Pozdrav, i ja sam ljubitelj zdravog života, sporta i zdrave ishrane. Kako u svojoj ishrani koristim dosta meda, to je jedan od razloga mog bavljenja pčelarstvom, svakog jutra kad ustanem (med držim u frižideru) jedna plastična kašičica meda puna sa čašom sobne temperature vode i 5-6 kapi propolisa, u toku dana kad osetim potrebu barem po jednu kafenu kašiku i obavezno uveče pre spavanja još jednu. Možda je ovo nakad previše ali sve zavisi od same fizičke aktivnosti, inače pored toga koristim ga dosta u ishrani kao dodatak ili glavni zasladjivač.
Od hrane uglavnom koristim integralne žitarice, bez šećer i belog brašna, veštačkih začina i soli, ( raž, ječam, pšenicu, ovas, heljdu, integralni pirinač) od kojih pravim hleb po potrebi mada ga ne koristim mnogo, musli i naravno jogurt umesto mleka. Sve ovo kombinujem sa povrćem i naravnno kao dezert koristim voće dok čokoladu i to jedino crnu po 30gr u dnevnoj dozi to je otprilike po 2 kocke, a od mesa jednino je zastupljena riba u svim oblicima.
Sportom se bavim od mladosti počevši sa košarkom, skijanjem, planinarnjem ponekad,radim sa decom kao viši košarkaški trener a sada uglavnom trčim od 5 do 8 kilometara , mada sam zadnjih 2 meseca to smanjio na minimun jer posao od koga trenutno egzistiram - trgovina uzima previše vremena.
Jedini način da se izdrži ovakava jurnjava u životu je da čovek bude uvek fizički i mentalno spreman.
Pozdravljam sve učesnike ove teme naravno i ovog foruma koji još nisu počeli ili planiraju da se bave nekom fizičkom aktivnošcu zdravoj ishrani (za početak mali deo) da nikad nije kasno samo treba male organizacije i malo vremena i samodiscipline.
Bolje sprečiti nego lečiti ili bolje koristiti med kao hranu nego kao lek.
U mom kraju ima dosta zakasnilih rekreativaca, onih koji nakon bolesti koju su izazvali nezdravom hranom, slabom fizičkom aktivnošću lošim navikama stresom pokušavaju da to isprave mada im je to savetovano dok su bili zdravi uvrste u svakodnevnu aktivnost pravdajući se da nemaju vremena, a sada kad se do neželjeno desi imaju vremena , Ja nekažem da je ovo jedini i ispravan način i recept za dug život ali to pokušaj da nešto uradimo dobro za sebe i naravno za sve svoje bližnje .
Za sada toliko ....