Autor Tema: Holanđani na Sokocu  (Pročitano 11793 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Janković Radoslav

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2013
  • Starost: 48
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Rogatica, Kovanj, 600 m / 1000 m
Odg: Holanđani na Sokocu
« Odgovor #15 poslato: Oktobar 10, 2013, 21:42:03 »
Najgore je lagati samog sebe meni ne znače te laži i gluposti ništa ,jedino što sam mogao zaključiti jeste da će prvo pčele izumrijeti kod njih nadam se da će im najduže stanište biti ovi naši prostori zato jedna poruka ČUVAJTE I VOLITE PČELE DOK JE NJIH BIĆE I NAS

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #16 poslato: Oktobar 11, 2013, 07:44:10 »
Dugo sam razmisljao da li da nesto pisem kao odgovor na ovu temu, pa ipak odlucih da se oglasim.

Kada su u Kragujevcu i mnogim mestima u okruzenju, koje sam redovno posecivao,  drzali predavanja uvazeni profesori Specijalistickog pcelarskog insituta iz Rusije akademik Krivcov i profesor Lebedev javno su isticali da pcelari sa ovih prostora su veoma edukovani sto ih itekako raduje i sa puno postovanja su govorili o nasim pcelarima. Jedino su nam skretali paznju da "malo rojimo pcele i da ih slabo zaposljavamo na izgradnji voska", sto smo svi dobronamerno prihvatili.

Mozda je i to razlog sto je na njihovom predavanju u Kragujevcu 1.3.2007.g. bilo oko 320 pcelara i svi su otisli veoma zadovoljni (prevodilac je bio profesor Milan Cirovic, a ja sam bio predsednik DP Kragujevac i organizator tog predavanja).
Sa tog predavanja je i "zlatna kamera srpskog pcelarstva" Daco Dramlic snimio film u dva toma koji mislim da treba da ima svaki pcelar.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #17 poslato: Oktobar 11, 2013, 08:16:22 »
Svojevremeno kada sam bio predsednik DP "Zlatarka" iz Nove Varoši, organizovao sam brojna predavanja za svoje članove!

Među značajnijim imenima bili su i dvojica Ruskih stručnjaka akademik Krivcov i prof. dr Lebedev.
Toga dana (21.03.2004), u domu kulture u Novoj Varoši bilo je preko 350 slušalaca!
Bila je donja sala prepuna a i na galeriji je bilo slušalaca?
Tada su po prvi put ovde došli pčelari Berana (Zdravko Stanković i dr.), Bijelog Polja, Višegrada, Rudog, Rogatice...i svih okolnih mesta našeg Okruga!
Bio je to praznik za Novu Varoš i njene pčelare!
Naravno, vrhunsko predavanje koje je održao prof. Lebedev se dugo prepričavalo a prevodio je poč. dr Ćirović i Lev Plužnikov.

Ne bih sada iznosio precizne podatke (imam ih u arhivi), ali dok sam bio predsednik (a bilo je i novaca i donacija - toga više nema), pčelari Nove Varoši a i okolnih mesta (uvek sam ih pozivao), imali su prilike da čuju i Reljića, Miloradovića, Simića, Umeljića, Matića, dr Markovića,mr  Matovića, Vujinovića, mr Ćirkovića, dr Živadinovića...a u mojoj režiji (kao predsednika Asocijacije pčelara Zlatiborsko-Moravičkog okruga) i dr Tomljanovića, dr Puškadiju, dr Kovačića (Hrvatska),dr Kulinčevića, dr Nedića, Dr Hegediša (Mađarska), prof.dr  Šotnjikova (Rusija), mr Mirajnića i mnoge, mnoge druge vrsne poznavaoce teorije i pčelarske prakse!

Kod mene je važilo pravilo da biram poznate i proverene predavače, da se ne brukam!

