Autor Tema: PRIČE IZ PRIRODE!  (Pročitano 2482 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Lukovic M. Slobodan

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 91
  • Pol: Muškarac
PRIČE IZ PRIRODE!
« poslato: Avgust 25, 2020, 23:56:24 »
Naš uvaženi domaćin i moj prijatelj Djoko obavesti nas na Fejsu da je ovih dana zajedno sa suprugom sakupljao pečurke po Zlataru ,te da je tako ubrao jednu od 3,1 kg. Ja sam plašljiv da koristim pečurke i kada o njima razgovaram u društvu uvek se setim jedne lepe priče koja se  odnosi na korišćenje pečuraka u ishrani..
Priča- istiniti dogadjaj odigrao se u Guči...

Mika ciganin pošto je bio dokon i nije imao posla,družio se sa trojicom meštana sa kojima je igrao karte a povremeno išao da sa njima skuplja pečurke. on se plašio trovanja od pečuraka iako ga je supruga Mileva molila da njoj donese pečuraka pa će svi jesti pečurke..Mika i Mileva imali su 4 -voro dece a stanovali su u stambenoj zgradi na raskrsnici puteva Guča-Ivanjica - Kraljevo., na udaljenosti oko 5 km.od Guče..
Jednoga dana Mika ispuni želju supruzi Milevi pa joj donese pečuraka..Mileva radosno spremi pečurke pekući ih na plotni od šporeta,od 4 dece bilo ih troje,posedaše za sto i pre nego što krenuše da jedu Mika kaže:
,, Mileva, neka prvo proba Džeki / ker / pa mi da jedemo.Ako njemu ne bude ništa  biće sve u redu.Džeki više gladan nego sit pojede dve pečurke i veselo istrča iz kuće.
Mileva,Miko i troje dece navališe na pečurke i brzo smazaše do poslednje..
Mika zapalio cigaru i kaže Milevi- ja ću malo da dremnem..
Odjedanput tresnuše vrata, ulete najstariji sin Šaban i naglas viče:
,, Tato, Mamo, Džeki mulo, mulo  Mulo na romski  znači- mrtav..
Nasta ludnica.Miko viče Milevi,vataj decu za ruke i trkom za Guču u bolnicuSvi  trče, trče, i kada stigoše do livnice od umora popadaše kraj puta da se malo odmore, da uhvate vazduha.
,,Dobro bre sine Šabane,kako je Džeki mulo ... Znači- otrovao se
,, Ma jok bre tato, udario ga komšija Rade sa kolima

,,E da imam motku bio bi ti meni mulo.Pa što ne reče nego trčimo ko ludi- mamu ti cigansku.

Nadam se da naš domaćin i prijatelj Djoko sa suprugom nije morao trčati kući sobzirom na vremenske uslove- kiša, kiša , kiša.. VP. Deda

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
PRIČE IZ PRIRODE!
« Odgovor #1 poslato: Avgust 26, 2020, 06:15:57 »
Lepa priča. Raj za srce i dušu.

I ovo je velika vrednost ovog foruma...
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: PRIČE IZ PRIRODE!
« Odgovor #2 poslato: Avgust 29, 2020, 22:24:36 »
Hvala prijatelju Slobodane na strpljivo napisanoj priči koju sam od tebe čuo još poodavno!
Šala na stranu ali ko ne zna i ne ume ra odabere jestive pčeurke može nadrljati!
Ja sam oprezan i trudim se da uberem one koje godinama jedem a njih ima ovde na Zlataru prilično!
Vrganj (ima i lažni), lisičarka, rudnjača, sunčanica, livadski šampinjon i PUHARA!
Zaista mi se posrećilo što sam našao puharu tešku preko 3 kg.
Na istoj livadi u prostranku ispod šume pre dve godine sam našao dve po dvaipo kilograma a sada ovaj kapitalac!
Ono što je interesantno jeste da je površina puhare na ovoj lokaciji glatka i skida se jako lako dok na drugim lokacijama kora je slepljena i mora se nožom oguliti!
To je retksot ali ima ih i vrlo, vrlo su ukusne ako se znalački pripreme.
Mi smo ostavili pečurki preko 10 kg u zamrzivač i ako Bog zdravlja dadne zimus doručak obezbeđen!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #3 poslato: Septembar 01, 2020, 08:18:44 »
Da posedujem "njuh" za sakupljanje i pronalaženje rariteta kada su pečurke u pitanju evo i slučaja od pre dva dana tj. događaj se desio 30.08.2020. godine!
Naime kada sam išao u Komarane da prihranim pčele 28.08. prošao sam pored lokacije gde su puhare sa vrlo glatkom korom i gde ih često nalazim, nije bilo nijednog primerka ali već drugi dan tj. 30. septembra u večernjim satima našao sam 4 pečurke teške preko 8 kg!
Moja supruga Borjanka je sve to lepo isekla, blanširala, ocedila i spakovala u kese pa zamrzivač!
Naravno, juče se i doručkovalo kao i uvek posle "ulova" ukusnih primaraka!

