Autor Tema: PROGRAMI ZA SMANJENJE FOTOGRAFIJA  (Pročitano 16269 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Knežević Mirko

• Larva
  • Član na forumu od: Dec 2011
  • Starost: 41
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Nova Varos, 960 mnv
PROGRAMI ZA SMANJENJE FOTOGRAFIJA
« poslato: Januar 12, 2014, 15:24:14 »
Ima mnogo programa za kompresiju slika kao što je Miki postupno pokazao na početku, ali konkretno za ovaj forum je najbitnije smanjiti veličinu slike u KB (naravno ispod 200 kb).
Ja lično koristim lep i jednostavan programčić RIOT (Radical Image Optimization Tool) za smanjivanje veličine fotografije.
Jednostavno vam se prikaže na levoj strani veličina slike pre smanjenja, a na desnoj  veličina slike nakon kompresije.
Nakon otvaranja slike u programu, klikom na Compress to size ukucate 200 i sav posao je gotov.
Možda se i  još nekom svidi

Evo linka za skidanje
http://luci.criosweb.ro/riot/

Ne napredovati znaci nazadovati!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: PROGRAMI ZA SMANJENJE FOTOGRAFIJA
« Odgovor #1 poslato: Februar 20, 2014, 08:04:25 »
Pošto mnigi članovi nisu u mogućnosti da postave fotografije uz poruke, evo kolega Dalibor iz Podgorice je postavio
link za odličan programčić za jednostavno samnjenje veličine fotki!
Samo da potsetim, za profil treba lična fotografija veličine 150x150 ili od 9-14Kb
Za poruke da bude 200 ili manja od 200Kb, jer teža ne može da prođe!

Ako neko ima još neki programčić neka ovde postavi lin i malo pojasni kako s eradi?

==================================================================================

http://rsizr.com/

I samo kliknes na folder,  otvoris folder sa slikama, i imas opciju: crop  i rescale.   Tu kidas na koliko ti odgovara ili smanjjes dimenzije slike.   I kad snimas sliku , nemo  da je preko 200 KB.  I neces imati problema sa slikama na forumu :)  Samo kad smanjujes, klikni prozorcic da ostanu iste proporcije. 

Dalibor

Samo da dodam "crop" je da se iseče deo slike a "rescale" da se smanjuje veličina cele slike!

Van mreže Koneski Blagoja

• Glavni urednik
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 68
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: s. Brest, Makedonski Brod, 775 mnv.
  • Tip košnice: LR, DB-12
« Odgovor #2 poslato: Februar 20, 2014, 14:37:44 »
Eve i od mene jedan veoma lak za upoterebu programčić za optimizacije i smanjivanje fotografije.
Programčić ima naziv "RIOT" i je potpuno free, a može se skinuti sa ove stranice: http://luci.criosweb.ro/riot/
Nakon skidanja, instalirajte ga na svoj komjuter i uživajte u njegovoj moći i jednostavnošću za korišćenje.
Nadalje, prikazaću vama kako ovaj programčić radi i to u realnom vremenu:

1. Kliknite na ikonicu - shortcut "Riot" na desktop-u vašeg kompa (slika 1)
2. Izaberite "Full auto mode" ako nije već postavljeno pod "default", a zatim kliknite na ikonicu "Open" (slika 2)
3. Potražite folder i sliku koju hoćete da smanjite "kod mene to je folder (Juni) - slika ALIM2058" (slika 3)
4. Kliknite jedanput na sliku koju hoćete da optimizujete i umanjite a zatim "Open", iliti kliknite dvaput na slici (slika 4)

"Samo ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali mislim da za ovo drugo nisam siguran" - (Albert Ajnštanj)

• Glavni urednik
« Odgovor #3 poslato: Februar 20, 2014, 14:39:51 »
5. Dobićete ovo kao na slici, a zatim kliknite na "Yes" (slika 5)
6. Nakon toga dobićete nešto kao na ovoj slici, a zatim kliknite na "OK" (slika 6)
7. Dobićete ovo: na levoj strani je originalna, a na desnoj optimizovana slika - iznad slike imate težine i jedne i druge slike, ja sam ih obeležio elipsama (slika 7)
8. Ako slika na desnoj strani ima veću težinu od tražene (za ovaj Forum potrebna je slika težine manja od 200 Kb), onda kliknite na "Compress to size" i dobićete polje za upis željene težine slike (slika 8 )