Van mreže Ćosović Momčilo

• Matica
  • Član na forumu od: Dec 2011
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Republika Srpska - Pale, 900 m
« Odgovor #18 poslato: Oktobar 11, 2013, 08:31:09 »
Деда,
управо како си и рекао једно причају а друго раде. Генерално мислим да добар дио прича које нам долазе служе искључиво у сврху заштите властитих тржишта. И то потпуно поштујем. Готово сам сигуран да би на различитим анализама наши медови (код пчелара који се савјесно баве пчеларством и воле пчеле) постигли најбоље резултате али ући на то тржиште је већ мало теже. Као човјеку ми одговара прецизност и уређеност које имамо прилику видјети али вријеђање интелигенције сваког од присутних неко вече је нешто преко чега човјек не може да пређе. Са друге стране, како ми један колега који је био на предавању јуче рече, морамо схватити да Холандија није пчеларска земља, Интензивна пољопривреда и пчеларство не иду руку под руку. Ја сам потпуно сметнуо са ума податак који су нам узгред рекли да се за опрашивање једног пластеника (са паприкама како су рекли) пчеларима плаћа 300 Е и на томе пчелари зарађују. Велике култивисане површине су довеле да они на својим пчелињацима могу држати само мали број кошница зато на слици једног нашег пчелињака на ком је било 30-так кошница кажу да је пренасељен и да то није добро.

Раде,
како сам добио информацију предавање се завршило са једва четвртином пчелара од укупно присутних на почетку. То говори све. Са друге стране како кажеш Русија је сигурно земља од које се у пчеларству има шта видјети и научити. Срећом модерне технологије су нам омогућиле да видимо шта се код њих дешава. Користим ову могућност и када имам времена посјетим и руски форум и друге сајтове.

Него да се ми окренемо гдје смо стали и прије отварања ове теме а до неких следећих "предавања", срећом, јутром ми сунце са Романије лице мије, а тијело би да полети иза, тамо далеко преко ...... па све до ........

И да за

• Matica
« Odgovor #19 poslato: Oktobar 11, 2013, 08:33:58 »
Na nesreću presednika gos Maksimovića  morao je da se crvena za njega ,čak u momentima pokušavao da ga spasi ali nije uspio ipak čovjek je skroz ubrljao ,čak kad sam treći put digao ruku imao sam osjećaj da je  me stranac skroz zamrzio i naravno na pitanje dao je odgovor koji je negirao njegovo predhodno izlaganje ,u stvari video sam primjer kako ne treba da izgleda predavanje.Na pola predavanja sam izašao vani da uzmem zraka i sa nekolicinom pčelara razmijenio iskustva ,nadam se da je mogao malo opuštenije da vodi predavanje

