Autor Tema: Značaj sajmova Moja zapažanja;Sajam-Tašmajdan septembar 2013.  (Pročitano 3694 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Petković Željko

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Sep 2013
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Fruška gora 270
Značaj sajmova Moja zapažanja;Sajam-Tašmajdan septembar 2013.
« poslato: Oktobar 04, 2013, 20:16:06 »
Dragi PČELARI!
Kao i svaki-svaka od Vas na početku pčelarenja,tako i ja jedva sam dočekao ovu manifestaciju.
Priznajem da dok nisam odlucio  da se pčelama posvetim nisam ni obraćao pažnju na značaj SAJMOVA,ali danas šetajući sa prijateljem od štanda do štanda,gledajući ljude kao pčele u košnici,raspoložne,zainteresovane,kako razgovaraju,te kako se ophode. ..bilo mi je milo što sam i kao posmatrač deo priče.
Sve mi je delovalo TAKO DOBRO,a kroz glavu sva zapažanja sve na jednom mestu,literatura,proizvodi,iskustva,saveti,pretpostavke,alat..ma da nepričam...a predpostavljam da i Vi imate svoja zapažanja pa me interesuje iz Vašeg (iskusnijeg gledišta),kakva su vaša mišljenja,šta bi još moglo da se poradi da SVIMA NAMA sutra bude MEDNIJE.
Željko P.

Van mreže Avramović Gradimir

• Lutka
  • Član na forumu od: Jan 2013
  • Starost: 59
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Beograd
Odg: Značaj sajmova Moja zapažanja;Sajam-Tašmajdan septembar 2013.
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 05, 2013, 00:22:02 »

Pa za početak, da dođeš i sutra... :)

Otkad sam počeo da se bavim pčelarstvom, mislim da nisam propustio nijedan "Taš"; bilo je to manje zbog kupovine a više zbog ljudi koje ću tu sresti i zanimljivih  i korisnih razgovora-razmena iskustava sa pčelarima. To je prilika da se sretne, pa čak i porazgovara, sa najuvaženijim i dokazanim velepčelarima ali i sa onima koji ih osporavaju ili makar, malo, imaju zadrške kada kada im odaju priznanje i meni je ubek bilo zanimljivo kada slušam i tu drugu stranu a ne samo hvalospeve.
     To je prilika da se poslušaju i uvaženi profesori sa fakulteta, mnogo zvaničinh SPOS-ovih predavača, a Boga mi, i pčelara "iz okruženja" a uvek sam voleo da imam predstavu kako se pčelari i u krajevima gde nikada nisam bio.
      Naravno, ni kupovina nije nevažan deo na sajmovima jer je tu, zaista, jedinstvena ponuda i gotovo da nema stvari koja vam je potrebna za pčelarenje, a da da tu nije u ponudi.
      I, nikako se ne može zaboraviti okupljanje i druženje forumaša iz svih krajeva, koje je dobilo dimenziju familjijarnog okupljanja, jer je, prosto, vidljiva radost i zadovoljstvo susreta sa ljudima koje smo do tog trenutka poznavali samo preko foruma a naročito koje smo vić imali priliku da upoznamo i na ranijim susretima ali da nije tih sajmova, drugačije se nikada ne bi ni sreli. To je prilika da se pojasne neke stvari koje su ostale nedorečene u forumskoj diskusiji, da se razmene iskustva oko pašnih prilika u raznim krajevima, da se razmene razne varijanete u "tehnologiji" pčelarenja, i td. Ono što je meni interesantno, na takvim susretima je,  da i oni koji su vodili veoma "živu" diskusiju, gotovo na granici svađe na forumu- na tim susretima vode vrlo kulturan, konstruktivan i, u najširem smislu, koristan razgovor, tako da se prevazilaze svi eventualni nesporazumi i animoziteti (ili gotovo svi :D), Definitivno, zahvaljujući tome rodila su se mnoga prijateljstva, pokrenute su razne akcije, prisutno je mnogo dobre volje i svi željno očekuju svako sledeće druženje.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 06, 2013, 06:22:36 »
Ovogodisnji 39. Medjunarodni sajam pcelarstva "Tasmajdan 2013" posetio sam individualno sa jos jednim kolegom iz Kragujevca.

Dosli smo oko 9,30h, koje je je i uobicajeno vreme ko zeli da proprati sve najvaznije aktivnosti.
Goste je docekivao zamenik predsenika DP Beograd, Zika Todorovic, pukovnik u penziji. Naravno bilo je kafe i rakije. Svi gosti imali su mogucnost da preko razglasa pozdrave domacine, izlagace i goste.
Nesto posle 10h pocelo je kod satora predavanje prof dr Zorana Stanimirovica, sefa katedre na Fakultetu feterinarske medicine na temu "Lecenje pcela". Posebno je istakao da treba koristiti registrovane lekove, kojih je na nasem trzistu trenuto 3: Apigard, Cek majt i novi lek Evro toma na bazi mravlje kiseline. I vise puta je uvazeni profesor naglasio da sve lekove treba obavezno koristiti prema prilozenom uputstvu proizvodjaca.
Takodje je rekao da pcelari koriste i Amitraz i to 3-4 kapi, posle susenja 15-20 min da ispari nosac leka koji je nepovoljan za pcele i pcelara, na 4 dana. Govorio je i o stimulativnim sredstvima koje treba dodavati u secerni sirup, a jodni rastvor samo u pojilice sa cistom vodom koju treba menjati na svakih 1-2 dana.

Zatim je u prepunoj kripti Hrama "Sveti Marko" odrzao predavanje uz video prezentaciju profesionalni pcelar Dejan Millosevic iz Pozarevca na temu "Moj nacin pcelarenja, sa posebnim osvrtom na seobu pcela uz finansijski prikaz".

Med se prodavao po ceni od 600din/kg, osim sumskog koji je bio 700-800din. Polen je bio 10e/kg. Po prvi put na Tasu je polen prodavao aktivni clan ovog foruma Dimitrije Nikolic iz Sida, koji je ove godine sakupio 1200kg polena.

Na delu gde je bilo opreme bila je strahita guzva i prodavalo se "od igled do lokomotive" - sve za pcelarsvo. Pazario sam stipaljke za dimljenje samogorecih papirica od Sendekovica i kaveze poklapace od "Roja" Trstenik koji su dobro dosli kod pravljenja rojeva ili kod bilo koje potrebe za blokiranje matice.

Naravno video sam mnoge drage pcelare, a posebno clanove ovog Foruma, koji ce priloziti fotografije. Hvala.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 06, 2013, 11:24:02 »
Izvanredno lepu analizu sajma na Tašu, i uopšte sajmova, dao ej kolega Gradimir.
Ja tu skro da više ništa ne bih dodao niti oduzeo.
Juče na Tašu se imalo šta videti: od izvanredno lepo aranžiranih tezgi i štandova do sijaset opreme raznih proizvođača
i preprodavaca!
Dakle, što se kaže od "igle do lokomotive" u pčelarstvu!

Kratki susrte kolega i druženja su takođe veoma značajan faktor sajmova

Van mreže Ilinčić Zoran

• Larva
  • Član na forumu od: Dec 2012
  • Starost: 50
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doboj, Lipac 130m
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 09, 2013, 13:50:28 »
Meni ostaje samo da žalim što nisam bio u prilici da dođem na Tašmajdan ove godine! O značaju posjete ovakvim skupovima ne treba trošiti riječi.
Nadam se da će sledeće godine biti povoljnije okolnosti.