Autor Tema: Bratimeljenje pčelarskih društava!  (Pročitano 2218 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Bratimeljenje pčelarskih društava!
« poslato: Septembar 04, 2014, 23:15:37 »
U utorak, 2. septembra na poziv mog prijatelja prof. Stoiše iz Jagodine prisustvovao sam jednom veoma lepom pčelarskom činu.
Naime, Društvo pčelara "Pomoravlje" iz Jagodine i DP "Mlava" iz Petrovca na Mlavi, obavili su čina bratimljenja u Petrovcu.
Pre svega želim da kažem da je ovo na neki način ispravljanje istorije!?
Možda će se neko od kolega pitati kako i zašto?
Vrlo jednostavno objašenjenje:
Davne 1. jula 1897. godine iz Petrovca je upućen "Poklič" mlavskih pčelara, poziv na prvi Srpski pčelarski zbor u Kraljevini Srbiji,
pa je apropo tog poziva održan Prvi pčelarski zbor dana 7. avgsta 1897. godine u prisustvu 60 najviđenijih tada pčelara!

Pa zar samo ovo nije dovoljno da se ova dva pčelarska Društva bratime i potvrde istorijsku istinu.

I to se dogodilo nakon ravno 117 godina!
Čin bratimlčjenja je obavljen u Petrovačkoj opštini uz prisustvo i obraćanje njihovog predsednika Opštine.
A potpisnici su prof. Stoiša Ivanović predsednik Jagodinskih pčelara i Dragiša Jović, predsednik Petrovačkih pčelara.

Ovoj svečanosti je prisustvovao i kolega Dragan Divac ispred pčelara Zlatarskog kraja a na poziv Stoiše.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
Odg: Bratimeljenje pčelarskih društava!
« Odgovor #1 poslato: Septembar 04, 2014, 23:27:41 »
Prisutne je pozdravio Predsednik opštine Petrovac.

Stoiša je pozvao nekoliko viđenijih pčelara njegovih gostiju da se obrate prisutnima.
Naš član foruma sveštenik Miloš Antonić je vrlo lepo govorio o ovom istorijskom činu.
Sam čin bratimljenja  je blagoslovio sa rečima: neka bude dugovečno i korisno bratimljenje.

Poznati i priznati pčelar, Milun Mandić iz Čačka je veoma biranim rečima govorio o značaju bratimljenja i samom događaju,

Na javnu prozivku kolege Stoiše, govorio sam prisutnima o značaju bratimljenja i o mom prvom iskustvu 2005. godine kada su se bratimila društva pčelara iz Arilja i Nove Varoši.
To je bilo jedno od prvih sklapanja čvrstih pčelarskih veza među društvima u Srbiji.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #2 poslato: Septembar 04, 2014, 23:36:27 »
Inače toga dana je bila i izložba pčelinjih proizvoda Homoljskog kraja kao i raznih rukotvorina.
Na izložbi je viđen i naš član foruma sa svojim presama za satne osnove, Radomir Babović - Miša.
Na samom otvaranju prikazan je vrlo lep kulturno-zabavni program a Bogami i kolce je popravilo prijatnu atmosveru!
Kolcu nije mogao odoleti ni naš kolega Dragan pa je zaigrao ali kao i uvek među lepim damama!

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #3 poslato: Septembar 05, 2014, 06:57:26 »
I ja sam imao veliku cast i ogromno zadovoljstvo da budem pozvan na ovo divno istorijsko druzenje.
Naravno sa velikim zadovoljstvom sam se odazvao i tog dana od 8,45 do 17h divno u Petrovcu proveo.
Predsednik udruzenje iz Petrovca "gospodin u duši" Dragiša Jović sa svojim saradnicima posvetio je maksimalnu pažnju svima, a čak je 2 dana posle ovog skupa telefonom sve pozivao da se licno zahvali na dobrodoslici i da pita da li ima kakvih zamerki. A kakvih zamerki da bude kada je oko 250 duša u prelepom restoranu "Konak" uz rezanje kolača i molitivu sveštenstva uz bogatu slavsku trpezu i odlican bend uzivalo.

Naravno sve cestitke i predsedniku jagodinskih pčelara prof Stojši koji je bio nosilac svih aktivnosti Pomoravlja na ovoj istorijskoj dopuni onoga sto su nasi preci davne 1897. zapoceli.

Smatram da sam cin bratimljenja i tekst povelje zasluzuju naslovu stranu casopisa Pcelar.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Nikolić Bojan

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 61
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Petrovac na Mlavi, Pankovo 300 m.n.v.
« Odgovor #4 poslato: Septembar 05, 2014, 14:05:50 »
  Ovom prilikom bih zahvalio svima koji su se odazvali i došli u naš mali grad da prisustvuju ovom
divnom činu bratimljenja dveju opština sa velikom tradicijom u pčelarenju.
  Uveličali ste nam ovo druženje i veoma nas udostojili.Zato Vam veliko HVALA.
  Nadam se da ste uživali koliko i mi.Ovo je jedan veliki početak.