Autor Tema: Sajam pčelarstva u gradu Seksard - Madjarska  (Pročitano 3717 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Tucakov Nenad

• Matica
  • Član na forumu od: Sep 2016
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Pančevo oko 53m
Sajam pčelarstva u gradu Seksard - Madjarska
« poslato: Februar 19, 2018, 11:55:46 »
Od četvrtka do nedelje, sa sinom i suprugom sam boravio u Republici Madjarskoj, u banji Harkanj. Usput, kontaktirao sam kolegu Pavo Koltai, sa pitanjem gde se nalazi njegovo mesto Gornji Martinci. Pomislio sam da bi možda, ako je to blizu banje, mogli da se sretnemo na čašici razgovora. Pavo me je pozvao da u subotu, sa njim odem do mesta Seksard na sajam pčelara. Naravno da sam prihvatio.
Da ne gnjavim detaljima, Pavo me je "pokupio" ispred hotela i narednih 90 km smo "utrošili" na razgovor. Pogodite o čemu.  ;)
Domaćin mi je razjasnio poznavanje jezika. Ne kažem da bi mogao da predaje na filološkom fakultetu, ali Pavo govori ( da kažemo ) srpski više nego upotrebljivo. Elem, kako su Gornji Martinci na Dravi, kako Pavo reče "na granici sa Jugoslavijom", pa su u nižim razredima osnovne škole učili srpsko-hrvatski, a čak i ćirilicu.

Kada smo stigli na mesto zbivanja, uočilo se da je nešto tezgi ispred hale. Medju njima je bio i izlagač iz Zagreba, na čijem su se štandu nalazili i preparati kolege Stipe Matića.
I unutra, u hali, oko sale sa binom, bilo je još izlagača, kako iz Madjarske, tako i iz Češke i Slovačke.
Pavo reče da je to sajam srednje veličine, pa da zbog toga nema previše štandova.
Najzastupljenija su bila sredstva za suzbijanje varoe, zatim pogače i suplementi u prihrani pčela. takodje, na par mesta je bilo i vaga, jedna SMS, a druga sa direktnim iščitavanjem i može se reći da se u Madjarskoj za te vage traži više novca, nego kod nas.
Za jednim štandom su bila predstavljena dva sistema zaštite pčelinjaka. Prvi je sa kamerama i SMS dojavom "zbivanja" na pčelinjaku i tu je cena bila oko 400 €. Drugi sistem je sličan Dejanovom - sa centralom i "klasterima", koji reaguju na pomeranje i u radio-vezi su sa centralnom jedinicom. Cena sistema je malo niža nego Dejanovog, ali ni centrala nema GPS i ne bi se mogla pratiti. Pronalazač je to obrazložio velikom potrošnjom GPS uredjaja, što govori da nije uspeo da nadje tehničko rešenje, kao Dejan.

Interesantan je za mene bio i cilindar za obeležavanje matica italijanske proizvodnje, koji podseća na jedan naš model.

Bilo je i nešto košnica, ramova i satnih osnova u ponudi. Bilo bi nekorektno da ne kažem da su Madjari čuli i za DB i za LR košnicu. Čuli jesu, ali teško da ćete naći bilo šta da kupite, što bi moglo da se uklopi u dimenzije ovih košnica. A i zašto bi, kad ni njih nema u ponudi (a ni u upotrebi).
Najveći proizvodjači bagremovog meda pčelare domaćim i Farar košnicama. Zaboravio sam im ime, ali se nadam da će me Pavo dopuniti ( on je član BPP foruma, ali ne piše ).

Na sajmu su držana tri predavanja, od kojih smo prisustvovali na dva. Mladi velepčelar iz Rumunije je pričao o razvoju i ishrani pčelinjih zajednica. Kada bih vam rekao na čemu, po njemu, med rodi, sigurno bih bio doživotno banovan sa foruma. ;D
Drugo predavanje o borbi protiv varoe, držao je veterinar, Madjar, koji je radio istraživanja o efikasnosti sredstava.
Inače, kod severnih suseda, u velikoj modi i ekspanziji je "Check mite +", a amitraz, pod raznim nazivima i u raznim oblicima je glavni i najmasovnije primenjivan preparat.

