Kolega Ivane,
Jedno veliko, veliko ljudsko i pčelarsko hvala za ovaj video!
Neonikotinoidi su kako videh pogubni za naše pčele i na suncokretu na koji, na žalost vozim moje pčele!?
Divna Gospođa Maria Spivalc je briljantno i veoma profesionalno kao pedagog prenela veliku istinu o teškoj situaciji sa pčelama u svetu.
Rekao bih da naši pčelari sve ovo otprilike olako shvataju!?
Voleo bih da ovaj film ima na Youtube da ga skinem i prikazujem tokom mojih predavanja?
Još jednom hvala veliko i ovo ćemo postaviti na druge delove našeg foruma.
Pozdrav sa Zlatar planine
Postovani gospodine Zecevicu i ostale kolege pcelari,
hvala puno za pohvale i izraze zahvalnosti ali video nije moj . Ja sam ga samo ponovo objavio. Da se podsetimo .
Ja sam nov i nisam jos stigao da pregledam sve teme i diskusije.
Trebalo bi zapoceti temu, ako je vec nema o tim stvarima koje stete pcelama a i prirodi uopste.
Mi o tome ovde dosta diskutujemo i pokusavamo na razne nacine da takve pojave sprecimo. Velika nam je pomoc " Green peace ".
Ovde je , ja mislim mnogo lakse nego tu u Srbiji, ali bas zbog toga treba vise da se radi.
Tesko je boriti se protiv velikih koncerna kao sto je " BAYER " jer oni placaju eminentne laboratorije i institute da ne objavljuju nista ili da objavljuju lazne podatke o uticaju neonikotinoida na pcele.
Problem je sto efekat na pcele nije direktan vec indirektan. Ne ubija ih direktno vec slabi njihov organizam i kompletna pcelinja drustva .
To se smatra za glavni razlog sve losijeg prezimljavanja pcelinjih zajednica.
Ovde se vodi evidencija o tome, i mi svake godine u prolece ( stigao mi je pre 15-tak dana ) od holandske pcelarske organizacije dobijemo da ispunimo formular o svojim pcelinjim zajednicama. O broju zazimljenih , broju prezimljenih itd.
Sa preciznim podacima i statistikama je lakse boriti se.
Pozdrav svima