Autor Tema: Воћарство  (Pročitano 24869 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bulatović Bogoljub

• Lutka
  • Član na forumu od: Mar 2012
  • Starost: 55
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kolašin 960 m n.v
Odg: Воћарство
« Odgovor #15 poslato: Februar 27, 2013, 22:13:14 »
Hvala kolega na strucnom i poucnom odgovoru.

Van mreže Киперовић Радоје

• Larva
  • Član na forumu od: Feb 2013
« Odgovor #16 poslato: Februar 27, 2013, 23:11:14 »
Људи слободно питајте док је ружно вријеме и ова смарајућа киша; чим престане ја сам по терену и слабо ћу виђати компјутера  :).

Дачо, бордовску слободно смијеш користити без бојазни за пчеле. Само немој директно по њима да ти не унесу бакар у кошницу и контаминирају мед  :). Ти си у јужним крајевима, није рано за кретање кајсије.

Зоране Антићу, не очекуј од мене да ти правим "виртуелни" програм заштите. То је пријатељу немогуће. Ко ти каже да може, свака му част. Брошурице које издају заштитарске куће могу бити само нека оријентација и ништа више. Само редовни изласци на терен и праћење стања а напамет ништа не може. Разлика је година од године. Неких година док сам радио на плантажама у Градишци било је довољно и 10-12 третмана јабуке у току године а неких ни 25 не би помогло...
Дуња је релативно једноставна воћка са аспекта резидбе. Не скраћуј једногодишње гране, поготово не оне краће, само их прорјеђуј и сијеци до основе. Ово из разлога што су мјешовити родни пупољци смјештени при врху гранчица и ако их скраћујеш, бацаш род. Скраћивање је дозвољено у ситуацији када је потребно иницирати раст и попунити празне дијелове круне. Савјет за ђубрење ти не могу рећи без анализе земљишта. Уради то на неком институту, код нас у Бањој Луци цијена је негдје око 70 КМ. Мораш ми прво рећи који је тип земљишта, која pH реакција и опскрбљеност хумусом,калијумом и фосфором да бих ти могао одговорити конкретно.

Земо Илинчићу  ;) јеси ли ти сигуран да је та твоја вишња калемљена? Искрен да будем ја се по нашим расадницима нисам (а и сам се по мало бавим производњом садница) сусретао са садницама калемљене вишње. Углавном је сви размножавају из изданка. Ако баш желиш калемити најбоље је да те младе вишње-подлоге прво пренесеш на стално мјесто. Ако ћеш је калемити током прољећа, сада одмах скини племке са матичног стабла, замотај у пвц фолију и остави у фрижидер на темп 0-4 степена. Када подлога покрене сокове (крај марта, почетак априла) приступи калемљењу. Можеш гранчицом са два пупољка под кору, затим cheep budding (једним пипољком на исјечак) итд. Ако ти пријем не успије имаш опцију да их окалемиш и у августу али само на младу, једногодишњу кору окулирањем.

Van mreže Avramović Gradimir

• Lutka
  • Član na forumu od: Jan 2013
  • Starost: 59
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Beograd
« Odgovor #17 poslato: Februar 28, 2013, 20:43:20 »

Radoje, svaka čast na stručnim savetima i komentarima.

Imam desetak kalema stubastih jabuka starosti 4 godine, prople godine su rađale.
     Nisam uradio nikakvu zimsku zaštitu. Da li je sada kasno za nju ili moram nešto drugo.
     Ako možeš preporuči mi koji preparat da koristim.
     Hvala i pozdrav!

• Larva
« Odgovor #18 poslato: Februar 28, 2013, 21:57:09 »
Хвала Градимире, покушаћу да будем на услузи колико год је могуће. Што се тиче стубастих јабука најважније је да их НЕ орезујеш. То сигурно знаш али мислим да није наодмет рећи и због осталих. Стубасте јабуке су један вид мутаната "нормалних" сорти и ако се орежу долази до реверзибилног процеса у да тако кажем нормалну биљку. Занимљиве су само из ралога "патуљастог" хабитуса и декоративности  док им је квалитет плода просјечан или чак испод просјека. Само их редовно ђубри и обезбиједи воду.

