Postovani otvaram ovu temu da pored pcelarskih prica u ovoj temi ispricamo i neku lovacku pricu, posto verujem da na forumu ima dosta i lovaca i lovackih prica...
Kao sto kazu LOVCU I RIBOLOVCU NIKAD NE VERUJ ali to je samo narodno misljenje, bilo da su izmisljene ili stvarne uvek ih je lepo cuti, zato drage kolege Lovci latite se tastature i podelite sa nama vase lovacke price...
a evo i moje...
Odrastao sam uz lovacke price tokom zimskih jutara sedeci kraj vrata dok su se za stolom gostili komsije lovci uz vrucu rakiju pecene kronpire tek izvadjene iz rerne i tvrdog bakinog sira a nije izostajala ni slanina i suvo meso suseno na bukovim zarom. ali mene nije interesovala ni slanina ni vrca rakija vec sta je bilo sa zecom koji je ceo dan vrteo i vrteo u krug pijane lovce a tek prica o zecu koji je obalio mog strica Mikana u sneg i pobegao u potok ili prica o slavnom keru Laletu koji je divlje svinje uvek na musicu stare polozare moga strica Mise dovodio a tek pustolovine njihove kada zimi po nedelju dana de dolaze iz lova vec svakog dana u drugoj kolibi u planinskim selima spavaju i po celu noc se gozbe a planinci domacini srecni sto su posle dva meseca videli nekog po celu noc donose rakije i vina i suvog mesa ne bi li ispostovali lovce a nekada i Bozicne polozaonike jer zbog zimskih uslova lovci im prvi budiu koji im u kucu posle bozica udju.
i tako svakoga dana sam slusao drugu pricu i nikada jednu dvaput tj nikad na isti nacin ispricanu sto me je i navelo da kada sam sa 19 godina dosao da zivim na selu i sam postanem lovac ali lovac bez puske i bez clanarine u lovackom udruzenju. KAKO TO.
pa objasnicu vam u mojoj kuci niko nikada nije bio lovac i nikada nismo imali pusku ali ja sam uvek voleo to oruzje ali posto nisam imao para za pusku a ni za clanarinu postao sam lovac bez puske postao sam glavni tragac tj uvek kada idem u lov ja sam taj koji prati trag i rasporedjuje gonice da podignu vuka pravo na lovce koji cekaju skriveni iza drveta...
Prvi put u lovu na vuka prvi put u lovu sto bi rekli prvo pa musko, sa vukom sam se dosta puta sretao desavalo mi se da za vece vidim i po dva tri vuka a vidjao sam i i danju u planini dok se prebacuju preko planinskih kosa ali prvi put sam isao njegovim tragom prvi put za njim i nije mi bilo sve jedno strah je bio prisutan, Lovci su se rasporedili i strpljivo su cekali nas cetvoro smo krenuli u sumu krenuo sam tragom iskusni lovcu su mi rekli da ih je minimum 4 vuka ali kako kada je samo jedan trag ali vuk stari lisac uvek gazi istim tragom, i dok koracam cujem samo puckanje grancica pod svojim nogama i sum snega koji stresam sa mlade cerove sume trojicu lovaca cujem samo kako gaze kroz sneg ali ih nevidim od sume koja je pod teskim snegom savila svoje granje, savijam se i protinjem ali neispustam trag ispred mene od jednom trag se deli na dva i dok razmisljam kojim da krenem cujem samo jaku buku kao tenk da je ispred mene od jednom, sve je dalja i dalja od straha sam stao a na samo dva tri metra od mene pukla je puska i miris baruta se prosuo po vazduhu a puske ne prestaju da pucaju od jednom se cuju lovci Gore pao dole pao, pobeze mi u sumu, svi su izasli iz sume ali ja sam ostao na samo dva metara ispred mene naisao sam na legalo tj mesto gde su vukovi lezali rasporedjeni na po tri metra jedan od drugog razgrnuli su sneg i legli na granje koje je bilo ispod snega nasao sam 4 mesta gde su lezali kada sam izasao svi su mi cestitali sto sam uspesno podigao vukove i sto sam bio hrabar da na trag idem bez puske a mislim se u sebi ko da bi mi ona nesto pomogla u onom gustisu gde sam se jedva provukao a kamoli pusku na vuka da potegnem ali bilo kako bilo tog dana smo ubili dva vuka a vucica i jos jedan vuk su nam pobegli tj lovci su ih promasili...
to je bilo moje prvo iskustvo u lovu i moja prva lovacka prica ali posle toga price su se samo vezivale jedna na drugu sada u svom lovnom iskustvu imam cetri vuka i 5 hajki koje smo sami organizovali tj nasa grupa od 10 lovaca gde sam ja i dalje glavni tragac mada me u sali zovu MISA TERIJER kad naidje na trag ne ispusta ga dok ne istera...
pusku i dalje nemam ali uskoro zdravlje od boga bice okacena na zidu sobe sa redenikom punim i spremnim za zimska jutra i tazim snegom i po kojim vukom...
pozdrav i pisite