Autor Tema: 29. novembar - DAN REPUBLIKE  (Pročitano 3227 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • Pol: Muškarac
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
29. novembar - DAN REPUBLIKE
« poslato: Novembar 29, 2012, 06:40:42 »
Za sve nas koji smo odrastali uz ovaj praznik evo malo podsecanja...

Na danasnji dan je bilo Drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu u jeku velikih borbi u drugom svetskom ratu.
To je svakako jedan od najvaznijih datuma u stvaranju NFRJ, a potom SFRJ.
Takodje bila je velika bitka na Kadinjaci kod Uzica, gde je pogio ceo Radnicki bataljon.
Ovog datuma pre 90 godina rodio se i pesnik Dusko Radovic.

Kao ucenici prvog razreda Osnovne skole uoci ovog praznika postali smo pioniri i dobili smo crvene marame.
Nismo islu u skolu 2 radna dana, a kada je bilo vikenda i svih 3-4. Nasi roditelji su tog dana obavezno klali debele svinje i dobro smo se omrsili.
Kada sam bio u vojsci (Skoli rezervnih oficira u Beogradu) uz rucak smo dobijali pivo i crveno vino.
A tek koliko je bilo snega, svih tih sezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih godina, a posle vise nema ga do Nove godine ili kasnije.

Nema vise ni tog praznika, ni debelih svinja, ni vojske, a i snega.....
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: 29. novembar - DAN REPUBLIKE
« Odgovor #1 poslato: Novembar 29, 2012, 08:41:17 »
Nema Rade više ni naše mladosti...
Sada smo u tranziciji (ili smo je već "uspešno" prošli...), a godine se malčice namnožile
kao naši rojići u proleće, pa se ponešto i zaboravlja, jer se uvek prisetim, neko mi nekada davno "protrlja nos" sa onim,
"što je lepo kratko traje", zar ne moj "mladiću"?
No u svakom slučaju, bilo je to vreme koje se nikako ne sme zaboraviti, jer je pogan "čoek" koji svoju prošlost lako zaboravlja!?

Ja danas sa ovim brojem godina, imam potpuno pravo da upoređujem "ono i ovo " vreme, ali se često pitam i čudim,
odakle "pravo" nekima da uporteđuju kada se nisu bili ni rodili!?

Nekome je bila na zadovoljstvo, nekome na teret ali bilo pa prošlo, moj dobri Šumadinac!

Srećno ko obeležava, naravno u svojoj duši.

Van mreže Jusić Esad

• Lutka
  • Član na forumu od: Avg 2012
« Odgovor #2 poslato: Novembar 29, 2012, 09:58:51 »
Bravo, mladi momci!
Slažem se sa oba posta jer sam i sam dio njih.
Znate i sami, čim progovorite nešto lijepo iz prošlosti, nazovu te jugonostalgičarem baš kao da je to nešto pogano i kao da toliko ljudi nije najljepše godine provelo u tom dobu i okruženju. Ako sam ikada znao šta je sloboda, onda sam to tada znao i doživio: s crvenim pasošem šišaj uzduž i poprijeko, a danas malo brže potjeraš biciklo i ubrzo natrčiš na neku granicu.

Četiri dana prije ovoga dana bio je 25. novembar, temeljni datum za BiH i sve ljude u njoj, ali svi znamo kakva je to problematika pa neka ide pod tepih, mada tako ništa ne rješavamo, nego samo svi zajedno "lijepo" propadamo i hrlimo u čelični zagrljaj stare "gospođe" (čitaj: vještice) Evrope, a cilj je jasan: obezvrijediti sve što nije u interesu "gospođe" i pod čizmu svojih "svjetonazora" strpati SVE. Izgleda, i uspjeće im, nažalost.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Potočnik Istok

• Lutka
  • Član na forumu od: Maj 2012
  • Starost: 70
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Slovenija, Šprinc 250m
« Odgovor #3 poslato: Novembar 29, 2012, 13:23:02 »
Ovo još jednog mladog momka, koji ima pravo uspoređivati. Tačno kažu i Rade i Đoko.

Mnogo je godina prošlo, kada smo jednog ljeta sa mojom Marijom ljetovali na Rabu. U šatoru. Pored nas logor omladine iz Bosne. Imali smo mali gorionik na plin i ja se mučim da nešto skuham za ručak. Prođe kraj nas mladi kuhar iz logora i pita me što ja to kuham. Ne sečam se više šta je bilo, ali očito nije ličilo na to, šta sam mu ja rekao. On se nasmije i kaže, ne muči se ti sa tim. Nisi baš najbolji kuhar. Dođi ti svakog dana lepo kod mene, donesi  šerpu, a kuhanje prepusti meni. I tako je bilo do kraja nešeg letovanja.
Bila su tada druga vremena. Lepša.

Van mreže Vučinac Nikola

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 74
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Subotica ravna Vojvodina 118 m
« Odgovor #4 poslato: Novembar 29, 2012, 13:51:23 »
Ah, ta Jugonostalgija.
Baš nam je bilo lepo, a ova današnja omladina neće ni znati šta je to sloboda.
46* 01' 37" 07 N
19* 41' 17" 50 E