Autor Tema: U poseti članovima Foruma u Viljuši kod Čačka  (Pročitano 6387 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
U poseti članovima Foruma u Viljuši kod Čačka
« poslato: Avgust 04, 2012, 12:43:38 »
U povratku iz Kraljeva (03.08.), svratio sam u Viljušu kod Čačka da posetim pčelinjak Miluna Mandića,
čuvenog čačanskog pčelara i voćara.
Milun je čovek sa dugogorišnjim pčelarskim iskustvom.
Obučio je Draganu Petrović (o kojoj je naš Časopis pisao), da uzgaja matice, metodom presađivanja.
Na pčelinjaku je sva potrebna oprema za taj posao.
Dragana samostalno radi i upravo je završila sa presađivanjem kada sam ja pristigao!
Milun (vrlo iskusni odgajivač matica i sakupljač mleča), izneo mi je celokupnu tehniku rada, naravno u najkraćim crtama.
Video sam i četvorodelne oplodnjake u 12-toramnoj DB košnici, i trodelne i LR oplodnjake...
Kako su mi rekli matice uzgajaju i u oktobru mesecu???
Ako odlučim i budem imao vremena, jedan dan ću odvojiti za opis Draganinog rada!
Evo par sličica sa jučerašnje posete.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
Odg: U poseti članovima Foruma u Viljuši kod Čačka
« Odgovor #1 poslato: Avgust 04, 2012, 12:46:18 »
Matičnjake koje je Dragana izvadila iz odgajivačkog društva sam slikao i evo kako izgledaju,
milsim na dužinu...
Preko 30 mm!

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #2 poslato: Avgust 04, 2012, 14:43:27 »
Sta reci? Bravo i za Draganu i za kolegu Mandica.
Djoko hvala ti sto ti svako putovanje po Srbiji i okolnim zemljama iskoristis da obidjes mnoge pcelare, razmenis iskustva, mnogima pomognes a nama ovde fotografijama i tekstovima sve to dokumentujes.
Djoko ti si Jovanca Micic ovog vremena.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Divac Dragan

• Lutka
  • Član na forumu od: Nov 2011
  • Starost: 70
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Bistrica- Nova Varos 745m
« Odgovor #3 poslato: Avgust 08, 2012, 00:41:12 »
Djoko ti si Jovanca Micic ovog vremena.
Rade naš Đoko je neumoran, sve obilazi redom pa je skoro bio kod doktorke, koja ima 35 godina i pitao ko će mene lečiti kad ti umreš?????

Što se tiče Dragane ona je izvanredan proizvođač matica i njene matice se pokazale odlično,sa puno legla i dobrog i brzog razvoja pčelinjih zajednica.
Ja sam od nje uzimao matice, nosio mojim prijateljima u Podgoricu, oni su ostali prezadovoljni pa su tražili da im još donesem ali Dragana trenutno nije imala pa je ostalo drugom prilikom kada bude imala da im ponesem.
Dragana, pored Viljuse proizvodi matice  kod Sjenice u selu Bačija.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #4 poslato: Avgust 08, 2012, 08:25:12 »
Rade naš Đoko je neumoran, sve obilazi redom pa je skoro bio kod doktorke, koja ima 35 godina i pitao "ko će mene lečiti kad ti umreš?"????

E moj Dragane, gde bas kod doktorke od 35 godina da ide nas Djoko, a sto nije kod svog muskog dr?
A mozda mu je doktor na odmoru, pa ga doktorka zamenjivala. Nadam se da mu nije zbog toga pozlilo?

“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #5 poslato: April 18, 2018, 11:31:23 »
Dana, 10.04.2018. godine ponovo sam se našao na pčelinjaku našeg člana foruma Miluna Mandića.
Milun je kao što sam već pisao obučio Draganu Petrović za uzgoj i proizvodnju matica koja danas odgaji i proda preko 1000 matica a kako
mi je u telefonskom razgovoru rekla potražnja je mnogo veća!
Dragana danas radi samostalno matice a ovog puta nije bila na pčelinjaku a nisam imao vremena da je sačekam i to sam ostavio za drugu priliku!
Kolega Milun je dugogodišnji predavač Spos-a a kako mi je u srdačnom razgovoru rekao PRVI je pčelar koji je 70-tih godina u Čačanskom kraju vršio presađivanje larvi!
Dakle, ovaj podatak govori od koga je Dragana učila tehniku uzgoja i proizvodnje matica, pa nema razloga sumnjati u njihov kvalitet!
Inače, Milun je i odličan voćar (dipl. agroinženjer), a rakija koju mi je poklonio je kažu moje komšije (koji su je ovde na Zlataru probali), je za čistu desetku!
Dragana i Milun su članovi našeg foruma i uvek, kada za to imam priliku, rado svraćam na niihov pčeliunjak.

Van mreže Sremčević T Miroslav

• Lutka
  • Član na forumu od: Dec 2014
  • Starost: 39
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Čačak-Petnica,400 m.n.v
  • Tip košnice: db 10
« Odgovor #6 poslato: April 18, 2018, 18:14:19 »
Eto,ja sam toliko blizu Viljuse,a nisam ni znao da postoje takvi profesionalci u uzgajanju matica.Voleo bi da prisustvujem tom procesu proizvodnje i presadjivanja,ipak se tako najlakse nauci.Mogli smo popiti pice u Slatini profesore :D

Van mreže Petrović T Dejan

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Maj 2020
  • Starost: 62
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Bresnica
  • Tip košnice: DB
« Odgovor #7 poslato: Maj 16, 2020, 09:25:51 »
Molim forumaše ko  ima broj telefona Dragane Petrović kako bih je kontaktirao za matice. Unapred Hvala

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #8 poslato: Maj 16, 2020, 22:57:58 »
Molim forumaše ko  ima broj telefona Dragane Petrović kako bih je kontaktirao za matice. Unapred Hvala

Pa bravo Dejane, tek se učlani, sliku na profil ne postavi a i ne predstavi se u temi Predstavljanje članova foruma a već tražiš pomoć!
Ali domaćin ovog foruma ne bi bio ono što jeste da svakom svom članu nebi izašao u susret!
Pozdrav za tebe i kolege iz G. Milanovca...Trifuna, prof. Mijatovića. radeta Veljovića, Marka, Zorana Zarića i druge.
Evo traženog broja i pozdravi nam Draganu anšeg LEPOG člana foruma a posebvno od mene!

Dragana. tel. 0644879799