Na samom sajmu, Pavo je kupio dimilicu, Stipin preparat protiv varoe, cilindar za obeležavanje matica i još neke sitnice, a meni je poklonio silikonski alat za izradu voštanih matičnjaka ( po 10 komada). Mene je podsetio na silikonsko vime, a pomalo i na one drvene, koji se kod nas koriste.

Po završetku skupa, pozvao sam Pava na piće, pa se ispostavilo i da ćemo ručati, ali na kraju domaćin nije želeo da dozvoli da trošak bude na meni, već je ceh prebacio na svoju blagajnu. Kao što je to uradio i u dolasku, pošto nije želeo učešće za gorivo, a još je počastio i espreso.
Kaže, ja ću častiti kada on dodje u Beograd. Dogovor sklopljen...

U hotel me je vratio oko 15,30 časova i želim još jednom da zahvalim veselom i galantnom kolegi Pavu na druženju, prevodjenju i čaščavanju.

U prilogu teksta, nekoliko fotografija.
« Poslednja izmena: Februar 19, 2018, 12:09:04 od strane Tucakov Nenad »

Van mreže Tucakov Nenad

• Matica
Odg: Sajam pčelarstva u gradu Seksard - Madjarska
« Odgovor #1 poslato: Februar 19, 2018, 12:00:09 »
I još koja...

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
« Odgovor #2 poslato: Februar 19, 2018, 12:05:37 »
Auuuuh!
Druže, ne slažem se baš uvek sa svime što pišeš, ali ovoga puta kapa dole i bravo za izveštaj!
Bolji si od mnogih novinara.

....
Najveći proizvodjači bagremovog meda pčelare domaćim i Farar košnicama. Zaboravio sam im ime, ali se nadam da će me Pavo dopuniti ( on je član BPP foruma, ali ne piše ).
....
Kod njih dominiriju dva tipa košnica: Hunor i Boconadi (mali i veliki).
« Poslednja izmena: Februar 19, 2018, 12:12:18 od strane Stojanovic Žika »
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #3 poslato: Februar 19, 2018, 13:44:17 »
Najzastupljenija su bila sredstva za suzbijanje varoe, zatim pogače i suplementi u prihrani pčela.

Najveći su proizvodjači bagremovog meda.

Na sajmu su držana tri predavanja, od kojih smo prisustvovali na dva.
Mladi velepčelar iz Rumunije je pričao o razvoju i ishrani pčelinjih zajednica.
Kada bih vam rekao na čemu, po njemu, med rodi, sigurno bih bio doživotno banovan sa foruma. ;D

Drugo predavanje o borbi protiv varoe, držao je veterinar, Madjar, koji je radio istraživanja o efikasnosti sredstava.
Inače, kod severnih suseda, u velikoj modi i ekspanziji je "Check mite +", a amitraz, pod raznim nazivima i u raznim oblicima je glavni i najmasovnije primenjivan preparat.

Veoma kvalitetan izvšetaj.

Da li si saznao, ili to možda i Žika zna, koliki im je prosek vrcanog bagremovog meda na visegodišnjem proseku?
A zašto, što je nešto javno rečeno na Sajmu da ovde ne bude napisano? Mislim na predavanje Rumuna.

