Autor Tema: Kako postati pčelar?  (Pročitano 7055 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 76
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
Kako postati pčelar?
« poslato: Maj 15, 2015, 22:47:07 »
Ne znam da li je ovo pravo mesto, ali mislim da će biti u redu?
Dosta kolega sam zapčelario koji su danas uspešni pčelari što mi je posebno drago.
Svoja dva sina sam takođe nastojao da privolim pčelarstvu, pa je stariji (38 godina) postao pravi pčelar i radi s pčelama ništa manje od mene, dok je mlađi (33 godine) na žalost postao u međuvremenu alergičan na ubode pčela pa je odustao od ove naše zanimacije. 
Nastojim i svoju unučad da privolim pčelarstvu...
Juče je moj mlađi unuk Stefan (2,5 godine) imao pravo vatreno krštenje....  :)
Naime, hteo sam da izvršim pregled nekih mladih rojeva formiranih na uljanoj repici, ali moj unuk je stalno želeo da mi pomaže u toj radnji.
Nisam uspevao da ga oteram od košnica.
Najpre je bio prisutan čak i bez šešira, a kod druge košnice sam mu stavio na glavu na brzinu pronađeni neki stari šešir.
I pored šešira ubrzo je dobio dve bocke, jednu u nosić, a drugu u uho.
Bilo je žestokog plakanja!  :(
Mislio sam da više nikada pčlama neće hteti da priđe!!!
Nešto kasnije, kada se smirio od plača, rekao sam mu da ja sada idem do kontejnera koji je u šumi na bagremu i upitao ga da li bi i on želeo samnom?
Kao iz topa je odgovorio potvrdno!
Bili smo zajedno do naših pčela, ali smo otišli i do susednog pčelinjaka kolege Janoša Pothockog.
Sve je on to morao da pogleda i da isproverava.
Evo nekoliko sličica naših zajedničkih.
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
Odg: Kako postati pčelar?
« Odgovor #1 poslato: Maj 15, 2015, 23:16:34 »
Bravo Stefane.
Odmah da te uclane na ovaj forum pod tvojim imenom jer si pcelar.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Savić Darko

• Pčela
  • Član na forumu od: Jul 2014
  • Starost: 39
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Čelinac 550m
« Odgovor #2 poslato: Maj 16, 2015, 21:23:42 »
Kolega Zika svaka vam cast,ovo je nesto neverovatno,unuk ce vam sigurno biti dobar pcelar,moja majka mi je pricala da sam ja njegovih godina  dolazio pred kosnice bez ikakve bojaznosti pa su me uvek morali cuvati,da nebi prevrnuo na sebe kosnicu.Inace moj pokojni otac je imao oko deset drusava,valjda je odatlen ovolika ljubav prema pcelama kod mene.I danas dan volim da sjedem medju kosnice i da slusam njihovo zujanje koje me opusta,naravno osim kad su ljute onda neprilazim.lp
svi smo mi ljudi al tesko je biti covjek.

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
« Odgovor #3 poslato: Maj 16, 2015, 21:44:44 »
Hvala lepo kolega Darko!
I .... BRAVOOOO!
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #4 poslato: Maj 17, 2015, 06:15:07 »
Veliko bravo za ponosnog Dedu!

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
  • Član na forumu od: Feb 2013
  • Starost: 69
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Demir Kapija, Došnica, 174 mnv
« Odgovor #5 poslato: Maj 17, 2015, 07:31:45 »
Svaka cast Ziko, zadoljstvo je zapcelariti mlade ljude, ali vrh zadovoljstva, sigurno je zapcelariti unuka.

Van mreže Vranić Nikola

• Lutka
  • Član na forumu od: Mar 2015
  • Starost: 30
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Republika Srpska,Šipovo, selo Lipovaca 900 m/nv
« Odgovor #6 poslato: Decembar 12, 2019, 09:38:07 »
Za sve buduće pčelare.

Kako postati pčelar???

