Naš uvaženi domaćin i moj prijatelj Djoko obavesti nas na Fejsu da je ovih dana zajedno sa suprugom sakupljao pečurke po Zlataru ,te da je tako ubrao jednu od 3,1 kg. Ja sam plašljiv da koristim pečurke i kada o njima razgovaram u društvu uvek se setim jedne lepe priče koja se odnosi na korišćenje pečuraka u ishrani..
Priča- istiniti dogadjaj odigrao se u Guči...
Mika ciganin pošto je bio dokon i nije imao posla,družio se sa trojicom meštana sa kojima je igrao karte a povremeno išao da sa njima skuplja pečurke. on se plašio trovanja od pečuraka iako ga je supruga Mileva molila da njoj donese pečuraka pa će svi jesti pečurke..Mika i Mileva imali su 4 -voro dece a stanovali su u stambenoj zgradi na raskrsnici puteva Guča-Ivanjica - Kraljevo., na udaljenosti oko 5 km.od Guče..
Jednoga dana Mika ispuni želju supruzi Milevi pa joj donese pečuraka..Mileva radosno spremi pečurke pekući ih na plotni od šporeta,od 4 dece bilo ih troje,posedaše za sto i pre nego što krenuše da jedu Mika kaže:
,, Mileva, neka prvo proba Džeki / ker / pa mi da jedemo.Ako njemu ne bude ništa biće sve u redu.Džeki više gladan nego sit pojede dve pečurke i veselo istrča iz kuće.
Mileva,Miko i troje dece navališe na pečurke i brzo smazaše do poslednje..
Mika zapalio cigaru i kaže Milevi- ja ću malo da dremnem..
Odjedanput tresnuše vrata, ulete najstariji sin Šaban i naglas viče:
,, Tato, Mamo, Džeki mulo, mulo Mulo na romski znači- mrtav..
Nasta ludnica.Miko viče Milevi,vataj decu za ruke i trkom za Guču u bolnicuSvi trče, trče, i kada stigoše do livnice od umora popadaše kraj puta da se malo odmore, da uhvate vazduha.
,,Dobro bre sine Šabane,kako je Džeki mulo ... Znači- otrovao se
,, Ma jok bre tato, udario ga komšija Rade sa kolima
,,E da imam motku bio bi ti meni mulo.Pa što ne reče nego trčimo ko ludi- mamu ti cigansku.
Nadam se da naš domaćin i prijatelj Djoko sa suprugom nije morao trčati kući sobzirom na vremenske uslove- kiša, kiša , kiša.. VP. Deda