Autor Tema: Skupština pčelara Podgorice  (Pročitano 6626 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vujašević Miloje

• Lutka
  • Član na forumu od: Jan 2013
  • Starost: 53
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Peuta - Podgorica 295 m-n/v
Skupština pčelara Podgorice
« poslato: Mart 14, 2014, 23:58:35 »
Večeras je održana skupština udruženja pčelara Podgorice. Druženje je počelo u 19h ,  pa kao i sve skupštine počelo je sa izlaganjima Presjednika u ovom Slučaju Mirka Šćepanovića o završenim prošlogodišnjim radovima iz 2013 i budućim u 2014. Nakon toga su počela predavanja prvo o dejstvu "be-vitala" na varou dr Ralević, zatim o načinu tretiranje pčela "nozevitom" protiv nozeme cerane predavač iz Hrvatske i kao šlag na sve to, baš kada je stigla večera dugo iščekivano predavanje profesora Djoka Zečevića sa Zlatara. Svojim profesionalnim predavanjem podigao je na noge punu do poslednjeg mjesta salu restorana "Lovac" u Podgorici. Obradio je dvije teme ako pogriješim u naslovima neće mi profesor zamjeriti " Proširenje pčelinjeg gnijezda i priprema za glavnu proljećnu pašu" i "Sakupljanje i ljekovita svojstva perge" Njegovo izlaganje su pčelari  u prepunoj sali u više navrata prekidali dugim aplauzima. Profesore moram vi priznati da ste ostavili mnogo jak utisak među Podgoričkim pčelarima kao i onima koji su bili gosti a nijesu iz Podgorice. Prenijeli ste svoje iskustvo i znanje na tako jedinstven i profesionalan način kako niko do sada u tome nije uspio. SVAKA VAM ČAST!
Ne kaži sve što znaš, ne čini sve što možeš, ne vjeruj svemu što čuješ.

Van mreže Milosavljević Dalibor

• Pčela
  • Član na forumu od: Jun 2012
    • www.farbaj.me
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Podgorica, Martinići, Bjelopavlići, 60m.
Odg: Skupština pčelara Podgorice
« Odgovor #1 poslato: Mart 15, 2014, 08:43:16 »
Evo i par fotografija :)

Van mreže Radunović Bojan

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Jan 2014
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Podgorica, Farmaci 45 m
« Odgovor #2 poslato: Mart 15, 2014, 17:08:11 »
POHVALE ZA PROFESORA I NJEGOVO ODRZANO PREDAVANJE U PODGORICI.  POSEBNO MI SE DOPAO PRAKTIČAN PRISTUP TEMI  "PROSIRENJE LEGLA I PRIPREMA ZA GLAVNU PROLJETNJU PASU". I AKO PCELARIM SA LR KOSNICOM , DOBIO SAM DOVOLJNO DOBRIH INFORMACIJA A U VEZI SA BIOLOGIJOM ZIVOTA PCELE A KOJA JE JEDINSTVENA.

Van mreže Ivović Nenad

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Okt 2013
  • Starost: 60
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Podgorica 45 mnv (zimovnik), s.Rovca-Berane 1000mnv
« Odgovor #3 poslato: Mart 15, 2014, 20:32:37 »
Nakon oficijalnog dijela  i izlaganja predsjednika Pčelarskog društva Podgorice gospodina Mirka Šćepanovića o realizovanim i predstojećim zadacima društva uslijedila su izlaganja dvojice distributera i proizvođača ljekova protiv varoe i nozeme. Sjedim i slušam ih. Podaci koje možemo naći na internetu. Tržištu treba ponuditi nešto novo, ljekove treba prodati. U redu. Slušam ih, gledam na sat, vrijeme prolazi a krajičkom oka posmatram profesora Zečevića i kolegi pored sebe šapućem:" šteta što će ono najbolje najkraće trajati". Izlagači se smenjuju.Žagor u sali.Predsedavajući moli prisutne za strpljenje. Sve do momenta kada na scenu stupa virtuoz u pčelarstvu - profesor Zečević. Svojim glasom a Bogami i stasom privlači pažnju prisutnih. Žagor prestaje. Nakon predstavljanja kroz riječ i sliku vidimo da ispred nas stoji veliki čovjek i potomak uglednih ljudi i pčelara sa Zlatara. Gledajući i slušajući sve to za trenutak sam se obreo tamo.  Uslijedilo je predavanje po skraćenom postupku. Govori čovjek praktičar. Iako je 23 časa, profesor onako znalački uvodi nas u temu, praktično, sa željom da nam kaže što više i ono najbitnije iako svjestan da to nije moguće. Bliži se ponoć očigledno se mora privoditi kraju. Ugledni podgorički pčelar Bucko Krković koji sjedi preko puta mene  reče "do zore". Međutim vrijeme ističe. "Šteta": ovaj put govorim sebi u bradu. No, profesor obeća da će doći na Spasovdan (slava Udruženja pčelara Podgorice ) u postojbinu svojih predaka i za sve prisutne održati predavanje. Radujem se tom susretu i vjerujem da će organizator  imati sluha i opredijeliti više vremena za predavanje ovog velikog čovjeka i pčelara  . Pozdrav