Pitanje koje svaki budući pčelar postavi samom sebi, pčelaru kojeg poznaje ili na raznim forumima i društvenim mrežama.
Pravo vrijeme za pokretanje pčelarske ,,Priče" je zimski period, upravo ovaj koji je pred nama. Sada je vrijeme da, oni koji žele postati pčelari, nabave knjigu o pčelarstvu i pčelama i krenu čitati. Ako postoji mogućnost, dobro je imati mentora, to može biti pčelar iz komšiluka ili iz okoline. Pored toga, korisno je postati član pčelarskog foruma ili član pčelarskih grupa na društvenim mrežama. Odmah na početku želim istaći šta čitati, odnosno šta je najbitnije pročitati a velika većina pčelara, medju kojima sam bio i ja, to preskoči, ta oblast se zove BIOLOGIJA PČELE.
Poznavajući biologiju olakšaćemo sebi rad sa pčelama i sasvim sigurno biti uspješan pčelar.
Prije svega želio bih skrenuti pažnju da je pčelinjak fabrika pod vedrim nebom i da je neizvjesnost prinosa i prihoda veoma velika te nije dobro uzeti kalkulator i računati koliko ćete novca zaraditi.

Kada smo se čitajući ,,Malo" upoznali sa pčelama i ,,Vidjeli" da li se pronalazimo u ovoj oblasti onda je vrijeme za nabavku košnica. Tada se javlja dilema sa kojim tipom košnice početi i sa kolikim brojem društava.
Bilo koji standardni tip košnice koji odaberete, nećete pogriješiti ali savjet je da za početak nabavite košnice sa kojima rade pčelari u vašem okruženju. Prednost takvog odabira je u lakšoj nabavci vještačkih rojeva, razmjeni opreme i slično. Ne postoje loše košnice, postoje samo loši i nesavjesni pčelari. Veoma bitno je kupiti nove košnice jer polovne mogu biti prenosnik pčelinjih bolesti. Takodje, bitno je od koga kupiti košnice. To treba da bude provjeren proizvodjač sa kojim su prethodni kupci zadovoljni.
Broj košnica koje trebate nabaviti je izmedju 3 i 6 a nikako više od 10, na vama je odluka. Preporuka je nabaviti ,,Mlade" rojeve a ne društva.
Sledeće sto slijedi jeste nabavka neophodne pčelarske opreme a to su, idući od najosnovnijeg:

-boja za košnice i četka za farbanje
-ekseri za sklapanje ramova
-žica za ožičavanje ramova (inox)
-žvrk za utapanje satnih osnova (može ispravljač za punjenje akumulatora)
-satne osnove
-pčelaraki nož
-bluza ili kombinezon
-rukavice
-dimilica
-trud za dimilicu (naći na bolesnim stablima bukve).

Odabir boja je na vama, preporuka je uzeti boju na vodenoj ili uljanoj bazi.

Svi znamo da vrijeme brzo ,,Leti" , na početku ovog teksta bila je zima, dok smo spremili sve što je navedeno već je došlo proljeće i vrijeme je za nabavku i naseljavanje pčela u košnice. Prema tome, nemojte odgadjati ništa za sutra nego spremite opremu na vrijeme.
U medjuvremenu smo trebali pronaći lokaciju za postavljanje pčelinjaka, postaviti ogradu i spremiti postolja na koja će se postaviti košnice.

Nabavka rojeva

Odluku kakav roj kupiti donosite sami. Neko favorizuje prirodne, neko vještačke na ramovima dok ima i onih koji favorizuju paketne rojeve. Sva tri imaju i prednosti i nedostatke.  Prema mom iskustvu, pčelaru početniku najlakše je za narednu zimu spremiti prirodne rojeve prvence.

Od koga kupiti rojeve?
Najbolje je rojeve kupiti od pčelara koji o svojim pčelama brine na odgovarajući način, sprečava širenje bolesti na pčelinjaku i kojeg preporučuju prethodni kupci.

Kupili ste rojeve, smjestili ih u košnice i postavili ih na svoj pčelinjak.
Čestitam, postali ste pčelar, potrudite se da to i ostanete.
Imam običaj reći da je pčelar postati lako ali da je teško to ostati.

Sledeci cilj vam je da rojevi izgrade dodate ramove sa satnim osnovama i da donesu dovoljno hrane za uspješno prezimljavanje.

Za kraj još jedan savjet, nemojte biti previše radoznali pa svaki dan zavirivati u košnicu, to pčele ne voleda. Preventivno djelujte na pčelinje bolesti i napasnike jer time pomažete svojim ali i pčelama u okruženju.

Puno uspjeha u daljem radu.

