Autor Tema: VOJNIČKA PRIČA  (Pročitano 393 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • Pol: Muškarac
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
VOJNIČKA PRIČA
« poslato: Jul 20, 2024, 17:34:57 »
VOJNIČKA PRIČA

Tek što sam završio vojni rok, nije  prošlo ni 2 godine, početkom 1982. pozovu nas na petodnevnu vojnu vežbu. Vežba ko vežba, nije davno ni bilo služenje u JNA, pa nam nije teško ni pala.
Poslednjeg dana vežbe, po planu smo imali bojevo gadjanje iz poluautomatske puške, jedinačna paljba iz ležećeg položaja sa grudobrana, ćini mi se na 100 metara.
Strelište u selu Sugubine, petnaestak kilometara od Kragujevca, novo savremeno veoma uredjeno, sa automatskim spuštanjem meta kod pogodaka. Kada strelac pogodi u metu, ona padne nekih oko 5 sec i sama se automatski lagano podigne. Svi su mogli da vide broj pogodaka, a i stelac da sebe u toku gadjanja koriguje, u slučaju potrebe. Ako me sećanje služi, mnogo davno je bilo, nas oko 10 u jednoj smeni strelaca vatrene  linije, a sledećih 10 su iza nas u sledećoj seriji na čekanju. Ostali u vojničkim uniformama, su udaljeni oko 30 metara i sve prate. Možda je ukupno bilo tada na strelištu nas oko 100. Bojevo gadjanje i straža su jedini borbeni zadaci sa bojevom municijom. Komandir gadjanja, tada ima sva ovlašćenja, i njegova komanda je izvršna. Kada je moja smena počela da gadja u mete, sve su se automatski posle pogodtka obarale i lagano podizale, samo moja meta posle mog prvog hica i pogotka ostala je spuštena. Komandir gadjanja glasno na megafon komanduje „Nastavite svi gadjanje, a ti Kostadinoviću saćekaj i nigde se ne pomeraj“. Završiše oni tako gadjanje, po komandi ostaše i dalje na vatrenoj liniji, a komandir izda jasno naredjenje pomoćniku gadjanja koji je u betonskom bunkeru bezbedan ispod meta „Podigni metu Kostadinovića ručno“. Ohrabren prvim pogotkom, još bolje ja nanišani, pa iz sve glasa „Opet će da padne“. Tako i bi, ja ponovo pravo u metu, ona padne i osta tako. Opet ista komanda starešine i isti moj još glasniji odgovor. A sva vojska aplauz. I tako svih 8 metaka ja u metu i svih 8 ručno podizanih onda meta. Onda komandir naredi, ta meta neka ostane spuštena, tj.eliminisao je to mesto za dalje gadjanje. Uglavnom sam i bio odličan strelac, jer potičem iz porodice lovaca, pa sam od malih nogu se družio sa oružjem, a ovo mi je bio baš „merak“  da sve pogodim, kada je meta posle prvog pogotka ostala dole nepodignuta.Možda i sreća.

Možda, ovo može da bude  zabeleženo, kao deo naših aktivnosti i sećanja na našu JNA.

“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: VOJNIČKA PRIČA
« Odgovor #1 poslato: Jul 21, 2024, 06:54:19 »
Interesantna priča moj dobri Šumadinac! Lepo je sećati se vojničkih dana koji su protekli
i mirnodopsko vreme kada je vojsku služiti bila čast! Da se potsetimo da samo nesposobni po nekom
osnovu nisu služili vojsku a i devojke se ne bi udavale za takve momke!?
Vreme beše, što se tiče morala, prilično čisto i "zdravo".
Na žalost meni su već izbleđeli događaji bojevih gađanja u Beogradu jer sam služio u Gardi ali kao kroz maglu
sećam se da mi je prvo bojevo pucanje iz automata bio trzaj na gore da umalo nisam ispustio oružje!?

Hvala ti na priči koja će možda nekoga od nas starijih vrtaiti u mladost i osmeliti da napiše svoja sećanja?