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #4 poslato: Mart 16, 2014, 11:24:53 »
Podgorica, 14. marta 2014. godine!
Šta reći, šta napisati, šta slikom propratiti a da ne budem dosadan članstvu ali i da prenesem realnost, da prenesem deo atmosfere koju su poštovane Kolege ovde već opisali, svako na svoj način?

Ponajpre o Domaćinu?
Gospodin Mirko Šćepanović, izvanredan rukovodilac podgoričkih pčelara, tanan u obraćanju, bira reči, potkrepljuje ih činjenicama!
Skupštinu, rekao bih profesionalno vodi pčelar, Spaso Popović!
Mirko je inforimsiao o svim aktivnostima u prethodnoj godini. Jasno i glasno, što bi narod rekao! Svaka čast Predsjedniče!
Na kraju izveštaja dugačak aplauz!
Nema potrebe za glasanjem i repliciranjem! Opet sve glasno i jasno.
Ali predsedavajući pita, traži od članstva bar primedbe?
Ali aplauz se ponovi!
Veliki broj pčelara je prisutan, da je bilo primedbi i oponenata, siguran sam da bi neko od njih tražio "dlaku u jajetu", ali čini mi se da u izvešatu o radu i finansijskom izveštaju podgoričkih pčelara nema te "dlake"!?

Kuriozitet koji Mirko posebno naglasi je ostatak preko 4000 evra na računu podgoričkih pčelara?
Još jednom, svaka čast Domaćine. Što bi se reklo domaćinski je rađeno.

Šta reći o daljem toku Skupštine?
Predsednik pčelara Crne Gore, gospodin Miljanić potanko objasni šta pčelarski Savez radi?
Poenta u njegvom izveštaju je "Kuća meda" crnogorskih pčelara koja se gradi u Danilovgaradu!
Takođe najsavremenia mašina na Balkanu za izradu satnih osnova je deo njegove priče a ona je već u funkciji?

Ono što ne mogu propustiti a da ne napišem jeste čak 5 pčelarskih pitanja koja mi postavi predsedavajući Skupštine kolega Spaso na druženju nakon predavanja u posleponoćnim satima?
Bogami, odgovorih mu na svih pet...imam svedoke za to!

I na kraju, bravo za sve aktere Skupštine, za Mirka, Spasa, Aca, Radula i mnoge druge koji učiniše da protekne u najboljem mogućem redu!

Kolegama, našim članovima, Vujaševiću (koga drugi put srećem), Bojanu (koga nažalost nisam upoznao), Daliboru i bratstveniku Ivoviću, na lepim rečima i slikama o mom nastupu pred velikim crnogorskim Udruženjem pčelara.

A o predavanjima?
Kolege su već sve napisali!
Što se tiče žamora tokom predavanja dr Ralevića i Predraga iz Varaždina, nemam prava da komentarišem,
ali tokom mog izlaganja, u prepunoj sali čuo se samo moj glas i u više navrata aplauz, kako kolege napisaše!

_ _ _ crtica...nerado, ali moram!
Da budem malo više neskroman u povodu sve češćih pisanja kolega o mojim predavanjima pčelarima širom regiona?