Сада ћу замолити и тебе и све остале колеге да ми не постављају питања везана за препоруке хемијске заштите. Разлога је много. Мислим да ни концепт овог форума не иде у том правцу. Већ сам рекао да употреба пестицида тражи велику ОЗБИЉНОСТ, само је на нашим просторима од почетака неозбиљно схваћена. Опет ћу поновити да хемијску заштиту никако не препоручујем викенд воћарима. У Њемачкој је ситуација таква да пестициде не можете купити у пољопривредној апотеци у слободној продаји. Тамо воћар (повртар, цвјећар...) од савјетодавца који има сертификат добија овјерен рецепт помоћу кога има право купити пестицид. Нема ништа напамет. Тај концепт ће ускоро постати обавеза и у остатку ЕУ. Није их хвалити због много чега , али моје је мишљење да је ово једини прави пут. У слободној продаји су једино средства дозвољена у органској производњи.  Ако већ користите неке пестициде упутићу вас на исправан начин примјене као и у претходним постовима, и нека остане на томе. За професионалце постоје специјализовани портали а једну адресу сам већ препоручио  :). Хвала на разумијевању.

Van mreže Milosavljević Dalibor

• Pčela
  • Član na forumu od: Jun 2012
  • Starost: 53
    • www.farbaj.me
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Podgorica, Martinići, Bjelopavlići, 60m.
« Odgovor #19 poslato: Februar 28, 2013, 22:45:25 »
 ;)

Hvala tebi Radoje, na savjetima , na vremenu koje odvajas i na zivcima koji ce ti trebati.

Forume ove vrste cesto zloupotrebljavaju da ``pohvale`` ponesto.  Ovaj stav je za respekt.

Rekoh ja `` skola nije pojata `` :) :)

Van mreže Antić Zoran

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Dec 2011
  • Starost: 60
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Dobre vode - 820 m n/visina Vranje
« Odgovor #20 poslato: Februar 28, 2013, 23:45:42 »

Брошурице које издају заштитарске куће могу бити само нека оријентација и ништа више.

Naprotiv,vracas me u neko vreme kad nije bilo benzina(tako je I sa zastitrske kuce)

mislio sam da imas iskustva sa dunjom I  zato sam postavio takva pitanja,a kolicinu(u prinosu) koju sam dobio u prosloj godini ja sam prezadovoljan.Jer nisam imao sistem za zalivanje(ove godine ,,kupljen u Grckoj)poznata firma I td.Mreza protiv gradna – kupljena,samo da se postavi.

Analiza zemljista,odradjena u prvoj godini

Hvala na odgovoru

Van mreže Jovanović Slavica

• Larva
  • Starost: 43
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Trstenik 250m
« Odgovor #21 poslato: Mart 01, 2013, 12:10:20 »
  :-[
sada znam zasto moje dunje nisu imale plodove...
"...ljutina je u njih prekomerna,
Te otrovom, kad ih ko uvredi,
Zadahnjuju svoje ujedanje,
U zilice pozabadaju se,
Nevidljivo pustaju zaoke,
A na rani pustaju i dusu..."  Georgike,str.243.

Van mreže Ilinčić Zoran

• Larva
  • Član na forumu od: Dec 2012
  • Starost: 50
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doboj, Lipac 130m
« Odgovor #22 poslato: Mart 01, 2013, 17:46:00 »
Земо Илинчићу  јеси ли ти сигуран да је та твоја вишња калемљена?

Naravno da sam siguran jer se ista nalazi u dvorištu porodične kuće, a kalemio ju je djed sredinom 80-ih godina.
Zbog toga je teško prepoznati da se radi o višnji jer je po obliku i veličini ploda identična trešnji. Tek po ukusu se moze utvrditi da se radi o višnji.
To je osnovni razlog zasto bih je ponovo okalemio na izdanak.
Inace ta visnja se nalazi u Šamcu, a ja bih da je okalemim i prenesem u Lipac, kod Doboja.
U svakom slučaju hvala na odgovoru.
Sad sam u dilemi jer su me do sad savjetovali da prvo okalemim u Šamcu pa tek na jesen da je prenesem u Lipac.

Van mreže Preljevic Nusret

• Urednik
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 57
  • Nije znanje znanje znati već je znanje znanje dati
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ribariće 725 zimovnik, Poletich (Mokra gora - Prokletije) 1400 m.n.v. pasha
  • Tip košnice: Alpska, LR
« Odgovor #23 poslato: Mart 01, 2013, 17:50:28 »
Prvo prenesi pa kalemi.