Van mreže Jurišić Krešo

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Okt 2013
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Heerlen 150 m
« Odgovor #20 poslato: Oktobar 21, 2013, 21:53:11 »
Dobro vece narode pcelarski.
Evo sad ja upadam ko' indijanac i u temu i na forum. Ja sam Kreso Jurisic, rodom iz srednje Bosne na "privremenom" radu u NL.
Pcelarim nekoliko godina s, u medjuvremenu, vec nekih dvadesetak kosnica. Istina nema brda ni planina, ali da se pcelariti. Stacionar.
Razlog mog javljanja jeste posjeta ovih predavaca iz NL. Na vijest o ovome sam naletio na pcelarskom forumu BiH gdje sam aktivan.
Bilo mi je cudno, i paralo usi priznajem, a osjecao sam se na neki nacin duzan da ovo malo proispitam, jer sam clan NL Saveza(NBV).
Agriterra je organizacija, koja uz potporu vlade NL ima projekte sirom svijeta u oblasti agrara. Oni su dakle organizatori i ovog predavanja (jedno od sest), a predavaci su od pcelarskog saveza. Sadrzaj predavanje je oprecan s svim sto je politika saveza i sto je uobicajeno u praksi.
Kontaktirao sam i Agriterru i NBV u vezi ovoga, i oni su obecali to ispitati. Danas sam dobio mail s objasnjejnjem zbivanja, nakon so su razgovarali s predavacima. Sadrzaj na dnu poruke u cijelosti.
Ukratko, oni se vade na neadekvatnu lokaciju, losu akustiku te moguce probleme oko prevoda.
U svakom slucaju, politika saveza je slijedeca: ATL je podlijezna obaveznom prijavljivanju. Uzimaju se uzorci i uspostavlja karantena u regiji (neznam tacno koliko km). Uzorci se uzimaju na svim pcelinjacima u regiji. Pcelinjaci sa pozitivnim uzorcima se spaljuju, a p celari dobiju nadoknadu iz fonda u koji se automatski uplacuje clanarinom savezu. Za vrijeme karantene je zabranjen prevoz i premjestanje drustava kosnica sve dok se regija ne proglasi ponovno cistom. Na raskrnicama se postavljaju table s natpisom da je u regiji pronadjena ATL, te da je svako premjestanje drustava strogo zabranjeno.
Dakle ovo je praksa NBV saveza, i nema ni govora o bilo cemu drugom. Cuo sam o opitima, koje se rade u Austriji i Svicarskoj o pretresanju drustava i prihrani secerom.No oprema se spaljuje i ne spominju se antibiotici. A mislim da je i ovo u okvirima istrazivackih pcelarskih instituta.
U svakom slucaju, na dva kursa, koje sam pohadjao ovdje u suradnji s Belgijskim savezom, nikad niko nije pominjao nista slicno.
Cak ni za nozemozu nema nikakve preventive a ni kurative. NIsta drugo nemoze se naci ni u knjigama ni pcelarskim zurnalima ili slicno.
Naravno, niko nikom nemoze postaviti policajca pored kosnica, i na pcelarima je da se pridrzavaju pravila igre.
Da nebude zabune, nisam nikakav pravnik, niti predstavnik ovih dviju pomenutih organizacija. Agiterra me zamolila da pojasnim njihov stav, a oni ce to uciniti predstavnicima pceelarskih udruga iz BiH s kojima imaju suradnju.
Pozdrav svima, Kreso.

Evo rezimea koji su napravili o pomenutom predavanju.

Short summary of training mission to SOKOLAC (area of UBA-RS beekeepers association).

TRAINING IN SOKOLAC

The training in Sokolac was held in the canteen of the road building company Romanija Putevi. For a training  the location was not appropriate. 56 Persons, under which 2 woman, attended the training. Dragiša Kovačević, president of the Sokolac Beekeepers Association, opened the meeting and welcomed everybody. Radivoje Maksimović explained background and importance of the training.
The training started at 17.00 hrs and lasted till 20.00 hrs. After the break a number of participants left the meeting. The regional radio station made a news item of the training.

American Foul Brood (AFB)
The disease can be identified when brood cell-cappings are sunken and some are perforated. The disease is caused by the bacteria Bacillus larvae. The spores of Bacillus larvae can initiate the disease if they are digested by the bee larvae. The spores germinate in the intestine of the larvae. The bacteria grow and multiply there on the food fed to the larvae, perforate the intestine and multiply further in the tissue of the larvae. Infected larvae succumb in the closed cell. Millions of spores stay in the remains of the larvae.
The spores remain viable indefinitely on beekeeping equipment. The disease is spread from colony to colony by robbing and drifting bees, by the beekeepers practices and by contaminated instruments.

Treatment when diseased:
The best treatment is first to quarantine the colony. Then shed all the bees in an empty hive. Led them built free combs for a few days till they have spent all food. Remove the built combs and place foundation sheets and feed the bees with sugar syrup. The old combs and frames have to be burned. The hive should be thoroughly cleaned and disinfected.
If AFB is recognized in an early stage it might be stopped as follows. Quarantine the colony from the apiary or bee stand. Burn the affected frames. Strengthen the colony with healthy closed brood frames.

