Imao sam veliku čast i lično zadovoljstvo da se odazovem na poziv uvaženog kolege i prijatelja
Mirka Šćepanovića, predsednika pčelara Podgorice, da dana
29.05.2014. godine prisustvujem pčelarskoj Slavi koje je organizovala njihova
Podružnica u Lijevoj Rijeci i da po drugi put za nepuna 2 meseca održim pčelarsko predavanje.
U najkraćem hronologija u slici i reči izgledala bi ovako:
Pošto su mi Leijevorečani Bratstvenici, u najkraćem ću slikom i rečju prikazati ovaj za mene nezaboravan dan!
Zajedno samnom na put je pošao i moj rođak Ljubomir Zečević sa Zlatara, koji je kao i ja po prvi put u zavičaju naših predaka!?
U Kolašinu smo popili kafu sa dragim kolegama, predsednicima društava iz Kolašina i Mojkovca Veliborom i Rankom sa
njihovim saradnicima.

Sa Ljubom se slikah u lepom Kolašinu za sečanje

Put smo nastavili za Lijevu Rijeku kroz živopisne predele, kuda je do 1963. godine bio jedini put Crne Gore za Srbiju!
Mateševo, Jabuka, Veruša, Lopate...

U Lijevoj Rijeci sabrasmo se kod Crkve Vasove.
Zdravimo sa sa brojnim pčelarima, mnogim mojim poznanicima a Ljubo sa novim bratstvenicima.

U Crkvi se osvešta Kolač slavski a slikasmo se i za uspomenu na ovaj svečarski Dan!

Lijeva Rijeka je priča za sebe!
Nekada opština sa svim pratećim službama, ambulantom, poštom, prodavnicama, školom sa preko 1100 učenika,
danas mesna zajednica sa vrlo malim brojem stanovnika i 13 učenika u devetorazrednoj školi!?
Lijevorečki kraj je postojbina Vasojevićkog plemena, ponosnih gorštaka, koji su se rasuli po celoj bivšoj Jugoslaviji a i celom svetu!
Naročito ih je veliki broj raseljenih u Srbiji!

Nakon svečanosti u Crkvi, po programu, obiđosmo i maleni pčelinjak Radosava Tomovića, koji živi u Podgorici ali ovde ima lepu vikend kuću i pčelinjak.

Naš član foruma Paljo Dušević iz Tuzi, uzgred proveri i "težinu" drušatava! Domaćin nas lepo počasti medom, priganjicama, domaćom rakijom i sokovima. Pčelarski, nema šta da se kaže!

Sa Ljubom se slikah ispred spomen groblja čuvenih Lijevorečana, vojvda, serdara vrlih junaka i ratnika a i brojnih naših predaka Zečevića!
Načinismo i jednu divnu sličicu sa predsednikom Mirkom, novinarom Dujovićem i našim novim članom Jocom Popović.
Nakon razgledanja spomen obeležja i kratke posete pčelinjaku, okupismo se u sali mesne zajednice gde je prema proceni bilo iznad 100 prisutnih!
Sve prisutne pozdravi, domaćin Slave i predsednik pčelarske Podružnice, Vukota Radević, koji je govorio i o Lijevorečkom kraju
Vrlo lepu besedu održa i predsednik pčelara Podgorice gospodin Mirko Šćepanović, koji uz pozdrave svim današnjim učesnicima Slave objasni razloge formiranja Podružnica i požele svima medno i berićetno leto.
Nazdravismo u to ime!

Po dogovoru sa Mirkom, nakon odlaska nekih gostiju (udaljeni ili nisu pčelari), održah jednostno predavanje o aktuelnoj situaciji u brdsko-planinskom području na pčelinjacima a odgovorih i na brojna pitanja ovdašnjih pčelara kojih je bio priličan broj? Za sećanje dobih lepu knjigu sa posvetom od dugogodišnjeg ovdašnjeg pčelara, Vujadina R. Mujovića.

Za dugo i lepo sećanje načinismo mnogo zajedničkih snimaka a evo jednog gde su pored Mirka i moji bratstvenici Zečevići, Dujovići, Miloševići...

Draga slika je i sa koleginicom koja je dva puta slušala moje predavanje i primenila jedan moj predlog i na sreću uverila se u istinitost moje tvrdnje, što je juče i javno potvrdila, a zove se Svetlana Jovanović, koja drži pčele na Skadarskom jezeru a kako nam ispriča, čak 60 društava je ušlo u rojevi nagon!?

Još jednom želim u svoje ime a i u ime mog rođaka Ljubomira Zečevića da se zahvalim pre svega Mirku na gosotoprimstvu a onda i Vukoti i svim ostalim dragim prijateljima iz Crne Gore.
Pamtiću ovaj dan do kraja života.