Autor Tema: MOJA PČELARSKA PREDAVANJA!  (Pročitano 18452 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: MOJA PČELARSKA PREDAVANJA!
« Odgovor #15 poslato: Mart 12, 2016, 15:09:52 »
Makedonska predavačka turneja se nastavlja!
Od Kočana do Berova prevezli su me Dragan Kalev i Vančo Pačarski!
Prešli smo preko prevoja Obozna (926m), i u predvečerje stigli u Berovo.
Veliko hvala Draganu i Vanču na druženju i vožnji.
U Berovu me dočekao naš član foruma Zvonko Mehandžiski a predsednica Berovskih pčelara Emilija predstavila me prepunoj sali slušalaca!
Prethodno sam dobio informaciju da će biti prisutno oko 20-tak a ono preko 100 pčelarki i pčelara!?
Nakon predavanja divni domaćini su mi bili Zvonko i Ljupčo Bošnakovski koji su mi učinili sledeći dan veoma sardžajnim.
Obišli smo čuvenu Auroru, Berovsko jezero i staro Berovo
Sveće u Manastiru Hristovo rođenje priložio sam za moje pretke i moju pokojnu saputnicu Bebu.
Video sam i staru kuću iz Turskog doba gde se Zvonko rodio a u dvorištu Manastira odrastao!
Divan ručak je spremila gospođa Zdravka, Zvonkova supruga gde sam probao najbolji ajvar na svetu!
Veliko hvala mojim divnim domaćinima!
Nikada vas neću zaboraviti.

Van mreže Механџиски Звонко

• Larva
  • Član na forumu od: Avg 2013
  • Starost: 60
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Македонија, Малешевски Планини, Туртела 1300мнв
« Odgovor #16 poslato: Mart 12, 2016, 16:16:59 »
Прекрасна презентација мој професоре.Хвала вам пуно.Могло је бити и много боље али та набијена агенда што сте је имали нас је спречила да покажемо још много тога.Иначе ваше гостовање па и предавање че се дуго причати и памтити измеџу нас пчеларе.Надам се да че нам БОГ пружити и другу прилику да се дружимо и пословно у интересу нашим пчелама а и приватно.Живи и здрави нам били и још једном пуно поздрава од моје породице и наше колеге из Берова.
Тrazi srechu u poslu, a ne u nadu.
Briga jede choveka ko rdja gvozdje.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #17 poslato: Mart 14, 2016, 01:40:14 »
Izveštaji sa predavačke turneje po Makedoniji se nastavljaju!
Danas objavljujem neke detalje boravka u Strumici i Kavadarcima!
Dana, 31.01. iz Berova moj dragi prijatelj, Zvonko Mehandžiski i Ljupčo Bošnakovski, odvezli su me do Strumice
Predsednik, Blagoje Katrandžiski me dočekao a predavanje sa ograničenim brojem slušalaca (kako Blagoja kaže zbog prostora, pozvao je samo određen broj članova), održao sam u trajanju od satipo!
Lepo je bilo druženje na večeri sa Blagojom i Vančom.
Sutradan, 01.01. nakon posete jednom Strumičkom pčelinjaku otputovao sam za Kavadarce!
U Kavadarcima sala je bila prepuna tako da su mnogi stajali a posebno zadovoljstvo sam imao jer je naš član foruma Dragi Pavlov iz Demir Kapije bio prisutan predavanju.
Prelepo druženje uz Žutu Tikvešku i divnu salatu, bilo je za pamćenje!
Društvo su nam (Dragom i meni), pravili kolege Grozdanovski iz Kavadaraca , Bojan i Aleksandar koji su došli iz Skoplja!
Hvala vam dragi prijatelji na divnoj večeri koja je jako brzo protekla u prijateljskom razgovoru.
Neću vas nikada zaboraviti.

