Autor Tema: Holanđani na Sokocu  (Pročitano 11795 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Janković Radoslav

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2013
  • Starost: 48
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Rogatica, Kovanj, 600 m / 1000 m
Holanđani na Sokocu
« poslato: Oktobar 08, 2013, 22:23:08 »
Dana 09 10 u prostorija romanija puteva u Podromanije u 17 sati održaće se predavanje za pčelare predavači uvaženi stručnjaci iz Holandije sve zaintereresovane pozivam da dođu na ovaj skup.Ovo me je zamoli domaćin skupa da objavim znači ima mjesta da nas je dvjesta

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: Holanđani na Sokocu
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 08, 2013, 23:24:52 »
Baš lepo Radoslave, da imam vremena i da je bar malo bliže došao bih rado da čujem kako pčelare Holanđani?

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 09, 2013, 07:24:15 »
Dana 09. 10. u prostorija romanija puteva u Podromanije u 17 sati održaće se predavanje, ima mjesta da nas je dvjesta.

Sa srecom vam bila predavanja u ovom jesenje/zimskom periodu, kada je pravo vreme za taj vid edukacije.
Naravno neka vas i bude dvesta.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

• Matica
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 09, 2013, 07:53:57 »
Da Đoko i mene je to zainteresovalo pa ću i ja biti da vidim kako to oni rade pa ću neke zanimljive detalje napisati ovdje na forumu da malo diskutujemo i damo svoj stav poz.Rade hvala na željama  poz

Van mreže Ćosović Momčilo

• Matica
  • Član na forumu od: Dec 2011
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Republika Srpska - Pale, 900 m
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 09, 2013, 22:20:06 »
Не знам Радославе какав је твој утисак али овдје сада овај пост пишем под јаким утиском да сам "индијанац" (жаргонски речено без икакве жеље да вријеђам напаћени народ сјверноамеричких племена).
Предавање је организовао Пчеларски савез Републике Српске и заиста сам очекивао да ће нас људи просвијетлити или барем указати на пут којим требамо ићи да би смо као "равноправни" ушли у ЕУ. Предавачи су представљени као стручњаци који се баве пчеларством при пчеларском савезу Холандије и да су предавачи у више европских земаља. Теме су биле здравље пчелињих друштава, болести и напасници пчела и маркетинг у пчеларству. Предавање је почело болестима пчелињег легла и као прва је "обрађена" АТЛ. Сазнао сам да се ова болест лијечи претресањем пчела из обољелог друштва и то чак три пута на сатне основе у карантину како кажу и онда третирањем са антибиотицима са посебном пажњом да се антибиотици не стављају на рамове изнад легла него само по крајевима. Слушам и не могу да вјерујем. Срећом колега Радослав постави питање да ли они на својим пчелињацима третирају са антибиотицима и да ли су исти дозвољени у Холандији. Одговор је био НЕ. Атмосвера у сали се већ била загријала и пчелари су почели постављати питања око употребе антибиотика у смислу да исти нису дозвољени. Одговор који смо добили је гласио да се мора водити строго рачуна да се из лијечених друштава не узима мед. Предавање је настављено и после ЕТЛ обрађена је и ноземоза и опет антибиотици. Поново се поставља исто питање "ДА ЛИ ВИ КОРИСТИТЕ НА СВОМ ПЧЕЛИЊАКУ ФУМАГИЛИН" (извињење колегама на гласном тону у посту али као индијанац сам већ добио ратничке боје на лицу) Опет одговор добијамо да он на свом пчелињаку не користи фумагилин и да се у Холандији не користи. Атмосвера и жагор у просторији су се наставили док нисам сједећи (нисам хтио устати) рекао да прекину да нам причају приче које су биле на пчеларским предавањима прије 50 година те да се осврну на позитивну пчеларску праксу коју примјењују у својим земљама. Јак утисак човјека са бојама на лицу ми се још увијек није избрисао. Сачекао сам пар минута до прве паузе и са колегама напустио предавање.
Као што се каже у оном смјешном клипу "шта рећи и какву поруку послати". Не знам како је представнику Савеза пчелара Републике Српске било на овом предавању. Желим, сада већ мало смирен, да вјерујем да су предавачи ипак дошли неспремни у смислу коме предавање држе. Заиста цијенећи њихово знање, слушати ово предавање (бар онај први дио на ком сам био) је ..... . Не могу рећи да ме радује што нисам усамљен у оцјени предавања јер колико видим нико али баш нико није био задовољан. Да се не упуштам даље у описивање јер бих тиме можда некога могао повријеити овдје ћу прекинути и на крају дати шаљив комента колеге пчелара са Сокоца који каже (парафразирам):"Ово је најбоље предавање на ком сам био. Углавном сам до сада са предавања одлазио збуњен и неке ствари ми нису биле јасне али после овога идем кући потпуно весео и самоувјерен јер видим да моје знање није баш тако мало".
Драго ми је што ће Европа сутра када буде добила још чланица (мислим на земље бивше СФРЈ) добити завидан пчеларско предавачки потенцијал какав сигурно имамо и ког се не требамо стидјети нигдје у свијету. Можда немамо института са скупом опремом али Богом дан дар за бављење пчелама сигурно имамо.
Уздах олакшања сам управо направио и чини ми се да ми је лакше што сам ово подијелио са колегама.

