Autor Tema: Pcelar iz Amerike u poseti pcelarskoj farmi Jevtic  (Pročitano 8382 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • Pol: Muškarac
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
Pcelar iz Amerike u poseti pcelarskoj farmi Jevtic
« poslato: Oktobar 22, 2012, 16:23:55 »

Dana 19. oktobra 2012.godine  svestenik Dragi Popovic, rodom iz Oparica, opstina Rekovac, koji dugo zivi i radi u Floridi, USA, bio je u poseti  pcelarskoj farmi Svetlane i Milana Jevtica u Oparicu.
Inace gos Popovic ima oko 30 kosnica u Floridi, a istakao je da u toj americkoj drzavi ima dosta pcelara, a medju njima najvise Rusa i dugo se time bave.
Cena meda kod njih u prodavnicama je  8 USA dolara za 1/2kg meda, dok je kod pcelara "na kucnom pragu" dosta skuplje, a istakao je da je med dosta losijeg kvaliteta od naseg.
Radi oprasivanja vocari placaju pcelarima 140-240 dolara, zavisno od broja ulica u kosnici zaposednutim pcelama. Desetoramna kosnica donece pcelaru 240 dolara za oprasivanje badema i pomorandzi.
Matice su kod njih 15-25 dolara, rojevi kod pcelara 50 dolara, a rojevi u specijalizovanim prodavnicama 125 dolara.
Oprema nije skupa, pa je telo kosnice 10 dolara ali u elementima i nikada nijedno nije tacno po meri pa mora uvek pcelar da doda 10-15mm dascicu.
Inace pcelare sa italijanskom pcelom.
Popovic je poneo 1 maticu sa ove farme da bi osvezio krv. Na pitanje kako da istu transportuje avionom Milan Jevtic mu je predlozio "nikako maticu u torbu ili kofer jer bi na skeneru bila sigurno primecena, a nije dozvoljen ilegalan uvoz, nego kavez u dzep od kosulje gde ima super i grejanje i odgovarajucu temperaturu a moze lako i da se prosfercuje".

Neznamo da li je matica ziva stigla u USA.

Kada budemo saznali da li je stigla i uspesno dodata pcelinjem drustvu bicete drage kolege odmah obavestene. 

Ovo sam saznao u razgovoru sa Milanom pre 2 sata i odmah sam drage kolege sa vama podelio ovu vest.

“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: Pcelar iz Amerike u poseti pcelarskoj farmi Jevtic
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 22, 2012, 19:58:33 »
Svaka ti čast Rade što pravovremeno o svemu informišeš članstvo.
Iz tvog izveštaja se može telegrafski videti kako se to radi u Americi, kada su u pitanju pčelari sa manjim brojem košnica!
No, u Americi postoje i pčelari sa preko 80.000 pčelinjih zajednica pa za nih verovatno važe i druga pravila!
U svakom slučaju hvala ti za korisnu informaciju.

Van mreže Lukovic M. Slobodan

• Matica
  • Starost: 91
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 22, 2012, 20:26:37 »
Kolega Rade,
Ako ameri imaju pse na carini koji otkrivaju matice,  ne verujem da će popa uspeti da
maticu prenese...
Kada sam daleke 1994 godine bio u Australiji u poseti familiji, na carini mi je prišao
carinik vodeći nekog većeg psa koji mi je skocio nogama na grudi i mirisao mi je
džep na košulji.Ja sam precrkao a carinik mi je zahtevao da izvadim sadržaj iz džepa.
Bile su bombone sa medom. Posle sam u Sidneju saznao da ako te uhvate da nosiš
maticu sa sobom obavezno te stavljaju u karantin  15 - 30 dana a maticu uništavaju..
Plus sledi kazna drastična.
Možeč da zamisliš da je temperatura tela učinila da pas odmah oseti miris meda i kako mi
je prišao odmah je skočio sa šapama na grudi. Za mene je to tada bio šok, pa kada se
sada setim- naježim se..
Ali svaka čast Australijancima kako oni svoj kontinent brane od zaraze sa strane i o tome
vode računa pa nije čudo što nemaju varou / mada ima saznanja da je i kod njih počela da
se razvija.
Bolje da je popa poneo neku kačicu sira masnog ili kajmaka da obraduje popadiju.
pozz deda.

Van mreže Šljivic Miljko

• Matica
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 66
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Globoder 196m
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 23, 2012, 19:43:23 »
                  Ovde zasluzuje paznju rasa pcele kojom pcelare a to je italijanska. U uslovima koji vaze za Floridu a to znaci toplo skoro bez zimovanja sa verovatno neprekidnom pasom, gde italijanska pcela  moze da opstane jer za zimu ima i po 40000 jediniki. Za tako drustvo treba velike zalihe meda da  bi prezimila i to preko 30kg. Iz tog razloga je pogresno i stetno prenosenje nasih matica koja ima dug zimski period kada matica smanjuje leglo i prestaje sa njim. U takvim uslovima nasa matica nemoze da bude tako produktivna. Sa druge strane ako bi neko doneo maticu italijanske ta drustva od njenog  porekla bi tesko prezimila zimu, jer im treba mnogo meda. Obicno se pcelari satim maticama i melezarima hvale na kolicinu legla u jesen  a ustvari je cist promasaj jer drustvo vodi u smrt.

Van mreže Potočnik Istok

• Lutka
  • Član na forumu od: Maj 2012
  • Starost: 70
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Slovenija, Šprinc 250m
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 24, 2012, 09:35:10 »
Ima li konkretne prakse, da je italijanka, takvo društvo propalo na području kontinentalnih uslova, recimo u Srbiji, ili je to samo teoretsko zaključivanje?

Van mreže Šljivic Miljko

• Matica
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 66
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Globoder 196m
« Odgovor #5 poslato: Oktobar 24, 2012, 19:24:33 »
Ima li konkretne prakse, da je italijanka, takvo društvo propalo na području kontinentalnih uslova, recimo u Srbiji, ili je to samo teoretsko zaključivanje?
Ja sam to cuo od pcelara koji su nabavljali italijanske matice narocito u Makedoniji. Medjutim ja nisam piso od koga konkretni i sobzirom da sam 20 godina po raznim drustvima ne bi mogao konkretno da dam odgovor o keme se tacno radi. Ono sto u literaturi pise potpuno odgovara tome.

Van mreže Potočnik Istok

• Lutka
  • Član na forumu od: Maj 2012
  • Starost: 70
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Slovenija, Šprinc 250m
« Odgovor #6 poslato: Oktobar 25, 2012, 09:39:00 »
Kad sam jučer pročitao taj post, odmah iza toga sreo sam poznanika, koji ima pčele talijanke, ali niso to čiste Italijanke, več je to več izmešano. Ali on kaže, da nema problema sa njima. A uslovi tu kod nas su slični vašima. Italijanke ima i u našem primorju, ali su i tamo zime veoma hladne i isto nema problema.
Ali je jasno, da treba držati što više avtohtonu pasmu.

Van mreže Šolajić Miloljub

• Larva
  • Član na forumu od: Apr 2012
  • Starost: 73
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Arilje Brekovo 830 m
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 25, 2012, 10:44:27 »
Tačno je što Miljko kaže za količinu meda jer ja sam pokušao 2005 godine sa kranjskom maticom (avionom sam je doneo iz Ljubljane, sertifikat odgajivača) taliko je bila aktivna da ni DB 12 nije mogla da obezbedi dovoljno hrane za zimu. 8 januara sam dodao dve pogače nije bilo pomoći 1 februara je  uginula.