Autor Tema: Slobodan Luković - Deda  (Pročitano 36235 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Lukovic M. Slobodan

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 90
  • Pol: Muškarac
Odg: Slobodan Luković - Deda
« Odgovor #75 poslato: Mart 31, 2020, 10:35:50 »
Postovani pcelari,
ovog vremena smo izloženi uticaju Corona-virusa i problemima koji su zadesili pčelare zbog problema odlazaka na pčelinjake i rada sa pčelama.U sprečavanju prenosa virusa svetski stručnjaci preporučuju upotrebu meda što medu kao prirodnom leku daje na značaju.Setih se jedne pesmice Živojina Stefanovića koja je opisala značaj  meda kroz vekove,pa vam je prezentujem:

KROZ VEKOVE

Med je pčela davno pripremila
Dok je Zemlja u mladosti bila
Med i travke bili su lekovi
Dok su tekli vreme i vekovi
Pre Egipta zemlje faraona
I Misira i pre Vavilona
Drevne Kine i stare Indije
Medom su još punili činije
Da podmire svoje apetite
Da se slade i da se zaštite
Od virusa,bacila,mikroba
Što ih beše u to staro doba
Koji  nama još i danas prete
Dok po nebu krstare rakete
I danas je pčela pored ljudi
Virusima medom da presudi
Med i pčele nek su medju nama
Čovek mora tegobe da slama
Poručuje jedan stari čika
Med nek nam je i lek i navika
Istorija njegova je duga
Vekovima čoveku je sluga.
VP.Deda

Van mreže Gašić Mladen

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Apr 2014
  • Starost: 40
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Gornji Vratari 515m
« Odgovor #76 poslato: Mart 31, 2020, 16:32:43 »
Prelepa i istinita pesma deka Slobodane.
       Nadam se da se ne ljutite da se ovaj ceo Vas post prosledi dalje na drustvenim mrezama,da propagiramo pcelarstvo i koriscenje pcelinjih proizvoda,narocito u ovo vreme virusa.

• Matica
« Odgovor #77 poslato: Mart 31, 2020, 18:49:05 »
Taman posla Mladene da se ljutim,slobodno iskoristite za drustvene mreze.

• Matica
« Odgovor #78 poslato: April 03, 2020, 22:21:33 »
Svedoci smo pandemije korona-virusa i problema nastalih za pčelare.Problem, je nastao kod starijih pčelara preko 65 godina starosti koji ne mogu putovati kod svojih pčela a ovo je kritičan  period razvoja PZ.Oglašavaju se u stampi i TV pojedini stručnjaci koji predlažu da se,u cilju poboljšanja imuniteta i sprečavanja razvoja virusa u organizmu ljudi,koriste pčelinji proizvodi a pre svega med i propolis.

Naučnici su utvrdili a pčelarska praksa dokazala: Med je hrana i lek koji ima svojstva:
-Povećava imunološke zaštitne snage organizma
-Ima antibakterijsko,antivirusno,antiprotozoično,antimikotično/protiv gljivično/dejstvo
-Protiv upalno dejstvo
-Antialergijsko dejstvo
-Utiče na formiranje krvi
-Podstiče izbacivanje sluzi iz pluća i sinusa
-Regenerativno dejstvo / obnavlja ćelije i tkiva /
-Kardiotonično dejstvo
-Uklanja bol
-Ima neurotično dejstvo
-Tonizirajuće dejstvo / prirodni doping /
-Uklanja zatvor
-Detoksično dejstvo/ protiv otrovno /