Sve nas interesuje način primene 2 navedena leka protiv varoe.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Stevanović Saša-Stefo

• Pčela
  • Član na forumu od: Mar 2014
  • Starost: 56
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kraljevo, Vrdila 200
  • Tip košnice: DB-10
« Odgovor #4 poslato: Februar 19, 2018, 15:01:20 »
Moze li se znati kolega sta je taj predavac iz Rumunije toliko strasno izneo na predavanju.Svacega sam se nacitao u zivotu ne verujem da ce me bas to toliko sokirati.
Kad pomenu Segzard ,to je jedini grad u Madjarskoj gde sam bio na 2-3 dana.Ostalo gde sam bio u Madjarskoj je uglavnom u prolazu.Dok mi se sin aktivnije bavio karateom taj klub gde je trenirao dobije poziv za takmicenje u Segzardu.Ta sala gde je bilo takmicenje inace ima i poseban deo za takmicenje u strelicarstvu a posto sam u to vreme bio malo vise zaludjen sa tim uglavnom sam vreme provodio sa nekim njihovim trenerom strelicarstva.Na kraju dobijem na poklon dve strele .U povratku svratimo u neki njihov megamarket gde sam ja ostao onako malo zabezeknut velicinom i izborom svega i svacega u istom jer u to vreme jos nisu kod nas poceli ti megamarketi sa radom.Ostalo u secanju da smo uglavnom nakupovali suhomesnate proizvode jer su nase komsije po tim specijalitetima poznati na daleko.
Inace izvestaj je super sto su kolege vec konstatovale pre mene.

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
« Odgovor #5 poslato: Februar 19, 2018, 15:14:33 »
E, kada me moj dragi Šumadinac već proziva, onda moram da se oglasim.  ;)
Evo ovako drage kolege...
Mađari su mnogo uspešniji od nas u pčelarskom smislu.
Tupio sam ja to mnogo puta na mnogo mesta pa su me prozivali kao hungarofila iako sam ja čist bački šumadinac.  ;)
Neke stvari mogu reći koje znam, naravno ne baš sve.... :
1. Uspešniji mađarski pčelari imaju najčešće prosek prinosa od 100-120kg/koš.
2. U tom prinosu dominira svakako bagrem, pa tek onda suncokret, pa svilenica, lipa itd,,,
3. Mađari su ujedno i rekorderi po upotrebi šećera po košnici, ali ne iz nekih zlih namera, veštačkog meda i sl. nego u smislu uspešnijeg prolećnog razvoja i uspešnijeg zimovanja pčela.
4. Mađari sade bagrem kao što se kod nas sade voćke (jabuke, kruške, kajsije i ostalo voće), pa je milina videti nove zasade bagrema poređane kao pod konac ili uz primenu lasera,
5. Kod nas se ograde (stubovi) pored autoputeva izvode od aluminijuma, a kod njih se izvode od bagremovih stabala. Mislim, ima se, može se...
   a i mnogo je bolje za oko.
6. Kontejnersko pčelarenje nije naš izum, nego njihov. Prvi kontejner je prema njihovom nacrtu rođen ovde u Subotici pre oko 20 godina, pa se posle širio po Srbiji,
7. I druga strana medalje koja mnogo toga ilustruje: dosta je njihovih uspešnijih pčelara gostovalo kod nas kao predavači, ali veoma retko, gotovo zanemraljivo je naših predavača gostovalo kod njih. Pamtim neke: Geza Šajerman (pok), dr Peter Sečenji, dr Hegediš Deneš, Broš Peter i dr.... Ja imam to zadovoljstvo da sam bar jednom gostovao kod njih u Baji 2006, ali pamtim da je i naš kolega Jožef Agardi imao to zadovoljstvo da bude i njihov predavač.
Od mene toliko....
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Tucakov Nenad

• Matica
« Odgovor #6 poslato: Februar 19, 2018, 19:37:27 »
Da budem iskren, nisam se raspitivao o prosečnim prinosima. Jedino, Pavo mi je napomenuo da i kod njih bagremova paša počinje sve ranije, a traje sve kraće. Prošle godine se svela na par dana unosa.

Kad me Rade već pita, uneću malo i svog tumačenja. Da, rekoše mi da je Check Mite + (čitaj kumafos) vrlo popularan u Madjarskoj. Verujem da Žika ( a i neki ostali ) pretpostavljaju da to kod mene nije moglo proći samo tako. I jesam, pitao sam prodavce - promotere: "Imate li saznanja koliko se ovog Bayerovog preparata proda u Nemačkoj?" Kao što i pretpostavljate, odgovor se sastojao u nemuštom sleganju ramenima.
I onda se čovek zapita, kako baš u Madjarskoj da se provali kumafos u Herba Stripu, a da se čekmajt plus diže u nebesa? Čisti koalicija Bajer-Monsanto (ili kako se zove) sve pred i oko sebe...