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
  • Član na forumu od: Feb 2013
  • Starost: 69
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Demir Kapija, Došnica, 174 mnv
« Odgovor #18 poslato: Mart 14, 2016, 06:44:49 »
Profesore, hvala jos jednom za divno i nezboravno druzenje kojim ste nas udostojili.
Predavanje i druzenje nakon toga ostace u lepom secanju, a velika posecenost predavanja je bila iznenadjenje jer drustvo koje je organizovalo ovaj dogadjaj nije aktivno vec nekoliko godina.
Pored mene, iz Demir Kapije je bio i jedan bracni par (na slici), kao i kolege iz Negotina i Bojan i Aleksandar iz Skoplja.
Nada se novom susretu, uz bolju organizaciju.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #19 poslato: Mart 22, 2016, 15:09:36 »
Predavačka turneja kroz Makedoniju je nastavljena pa sam 2. februra 2016. godine došao u Prilep gde me je dočekao Dejan Boškoski, profesionalni pčelar i predsednik pčelara Prilepa.
Dejan, u šta sam se uverio, ne samo da je odličan pčelar već i dobar domaćin koji me je sa porodicom (majka, supruga dvoje slatke dečice, brat i snajka), dočekao u svom domu prekrasnim ručkom a na meniju je bila i vrhunska rakija.
U zakazano vreme održao sam predavanje uz prisustvo preko 80 pčelara a nakon toga u Makedonskoj kući je organizovana vrlo ukusna večera gde je bilo i kolega iz Bitolja među kojima i Vasko Karadakosvki, moj poznanik od pre dve godine!
Sutradan, 03.02. kolege su organizovali doručak a potom smo krenuli u obilazak pčelinjaka!
Nedaleko, od Bakarnog guvna (gde je moj deda Aleksa ratovao u Velikom ratu), su pčelinjaci Dejana Boškoskog i Mita Aleksoskog, koje smo obišli i zavirili u poneku košnicu!
Svugde sam uočio već dodate pogače društvima a kod neki i pojedene!

Kod kolege Hrista Kamčeskog i njegovog brata organizovano je i snimanje od strane Makedonske televizije a lepoj Ljiljani, odgovorih na nekoliko pitanja!
Iskreno, i ovde sam doživeo vrhunsko gostoprimstvo i prijateljstvo ukazano od Dejana, Hrista, Zafira, Marjana i drugih kolega.
Hvala vam dragi prijatelji, golemo vam hvala na poštovanju koje ste ispoljili prema meni i mom predavnju!

To nikada neću i ne mogu zaboraviti.

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
« Odgovor #20 poslato: Mart 22, 2016, 19:48:12 »
Odličan nastavak priče.
Kako vidimo, Prilepčani su bili dobri domaćini, na nivou gosta.
A i pašni tereni, pogotovu Mariovo je raj za pčelarenje, jer je to netaknuta (napuštena) priroda sa odličnom pašom.
Čestitke našem domaćinu za veliku, neponovljivu turneju, jer je zaslužio svo gostoprimstvo koje je dobio.

p.s. I jedno pojašnenje.
Bakarno guvno, gde je Đokin deda Aleksa ratovao, ustvari je Bakarno gumno (kod nas se tako zove), a sama reč Gumno, je mesto u dvorištu gde u sredini ima stožer i oko njega se okreću konji kad se vrše žitarice.
To je nekad bilo obavezan deo dvorišta u svakoj kući na selu.
Verovatno je i to mesto dobilo ime je valjda teren sliči na gumno.
Neznam tačno kako se zove gumno na Srpskom, ako je guvno, onda ima smisao, a pojašnenje ja za mlađe kolege. 

