Autor Tema: PREDAVANJE U KOLASINU  (Pročitano 4473 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bulatović Bogoljub

• Lutka
  • Član na forumu od: Mar 2012
  • Starost: 55
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kolašin 960 m n.v
PREDAVANJE U KOLASINU
« poslato: April 05, 2014, 21:11:39 »
  Danas u organizaciji P.U Kolasin,odrzano je predavanje na temu ''Dileme u pripremi pcelinje zajednice za glavnu(livadsku pasu)u uslovima B.P.P.
    Predavac je bio uvazeni prof. i domacin naseg foruma Đoko Zečević.Prisutno je bilo tridesetak posjetilaca,sto je nedovoljan broj,ako se u obzir uzme interesantnost teme i kvalitet odrzanog predavanja.
    Profesor je bezmalo cetiri sata na nogama ne stedeci grlo ni snagu,nesebicno prenoseci svoje znanje i iskustvo odrzao paznju prsutnih pcelara.Nosen emocijama koje su proradile zbog dolaska u zavicaj svojih predaka profesor se nije osvrtao na uobicajno vrijeme za jedno predavanje a i nama je vrijeme tako brzo proslo kao da se radilo o jednom skolskom casu.
    Nadamo se da je ovo pocetak jedne plodne saradnje i da ce nam uvazeni profesor i u narednom perijodu ciniti cast i zadovoljstvo svojim posjetama.

• Lutka
Odg: PREDAVANJE U KOLASINU
« Odgovor #1 poslato: April 05, 2014, 21:20:01 »
     Sa predavanja u Kolasinu

• Lutka
« Odgovor #2 poslato: April 05, 2014, 21:27:46 »
   jos slika

• Lutka
« Odgovor #3 poslato: April 06, 2014, 10:23:48 »
 Juce u Kolasinu

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #4 poslato: April 06, 2014, 20:19:22 »
Hvala puno kolegi Bogoljubu na izveštaju iz Kolašina.
Kolaišn je brdsko-planinsko mesto pored koga prolazi magistralni put za Jadransko more!
Stotine puta sam tim putem prošao ali sam samo jednom svraćao 80-tih godina!
Juče sam proveo jedan dan sa kolegama u Kolašinu.
Prelepo mesto, sa turističkim potencijalom jer je Bjelasica sa skijaškim centrom u neposrednoj blizini,
a već izgrađeni objekti omogućavaju smeštaj i vrlo interesantnu kulinarsku sulugu!
Kroz Kolašin protiče najčistija reka Evrope - Tara.
Na trgu Boraca, vrlo interesantna česma sa pitkom planinskom vodom koja izlazi iz ogromne kamene lopte?

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #5 poslato: April 06, 2014, 21:03:07 »
Predsednik Kolašinskih pčelara, Velibor Šćepanović, je bio vrlo gostorpimljiv.
Obišao sam njegovu farmu koja je registrovana kao "Honey Farm".
veoma lep pčelinjak kod porodične kuće sa etno objektom gde je izložbeni prostor za vrlo velikim brojem
starinskih rariteta!
Tu su krplje, paoci, tiganji, verige, grebeni, avani i brojni drugi predmeti ovih krajeva.
Naravno i izložbeni štand sa teglama meda iz ovih krajeva je u ovoj prostoriji.
Ali posebnu pažnju mi je privukao jedan eksponat - dubina za pčele!

Veližbor i njegov brat Vlatko imaju lepe predispozicije za bavljenje ovom vrstom turizma, koja je za mene
veliki novitet i vrlo izazovno deluje.
Lepo su osmislili i pomoć dobili od minstarstva poljoprivrede a očekuju i značajan broj turističkih poseta
ovog leta!

Hvala kolegi Veliboru na zadovoljstvu koje mi je nakon napronog predavanja priuštio.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #6 poslato: April 06, 2014, 21:04:42 »
A evo i Dubine koja je u stara vremena korišćena kao stanište pčela!
Prevrnuta je tako da se vidi ulište-ulat za pčele, tj. leto koje je specijalno izdubljeno!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #7 poslato: April 06, 2014, 21:18:46 »
Predavanje jeste bilo dugačko i sveobuhvatno a to sam učinio jer je ovaj kraj moja prapostojbina a Kolašinski pčelari
nemaju šansu da priušte sebi predavače jer osim lične članarine, do sada nikada nisu imali pomoć od lokalne zajednice
Zbog toga sam utrošio blizu 4 sata ali imam zadovoljstvo da napišem da je za svo to vreme u sali bila potpuna tišina.
A kako mi reče naš novi član, Radojica Tapušković, vreme je proletelo kao "dlanom o dlan"!
Načinili smo dosta snimaka a ja izdvajam nekoliko!
Imao sam priliku da se ponovo srtenem sa našim članom Rankom Medojevićem, policajcem iz Mojkovca koji je na službi
u Kolašinu i "budno me čuvao" dok sam držao predavanje!
Najavio mi je poziv za Slavu njegovih pčelara u Mojkovcu 12 maja?
Hvala Ranku na druženju.