Kao što se može videti i doživeti tokom svakog moga izlaganja, maksimalno se trudim da budem realističan, da ne filozofiram, da iznosim sopstvena praktična iskustva u radu sa pčelama, iskustva mojih kolega sa terena, da govorim jezikom prilagođenim svačijem obrazovnom statusu, odnosno da me svi prisutni mogu lako razumeti, da ne kritikujem ljude, da gde god je neophodno, potkrepljujem izgovoreno naučnim saznanjima i činjenicama visokih svetskih pčelarskih znalaca,  a kao profesionalac tokom iznošenja i prezentacije materije, trudim se da održim pažnju prisutnih, prateći maltene savki pokret i ponašanje tako da često u sred izlaganja i vic ispričam a skoro uvek iznesem i neko praktično iskustvo kojim povećavam dinamiku praćenja izlaganja.

Eto, to je moje profesionalno opredeljenje za organizaciju svakog predavanja, za koja se posebno pripremam i maltene da nemam unificirana i šablonizirana izlaganja, već prilagođena svakom terenu, svakoj destinacij, jer mislim da su razlike u pristupu pripreme pčelinjih zajednica različite u zavisnosti od agrometeroloških i klimatskih uslova na  pašnih područjima širom regiona.

I na samom kraju ovog izveštaja, vrlo neskromno, čak i hvalisavo, da napišem da su mi na kraju izlaganja posebno ruku stegli, starina Vujović iz moje prapostojbine Lijeva Rijeka i Milošević a gospodin Vujović koji pčelari preko 50 godina, maltene šapatom reče: "Rođače, za mojih godina nijesam bolje, razgovetnije i korisnije predavanje čuo, a prisustvovao sam skoro na svim, veliko ti hvala za to", verovatno je starina zaboravio!?

Narano, ako zdravlja i sreće bude na Spasovdan, 12. juna ću ispoštovati datu reč i govoriću pred mojim Bratstvenicima u Lijevoj Rijeci, kod mojih plemenika Vasojevića.

S poštovanjem

Đoko Zečević
« Poslednja izmena: Mart 16, 2014, 11:47:04 od strane Đoko Zečević »

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #5 poslato: Mart 16, 2014, 12:59:03 »
Nakon završetka predavanja, bilo je kasno da se vraćam za Zlatar!
Imao sam ponudu od kolege Dalibora da spavam kod njega u Martiniće, ali sam se odlučio za Mirkov predlog.
Nedaleko od konobe "Lovac" gde smo se družili, prespavao sam u vli "Patria".
Sutradan, 15. marta ceo dan sam se družio sa kolegama sa našeg foruma.
Mirko je bio odličan domaćin. Ceo dan smo proveli zajedno tako da sam se tek u večernjim satima vratio za Novu Varoš!
Ali i uz put me u Bijelom Polju sačekao predsednik pčelara i naš član Vlado Šebek pa smo uz prijateljski razgovor imali lepo osveženje.

U Matrinićima smo posetili Daliborov pčelinjak.
Neka društva smo svi zajedno pogledali a onda smo Dalibor i ja par društava detaljno, ram po ram, pregledali!
Dalibor je mlad pčelar koji grabi krupnim koracima napred, i pored privatnog biznisa stiže i da proprati svoj pčlinjak?
Vrlo korektno prima savete i maltene ih upija pa me je jutros u PP detaljno informisao šta je sve već preduzeo, upravo ono što smo na predavanju i govorili.

Kod Dalibora u Martiniće pristigao je i naš član Damir Balota a Daloborova majka nas je počastila kafom i rakijom.
Hvala Daliboru za uvek lepo druženje.

Evo i nekoliko sličica iz Martinića - Bjelopavlići!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #6 poslato: Mart 16, 2014, 14:18:21 »
I još set sličica iz Martinića!

Van mreže Milosavljević Dalibor

• Pčela
  • Član na forumu od: Jun 2012
    • www.farbaj.me
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Podgorica, Martinići, Bjelopavlići, 60m.
« Odgovor #7 poslato: Mart 16, 2014, 14:45:51 »
Hvala Djoko :)

Samo mi je zao one poloske. To mi  je bilo naj jace drustvo.  Prva slika , Damir stoji izvise nje. To mi je i jedini gubitak do sada. Ali protiv trutuse se ne moze.