Nikola Vranić, decembar 2019
,,Razlika izmedju pčelinjeg i ljudskog društva je u odnosu broja radilica i trutova,,

Van mreže Alomerović Admir

• Lutka
  • Član na forumu od: Dec 2016
  • Starost: 49
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Brodarevo, 900 m
« Odgovor #7 poslato: Decembar 12, 2019, 21:45:48 »
Nikola odlične preporuke za pčelare početnike.Sve si rekao tačno.Ja kad sam počinjao 2010. imao sam sreću da prve rojeve nabavim od iskusnog pčelara i dobrog čoveka,koji je trenutno predsednik udruženja pčelara u Brodarevu.Od tog trenutka pa sve do danas od njega imam uvek nesebičnu podršku u trenutcima kada sam nisam siguran odraditi neke postupke.
  Prva knjiga koju sam čini mi se pročitao za jednu noć bila je od Veroljuba Umeljića - " U svetu cveća i pčela ".Jedna autorova rečenica naročito mi se urezala u sećanje,a to je da poeziju u pčelarstvu predstavlja uzgajanje matica.Nešto zbog nedostatka vremena,a nešto zbog sopstvene lenjosti to mi je do sada neostvarena želja.
  Još jedan nacin edukacije osim pročitanih knjiga,odgledanih filmova i redovnih poseta predavanjima,jeste i prisustvo na ovom forumu koji je pravo mesto za razmenu iskustava i proširivanje pčelarskih vidika.

Van mreže Simić R. Aleksandar

• Larva
  • Član na forumu od: Sep 2015
  • Starost: 51
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Laćisled, oko 220 mnv.
  • Tip košnice: DB 10
« Odgovor #8 poslato: Decembar 12, 2019, 22:03:20 »
Odličan savet Nikola,kroz ovo sam prošao  pre tri godine.Nisam imao mentora, dosta sam knjiga pročitao ,odgledao više predavanja, na nekoliko bio prisutan .Moram reći da sam na ovom forumu dosta toga naučio i neke stvari primenjujem u svom radu.Nešto što je vrlo bitno u početku pčelarenja to je da ne treba prenagliti ni u čemu , nego polako uvećavati pčelinjak .Dosta toga je sada dostupno na internetu ali sve treba uzimati s rezervom ,svašta ima pročitati ali nije sve primenljivo.Odličan je savet za poznavanje biologije pčele smatram da je najvažniji deo svake knjige.Na ovom forumu ima dosta tema za čitanje i  savetujem svakom novom kolegi da obavezno to pročita.Ovom prilikom želim još jednom da se zahvalim domaćinu foruma i svim ljudima koji nesebično hoće da podele  svoje iskustvo nama početnicima,ima ih puno . Ovo je forum za svaku pohvalu.Pozdrav svim kolegama ,medna vam bila ova godina....

Van mreže Laković Predrag

• Matica
  • Starost: 59
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Vrnjačka Banja, 210 m
  • Tip košnice: Db-12,Db-10
« Odgovor #9 poslato: Decembar 13, 2019, 01:59:21 »
Za sve buduće pčelare.

Kako postati pčelar???

Broj košnica koje trebate nabaviti je izmedju 3 i 6 a nikako više od 10, na vama je odluka. Preporuka je nabaviti ,,Mlade" rojeve a ne društva.

Nikola Vranić, decembar 2019

Dobar tekst Nikola, ali moj savet prijateljski početniku bi bio naprotiv, da kupi društva kompletna sa nastavcima, tako da ja ne bih bežao od ove solucije.... Ono što plati u startu toga meseca, to bi dao kupovinom rojeva za nekoliko narednih meseci, ramovi, satne osnove, nastavci itd, ali kupovinom kompletne košnice uz pomoć u startu mentora, iste može razrojiti i ono što je veoma bitno, ostaju mu ramovi u polunastavcima izvučeni, koje naredne godine može imati po 5kom po svakoj košnici i eto već meda zavidne količine. Znači, nisam rekao da roj na ramu nije dobar, samo mišljenja sam da sa gore navedenom kupovinom bi rešili problem koji bi nastao iduće godine pred bagrem... Nemam izvučenih ramova u polunastavku...
Sa paketnim rojem nikako ne treba da počinje početnik. Pozdrav iz Vrnjačke Banje.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #10 poslato: Decembar 13, 2019, 11:13:15 »
Dragi naš mlađani kolega, dragi Nidžo,
Kao prvo želim da ti kažem da tebe kao i druge mlađane članove koji su pčelarski "rasli" sa našim forumom veoma cenim i poštujem, diveći se vašoj hrabrosti a još više ljudskosti i poštenju da javno napišete da vam je naš forum bio jedini mentor.
Zbog toga sam ponosan što sam prvi među jednakima a tu mi "privilergiju" ako je ona to uopšte, dodeljuje materijalno vlasništvo nad ovim sajtom tj. forumom!
....................................................
Sve si ovo veoma lepo napisao otvorivši NOVU temu a nisi čitao pa nisi primetio poseban forum "kako sam postao pčelar" u kojoj smo pisali puno a naš član Žika Stojanović je još 15.05.2015. godine otvorio ovu temu!
Evo linka pa pogledaj (http://brdsko-planinskopcelarenje.com/forum/index.php?topic=),  a ja ću uz dužno poštovanje temu spojiti sa prvootvorenom jer Pravilnik kaže da se ne dupliraju teme a bio bih vrlo nepravedan prema prvom Autoru da to ne uradim!
Na žalsot to moram ja uraditi jer drugi urednici su se već polako udaljili od našeg foruma, ne znam razlog (pretpostavljam zauzetost), ili posvećenost fejsbuku i velikom forumu!
No, ništa ja ne zameram a dok sam živ čuvaću njihova pisanja i pomoć koju su mi ukazivali u vreme kada je dnevna poseta našeg foruma bila jako velika!