Van mreže Kamčeski Hristo

• Pčela
  • Član na forumu od: Okt 2013
  • Starost: 75
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Makedonija, Prilep 620 m
« Odgovor #21 poslato: Mart 23, 2016, 22:08:16 »
Tako je Dragi sto se tice pojasnejna oko Bakarno gumno,ali naj bitnije je da se razumemo. Meni je iskreno krivo sto je sve bilo izrezirano da nismo imali vremena da profesora da odnesemo na neki pcelarnik u MARIOVO ali se nadam cemo imati priliku da ovu gresku ispravimo.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #22 poslato: Mart 24, 2016, 22:17:22 »
U mom daljem predavačkom putovanju kroz Makedoniju, nađoh se i u Resenu.
Moj dobri domaćin beše Ilija Trajčevski, pčelar koji me je dovezao sa suprugom Katarinom do Resena a i odvozio do Ohrida naredni dan!
U domu Trajčevski bio sam dočekan, kako to pesnik kaže: " carski kako valja i trebuje". Na trpezi svega i svačega a poseban utisak ostavi na mene Zelnik koji Ilijina majka Marica spremi za doručak narednog dana!
Neposredni ljudi, divni sagovornici, beše mi vrlo prijatno u njihovom domu.
Predavanje u Resenu pred više od 100 prisutnih, bilo je motivisano velikim brojem mladih ljudi kako muških tako i ženskih!
Poseban doživljaj je bio prisustvo Gorana Ilijevskog, profesionalnog pčelara koji je došao čak iz Skoplja da bi se družili po drugi put!
Pažnja velika a predavanje skoro 3 sata!
Pitanja beše jako mnogo!

Smeštaj u konfornom hotelu i doručak 04.02. kod porodice Trajčevski za nezaborav!
Ilija mi je priuštio zadovoljstvo da obiđemo i Prespansko jezero a tamo smo sa Goranom i kolegama popili kafu za rastanak i srećnog puta za Ohrid gde me je Ilija odvozio.

Još jednom veliko hvala, pre svega porodici Trajčevski, kolegama koji su bili na predavanju i sa kojima sam se družio kao i Goranu Ilijevskom za posebnu pažnju tokom boravka u Skoplju i Resenu.

Moj dragi kolega Ilija, za učinjen trud da mi boravak u Resenu ostane u trajnom sećanju, zaslužuje da javno kažem: bratski golemo hvala!
U prilogu je kraća prezentacija mog boravka u Resenu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #23 poslato: Mart 26, 2016, 17:21:26 »
U mojoj dugačkoj predavačkoj turneji kroz Makedoniju, stigao sam 04.02.2016. godine u Ohrid. Iz Resena do Ohrida me vozio Ilija Trajčevski sa svojim automobilom.
Vrlo sam zahvalan dragom prijatelji Iliji na nesebičnom gostoprimstvu.
U Ohridu smo po kišnom vremenu obišli stari grad dok smo čekali domaćina!
Toni Josifovski, predsednik Ohridskih pčelara predstavio me je kolegama na predavanju kome je prisustvovalo više od 80 članova.
Behu i dve TV ekipe!
Nakon predavanja na kome su slušaoci bili vrlo pažljivi a kroz pitanja i znatiželjni, otišli smo na vrlo ukusnu večeru i piće!
Za stolom su bili Toni, Andon, Ljupčo i Ilče koji vodi na fejsu grupu Ohridski pčelari!
Druženje uz piće i srdačan razgovor nastavilo se do kasno u noć.
Sutradan, 5. februara, nakon zajedničkog doručka, sa kolegama sam obišao Samuilovu tvrđavu, iskopine srednjovekovne bazilike a videh i skoro procvetali badem!
Toni i Andon mi učiniše zadovoljstvo obilaskom Srtruge i izvora Crnog Drima koga prvi put vidim u životu i koji je na mene ostavio snažan utisak!
Zbog žurbe za Makedonski brod, nismo obišli Biljanine izvore, te smo Tonijevim automobilom nastavli put ka Kičevu i Brodu!
Javno izjavljujem da sam i u Ohridu, kao i svugde u Makedoniji, naišao na vrhunsko gostoprimstvo, druželjubivost i neposrednost!
Čime je to moja malenkost zaslužila, ostaje za analizu?
Hvala veliko kolegama, Ljupču, Ilcetu, a posebno Toniju i Andonu na vožnji za Makedonski brod.
To nikada neću zaboraviti.
Eto dragi moji Makedonci, takvi ste vi pčelari i ljudi!
Ne može vam se ništa zameriti!