Sto se predavanja tice, bilo je odlicno. Svi su bili odusevljeni jednostavno jer je hvalilo takvih, prakticnih predavanja.  Teorija je jedno ali nije to isto kao kad neko kaze : Uzmete ovo, pa uradite ovo zato sto.... . I prica i savjet i razlog.

Meni je bilo krivo sto su u pocetku donijeli hranu pa ste zbog zveckanja tanjira morali jace da govorite, ali kad su ljudi poceli da spustaju viljuske i dizu glavu da bolje cuju, jasno mi je bilo da je to to :) :)

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #8 poslato: Mart 16, 2014, 16:02:54 »
‚Sa kolegom Mirkom sam počeo druženje  u popodnevnim satima po dolasku u Podgoricu!
Uz ručak i vino vranac, pridružio nam se i Vlado Šebek naš član foruma iz Bijelog Polja.
Druženje je trajalo do samog početka Skupštine a razgovoru nikada kraja.
Tokom skupštine sreo sam i kolege sa foruma, Dalobora Milosavljevića, Miloja Vujaševića i Nenada Ivovića!
Za sećanje slikasmo se zajedno.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nakon obilsaka pčelinjaka Daliborovog u Martiniće, otišli smo na Mirkov pčelinjak - zimovnik u mesto "Rakića kuća"
Mirko zimi drži svoje pčele kod porodice Sandića a koleginica Mira (prisustvovala je predavanju) ima nekoliko društava!
Sa ljubavlju ih gleda a već je postavila slanu vodu po preporuci sa predavanja! Svaka čast Koleginici.
Naravno glavni mentor je Mirko.
Mira mi obeća da će uskoro postati član našeg foruma.

U dolasku uz put videh nedaleko od Mirkovih pčela veoma veliku plantažu kajsija koje su procvetale?
Ako ne bude prskanja u cvetu, biće za pčele fantastično?

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #9 poslato: Mart 16, 2014, 16:06:40 »
Mirkov zimovnik je na vrlo lepom mestu a od južnog vetra je zaklonjen sa betonskim zidom!
Košnice u jednom redu, baš lepo izgleda.
Pa kada smo već došli da poneku otvorimo i zavirimo u unutrašnjost košnice?
Prema onome što sam video, stanje odlično, pogače su bile prisutne a unos nektara dobar!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #10 poslato: Mart 16, 2014, 16:13:05 »
Zavirismo i u unutrašnjost košnica i videsmo leglo ohoho a na jednoj i zaperke?
Mirko planira da sutra doda satnu osnovu svakoj a za nekoliko dana i nastavke za med.
Inače, pčele su u DB 10-toramnim košnicama.
Odavde Mirko pčele seli na livadsku pašu dve lokacije!
Na kraju slikasmo se za sećanje a i sa koleginicom Mirom ispred njene kuće.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #11 poslato: Mart 16, 2014, 16:24:15 »
Naš zajednički obilazak pčelinjaka završio se u Tuzima kod, sada već člana ovog foruma, kolege Palja Duševića.
Videh dve lokacije sa pčelama a i mešalicu za pogače! Da, mešalicu građevinsku namenjenu samo za mešanje šećerno-mednog testa!
Ovde Mirko ima prikolicu i svoju platformu koja je vrlo interesentna jer su tri reda košnica sa letom na istu stranu!?
Bila je sklopljena zato je nisam ni slikao?

Kolega Paljo nas je u svom lepom domu sa suprugom, ćerkom i sinom dočekao domaćinski.
Piće, predjelo i bogat ručak, a Bogami bili smo i ogladneli!
Tu Marko, Paljov sin učlani oca na naš forum a ja posatvih sliku u profil.
Hvala kolegi Palju na lepom dočeku i gostoprimstvu.

U predvečerje smo svratili u konobu "Lovac" na piće, kafu i pozdrave.
Mirko mi uzgred reče da smo trebali svratiti na još jedan pčelinjak ali veče se primicalo pa ćemo sledeću put to uraditi.

Eto, ovo je bio moj drgi boravak kod Mirka Šćepanovića u Podgorici, pa ako nekoga interesuje može pročitati.

Veliko hvala uz najlepše želje mojim domaćinima za dobro zdravlje i uspešno medobranje u 2014. godini.