Zlatar je zaista izdašna planina sa jestivim gljivama, naravno ko to zna i ume da odabere.

Van mreže Stojanoski Marjan

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Jan 2014
  • Starost: 65
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Resen, 1000 m.n.v.
« Odgovor #4 poslato: Septembar 01, 2020, 18:48:29 »
Da posedujem "njuh" za sakupljanje i pronalaženje rariteta kada su pečurke u pitanju evo i slučaja od pre dva dana tj. događaj se desio 30.08.2020. godine!
Naime kada sam išao u Komarane da prihranim pčele 28.08. prošao sam pored lokacije gde su puhare sa vrlo glatkom korom i gde ih često nalazim, nije bilo nijednog primerka ali već drugi dan tj. 30. septembra u večernjim satima našao sam 4 pečurke teške preko 8 kg!
Moja supruga Borjanka je sve to lepo isekla, blanširala, ocedila i spakovala u kese pa zamrzivač!
Naravno, juče se i doručkovalo kao i uvek posle "ulova" ukusnih primaraka!

Zlatar je zaista izdašna planina sa jestivim gljivama, naravno ko to zna i ume da odabere.

Sasvim slucajno jednom skrenem sa puta da obidjem u selo starog prijatelja sa lova. Pre nego sto udjem u kuci, neki zanosan, prelep miris. Kad ono, njegova supruga przi u maslu isecene na delove i  potoplene u domacim jajima ove gljive pufke (puhare). Lepsi ukus i dozivljaj odavno nisam imao. Od tad znam da se ove puhare pravi specijalitet. Pozdrav.

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
  • Član na forumu od: Feb 2013
  • Starost: 69
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Demir Kapija, Došnica, 174 mnv
« Odgovor #5 poslato: Septembar 01, 2020, 21:52:40 »
Deda je ispričao zaista interesantnu priču, a evo i jedan događaj koji se desio u kućici u planini gde sam odneo nekoliko društva i ove godine baš dobro izvrcao med.
Priču mi je pričao drug, vlasnik kuće, i koristi je uglavnom za lov a često otsedamo po nekoliko dana na rekreaciju.
On sa još nekoliko osoba bio tamo u lov, a pri povratku ubrali nekoliko pečurki i uveče pripremali za jelo.
Ostali, nisu dobro poznavali jestive pečurke pa su pitali mog druga dali je siguran da su jestive.
On je rekao da mu izgledaju kao jestive ali da nije 100% siguran.
Kad su bile gotove za jelo, svi su se nećkali, a drug (koji je dobro poznavao i bio siguran da su jestive), rekao da će da proba i pojeo komad i potrčao napolje kao da nešto nije u redu.
Onda je pojeo još nekoliko komada i pravio grimase kao da su gorke, te da još nije siguran, a ostali su samo gledali i nisu probali. Nakon jo nekoliko "proba", jedan od prisutnih se setio i povikao, "ma uzimajte viljuške i jedite, vidite da je već polovinu pečuraka pojeo" ... 

Evo i ja sam prekjuče tamo nabrao malo vrganja i još nekoliko jajčare

• Matica
« Odgovor #6 poslato: Septembar 05, 2020, 14:04:53 »
Dragi,
mogu da zamislim kako je to bilo.
Ja sam imao u dvoristu kuce jednu visnju koja mi je 15 godina davala plodove svake godine.Posto joj je krosnja prelazila u komsijsko dvoriste morao sam da je odsecem. Posle 2 godine na deblu= panju ja vidim mnostvo pecuraka !?
Posto se ne razumem  u pecurke upitah komsije ali niko nije znao da mi kaze koje su i dali su jestive ? Mozete li vi da mi pomognete???
VP Deda

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #7 poslato: Septembar 06, 2020, 07:11:04 »
Drgai Deda, sasvim sigurno su jestive jer su nikle na plodnom drvetu ali trebalo bi da vidim sliku u gro planu i da pogledam u mom kolor albumu tj. mojoj malenoj enciklopediji pečuraka?
No, za sada ti ne bih preporučio da probaš a koliko znam nemaš ni džekija da obaviš eksperiment!?
Ako dolazim jesenas u Ivanjicu poneću ti za doručak puhare u kriškama pa ćemo zajedno jesti!
Evo jutros u Svetu nedelju moja Borjanka sprema meni i šuraku od njih doručak!
Veliki pozdrav za tebe i Gospođu Milicu...

• Matica
« Odgovor #8 poslato: Septembar 08, 2020, 20:29:01 »
Dragi Djoko,
ma ne dolazi u obzir da koristim pecurke osim  ŠAMPINJONA.Probao sad dosta puta,ne ide pa ne ide.Kao klinac u mladosti imao sam jedan eksces sa njima
i od tada koristim samo šampinjone.
Biće  mi drago da se vidimo u Ivanjici,ali vašara nema,ne verujem da će biti i izložba, sve je na dugačkom dršku..
I dalje pratim dogadjanja na našem kanalu,više ga posećuju gosti nego registrovani pčelari...
VP za tebe i Borku..  M i S