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
« Odgovor #24 poslato: Mart 26, 2016, 18:52:11 »
Odlična prezentacija profesore.
Šta reći što već nije rečeno.
Bilo je lepo, a što je lepo kratko traje.
Prošlo je skoro 2 meseca, a kao da je bilo juče.
I sve se odvijalo nekom filmskom brzinom, pa još i danas mislim da je cela organizacija mogla biti još bolja.

U svakom slučaju druženje za nezaborav. 
Hvala Vam.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #25 poslato: Mart 26, 2016, 19:24:44 »
Uvaženi moj prijatelju Dragi,
hvala ti na komentarima koji redovno prate moje prezentacije!
Sam si video da ja drugačije ne umem već da budem zadovoljan što sam imao sreće a i ljude da se nađem
u Makedoniji tako dugo!
Znam ja i drugu stranu "medalje" gde je pojedincima jako krivo što sam baš ja kod vas bio tako dugo a nisu oni!
Da li veruješ da prestadoše da pišu na našem forumu!?
No, ja im tu ništa ne mogu pomoći, neka se malčice jedu i žive u svojoj umišljenosti da su najbolji i da se bez nih ne može!
Svoj posao sam odradio najbolje što umem a o tome govore mnogi komentari na fejsu!
Uvek ću doći jer vi ste nešto posebno u pčelarstvu.
A ne samo u pčelarstvu nego kako već napisah i u ljudskosti!
Naravno, uvek ima izroda, sa tim se moramo pomiriti jer bez njih ne bi bilo interesantno!

Živ mi i zdrav bio Prijatelju!

Van mreže Makuljević Predrag

• Larva
  • Član na forumu od: Nov 2013
  • Starost: 52
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kučevo, s. Voluja .
« Odgovor #26 poslato: Mart 26, 2016, 20:20:43 »
Sad me vata nostalgija,bio sam na ekskurziji sa školom po Makedoniji.
Oduševio sam se Ohridom.
Profesore vidim da je bilo druženje za nezaborav.
Gledam i slušam vaša predavanja preko ove računarske tehnike.
Svidja mi se zato što iznosite vaša praktična iskustva i niste resavac.
Pozdrav za vas i celu Makedoniju.

Van mreže Kostadinovski Đole

• Larva
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 74
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Skopje, Vodno 365 m
« Odgovor #27 poslato: Mart 26, 2016, 22:15:49 »
Pozdrav imenjace
pratim i odgledam pazljivo svaki vas karatak filmski prikaz od svako mesto u Makedoniju  gde ste odrzavali maestralno predavanje od pcelarstvo a i od nezaboravno druzenje sa pcelarima iz Makedonije a kako sto vidim svugde domakini su se pokazali kako treba i valja da se doceka jedno ovakvo veliko pcelarsko ime
Tako je bili su i drugi predavaci ali nijedan nije prikazao ni obicne reci kako izvestaj za odrzana predavanja a kamo li ovakvi  filmski zapisi gde moze da se vidi mnogo vise nego i od pisane izvestaje
Imenjace hvala jos jednom za odlicno i maestralno predavanje,  divno i nezboravno druzenje kojim ste nas udostojili i  profesionalno odradjeni svi ovi filmski izvestai
pozdrav imenjace i zahvalnost za VASU  nesebicnu zelju da odrzite sve pedavanja na najvise nivou a pozdrav i do sve domakine koje su se pokazale da ve precekaju ja odgovorajuce nivo
pozdrav jos jednom i nadam se da jos mnogu predavanja odrzite kod nas....................

