Autor Tema: 25. MAJ - DAN MLADOSTI  (Pročitano 4238 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • Pol: Muškarac
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
25. MAJ - DAN MLADOSTI
« poslato: Maj 25, 2013, 07:09:22 »
Za nas koji pamtimo neka druga vremena, koji smo ucestvovali u sletu i dostojanstveno obelezavali ovaj dan, radi podsecanja, a mladjim radi upoznavanja.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Šolajić Miloljub

• Larva
  • Član na forumu od: Apr 2012
  • Starost: 73
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Arilje Brekovo 830 m
Odg: 25. MAJ - DAN MLADOSTI
« Odgovor #1 poslato: Maj 25, 2013, 07:39:44 »
Rade, dobre stvari treba pamtiti a loše ispravljati. Teško je ispravljati "krive drine" ali u životu treba pametno raditi da ispravke ne bi bile bolne. Sečam se da sam 1973 godine od kvartalnog viška kupio kompletnu  "devojačku sobu" i ponosan sam što sam 1974 učestvovao u sletu, 1971 bio na rođendanu i dr. Ne mogu nam drugi napraviti veće greške nego mi sami. Čuvajmo se sebe.

Van mreže Milojković Nebojša

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 47
  • Lekar leči, priroda izleči.
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Valjevo, Babina Luka, 250 mnv
« Odgovor #2 poslato: Maj 25, 2013, 16:14:26 »
Čestitam vam praznik pioniri, ja sam se kape i marame odrekao, mada lepo su mi stajale... :)

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #3 poslato: Maj 25, 2013, 17:18:56 »
Čestitam vam praznik pioniri, ja sam se kape i marame odrekao, mada lepo su mi stajale... :)
Ako, ako kolega Nebojša, ako si se odrekao, jer to je tvoje pravo kao građanina!
No, ja je nikada nisam ni nosio jer u moje vreme kada sam bio osnovac nije je ni bilo!
Tada smo dobijali "trumanova jaja" i neki usmrđeli margarin kao deca a i poneku krofnu, što nam je bila prava poslastica!
Mi smo bili jako siromašna opština pa valjda nismo imali dovoljno marama!?
No, sadašnje činjenično stanje sve, ama baš sve govori!
Samo onaj ko neće, ne vidi kako je sada a kako je bilo 70-tih godina!?
Naravno mislim na one koji su zapamtili to naše vreme, nikako ne mislim na mlađane Kolege?
Ali 70-tih se živelo jako lepo!
Ja nisam uopšte razmišljao koliko ću goriva sipati i nisam imao dilema da li imam novaca ili ne a iz tvog Valjeva smo
išli mojim "tristaćem" na kaficu u Lazarevac, onako da prošetamo?
Da li vi to danas radite?
A danas, e moj dragi Kolega presabiram se i paučina mi uhvatila gornji deo rezervoara jer nema dovoljno novca da ga napunim do vrha, a u ove novije automobile staje prilično benzina...čak za celu platu ili moju penziju!?

U tvoje Vlajevo sam došao prvi put 1967. godine, kada je vašar na pijaci za Ilindan trajao tri dana a na vašaru, majko Božija svega i svačega, ali ne beše iz Kine, već naše!
Godine 1975. tamo sam upoznao izlagača, pčelara o kome sam ravno 30 godina kasnije napisao vrlo lepu pričicu u našem Pčelaru a po imenu, bio je Živan Veselinović iz Kozarice kod manastira Kaone!

Divna su to vremena bila moji poštovani pčelari, vremena mira, ljudskosti, morala, poštovanja, lepog vaspitanja kada sam starijima nazivao dobar dan... a danas deca dođu iz škole i kažu roditeljima, ako me udariš ili navikneš prijaviću te policiji za nasilničko ponašanje, a policajci ko roboti, bez trunke pedagoško-psihološkog ponašanja, trče odmah ko da je državni udar!?

Valjda demokratska država više voli našu decu od nas samih!?
Sve je moguće, osim drvenog šporeta, koji je moguć ali samo za jednokartnu upotrebi!

Da u monologu ne dužim dalje, možda ću se zameriti nekome, pa da toga ne bi bilo, čestitam sećanje na Praznik mladosti, mojoj generaciji.

Van mreže Jovanović Miroslav

• Pčela
  • Starost: 61
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ub, Šarbane 120 metara
« Odgovor #4 poslato: Maj 25, 2013, 20:01:30 »
Bio sam učesnik sleta kao učenhk prve god srednje škole. Jedva sam čekao da se to završi jer smo danima stajali na suncu i probali. Dali smo živeli bolje? Bili smo deca i mladići i sve nam je bilo lepo. Danas se teško živi to je činjenica međutim puno ljudi ne shvata odakle duva vetar koji donosi nevolju. I tad i danas živimo onako kako to zapad hoće. Kad im odgovara malo nam popuste dizgine pa onda kad im se ćefne upotrebe mamuze.

