A kako ga i nebi prepoznali, kada je u više navrata, DP "Azbukovica" iz Ljubovije, održao besplatna predavanja. Posetili smo više pčelinjaka i pčelarskih vozila, sa ciljem razmene iskustava za selidbu pčela i raznih tehničkih rešenja izrade pčelarskih paviljona!
Dana 20.09. posetili smo Mačkov kamen gde se odvila, najkrvavija bitka u Prvom svetskom ratu u kojoj je učestvovao i njegov deda, a obeležavana je 100-godišnjica bitke.
Zatim smo istog dana obišli padine Sokolskih planina i manastire, koji se nalaze na Sokolskim planinama (manastir Ognjene marije u Rujevcu i manastir Nikolaja Velimirovića u Soko gradu.
Danas 21.09. posetili smo pčelinjak našeg člana foruma Milana Stepanovića i novoizgrađeni paviljon sekretara našeg društva Jugoslava Mladenovića.

Srdačan pozdrav i veliko hvala, sa uvek otvorenim vratima, za gostoprimstvo!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: Druženje sa "Domaćinom foruma" u Ljuboviji
« Odgovor #1 poslato: Septembar 22, 2014, 23:49:04 »
Dragi naši Prijatelji Zoki Sević sa suprugom Gocom i sinom Alkesom, bili su nam je divni domaćini!
Predusretljivost i njihov odnos prema nama bio je više nego prijateljski, čak mogu sa sigurnošću reći, bratski i za nezaborav!
Imao sam jednu manju povredu rebara pa ću napisati detaljniji izveštaj kada malo bol prođe?
Za sada evo samo jedne sličice a koristim priliku da se Sevićima i ovim putem zahvalim i poželim svima vama da imate ovakve prijatelje.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 02, 2014, 00:16:16 »
Evo da malo opišem naše druženje sa porodicom Sević u Ljuboviji.
Po dolasku sledećeg dana Zoki i ja smo pomogli njegovom ocu Đoku da dene seno u Ljuboviđi!
Uzgred obiđoh i kućevnu lokaciju pčelinjaka gde je Zoran postavio nova čelična postolja za košnice!
Zoki ima preko 200 društava i namerava da doseli neke sa drugih lokacija!
U sami mrak smo se vratili u Ljuboviju!
« Poslednja izmena: Oktobar 02, 2014, 00:29:51 od strane Đoko Zečević »

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 21, 2014, 22:55:22 »
Ono što sam video i doživeo na druženju sa Zokije u Ljuboviji nikada ne mogu zaboraviti.
Išli smo u obilazak kolega, pčelinjaka, Manastira, sela Laze, Postenja, Gračanice i dr.
Tako obiđosmo i pčelinjak našeg člana Milana Stepanovića koji nije bio prisutan ali Zoki "zna sve" svoje članove udruženja u dušu,
pa malo i zavirismo u košnice!
Pčelinjak na lepom mestu a košnice...raznih tipova!
Na svakoj bejahu u velike hranilice ruče izrade zapremine oko 3 litra!
Hranilice su na satonošama, što sam video i kod Milana Matića iz Šapca (o kojem sam svojevremeno pisao u časopisu), a i kod mnogih drugih kolega!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 21, 2014, 23:00:29 »
Zapazio sam i neke pološke koje je Zoran poklonio Milanu.
Obilazeći Milanov pčelinjak, saznadoh da je otišao da gleda kamion za pčele!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #5 poslato: Oktobar 21, 2014, 23:14:36 »
Međutim, obišli smo i pčelinjak jednog Manastira (Zoki će napisati ime), kome je Zoki pre nekoliko godina poklonio tri društva sa košnicama!
Na veliku žalost video sam potpuni nemar i loš odnos prema poklonu!?
Samo iz jedne košnice su izlazile pčele a ostale pogeldajte sami...podnjača jedne i "gnezdo" druge...!
Zoki mi reče da je nudio pomoć i zvao ali zahvalili su se, kao ne treba jer ima ko da gleda pčele!?
A kako ih gleda, evo slike bez daljih reči!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #6 poslato: Oktobar 21, 2014, 23:27:03 »
Ali ovo je bio samo detalj nemara, no pelari Ljubovije i udruženja "Azbukovica" čiji je predsednik Zoran Sević, mogu da se ponose onim što imaju i što postižu.
A evo zbog čega?
Od 2005. godine kada je Zoki uradio prvi kamion za selidbu pčela, pčelari Ljubovije danas imaju 30 kamiona!
Svaka čast Predsedniče, kada ste sa 50 članova uspeli da imate 30 kamiona!
To se mora istaći javno!
Zbog toga smo posetili i Jugoslava Mladenovića čiji kamion je pri kraju sa izradom (još neke sitnice), a Jugo nam je detaljno pričao o načinu nadgradnje, sređivanja mercedesa i sl.
Kamion je sa pokretnim krovom koji se diže uvis, što do sada nisam video?
Izgleda da će biti funkcionalan ali košnice bez točkića ne obezbeđuju komotan rad na kontejneru!

