Колеге,отварам ову тему ради тога што је сада време и треба искористити дивље трешње,јабуке,крушке,шљиве...
и оплеменити их,око пчелињака,наших куќа а и у нашим имањима,њиве,ливаде воќњаке исл.
Калемим више од 15г,и сам тачан датум не знам кад сам почео тачно,али сам себе пронашао пре пчеларства у воќарство и
у калемљењу,па после су дошле пчеле.Калемио сам на све начине,разцеп,под кору,спавајучи пупољак,на клапи...
У почетку сам и правио експерименте,на једну основу 2- 3 па и 4 врсте истог воќа,пр. јабуке,крушке али различниг сорти.
Калемарство је врло племенит посао,не тражи пуно пара и улагања,једино тражи љубав и посвеќеност,што би рекли наше старине
тражи Мерак.Сада када се често шетам тражеќи Трат(труд),или друго труло дрвеќе за димилицу,лепо се засладим са понеком крушком јабуком
или трешњом коју сам ја калемио пре10-так година(по туѓшим њивама,разним путевима и сл),и да вам искрено кажем осеќам се одлично,али се често пиам како време брзо пролази
а кад уберете воќку присетите се ехх када је то било,и колко сам ја тада имао година?
Али да се не једимо много,хоќу да свим пчеларима и уопште људима,пренесем своје знање око калемљења(оно наравно што знам)
а ту су и колеге које знам сигурно да су и понеки мајстори калемари,само им треба подстрек да би почели са писањем.
Колеге,калемљење није нека филозофија,треба само почети(као и са пчелама) а после оно те само води и постанеш у суштини оно шта си
љубитељ природе и природног ништа више и ништа мање, а зна се пчеле воле воќе,па да им помогнемо!
поздрав за сада,следи справљање Калем воска!