Van mreže Ilinčić Zoran

• Larva
  • Član na forumu od: Dec 2012
  • Starost: 50
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doboj, Lipac 130m
« Odgovor #5 poslato: Oktobar 09, 2013, 22:50:00 »
Momčilo, ovaj tvoj tekst mi je potvrda da sam na pravoj adresi sto se tiče izbora pčelarskog foruma i uopšte izbora sa kim i od koga učiti.
Mislim da smo bar mi u RS iskusili dosta raznoraznih evropskih "stručnjaka" iz svih sfera života pa tako dođoše na red i pčelari iz Holandije.
Još jednom hvala g.Zečeviću!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #6 poslato: Oktobar 09, 2013, 22:51:01 »
Momo,
na veliku žalost nama je uvek slađe tuđe ..... nego naš med!?
Možda sam u krivu, jer mnogi naši ljudi kada čuju reč stranac i stručnjak trče kao ovce na so, očekujući nešto vrhunsko,
maltene epohalno a naše ljude ignorišu, kao pa oni to prepisali, ili ono u stilu, ama šta oni znaju samo pričaju, ja to sve znam!?

Ovde moram izreći jednu istinu koja se odnosi na uvaženog V. Umeljića.
Često slušam u pčelarskim razgovorima...pa on je to sve prepisao!?
Ja uvek imam kratak odgovor...pa zašto to vi ne prepišete kada je tako lako?

Pišući tekstove za razne pčelarske časopise, nikako niti sam niti želim da nekome namećem bilo šta, već da pčelare tekstom malo potsetim i nateram na razmišljanje a doživeo sam da pojedinci kažu, ma šta to on mudruje po časopisu!?
A ja bi ih uvek priupitao, kada bih imao prilike, pa zašto to vi ne napišete neki stručan tekst i ne pokažete vaše znanje!?
Kao ono kada neko kritikuje predsednika društva a kada ga pitaš pa što ti ne budeš predsednik, a on kaže, taman posla zašto ja?

Ustvari to je samo ljubomora, neviđena i animozitet za koji ja nemam odgovor?

Zoki,
samo polako, tu smo da se družimo, učimo jedan od drugoga i poštujemo!

Ovde ima zaista vrhunskih stručnjaka a ono što me raduje jeste da je dijalog konstruktivan (Rade i Istok, na primer oko saća), iz čega će uvek proisteći velika korist za pčelare i pčelarstvo.
U to sam savim siguran i zato negujem ovaj naš pčelarski sajt.
Naravno uz pomoć svih članova.

Tako će i ostati budi u to siguran.

• Matica
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 10, 2013, 06:20:11 »
Razlog mog nejavljanja sinoć na forumu je jer me je toliko glava zaboljela da sam po povratku sa nazovimo predavanja u 21 sat otišao na spavanje,kolega Momo je sve lijepo prenio kako je bilo da ne ponavljam.Jedino mi nije jasno da    čovjek u svojoj 78 godini života govori takve nebuloze,i da bi nekoj normalnoj pravno uređenoj zemlji za ono što je sinoć pričao otišao u zatvor na sreću pa je to bilo kod nas.Na kraju bih naglasio da moramo biti srećni da imamo pčelare koji su majstori pčelarstva,da imamo zemlju koja je bogom data za pčelarenje i još nam fali samo država koja će to svatiti i sigurno možemo biti br jedan u evropi poz

• Matica
« Odgovor #8 poslato: Oktobar 10, 2013, 08:18:35 »
Разговарати, учити на позитивним искуствима других, поштујући знање, професију, рад, што се каже струку и науку то свакако. Има људи на форуму којима су здравље и билести пчела блиски струци који би на синошњем предавању сигурно имали шта рећи. Као људи од струке могли би да кажем укрстити аргументе и без увреде постидјети предаваче. Нисам случајно у претходном посту споменуо ријеч индијанац јер су се предавачи поставили према нама као што су различити хоштаплери показивали своју медицину и волшебне технике индијанским племенима величајући тиме искључиво себе.