Hvala Jugu na detaljnom pojašnjenju izrade kontejnera na kamionu.

Van mreže Stepanović Milan

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Avg 2014
  • Starost: 50
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ljubovija, Čitluk
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 23, 2014, 14:27:27 »
Veliki pozdrav za Domacina foruma! Mnogo mi je krivo sto nisam bio u Ljuboviji kada ste nam bili u poseti. Kao sto Vam je nas prijatelj Zoran vec preneo, gledao sam neku platformu za prevoz pcela i konacno se odlucio za jedan model. Detalje sam spojio sa vise pcelarskih kamiona i platformi koje sam obisao poslednjih meseci. Nadam se da ce se sve uklopiti kako sam zamislio. Ocekujem da ce radovi biti gotovi do Nove Godine, kada cu postaviti i neke fotke. Jos jednom veliki pozdrav iz Ljubovije i do skorog vidjenja . . .  :D

Van mreže Sević Zoran

• Urednik
  • Starost: 59
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ljuboviđa
« Odgovor #8 poslato: Oktobar 23, 2014, 22:54:52 »
Da se zahvalim domaćinu foruma, na iscrpnom izveštaju, o pčelarstvu u Azbukovici. To je samo deo inovacija što je prikazano i skromno udruženje pčelara "Azbukovica" iz Ljubovije sa 50 članova ima čime da se ponosi, kako sa selećim pčelinjacima tako i stacionarnim. Imamo pčelinjaka na raznim nadmorskim viksinama od 200 pa do 1200 n/v (najviši vrh Tornička Bobija sa 1297 metara). Tako da pojedini pčelari dele klimatske uslove sa Zlatara a neki topliju klimu na malim nadmorskim visinama pored reke Drine.
Manastir kojem sam poklonio tri košnice sa pčelama je Manastir "Ognjene Marije" u Rujevcu, koji se nalazi na lokalnom putu Ljubovija Krupanj preko Mačkova Kamena, nedaleko od manastira Soko Grad!
Kada sam video prilazeći pčelama da je sve oko njih zaraslo, bilo mi je jasno sve, te istima nisam prilazio, ali je Đole bio uporan i sve sam zabeležio i pored loših vremenskih uslova (padala kiša). To je ružna strana pčelarstva Azbukovica!!!!!
Što se tiče kolege Milana Stepanovića (kolega po više linija), mogu Vam reći da je lepa pčelarska perspekstiva pred njim. Prvi put druženje sa pčelama (na moj nagovor) imao je pre 16 meseci (pre toga nikada nije košnicu otvorio niti im prilazio), a sada ima pčelinjak za poštovanje, što Vam je domaćin foruma i prikazao - preko 60 LR društava. U međuvremenu ima dve seleće pčelarske sezone, kupio je kamion Fap 16-20 i sada gradi platformu za 60 LR društava!

Neću ništa više reći, osim da polako niču nove pčelarske snage u DP "Azbukovica" iz Ljubovije (Mirko Nenadović, Milan Stepanović, Dejan Marković, Vladan Jevtić......) - imaćemo kome da ostavimo rukovodeće funkcije u DP.

Pozdrav svima!