Autor Tema: SPASOVDAN - Slava pčelara Podgorice  (Pročitano 5955 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
SPASOVDAN - Slava pčelara Podgorice
« poslato: Maj 30, 2014, 13:02:30 »
Imao sam veliku čast i lično zadovoljstvo da se odazovem na poziv uvaženog kolege i prijatelja Mirka Šćepanovića, predsednika pčelara Podgorice, da dana 29.05.2014. godine prisustvujem pčelarskoj Slavi koje je organizovala njihova Podružnica u Lijevoj Rijeci i da po drugi put za nepuna 2 meseca održim pčelarsko predavanje.

U najkraćem hronologija u slici i reči izgledala bi ovako:

Pošto su mi Leijevorečani Bratstvenici, u najkraćem ću slikom i rečju prikazati ovaj za mene nezaboravan dan!
Zajedno samnom na put je pošao i moj rođak Ljubomir Zečević sa Zlatara, koji je kao i ja po prvi put u zavičaju naših predaka!?

U Kolašinu smo popili kafu sa dragim kolegama, predsednicima društava iz Kolašina i Mojkovca Veliborom i Rankom sa
njihovim saradnicima.

Sa Ljubom se slikah u lepom Kolašinu za sečanje

Put smo nastavili za Lijevu Rijeku kroz živopisne predele, kuda je do 1963. godine bio jedini put Crne Gore za Srbiju!
Mateševo, Jabuka, Veruša, Lopate...

U Lijevoj Rijeci sabrasmo se kod Crkve Vasove.
Zdravimo sa sa brojnim pčelarima, mnogim mojim poznanicima a Ljubo sa novim bratstvenicima.

U Crkvi se osvešta Kolač slavski a slikasmo se i za uspomenu na ovaj svečarski Dan!

Lijeva Rijeka je priča za sebe!
Nekada opština sa svim pratećim službama, ambulantom, poštom, prodavnicama, školom sa preko 1100 učenika,
danas mesna zajednica sa vrlo malim brojem stanovnika i 13 učenika u devetorazrednoj školi!?
Lijevorečki kraj je postojbina Vasojevićkog plemena, ponosnih gorštaka, koji su se rasuli po celoj bivšoj Jugoslaviji a i celom svetu!
Naročito ih je veliki broj raseljenih u Srbiji!

Nakon svečanosti u Crkvi, po programu, obiđosmo i maleni pčelinjak Radosava Tomovića, koji živi u Podgorici ali ovde ima lepu vikend kuću i pčelinjak.

Naš član foruma Paljo Dušević iz Tuzi, uzgred proveri i "težinu" drušatava! Domaćin nas lepo počasti medom, priganjicama, domaćom rakijom i sokovima. Pčelarski, nema šta da se kaže!

Sa Ljubom se slikah ispred spomen groblja čuvenih Lijevorečana, vojvda, serdara vrlih junaka i ratnika a i brojnih naših predaka Zečevića!
Načinismo i jednu divnu sličicu sa predsednikom Mirkom, novinarom Dujovićem i našim novim članom Jocom Popović.

Nakon razgledanja spomen obeležja i kratke posete pčelinjaku, okupismo se u sali mesne zajednice gde je prema proceni bilo iznad 100 prisutnih!
Sve prisutne pozdravi, domaćin Slave i predsednik pčelarske Podružnice, Vukota Radević, koji je govorio i o Lijevorečkom kraju
Vrlo lepu besedu održa i predsednik pčelara Podgorice gospodin Mirko Šćepanović, koji uz pozdrave svim današnjim učesnicima Slave objasni razloge formiranja Podružnica i požele svima medno i berićetno leto.
Nazdravismo u to ime!

Po dogovoru sa Mirkom, nakon odlaska nekih gostiju (udaljeni ili nisu pčelari), održah jednostno predavanje o aktuelnoj situaciji u brdsko-planinskom području na pčelinjacima a odgovorih i na brojna pitanja ovdašnjih pčelara kojih je bio priličan broj? Za sećanje dobih lepu knjigu sa posvetom od dugogodišnjeg ovdašnjeg pčelara, Vujadina R. Mujovića. 

Za dugo i lepo sećanje načinismo mnogo zajedničkih snimaka a evo jednog gde su pored Mirka i moji bratstvenici Zečevići, Dujovići, Miloševići...