Van mreže Šćepanović Mirko

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Mar 2014
  • Starost: 68
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Podgorica, Lipovo-1100 m
« Odgovor #12 poslato: Mart 16, 2014, 18:37:14 »
Poštovani Djoko,
procitao sam sve komentare na forumu i potvrdio pozitivne utiske prilikom tvog boravka kod nas.

Ocekujem sa radoscu nas ponovi susret, ako ne prije onda na nasu pcelarsku slavu Spasovdan koju cemo proslaviti u postojbini
tvojih predaka u Lijevoj rijeci.
Srdacan pozdrav MIrko Scepanovic

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
  • Član na forumu od: Feb 2013
  • Starost: 69
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Demir Kapija, Došnica, 174 mnv
« Odgovor #13 poslato: Mart 16, 2014, 21:03:07 »
Profesore, cestitam na odlicnom predavanju i druzenju sa kolegama iz Podgorice i drugih mesta u Crnoj Gori.
Ovo me potsetilo na 80-te godine proslog veka kad sam tek zaposljen ucestvovao u izgradnji novih hala fabrike Radoje Dakic u Podgorici, i u slobodno vreme setali do Danilovgrada, Niksica, a najcesce do mora, Sutomore (gde imam dobrog prijatelja kolegu Milana Isidorovica, Canj, Petrovac ....
Cujem da sada nema ni trage ondasnje velike fabrike gradjevinskih masina.

Van mreže Koneski Blagoja

• Glavni urednik
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 68
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: s. Brest, Makedonski Brod, 775 mnv.
  • Tip košnice: LR, DB-12
« Odgovor #14 poslato: Mart 18, 2014, 14:49:58 »
Pročitao sam (i to dva puta) sve poruke u ovoj temi.
Ne zbog toga što nisam ih razumeo, već zbog toga da još jednom vidim i divim im se kako neki ljudi to rade domaćinski, a ne kao mi ako se tako može reći, jer mi ustvari ništa i ne radimo.
Neka mi neke od mojih oproste ako hoću, ali i ne moraju jer ja pišem samo ono što je istina.
I tu, kod nas ima još poneki entuzijasta i ljubitelj pčelarstva koji savesno i domaćinski rade svoj posao u pčelarskim udruženjima, ali to je veoma premalo da bi se pčelarstvo u Makedoniji podiglo sa mrtve tačke.
Toliko o tome, neću da zamaram ostale kolege sa Foruma za naših problemima (ali zamoliću da mi oproste i za ovo malo nešto napisano).

A sada u vezi teme "Skupština udruženja pčelara Podgorice":
Prema napisano u porukama kolega: Vujaševića, Milosavljevića, Radunovića, Ivovića, našeg uvaženog Prof. Zečevića kao i pretsjednika udruženja Mirka Šćepanovića, dobio sam utisak kao da i ja lično sam prisustvovao toj skupštini.
Poruke sa srcem i dušu napisane, nadahnute, slikovite... naprosto čoveku napuni se srce od sreće i radosti (kamo sreće da ovako rade sva udruženja pčelara, pa i kod nas) e onda slobodno se može reći da pčelarstvo ima svoju budućnost.
Kako drugačije može se protumačiti podatak pretsjednika Mirka, da udrženje pčelara Podgorica kraj godine završava u plusu sa 4.000 eura. To je ono domaćinsko poslovanje udruženja, a bogami i finansijska disciplina svih kolega u Podgorici koji pune budžet udruženja. A kad se ima para na raspolaganju, kao i želja i nesebičnost rukovodstva udruženja, onda se može sve organizovati na najviši mogući nivo.
Verujem da sve kolege pčelari imali veoma lepo i iscrpno predavanje našeg Prof. Zečevića i ćemu uopšte ne sumljam, a to se vidi i od Vaših poruka poštovane kolege, (pa nek Vi ja sa srećom, i željom da još ovakvih skupština i predavanja održavate još puno, puno godina).
Još jednom, hvala svima za izveštajima sa skupštine i predavanja, a takođe i Prof. Zečeviču na tekstove njegove poruke, posete pčelinjacima naših kolega i prelepim fotografijama.

Svaka Vam čast svima.

Pozdrav iz Skoplja,
Blagoja

"Samo ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali mislim da za ovo drugo nisam siguran" - (Albert Ajnštanj)