Дозволићете ми моја синошња реакција а и ово јутрос је више реакција неуког пчелара који се дружи са овим супер осјетљивим бићима и покушава да види, и у дружењу са њима пробуди у себи замрле инстикте који нас вежу са природом са којом смо а и наше пчеле повезани више него што мислимо. Много ствари у пчеларству ми нису познате али хоћу да учим и бићима које неизмјерно волим желим да помогнем да негативни утицаји средине у којој сам их смјестио стварају што мање последица по њих. Па зар не видимо да је "модеран" приступ пчеларству довео до великог страдања пчелињих друштава гдје је тај приступ био да кажем више примјењиван.
Ех ...када би само могли да их разумијемо сигурно би нам имале много шта рећи.

Ђоко потпуно се слажем са тобом када кажеш ко зна нека и напише и спомињеш Умељића. Њему вјероватно и није више потребна реклама јер је на овим балканским просторима а и шире име које се познаје у пчеларским круговима. За 100 година када никога од нас не буде на неком пчеларском форуму ће модерни библиофили размјењивати штампане или дигиталне примјерке његових књига.

Надам се да ми предавачи са овог форума а и сви други неће замјерити ако их као представник УП Пале позовем не на предавање него на размјену искустава уз пчеларско дружење гдје свакако желим да будем слушалац и учесник у разговору. После онога синоћ, више нисам сигуран да ћу да идем на предавања.

• Matica
« Odgovor #9 poslato: Oktobar 10, 2013, 09:37:54 »
I ja imam isti stav predavanja su mi se zgadila jednostavno diskusije i saznanja na ovom forumu su mnogo bolja stvar još da je moguće da se organizujemo pa da održimo jedan skup gdje bi se prvo upoznali pa onda lagano razmjenili iskustva i na nekom od naših pčelinjka praktično odradili pokazni čas vezan za neku temu veliki pozdrav za kolege ovog foruma

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #10 poslato: Oktobar 10, 2013, 09:50:44 »
Radoslave,
prepadoh se da nećeš doći na Pale, uzvarćajući tako našem Momčilu nedavnu postu Sokocu,  kada u skorije vreme budem
tamo "držao predavanje"!?
Ti me sa tvojom konstatcijom načisto obeshrabri!?
Naravno, ja ću se truditi da budem malo konkretniji od tih "crvenih Holanđana"!
A i tema koju Momo najavljuje i zahteva je vrlo praktična!
Još ćemo se mi dogovarati, nadam se?

• Matica
« Odgovor #11 poslato: Oktobar 10, 2013, 13:42:23 »
Dragi profesore meni je zadovoljstvo prisustvovati vašim predavanjima i slušati vaša predavanja ,nadam se da se nećete naljutiti ako postavim neko pitanje koje će biti mlađim kolegama od koristi u suštini vaš način i metod rada i ja primjenjujem tako da vam mogu biti od pomoći i stojim vam na raspolaganju samo javiti dolazim sigurno ako treba i nešto da spremim bilo bi mi zadovoljstvo da neka svoja iskustva prezentiram kolegama a nadam se da bi im bila od koristi svakako ne kao holanđani :D :D :D

• Matica
« Odgovor #12 poslato: Oktobar 10, 2013, 13:49:58 »
Дружићемо се и разговарати и биће нам драго да нам поново презентујеш своја искуства која имаш и која примјењујеш на свом пчелињаку.

• Matica
« Odgovor #13 poslato: Oktobar 10, 2013, 14:58:01 »
Hvala kolega na povjerenju ,nadam se da će biti prilike imaš moj poziv da sa par kolega dođete u posjetu kod mene pa da razmjenimo iskustva koja su mnogo bitna ,čak mi je i ono sinoćne predavanje otvorilo oči tako da i čovjek i na lošim primjerima može da nauči značinismo djaba bili bilo je korisno ;) ;)

Van mreže Lukovic M. Slobodan

• Matica
  • Starost: 91
« Odgovor #14 poslato: Oktobar 10, 2013, 20:59:34 »
Dragi Momo,
nisu oni nespremni, samo ne govore istinu sta oni sve rade.!??
Kada sam 2001 g. bio u Australiji, posetio sam jednu prodavnicu- stovariste
kompletne opreme za pcelarstvo.Tamo sam uz pomoc zeta malo razgovarao
i o bolestima pcela, pa sam tako saznao da oni lece ATL sa oxi-tetracuklinom !!????
Kada sam im rekao da je to kod nas zabranjeno, odmah se korigovao pa mi je odgovorio
da strucnjaci predlazu da se ne koristi oxi-tetraciklin ali je praksa uhvatila maha.
U radnji je imao preko 1000 paketica oxi-tetraciklina !!. Debelo lazu !