Podgorica, 14. marta 2014. godine!
Šta reći, šta napisati, šta slikom propratiti a da ne budem dosadan članstvu ali i da prenesem realnost, da prenesem deo atmosfere koju su poštovane Kolege ovde već opisali, svako na svoj način?
Ponajpre o Domaćinu?
Gospodin Mirko Šćepanović, izvanredan rukovodilac podgoričkih pčelara, tanan u obraćanju, bira reči, potkrepljuje ih činjenicama!
Skupštinu, rekao bih profesionalno vodi pčelar, Spaso Popović!
Mirko je inforimsiao o svim aktivnostima u prethodnoj godini. Jasno i glasno, što bi narod rekao! Svaka čast Predsjedniče!
Na kraju izveštaja dugačak aplauz!
Nema potrebe za glasanjem i repliciranjem! Opet sve glasno i jasno.
Ali predsedavajući pita, traži od članstva bar primedbe?
Ali aplauz se ponovi!
Veliki broj pčelara je prisutan, da je bilo primedbi i oponenata, siguran sam da bi neko od njih tražio "dlaku u jajetu", ali čini mi se da u izvešatu o radu i finansijskom izveštaju podgoričkih pčelara nema te "dlake"!?
Kuriozitet koji Mirko posebno naglasi je ostatak preko 4000 evra na računu podgoričkih pčelara?
Još jednom, svaka čast Domaćine. Što bi se reklo domaćinski je rađeno.
Šta reći o daljem toku Skupštine?
Predsednik pčelara Crne Gore, gospodin Miljanić potanko objasni šta pčelarski Savez radi?
Poenta u njegvom izveštaju je "Kuća meda" crnogorskih pčelara koja se gradi u Danilovgaradu!
Takođe najsavremenia mašina na Balkanu za izradu satnih osnova je deo njegove priče a ona je već u funkciji?
Ono što ne mogu propustiti a da ne napišem jeste čak 5 pčelarskih pitanja koja mi postavi predsedavajući Skupštine kolega Spaso na druženju nakon predavanja u posleponoćnim satima?
Bogami, odgovorih mu na svih pet...imam svedoke za to!
I na kraju, bravo za sve aktere Skupštine, za Mirka, Spasa, Aca, Radula i mnoge druge koji učiniše da protekne u najboljem mogućem redu!
Kolegama, našim članovima, Vujaševiću (koga drugi put srećem), Bojanu (koga nažalost nisam upoznao), Daliboru i bratstveniku Ivoviću, na lepim rečima i slikama o mom nastupu pred velikim crnogorskim Udruženjem pčelara.
A o predavanjima?
Kolege su već sve napisali!
Što se tiče žamora tokom predavanja dr Ralevića i Predraga iz Varaždina, nemam prava da komentarišem,
ali tokom mog izlaganja, u prepunoj sali čuo se samo moj glas i u više navrata aplauz, kako kolege napisaše!
_ _ _ crtica...nerado, ali moram!
Da budem malo više neskroman u povodu sve češćih pisanja kolega o mojim predavanjima pčelarima širom regiona?
Kao što se može videti i doživeti tokom svakog moga izlaganja, maksimalno se trudim da budem realističan, da ne filozofiram, da iznosim sopstvena praktična iskustva u radu sa pčelama, iskustva mojih kolega sa terena, da govorim jezikom prilagođenim svačijem obrazovnom statusu, odnosno da me svi prisutni mogu lako razumeti, da ne kritikujem ljude, da gde god je neophodno, potkrepljujem izgovoreno naučnim saznanjima i činjenicama visokih svetskih pčelarskih znalaca, a kao profesionalac tokom iznošenja i prezentacije materije, trudim se da održim pažnju prisutnih, prateći maltene savki pokret i ponašanje tako da često u sred izlaganja i vic ispričam a skoro uvek iznesem i neko praktično iskustvo kojim povećavam dinamiku praćenja izlaganja.
Eto, to je moje profesionalno opredeljenje za organizaciju svakog predavanja, za koja se posebno pripremam i maltene da nemam unificirana i šablonizirana izlaganja, već prilagođena svakom terenu, svakoj destinacij, jer mislim da su razlike u pristupu pripreme pčelinjih zajednica različite u zavisnosti od agrometeroloških i klimatskih uslova na pašnih područjima širom regiona.
I na samom kraju ovog izveštaja, vrlo neskromno, čak i hvalisavo, da napišem da su mi na kraju izlaganja posebno ruku stegli, starina Vujović iz moje prapostojbine Lijeva Rijeka i Milošević a gospodin Vujović koji pčelari preko 50 godina, maltene šapatom reče: "Rođače, za mojih godina nijesam bolje, razgovetnije i korisnije predavanje čuo, a prisustvovao sam skoro na svim, veliko ti hvala za to", verovatno je starina zaboravio!?
Narano, ako zdravlja i sreće bude na Spasovdan, 12. juna ću ispoštovati datu reč i govoriću pred mojim Bratstvenicima u Lijevoj Rijeci, kod mojih plemenika Vasojevića.
S poštovanjem
Đoko Zečević