Autor Tema: Bačka ili Šumadijska Topola  (Pročitano 1979 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • Pol: Muškarac
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
Bačka ili Šumadijska Topola
« poslato: Novembar 30, 2016, 11:39:43 »
Pre 8 godina, moj sin Milos, tada ucenik Elektrotehnicke skole u Kragujevcu, bio je jednu skolslu godinu na razmeni ucenika
te skole sa skolom u Brnu - Češka. Bilo je tada njih 8 učenika iz Kragujevca.

Na kraju skolske godine, u junu mesecu jedne subote, mini busom su se vracali iz Brna.
Po obicaju, svaki vikend sam provodio u selu, a posebno u tom mesecu, jer je bilo puno radova oko pčela.
Oko 16h popodne zvoni meni mobilni, na displeju vidim da je njegov broj, i kaze mi "sada smo u Topoli, čekaj me kod skole u Kragujevcu puno stvari nosim".
Znam da je Topola-Šumadijska 40km od KG i da za oko 30-40 min svako prevozno srestvo moze stici, a posebno mini bus.
Moja Godacica udaljena ok Kragujevca preko Vitanovca sirokim asfaltnim putem 53km, a preko Bajčetine (Tomine) 29km, ali dosta teži planinski put. Za oba pravca treba mi minimum 50 min bezbedne voznje.
Brzo se presvlacim, startujem "Yugo koral IN" i prvom destinacijom jurim velikom brzinom ne gledajuci na ogranicenja. Srecom,
put sirok, nema mnogo saobracaja, a ne bese ni radara tada "fama" ili drugih sa video kamerom i racunarom.
Još uvek radno aktivan... u džepu sluzbena legitimacija, ali kod "fame" ne pomaže.

Kada sam stigao pred skolu u Kragujevcu, ponovo zovem sina i pitam da li su blizu Kragujevca, a on odgovara "sada smo blizu Novog Sada".

Eh, da sam znao da je u Bačkoj umesto Karadjordjevoj Topoli još bi nekoliko sati ostao u selu...i ne bi vozio kao Fandjo. 
Uskoro drzim predavanje u Staroj Moravici, pa cu proći i kroz tu Bačku Topolu.

Možda nekoga interesuju, ove životne priče, a ako ne, slobodno neka urednici izbrisu ovo.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
Odg: Bačka ili Šumadijska Topola
« Odgovor #1 poslato: Novembar 30, 2016, 12:03:15 »
E, pa da ti je srpski napisao "Топола",
onda bi ti znao da je Karađorđeva Topola,
a da ti je mađarski napisao "Topolya", onda bi znao da je Bačka Topola.  :)
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
  • Član na forumu od: Feb 2013
  • Starost: 69
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Demir Kapija, Došnica, 174 mnv
Odg: Bačka ili Šumadijska Topola
« Odgovor #2 poslato: Novembar 30, 2016, 19:10:23 »
E moj druže Rade, dešava se i to.
I ja sam imao sličan slučaj, pre 3-4 godine.
Sin, koji radi u Švedskoj, dolazi na G.O. JAT-ovim avionom (to su bili zadnji letovi JAT-a, sada Air Serbia) i let je bio Geteborg-Beograd, pa presedanje u drugi avion Beograd-Skopje.
Let ja bio posle ponoći, i ja sam ranije legao, pa negde posle dva sata dobijem SMS, "Krećemo sa aerodroma u GTB", ali ja onako sanjiv procitam BGD, i da ima oko pola sata do sletenja u Skoplju.
Skočim, nabrzinu se spremim i nagazim Golfa-1 (pre mesec dana 34-ta registracija), i pređem 100 km za oko sat vremena.
Kad sam stigao na aerodrom, štama.
Čitam na monitoru, avion JAT iz Beograda stiže za oko 2 sata. ???
Ponovo čitam SMS ...