Amitraz koriste i kao letvice "Apitraz" i kao "gorivo" za dimne topove. Uglavnom, svi su nazivi kovanica neke reči i "traz". Da ne bi bilo zabune. :)
Žao mi je, nisam snimio malu tezgu sa nekoliko tipova gas-maski. Živeo zdravi prehrambeni proizvod.
Inače, prodaje se i oksalna kiselina, kako u kristalima, tako i u litarskim flašama, već rastvorena. Nisam zapazio sublimatore.

Veterinar, višedecenijski pčelar, nije baš pokazao spektakularne rezultate Bee Vital Hive Clean tečnosti ( koja se nudila na štandovima po 21 € ). Nisu grafikoni pokazali ništa bolje ni za čekmajt, ali je na kraju njegov zaključak da je to najbolji preparat. Kontrole je vršio amitrazom. No, koliko sam video BVHC je koristio samo dvaput godišnje i to početkom aprila i početkom septembra.

Popričali smo i sa jednim Pavovim poznanikom, koji je bio zadovoljan i super stripom.

Mladi rumunski predavač je "pomnožio sa nulom" našu čuvenu krilaticu "Med na medu radja". Čak se nije libio da kaže da nema potrebe ni raditi invertovanje šećera. Pčelama, veli, zimovanje na šećeru daleko više prija nego na medu. I još reče, pčele lageruju med, jer moraju tako, a inače se hrane nektarom. A u nektaru saharoze, koliko ti duša želi...
Nadam se da neću biti kažnjen zbog prenošenja njegovih stavova.

Stefo, verovatno se dogadjalo u istoj hali, a u neposrednoj blizini je Auchan market (ne mega, ali malo veći), gde čovek može pribaviti raznih djakonija.

Žika je sve lepo objasnio ( i sigurno sve to zna bolje od mene), a ja bih dodao samo to da je, izgleda, prošle godine kao predavač gostovao Janoš Balint, pa ga treba uvrstiti u spisak.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #7 poslato: Februar 20, 2018, 10:01:38 »
Ovakvi izveštaji poput Nenadovog su jako korisni za naš forum!
Žika je tu kao naturalizovani "Severnjak" da pobliže objasni neke detalje jer živi neposredno uz Mađarsku pa je i to od veliek koristi.
Naravno, prednost mu je više i brojno pozannstvo za pčelarima - stručnjacima iz te Države!
Hvala Nenade na lepom izveštaju i još jednom iskustvu više!
Tako i ja stičem brojna iskustva obilazeći pčelare na mojim predavanjima širom regiona!

Pozdrav Kolegama!

Van mreže Tucakov Nenad

• Matica
« Odgovor #8 poslato: Februar 20, 2018, 12:11:59 »
Hvala Đoko na pozitivnim komentarima.
Da budem iskren, čak i dok sam fotografisao, ideja o reportaži još nije bila rođena. Da jeste, izbor slika bi verovatno bio bolji, a neke informacije pribeležene i u reportaži preciznije.

Drugi put će biti bolje.

Van mreže Laković Predrag

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2015
  • Starost: 59
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Vrnjačka Banja, 210 m
  • Tip košnice: Db-12,Db-10
« Odgovor #9 poslato: Februar 20, 2018, 12:43:34 »
Hvala Nenade i od mene na prenetim informacijama i utiscima. Pozdrav za kolegu Pavo Koltai koji te je lepo docekao i naravno za tvoju malenkost.

Van mreže Tucakov Nenad

• Matica
« Odgovor #10 poslato: Februar 20, 2018, 12:49:32 »
Molim i drugi put Laki.

Imam ja i po našim banjama, ko će mene da dočeka... ;) ;D :P