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
« Odgovor #28 poslato: Mart 27, 2016, 08:45:28 »
Negde napisah, ali ovde moram slično da ponovim:
Đoko,
dragi Vuče sa Zlatara,
rado te slušaju pčelari
od Palića do Vardara! ;)
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #29 poslato: Mart 27, 2016, 18:35:39 »
Profesore vidim da je bilo druženje za nezaborav.
Gledam i slušam vaša predavanja preko ove računarske tehnike.
Svidja mi se zato što iznosite vaša praktična iskustva i niste resavac.
Pozdrav za vas i celu Makedoniju.
Peđa dragi kolega,
iskreno, Makedonci naše kolege su divni ljudi, vrlo gostoprimljivi i zato sam počastvovan poznanstvom sa njima.
Lično, ništa ne krijem od kolega, pokušavam da nikada ništa ne prepisujem (resavaski kako kažeš!), ali uvek na predavanju navdem imena kolega koje citiram ili njihovu tehniku pokazujem! Sa tim nemam problema jer to je tuđe i ne kitim se sa tuđim!
Drugačije nikako ne bih mogao a niti hteo!
U jednoj prezentaciji sam "pozajmio" sliku košnice sa pvc folijom i hranilicom (nisam imao trenutno), a spremao predavanje pa mi je naš kolega mnogo zamerio!
Izbrisao sam je i stavio sliku sa mog pčelinjaka!
Ubeđen sam da svako od nas pčelara može bez prepisivanja da iznese svoju tehniku rada sa PZ, naravno neko ume to bolje da prezentuje (prirodno obdaren), a neko slabije ali to je lično iskustvo i treba ga poštovati!
Moje predavačke teme su uglavnom iz moje prakse, osim onih teorijskih koje sam sastavio na osnovu nauke i pčelarske literature, pa i kada njih prezentujem, uvek naglasim izvor, nije sramota!

Pozdrav imenjace
pratim i odgledam pazljivo svaki vas karatak filmski prikaz od svako mesto u Makedoniju  gde ste odrzavali maestralno predavanje od pcelarstvo a i od nezaboravno druzenje sa pcelarima iz Makedonije a kako sto vidim svugde domakini su se pokazali kako treba i valja da se doceka jedno ovakvo veliko pcelarsko ime
Tako je bili su i drugi predavaci ali nijedan nije prikazao ni obicne reci kako izvestaj za odrzana predavanja a kamo li ovakvi  filmski zapisi gde moze da se vidi mnogo vise nego i od pisane izvestaje
Imenjace hvala jos jednom za odlicno i maestralno predavanje,  divno i nezboravno druzenje kojim ste nas udostojili i  profesionalno odradjeni svi ovi filmski izvestai
pozdrav imenjace i zahvalnost za VASU  nesebicnu zelju da odrzite sve pedavanja na najvise nivou a pozdrav i do sve domakine koje su se pokazale da ve precekaju ja odgovorajuce nivo
pozdrav jos jednom i nadam se da jos mnogu predavanja odrzite kod nas....................

Imanjače, svi se mi razlikujemo po mentalitetu, vaspitanju i karakteru...Lično nemam nikakve predrasude niti egoističke "vrline" da ne opišem i pomenem ono što sam radio!
Uvek mi je veliko zadovljstvo zapisati, fotografisati i pokazati doživljeno na predavanjima, ne samo uzeti pare i tutanj kući!?
***Sva moja dosadašnja predavanja ovekovečio sam fotoaparatom a u novije vreme i kamerom, svako, ama baš svako od samog početka i mog prvog predavanja u Užicu pre 11 godina!
O njima bih mogao napisati knjigu od 500 starnica, naravno sa slikama!

Hvala ti Djole na prijatnom (za mene) pisanju kako na fejsu tako i ovde.
Hvala ti na ispraćaju na stanici u Skoplju (gde behu Blagoja i Marjan), a još više na vinu koje si mi sa posvetom poklonio.
To se nikada ne zaboravlja.

Negde napisah, ali ovde moram slično da ponovim:
Đoko,
dragi Vuče sa Zlatara,
rado te slušaju pčelari
od Palića do Vardara! ;)

Žile,
Vrlo prija tvoj rimovani stih, jer je moguće da si i u pravu?

Prija jer dolazi od velikog poznavaoca pčelarstva koji je odavno u pčelarskim vodama Srbije!
Šteta što su vremena čudna a ljudi još čudniji pa tebe nema tamo gde ti je zaista mesto?
Ono što zapažam jeste sledeće: umilsili ljudi da od njih sve počinje pa "zabatalili"...
A da znaš da su možda i u pravu, ko da se batrga tamo sa nekim Žikom, Đokom...!

Čekamo željno tvoje online predavanje?