Autor Tema: ŠAH-kao ljubav, sport ili zabava  (Pročitano 8001 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Carević Nenad

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Okt 2012
  • Starost: 29
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kanjon reke Jerme 1000m
ŠAH-kao ljubav, sport ili zabava
« poslato: Novembar 18, 2012, 16:34:15 »
Šah je najstarija savremena igra sa mnogo ljubitelja. Šahovska igra, lepša i sadržajnija od drugih, njoj sličnih, svojevrsna je gimnastika uma neophodna čoveku. Metod elimincije osnova je razmišljanja u šahu. Do najboljeg poteza stiže se putem odbacivanja loših mogućnosti. Šahista traga za rešenjem(istinom). Šahovski način mišljenja najviše odgovara savremenom čoveku. Pozitivan način razmišljana može se steći igranjem šaha. Jedan od najvećih šahista dr. Taraš je često govorio: "Uvek sam sažaljevao čoveka kome je šah ostao nepoznat. Šah kao ljubav, kao muzika ima moć da čini čoveka srećnim." Šah razvija borbenu preduzimljivost i opreznost, moć koncentracije, kombinatoriku, vođenje složenih operacija...
Usvajanjem šahovske abecede moguće je reprodukovati kako svoju tako i partiju nekog velemajstora, moguće je dopisno igranje šaha, putem interneta, telefona... KOJI SPORT JOŠ TO MOŽE??? Mnogi porede život sa partijom šaha. Svaki novi potez donosi novu situaciju, novu sliku na tabli i traži se najbolji odgovor. Isto je i u životu. Svaki novi dan donosi nešto novo, novi izazov i traži se najbolji odgovor. Nepromišljeni potezi i u šahu i u životu donose teške posledice (ili mogu da donesu)...
Nadam se da među kolegama pčelarima ima i kolega šahista, kako ljubitelja, tako i onih ozbiljnijih sa rejtingom ili kategorijom ;-)
Uvek sam tu za partiju šaha, jer kaže : "Nijedan dan bez šaha."

Van mreže Potočnik Istok

• Lutka
  • Član na forumu od: Maj 2012
  • Starost: 70
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Slovenija, Šprinc 250m
Odg: ŠAH-kao ljubav, sport ili zabava
« Odgovor #1 poslato: Novembar 18, 2012, 17:29:17 »
U Mariboru baš se ovih dana održava Svetsko prvenstvo za mlađe uzraste, a gost je Gari Kasparov.

Van mreže Lukovic M. Slobodan

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 91
« Odgovor #2 poslato: Novembar 18, 2012, 19:44:01 »
Uvek sam žalio onoga ko nije znao da igra šah..
Nešo, nisi nam napisao za koji klub igraš i koju kategoriju imaš
da bi možda rešili da sa tobom igramo šah.Ja volim i sa jednim
kolegom odigram po neku partiju..Poz. Deda

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #3 poslato: Novembar 18, 2012, 20:20:51 »
Nenade,
da li Jerma pripada Pirtoskoj opštini?

Evo jednog lepog video zapisa!

Van mreže Preljevic Nusret

• Urednik
  • Starost: 57
  • Nije znanje znanje znati već je znanje znanje dati
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ribariće 725 zimovnik, Poletich (Mokra gora - Prokletije) 1400 m.n.v. pasha
  • Tip košnice: Alpska, LR
« Odgovor #4 poslato: Novembar 18, 2012, 20:45:59 »
Vrlo slično kanjonu gornjeg Ibra.

Van mreže Carević Nenad

• Gost
  • *
« Odgovor #5 poslato: Novembar 18, 2012, 21:58:52 »
Jeste profesore Đoko, pripada velikoj opštini Pirot. Tamo je priroda zaista divna, a takvi su i ljudi, nesebični i vedrog duha i u najtežim vremenima, jednom rečju Piroćanci! I da odgovorim deda Slobi, imam rejting 1829 i tutulu prve kategorije (a uskoro i majstorski kandidat!) Igram za SK ,,Mladost,, iz Nove Pazove i igrao sam za jos nekolicinu, ali kod kuce je najlepse.
« Poslednja izmena: Novembar 18, 2012, 22:23:09 od strane Carević Nenad »

Van mreže Lukovic M. Slobodan

• Matica
  • Starost: 91
« Odgovor #6 poslato: Novembar 19, 2012, 18:47:58 »
Hvala Nenade
Možda bi i mogli odigrati neku partiju preko interneta
ali ja neznam kako.Ti to namontiraj i udesi pa mi
javi a možeš mi i privatnom porukom objasniti!
Pozdrav od dede.