Van mreže Ilinčić Zoran

• Larva
  • Član na forumu od: Dec 2012
  • Starost: 50
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doboj, Lipac 130m
« Odgovor #24 poslato: Mart 01, 2013, 17:53:41 »
Znači da prenesem koliko danas, sutra, a da kalemim kad krene sok, krajem marta, početkom aprila?

Van mreže Preljevic Nusret

• Urednik
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 57
  • Nije znanje znanje znati već je znanje znanje dati
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ribariće 725 zimovnik, Poletich (Mokra gora - Prokletije) 1400 m.n.v. pasha
  • Tip košnice: Alpska, LR
« Odgovor #25 poslato: Mart 01, 2013, 17:55:57 »
Sto pre to bolje i obilno i redovno zalivaj.

Van mreže Nikolić Radisav

• Rasa
  • Larva
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 78
  • Zovem se Nikolic Radisav, iz Nisa
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Niš, Donje Crnatovo 152
  • Tip košnice: Dadanblat
IZVESTAJ SA PCELINJAKA
« Odgovor #26 poslato: Mart 01, 2013, 18:55:01 »
Danas je bio prelep suncan dan,  te su  i pcelice bile vredne i vesele. Nozice su im bile pune polenovog praha. Posebnu radost iskazale su na tuji. Milina je bila posmatrati i slusati poj pcelica. Iskoristio sam lep dan da provirim u kosnice. Prvi utisak je pozitivan i daje mi nadu da ce ova godina biti bolja od predhodne.
Nadam se da sam vam pruzio pomoc :)

• Larva
« Odgovor #27 poslato: Mart 01, 2013, 22:02:15 »
Дачо брате жив и здрав био. Ораха у џеповима немам. Добро чини, добру се и надај  :).

Зоране Антићу, дао сам  добронамјеран одговор а ти тумачи како ти воља. Да си добронамјеран не би ми постављао питање на које знаш одговор. Сам си о себи овим довољно рекао, свака ти част. Желим ти сву срећу и да ти дуње роде још пет пута боље!

Славице, драго ми је ако сам био од користи, сада знаш гдје нећеш погријешити  ;).

Илинчићу савјет си добио, даље ти на вољу; ево и колега  Нусрет је потврдио  :). Морам признати да ми је ово око твоје вишње мало нејасно. Знаш ли на шта је дјед окалемио, која је подлога? По твом опису органолептичких особина чак бих могао претпоставити да је то можда марела (међуврсни хибрид трешње и вишње)?!
« Poslednja izmena: Mart 01, 2013, 22:21:35 od strane Киперовић Радоје »

Van mreže Mihajlović Verica

• Urednik
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 62
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac n.v 195m; DB-50kom; pč.staž 20god
« Odgovor #28 poslato: Mart 01, 2013, 23:16:17 »
Danas je bio prelep suncan dan,  te su  i pcelice bile vredne i vesele. Nozice su im bile pune polenovog praha. Posebnu radost iskazale su na tuji. Milina je bila posmatrati i slusati poj pcelica. Iskoristio sam lep dan da provirim u kosnice. Prvi utisak je pozitivan i daje mi nadu da ce ova godina biti bolja od predhodne.
Svi se nadamo boljoj godini , valjda će i biti bolja ..
Jesi li slučajno obratio pažnju na leglo , kolike je površine ?

pozdrav
.................
Kolega Radoje ,
Moj pčelinjak je u ataru napuštenih vinograda . Prvu godinu kad smo uselili pčelinjak vinogradi su vrlo slabo imali rod . Međutim, prošle godine je toliko lepo vreme bilo u periodu oprašivanja  da su pčele neverovatno mnogo polena sakupile a vinove loze su bile prepune sitnih , zdravih i slatkih grozdova i to ne prskanih

Ovako počinje moj radni dan na pčelinjaku u tom periodu ,
« Poslednja izmena: Mart 01, 2013, 23:33:47 od strane Mihajlović Verica »

Van mreže Mihajlović Verica

• Urednik
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 62
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac n.v 195m; DB-50kom; pč.staž 20god
« Odgovor #29 poslato: Mart 01, 2013, 23:39:11 »
Danas sam videla u poljoprivrednoj apoteci sadnjcu aronije , Košta 350 din .
Ovo joj je treća godina starosti, pa me interesuje da li će ove godine da ima plodove ?
Ona se verovatno ne prska ?!