Van mreže Mihajlović Verica

• Urednik
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 62
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac n.v 195m; DB-50kom; pč.staž 20god
« Odgovor #5 poslato: Maj 25, 2013, 22:59:31 »
Mi koji smo bili deca u njegovo vreme imali smo sigurno i srecno detinjstvo.
Lepo  i časno je bilo biti pionir. Ne treba ignorisati istoriske činjenice  i ekonomiju tog vremena ....

Srećan 25 MAJ -Dan mladosti svoj omladini !

Van mreže Đoković D. Milinko

• Larva
  • Član na forumu od: Avg 2012
  • Starost: 63
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kraljevo - Kraljevo 935 m
« Odgovor #6 poslato: Maj 25, 2013, 23:23:17 »
Bilo je to neko drugo  vreme gde se živelo mirnije , bezbrižnije i srećno. Znalo ko je ko! Nije bilo sve idealno ali se težilo tome! A,  danas - no comment!!!

Van mreže Milojković Nebojša

• Jaje
  • **
  • Starost: 47
  • Lekar leči, priroda izleči.
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Valjevo, Babina Luka, 250 mnv
« Odgovor #7 poslato: Maj 26, 2013, 17:01:33 »
Znao sam da ću izazvati reakcija za više od običnog čestitanja praznika, zato sam i "provocirao". No ne shvatite me zlonamerno, ja sam prosvetni radnik, geograf, a geografija se često ne može predavati bez istorije, a zamislite kakav bih pedagog bio ako bih po istoriji pljuvao i to istoriji sopstvene države. Ja sam ko klkinac recitovao na državne praznike u školi, sa ponosom se predavala istorija NOBa, ali i druga nacionalna istorija, tad se nešto i znalo... Moji klinci neki dan kad sam ih pitao nisu ni znali za Dan mladosti, a na pomen Tita su negativno reagovali, i njih sam provocirao.
Mi smo zemlja sa velikim diskontinuitetom u svemu, pa i svesti o pojedinim stvarima. Danas gledah parastos i pokop Karadjordjevićima, i njima je nesretnima trebalo pola veka da ih pokopaju gde im je mesto odavno namenjeno, bez obzira na promenu sistema posle II svetskog rata. E to je onda i rahmetli Maršala sačekalo, istorija se ponovila, samo su pobednici pobedjeni i sačekao ih isti zaborav.
Da, pamte se najbolje stvari, i kamo sreće da ja doletim vama na kafu u pčelinjak ne najavljeno ko vi u Lazarevac il Valjevo nekada čika Djoko... Al ajde da vidimo šta nas čeka...
Ovo je forum prilično pristojnih i pametnih ljudi, i dobro je da se podsećamo svega što je dobro i da dobrom stremimo. Srećan vam svima ovaj i svi drugi praznici koji nam bude divna osećanja i sećanja!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #8 poslato: Maj 26, 2013, 17:51:42 »
Gospodine Nebojša, mlađani prosvetni radniče,
nisam shvatio da je bilo uopšte provociranja jer bih sasvim drugačije komentarisao a pogotovo sada kada si napisao kojim se poslom baviš!
Ja sam taj hleb mladiću moj i uvaženi kolega dugo jeo i čini mi se da imam i nekakvog iskustva kada je prosvetarski posao u pitanju?
Skoro da je nemoguće uporediti ondašnju prosvetu i sadašnju a ne samo učenike već nažalost i nastavo osoblje!
Mi smo bili obavezni nositi kravatu na posao, pristojno se obući, paziti na svoje ponašanje i na ulici i kod prijatelja, ali vremena se promeniše, dođe demonkratija u kojoj učenik može svom nastavniku da kaže šta hoće i niko mu ništa ne može!?
A još kad mu pripreti sa moćnim roditeljem, e onda je nastava vrhunska i znanje zadivljujuće!?!?

Ti nakon obraćanja meni napisa...hajde da vidimo šta nas čeka!
Svakako ti želim da tvoji klinci, kako ih ti nazva, dočekaju blagostanje i ostavre svaki uspeh u ovoj našoj lepoj Srbiji, nama obećavajućoj sa Zapada, jer oni najbolje (Zapad), znaju šta nam i koliko treba, čak i kako treba da radimo, kada da skoknemo kod njih po naše mišljenje i sl.?

Možda sam u krivu, ali ne volim kada mi neko uređuje život u mom domu!

Ja ću od drugih usvojiti sve što mislim da je lepo i korisno (a mogu to finansijski podneti), ali da mi neko drugi kaže šta treba
u mojoj kući i kako treba da uredim život, nisam siguran da bi ti bilo moguće.

Hvala ti na odgovoru, pa daće Bog svratićeš na kaficu kada mogneš (nije žurba, valjda će čika Đoko još poživeti), a naročito  kada primiš regres, jer nije baš jeftino doći iz Valjeva na Zlatar!

Smatrajmo ovu prepisku (nas dvojice) završenom jer smo ozbiljni ljudi, da nebih zaključavao temu.