PROPOLIS je proizvod pčela za koga su naučnici utvrdili:
-Hemijski sastav propolisa je: 55% biljne smole,3o% je vosak,10% eterična ulja,5% cvetni prah
-Sadrži   još flavonoide,scitogene,organske kiseline,aldehide,estre,alkohole,terpene,aminokiseline
-ima protiv mikrobno svojstvo
-Protiv gljivično dejstvo
-antivirusno dejstvo
-Anti-protozoično dejstvo
-Dejstvo protiv zračenja
-Protiv kancerogeno dejstvo
-Protiv tumorno dejstvo
-farmakološko dejstvo
Propolis za primenu spravlja se npr.: 100 ml.alkohola 96%- 40 grama sirovog propolisa,da odstoji 15 - 20 dana a potom procedi kroz gazu.
ORALNO u primeni je u vidu praška,tableta,granula,vodenog i vodeno-alkoholne emulzije,ulja,mleka i sl.Preparat se uzima 1-2 časa pre ili 3 časa posle jela.
SPOLJAŠNA PRIMENA.U prigodnom obliku kao melem,mast,vodeni rastvor,alkoholni ekstrat,aerosolna metoda,termalne inhalacije,ultra zvučno i sl.
PROPOLIS se primenjuje u lečenju: disajnih organa/ akutni i hronični /,rinitisa,sinusitisa,tonilitisa,bronhitisa,laringitisa,trahetisa,asmatičnog bronhitisa,lakih formi bronhi-ekstaze,plućne tuberkuloze,obolenja perifernog nervnog sistema,kožnih obolenja,žuljeva,mikrobnih oboljenja,ekscema,oštećenja kože,gnojnih i rana koje teško zarastaju,opekotina,obolenja probavnog sistema,čireva,kolitisa,gastritisa,ginekoloških obolenja,oštećenja od zračenja.
          NAPOMENA AUTORA: Prilikom izrade ovog teksta o medu i propolisu i njihovim lekovitim svojstvima korišćena je pčelarska literatura i tekstovi objavljeni u casopisu
PČELAR.Možda će ovaj tekst nekome koristiti                                               
                                                             Autor: Slobodan Luković

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 78
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #79 poslato: Jul 05, 2025, 08:14:06 »
U četvrtak 03.07.2025. godine iznenada mi je zazvonio telefon!
Za mene iskreno veliko iznenađenje, sa druge strane bio je niko drugi no Slobodan Nikolić naš Deda iz Ivanjice!
Radovao sam se kao što narod kaže "malo dete" jer je malo oporavio i mogao me pozvati da proćaskamo!

Deda se raspitivao za Forum (ne može više da piše, ne vidi dobro slova na tastaturi a i ruke otkazale, no setio
se da pita za kolege a posebna priča smo nas dvojica.

Pitao sam ga da li ga kolege iz Ivanjice posećuju ili zovu ali sa prilično utišanim i setnim glasom mi reče, NIKO!?

Posebno me pitao za Koneskog a i da li kolege pišu na forumu i o čemu se piše?

Inače Deda Luković "troši" DESETU deceniju života na čemu sam mu čestitao i obećao da ću ići kod njega kada
bude manifestacija u Guči ovog leta!

Zamolio me da prenesem pozdrave članstvu i to na ovaj način činim.

Deda je kao što mnogi znaju PRVI zvanični član našeg forum.

Poznata nam je ona njegova čuvena izreka "Možeš kako hoćeš ali ne i dokle hoćeš"!!!

Zdravo i živ nam bio Deda Slobodane!

Evo jedna zajednička sličica iz 2018. godine...Bože dragi kako vreme leti...

Van mreže Koneski Blagoja

• Glavni urednik
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 68
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: s. Brest, Makedonski Brod, 775 mnv.
  • Tip košnice: LR, DB-12
« Odgovor #80 poslato: Jul 07, 2025, 18:14:06 »
Već dugo vreme nisam prisutan na forum zbog porodičnih obaveza (za to vrlo dobro zna naš Domaćin i moj Brat Đoko) a zašto to ne bi znali i svi ostali članovi foruma (moja majka koja za jednu nedelju puni 88 godina, više od godinu i tri meseca bukvalno je prikovana za krevet).
Zbog toga sve obaveze za njenu negu pale su na mene, kao i sve ostale poslove.
U subotu (5.07.2025) biberom pozvao me je moj Brat Đoko i zbog toga po pričali smo baš dugo (bezmalo jedan sat). Hvala mu na tome.
U razgovoru upoznao me je da naš (zvanično prvi član našeg foruma) Luković Slobodan - Deda navršio je 90 i zakoračio je u desetu dekadu ovozemdkog života.
U razgovoru sa Deda, on je pozdravio svih članova foruma, a posebno pitao je za mene (Veliko mi Hvala na tome).
E sad, kad sam već propustio da mu čestitam rođendan ovom prilikom želim mu bolje zdrvlje i PRISTOJAN život bar do 100-te.
Još jednom Hvala Bratu što se javio, i ukoliko se čuju sa Dada želim da mu prenese moj pozdrav i želje.
"Samo ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali mislim da za ovo drugo nisam siguran" - (Albert Ajnštanj)