Draga slika je i sa koleginicom koja je dva puta slušala moje predavanje i primenila jedan moj predlog i na sreću uverila se u istinitost moje tvrdnje, što je juče i javno potvrdila, a zove se Svetlana Jovanović, koja drži pčele na Skadarskom jezeru a kako nam ispriča, čak 60 društava je ušlo u rojevi nagon!?

Još jednom želim u svoje ime a i u ime mog rođaka Ljubomira Zečevića da se zahvalim pre svega Mirku na gosotoprimstvu a onda i Vukoti i svim ostalim dragim prijateljima iz Crne Gore.
Pamtiću ovaj dan do kraja života.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
Odg: SPASOVDAN - Slava pčelara Podgorice
« Odgovor #1 poslato: Maj 30, 2014, 17:16:42 »
Lepo druzenje na Sposovdan, lep izvestaj. Cestitam domacinima Slave kao i gostima i predavacu Djoki.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Šćepanović Mirko

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Mar 2014
  • Starost: 68
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Podgorica, Lipovo-1100 m
« Odgovor #2 poslato: Jun 01, 2014, 20:47:21 »
Poštavani prijatelju Đoko,zbog dosta obaveza tek sam danas stigao da pročitam tvoj tekst u kome si napisao tvoje utiske sa naše slave. U međumvremenu me i zvalo dosta pčelara koji su već pročitali tvoj komentar. Prije svega zahvaljujem ti se što si se odazvao mom pozivu i svojim prisustvom uveličao našu slavu a posebno ti se zahvaljujem i na ovom tekstu u kojem si, i slikom i impresivnim riječima, prenio svoje utiske.Zadovoljstvo mi je da smo napravili takvu atmosveru. Drago mi je što je ovo bio i povod da, sa tvojim rođakom, po prvi put dođeš u mjesto odakle su davno pošli tvoji preci a imao si priliku i da se pokloniš i onim precima koji  vječno počivaju u Lijevoj Rijeci. Ovo je podsticaj za nove napore i aktivnosti u pčelarstvu i dokaz da ono što čovjek radi da rezultati  ostaju a i da postoje ljudi koji to vrednuju.Naše je bogastvo što kroz pčelarstvo, ne upoznavamo samo pčelare, nego stvaramo prijatelje, pobratime i prave drugare.Puno pozdrava, kako za tebe,tvoju porodicu tako i za sve članove i prijatelje foruma.

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
  • Član na forumu od: Feb 2013
  • Starost: 69
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Demir Kapija, Došnica, 174 mnv
« Odgovor #3 poslato: Jun 02, 2014, 08:17:07 »
Svaka cast profesore, druzenje za pamcenje.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #4 poslato: Jun 03, 2014, 23:32:34 »
Uvaženi i poštovani prijatelju Mirko,
bilo mi je veliko zadovoljstvo družiti se sa divnim ljudima a kada je u pitanju "kolevka" Zečevića, srce mi je puno radosti
što se najzad nađoh i tamo!
Svakako smo se poklonili senima naših slavnih predaka a odlazak u srce postojbine svih Zečevića (selo Grbi Do, o kojem ću posebnu priču napisati), ostaje u mom srcu doživotno.
Tebi beskrajno hvala za gostoprimstvo, dostojanstvo u komunikacijama sa svima i gospodstvo u ličnom ophođenju, koje te čini velikim čovekom.
Zaista moja dva druženja kod tebe u Podgorici i sada u Lijevoj Rijeci me teraju na razmišljanje, čime sam to zaslužio?
Da, moj dobri Mirko, često se pitam čime sam zaslužio takvo ljudsko poštovanje?

Hvala visoko sa željom da se i dalje ljudski, bratski  i pčelarski i u buduće družimo.

Pozdrav za tebe, tvoju suprugu i sve kolege koje poznajem u Crnoj Gori.

Kolega Dragi,
Ja lično drugačije ne umem i svugde i na svakom mestu druženje sa kolegama mi pričinjava veliko zadovoljstvo pa bilo to na predavanjima ili uopšte u ličnim susretima!
Nadam se da ćemo se i nas dvojica negde sresti da prozborimo neku pčelarsku a i ljudsku?

Zahvaljujem se Radetu na čestitkama za predavanje!

Van mreže Sević Zoran

• Urednik
  • Starost: 59
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ljuboviđa
« Odgovor #5 poslato: Jun 03, 2014, 23:52:52 »
Овде нема ништа да се дода нити одузме!

ПОХВАЛЕ ЗА СВЕ И САМО НАПРЕД!