Nadam se da si razumeo Pravilnik a i pravilo ne dupliranja tema?

Nastavićemo pisanje u novospojenoj temi!

Veliki pozdrav!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #11 poslato: Decembar 15, 2019, 20:09:54 »
Sve što čovek u životu pročita ima svoju težinu te je otuda čitanje i pčelarske literature vrlo korisno i skoro nezamenljivo u početnim stadijumima pčelarenja! Dobrano bih se složio sa Predragovom konstatacijom da je bolje kupiti tri ili pet kompletnih društava a uz to nabaviti i rezervne košnice nego početi sa rojevima bilo kog oblika a takođe sam mišljenja da paketni rojevi ne dolaze u obzir!
Onaj ko je imao priliku da sam putem paketnog roja odgaja novu zajednicu ili je možda slušao Radetovo predavanje zna koliko je teško doći do bilo kakvog prinosa te prve godine pa bi za početnika to moglo biti i razočarenje!
Jako dobro je poznato koliko vremena tj. dana treba da bi paketni roj stigao do normalne snage za prezimljavanje a o prinosima bez ijednog rama zatvorenog legla i dodatog meda, to je vrlo, vrlo teško!
Za mojih godina pčelarskog "života" video sam nekoliko slučajeva radosti prvim prinosima ali i razočarenja i odustajanja od pčelarenja, sve sa izgovorom, pa nema se vremena!?
Zbog toga smatram da je vrlo bitno imati prvi prinos pa u bilo kojoj količini, taman toliko da početnik "oliže prste" jer to je impuls i neviđena motivacija.
Ovo je moje mišljenje!

Dugujem veliku zahvalnost i Admiru kao i Aleksandru na poštovanju našeg foruma i njegovom doprinosu pčelarskom napretku!

Van mreže Vranić Nikola

• Lutka
  • Starost: 30
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Republika Srpska,Šipovo, selo Lipovaca 900 m/nv
« Odgovor #12 poslato: Decembar 15, 2019, 22:31:28 »
Ja ne ,,Olizah" prste nakon dvije godine pcelarenja i nisam odustao  :D .
Slazem se da je bolje kupiti drustva ali obavezno uz mentora. Sta ce onaj ko ga nema? Po vrh svega, ako nemam od koga posuditi vrcaljku te prve godine a nemam je za sta kupiti, sta mi znace društva. O razrojavanju koje pocetnik sam moze vrsiti necemo ni pricati. Mozda grijesim, mislim samo da su rojevi za pocetnika bez mentora zakon..

Evo jedna zanimljivost sa mog početka pcelarenja. Zovnem lokalnog pcelara da malo virne u moje kosnice, ja pocetnik, ,,Ne znam" nista. Dodje on i na prvom ramu obiljezena matica, kaze ,,Nije ova matica u redu, vidi joj pleća kakva su". Uopste ne zna da se matice obiljezavaju. Dodje mi drugi, on jos gori  ;D , tad sam vidio da mi je ovaj forim jedini mentor i hvala Bogu uspio sam se do sad odrzati.
,,Razlika izmedju pčelinjeg i ljudskog društva je u odnosu broja radilica i trutova,,