Domaćini su me počastili i ručakom u prelepom etno-restoranu "Viline vode" lociranom na putu za skijaški centar Bjelasica!
Ono što me je oduševilo je što su nam za ručak servirali "cicvaru" koju nisam jeo preko 50 i više godina!
Hvala domaćinima za ovaj ugođaj. Vidi se da su moji Bratstvenici!
To se ne zaboravlja.

I na samom kraju ovog kratkog izveštaja iz mog ugla, da napišem da sam u Crnoj Gori uvek kod pčelara sa zadovoljstvom i posebnim ushićenjem držao brojna predavanja.

Van mreže Šćepanović Velibor

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Apr 2013
  • Starost: 51
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kolašin, Selišta 1000m
« Odgovor #8 poslato: April 07, 2014, 21:01:00 »

U ime Udruženja pčelara ‚‚Kolašin‚‚ kao njegov predsjednik imam obavezu da sa ostalim članovima foruma podijelim moje impresije vezane za predavanje cijenjenog kolege Djoka Zečevića u Kolašinu.
      Kolega Bogoljub Bulatović vas je već informisao da je tema predavanja bila dileme u pripremi pčela za livadsku pašu i objavio fotografije,na čemu mu se zahvaljujem.I zaista na pomenutom predavanju debatovano je o više dilema u pčelarstvu izuzev jedne,a tiče se izbora predavača.Tu nije bilo nikakvih dilema.Odluka članova našeg udruženja donesena na godišnjoj skupštini u Februaru mjesecu da za predavača odaberemo kolegu Zečevića bila je više nego pun pogodak.Skoro puna 4 sata koliko je trajalo predavanje detaljno je pojašnjavao prisutnim članovima suštinu proljećnog razvoja u uslovima brdsko planinskog pčelarenja,na čemu mu se iskreno zahvaljujem.Naše udruženje dobilo je iskrenog prijatelja sa kojim ćemo i u narednom periodu biti u prilici da razmjenjujemo mišljenja o brojnim dilemama u pčelarstvu.

Van mreže Vujašević Miloje

• Lutka
  • Član na forumu od: Jan 2013
  • Starost: 53
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Peuta - Podgorica 295 m-n/v
« Odgovor #9 poslato: April 07, 2014, 21:51:07 »
Pozdrav mojim komšijama u Kolašinu kao i uvaženom profesoru Đoku. Koliko mogu da primijetim imali ste podršku iz moje firme (MUP-a). Pozdrav.
Ne kaži sve što znaš, ne čini sve što možeš, ne vjeruj svemu što čuješ.

Van mreže Medojević Ranko

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Sep 2013
  • Starost: 59
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Mojkovac - (Prošćenje), 750m
« Odgovor #10 poslato: April 12, 2014, 19:42:33 »
Predavanje jeste bilo dugačko i sveobuhvatno a to sam učinio jer je ovaj kraj moja prapostojbina a Kolašinski pčelari
nemaju šansu da priušte sebi predavače jer osim lične članarine, do sada nikada nisu imali pomoć od lokalne zajednice
Zbog toga sam utrošio blizu 4 sata ali imam zadovoljstvo da napišem da je za svo to vreme u sali bila potpuna tišina.
A kako mi reče naš novi član, Radojica Tapušković, vreme je proletelo kao "dlanom o dlan"!
Načinili smo dosta snimaka a ja izdvajam nekoliko!
Imao sam priliku da se ponovo srtenem sa našim članom Rankom Medojevićem, policajcem iz Mojkovca koji je na službi
u Kolašinu i "budno me čuvao" dok sam držao predavanje!
Najavio mi je poziv za Slavu njegovih pčelara u Mojkovcu 12 maja?
Hvala Ranku na druženju.

Domaćini su me počastili i ručakom u prelepom etno-restoranu "Viline vode" lociranom na putu za skijaški centar Bjelasica!
Ono što me je oduševilo je što su nam za ručak servirali "cicvaru" koju nisam jeo preko 50 i više godina!
Hvala domaćinima za ovaj ugođaj. Vidi se da su moji Bratstvenici!
To se ne zaboravlja.

I na samom kraju ovog kratkog izveštaja iz mog ugla, da napišem da sam u Crnoj Gori uvek kod pčelara sa zadovoljstvom i posebnim ushićenjem držao brojna predavanja.

Profesore, ovaj znak pitanja je nepotreban, cucemo se telefonom.