Van mreže Šljivic Miljko

• Matica
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 66
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Globoder 196m
« Odgovor #7 poslato: Novembar 19, 2012, 19:10:21 »
                    Za sve u zivotu pa i za sah treba imati meru. Ako se to postigne onda je sah  ok. Ja kad sam igrao sah nisam imao meru i prekinuo sam da igram. Imao sam prvu kategoriju i dobro sam igrao na slepo.U  vojsci sam na slepo igrao na dve table istovremeno. Imam i danas dosta knjiga iz oblasti saha ali to je sad nepotrebno zbog kompjutera. Poznajem dosta dobrih sahista koji su zbog saha upropastili porodice, karijeru odnosno zivot pa zato i postoji anegdota kako su dva beogradjana igrala sah.
               Sastanu se u stanu da igraju sah a majka jednom kaze: ,,Sine evo  vam sarme u rerni kad prekinete daigrate rucajte a ja moram u Nis,,. Otisla majka u  Nis i sutradan se vratila a oni i dalje igraju a sarmu  nisu  ni probali. U tom momentu sin kaze:,,Kad ces bre majka vec jednom da odes u taj Nis,,.

Van mreže Carević Nenad

• Gost
  • *
« Odgovor #8 poslato: Novembar 20, 2012, 00:45:03 »
 ;D ;D... Jeste Miljko, šah je neka vrsta droge  :o?!
Ja nedeljno potrosim na trening oko 8h, ali svaki dan moram vrteti u glavi neku poziciju ili otvaranje da bih odrzao ,,kondiciju,,
No, na primer mađarski velemajstor Ričard Raport koji ima samo 14god. dnevno trenira 6-8 sati. Jer šah je sport kao i svi drugi i mora se uložiti mnogo napora u ovom slučaju mentalnog ali i fizičkog, što ne odgovara svima pa samo strpljivi i staloženi ostaju u igri. I ja se ponekad pogubim u tom crno-belom ludilu, ali tu je trener da sve to primeti i ukloni.
Pa ne bi za čabe EU donela odluku o uvođenju šaha kao izbornog predmeta u školi u njihovim zemljama, ali to postoji i kod nas, konkretno u mojoj osnovnoj školi je bio izborni predmet šah, i bilo je oko 80 učenika! U ovim vremenima kompjuterskih igrica koje su bez cilja i čak nasilne, deci se pružila ruka spasa - da nauče šah!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #9 poslato: Novembar 20, 2012, 09:24:41 »
Bravo Nešo,
odlično razmišljanje, naročito kada su mladi u pitanju!
Kompjuter i mobilni telefon će doneti u budućnosti hajmlađima grdne probleme!
Moj sin je deci (13 i 10 godina) uskratio pravo na mobilni a kompjuter se koristi samo selektivno
i to za potrebe škole a fejs i tviteri je kod njih za sada prava retkost.
Na tome mu čestitam i divim mu se.
Zamisli beba još nema dve godine a Baka (savremeno Nana), iz jednog grada u udaljeni drugi grad, malenom unuku peva i recituje pesmice a detetu mama drži mobilnui na uvcetu!?!?!?
Joj majko Božija, što bi naš narod rekao?

Srećno i uspešno u šahovanju, Nenade.

Van mreže Šolajić Miloljub

• Larva
  • Član na forumu od: Apr 2012
  • Starost: 73
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Arilje Brekovo 830 m
« Odgovor #10 poslato: Novembar 20, 2012, 10:40:16 »
Šah je igra koja razvija mnoge sposobnosti i sprečava neke vrste demencija. Ali  "u životu ima važnijih stvari nego da se guraju drvca" - Savet vaspitača Čirovića dat 1969. god. Umerenost je majka svega pa i za šah, internet,mobilni, hranu,piće,radost i tugu.
G-din Lukoviću na internetu ima puno šah klubova gde se registrujete i igrate (Šah klub Balkan), šah je društvena igra internet mnogo otuđuje.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #11 poslato: Novembar 20, 2012, 10:47:41 »
Umerenost je majka svega pa i za šah, internet,mobilni, hranu,piće,radost i tugu.

Jedino netreba umerenosti u ljubavi. Ko ne veruje neka pita Divca i Djoku?
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.