"Samo ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali mislim da za ovo drugo nisam siguran" - (Albert Ajnštanj)

• Glavni urednik
« Odgovor #4 poslato: Februar 20, 2014, 14:42:39 »
9. Nakon toga u polje "Compress to size" upišite traženu težinu slike - u ovom slučaju 200 i kliknite na "OK" (slika 9)
10. Nakon par sekundi ili manje, na desnoj strani dobićete slike tražene težine - približno 200 Kb ali uvek nešto manje, što je i bolje (slika 10)
11. Sada sledi da ove slike sačuvate. Ako kliknete na "Save" sliku ćete sačuvati pod istim nazivom preko originala i u isti folder gde je bio i original, stim što original već ne postoji (slika 11)
12. Ako hoćete da sačuvate original, onda najpre gliknite na "File" (slika 12)
« Poslednja izmena: Februar 20, 2014, 14:49:41 od strane Koneski Blagoja »

• Glavni urednik
« Odgovor #5 poslato: Februar 20, 2014, 14:45:37 »
13. Zatim kliknite na "Save As..." (slika 13)
14. Dobićete stanje kao na ovoj slici sa predlog za naziv slike - to je onaj stari naziv slike (slika 14).
15. Možete zadržati stari naziv ili dodte novi kao što ja sam to učinio i dao naziv "Proba", izaberete folder gde ćete sačuvati sliku i najzad klknite na "Save". Ako hoćete ovu smanjenu sliku da sačuvate u isti folder gde je i original slika, onda morate da promenite naziv (slika 15).

Nakon izvršeno smanjenje slike na način kako je opisano, slobodno možete da postavljate slike na Forumu preko "Dodatne opcije".
Ako ima nešto nejasno, slobodno pitajte.
« Poslednja izmena: Februar 20, 2014, 14:53:18 od strane Koneski Blagoja »

Van mreže Knežević Mirko

• Larva
« Odgovor #6 poslato: Februar 20, 2014, 15:03:18 »
Колега Благоја о овом програму је већ писано давних дана :D
http://brdsko-planinskopcelarenje.com/forum/index.php?topic=34.45

Али добро је што си допунио
Можда је могло мало и једноставније
« Poslednja izmena: Februar 20, 2014, 15:18:25 od strane Knežević Mirko »

• Glavni urednik
« Odgovor #7 poslato: Februar 20, 2014, 15:58:27 »
Znam kolega Mirko da si već postavio link ka ovog veoma lepog programčića za smanjivanje slika, ali kada je već naš domaćin Djoko otovorio ovu temu, hteo sam da rad sa ovim programom potanko objasnim. Ovo iz pričine što na forumu ima kolega koje slabo poznaju kompjuterske tehnike, pa rekao sam aj da to opišem korak po korak propraćeno slikama, možda će nekome i da koristi.
Izvinjavam se kolegama koje odlično barataju kompjuterske tehnike jer ovo za njih izgleda kao učenje slova azbuke, ali ...
Ako uredništvo foruma smatra da je ovo suvišno, saglasan sam da se odma obriše.
Što se odnosi do mene, ja za optimizaciju i resize fotografija koristim puno drugih ozbiljnijih programa. Ali i ovaj program i za ove potrebe je dovoljan.

Pozdrav,

Van mreže Knežević Mirko

• Larva
« Odgovor #8 poslato: Februar 20, 2014, 17:31:24 »

Ako uredništvo foruma smatra da je ovo suvišno, saglasan sam da se odma obriše.

Таман посла колега Благоја.
Овде смо да се допуњујемо, а не crop-ујемо.
Мали промак уредништва.
Чим је постављена ова тема требало је из свих постова где се овакви програми помињу, а који су претходно објављивани,  пребацити у дату тему да би се избегло понављање.
Ето једне здраве сугестије уредништву које није у могућности да 24 часа прегледа постове па их треба и разумети
Поздрав