We know that treatment of AFB with antibiotics is possible. It is often used by beekeepers all over the world. But in our country it is forbidden. Antibiotics do not belong to the hive. Beekeepers are responsible for this disease. They have to report immediately to governments inspection department. This department quarantines immediately a big area around the apiary and burn the affected hives. It is a great responsibility on the shoulders of the beekeepers to prevent a natural food like honey coming in contact with antibiotics.
 If rests of antibiotics are found in honey foreign markets close for honey of your country.
It means that one irresponsible beekeeper can spoil the marketing prospects for all the others.

• Matica
« Odgovor #21 poslato: Oktobar 22, 2013, 07:00:02 »
Hvala kolega na javljanju i ovako iscrpnom pojašnjenu,sve ste lijepo napisali ali na žalost to je tako bilo kod nas ja sam gospodinu ličnu postavio pitanje i sa negodovanjem komentarisao ono što je on iznio u svom predavanju o atl i zaista nisam mogao da vjerujem .Nažalost i to je kod nas moguće da se se priča o bilo kakovim glupostima

Van mreže Ćosović Momčilo

• Matica
  • Član na forumu od: Dec 2011
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Republika Srpska - Pale, 900 m
« Odgovor #22 poslato: Oktobar 22, 2013, 11:35:41 »
Крешо хвала на извјештају што си се потрудио око свега да добијеш одговор на нешто чему ниси присуствовао. Све ппохвале за твој труд. Одговорност је нешто што очекујем да долази са запада а још драже што је запад у овом случају мој комшилук.
О предавању:
Да смо знали да им требају услови као у позоришту или опери и то би се вјерујем организовало. Овако иако је акустика била лошија све се јако добро чуло. Пчеларима који разумију енглески, за енглеске пчеларске термине није ни требао преводилац.
Колико видим у одговору нигдје не спомињу антибиотик тетрациклин који су јасно као и фумагилин поменули на предавању. Јасно се сјећам старијег господина који је наглашавао да се сирупом друштва попршћу по сатоношама и то не у зони легла него поред те да се посебно наспе у фалцу гдје стоје сатоноше. Ово је претпостављам требао да буде неки пчеларски трик којим би да нас задиве. Тек након Радославовог питања (када су завршили са АТЛ-AFB) су се оградили да то не раде на својим пчелињацима нити је то дозвољено у Холандији. У сваком случају, без даљих коментара, политика Агритере и реченог на предавању је у супротности и нека они тамо рјешавају своје проблеме. Дозволићеш ми да и на основу овога што си рекао одредим свој став према већ поменутом предавањима и избору предавача за иста.
Али да се не понављамо.
На овом форуму разговарамо, размјењујемо искуства и утиске о различитим стварима везаним за пчеларство. Пчеларска предавања су исто тема о којој разговарамо и неке своје личне утиске износимо или их задржимо за себе. Ја сам утиске са дијела тог предавања (колико сам био присутан) подијелио са колегама са форума ако ништа друго да се упознају и пчелари код којих се исто предавање треба одржати. Ако ће наши утисци изнијети на овом форуму резултирати корекцијом презентација и предавања свакако ће бити добро. Мене само чуди да до сада неко није реаговао јер су чини ми се споменули да су сјеверни дио Републике Српске већ "одрадили". Агритери као организатору серије предавања бих само поручио да темама и избору предавача посвете нарочиту пажњу како професор рече да се не брукају.
За ово "предавање" од мене доста. Напуштам тему сада већ јасно потврђених утисака о истом.

Van mreže Stojanović Stojan

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Nov 2013
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: RS Modriča, 600 m
« Odgovor #23 poslato: Januar 23, 2014, 21:33:13 »
Modriča je na sjeveru RS. A za ove predavače nisam do sada čuo. Imali smo jedno meni vrlo kvalitetno predavanje  kolege Rajka Radivojca