Trazi se prevodilac koji zna da prevede tj. da objasni ove izreke:
1. Skupo kao Svetog Petra kajgana?
E ko je video Sv Petra da jede kajganu. Koliko je platio racun i u kojoj valuti?
2. Upala mu sekira u med.
Šta će sekira u med?
3. Smeje se ko lud na brašno?
Šta je ludak video smešno u brašnu?
4. Dajte mi dva pržena jaja na oko.
E ko je još lečio oči prženim jajima?
5. Daleko ko Špansko selo.
Koliko je daleko to Špansko selo, imaju Španci na hiljade sela, kako se to selo zove, koliko kilometara ima do tog Španskog sela, odakle smo merili i da li je ista udaljenost od svakog našeg sela do tog Španskog sela?
Molim ko moze da mi ovo objasni. Unapred zahvalan.
Vaš Šumadinac
Kolega Rade, danas u PP nisam Vas baš dobro razumeo šta pored ostalo ste mi postavili nekoliko od ovih pitanja (nisam se ni potrudio da ih razumem jer ste mi napisali da je to mala šala). Kada sada ovo pročitah, potrudiću se da ove izreke objasnim na svoj način:
1. Skupo kao Svetog Petra kajgana? E ko je video Sv Petra da jede kajganu. Koliko je platio racun i u kojoj valuti?
- Pitanje bi preveo na makedonskom jeziku kao: Skapo kako kajganata na Sv. Petar. E sada ako prevod mi je tačan, tada Vaša podpitanja idu u pogrešnom pravcu, tako da niko nije video Sv. Petra da jede kajganu, nitu da je platio račun i u kojoj valuti.
- Isto tako niko nije video nitu Sv. Petra, nitu pak njegovu kajganu (na freskama Sv. Petra nema njegove kajgane). E pak kolega Rade, svako može ti kazati da je najskuplje ono što nikad nisi video (kajganu jesi i jesam video, ali oboje ne znamo sa kakvim jajima pravljena je ta kajgana).
2. 2. Upala mu sekira u med. Šta će sekira u med?
- Na ove izreke i pitanje odgovorio bi ovako: Čovek koristio sekiru kao otklapač voštanih poklopčića i slučajno mu skliznula i pala u burad sa med

. Naravno šalim se. Ova izreka primenjuje se kada neko bez kapi znoja (lude sreće), dobro se materijalno ofajdi. Ja nisam takve sreće, a verujem i Vi.
3. Smeje se ko lud na brašno? Šta je ludak video smešno u brašnu?
- Ludak ništo smešno nije video u brašnu, ali opet se smeje. Isto kao što se smeje i na pokazan prst

. Lud si je lud, kad ne bi bio lud ne bi se smejao nitu na brašno nitu na prst.
4. Dajte mi dva pržena jaja na oko. E ko je još lečio oči prženim jajima?
- Izvinjavam se svim kolegama, ali na ovo pitanje hoću mu odgovriti kolegi Radetu na PP.
5. Daleko ko Špansko selo. Koliko je daleko to Špansko selo, imaju Španci na hiljade sela, kako se to selo zove, koliko kilometara ima do tog Španskog sela, odakle smo merili i da li je ista udaljenost od svakog našeg sela do tog Španskog sela?
- Kolega Rade, Špansko selo je jednako daleko i od mog a verujem i od tvog sela (ili grada). Sam si rekao da Španci imaju hiljade sela, i svakako od bilo koje naše selo, do neko špansko selo udaljenost otprilike bi se poklopila (a kolika je ta udaljenost nije ni bitno, važno zaista je veoma daleko). A kako se zove to špansko selo nije ni bitno, važno je da je špansko (zato mu nije pomenuto ni ime).
Toliko od mene kolega (ja toliko sam mogao da prevedem), možda se javi neki profesionalni prevodilac.
Pozdrav,