Autor Tema: Druženje u Jagodini  (Pročitano 2590 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Druženje u Jagodini
« poslato: Septembar 04, 2011, 23:06:17 »
Juče, 03.09. bio sam gost pčelarima u Jagodini.
Tamo sam zimus držao predavanje (idem više godina) a imam i dosta prijatelja.
Predsednik društva profesor matematike Stoiša Ivanović,  je sa saradnicima vema lepo osmislio druženje.
Ovom lepom pčelarskom druženju prisustvovalo je oko 100 domaćih pčelara i gostiju.
Viđeni su gosti iz Bečeja, Užica, Svilajnca, Ćuprije, Despotovca, Kruševca, Topole, Petrovca na Mlavi,  Arilja, Nove Varoši i dr.
Skup je organizovan u MZ Đurđevo brdo - Kolonija,  Dom kulture a odatle autobusom u Dragoševac u posetu Momčilu Matiću - Trbi kod koga se zaista imalo šta videti. Na jednoj lokaciji oko 100 društava (a ima tri lokacije), pčelarska kuća sa kompletnom opremom...
Sve prostorije namenjene isključivo za vrcanje, lagerovanje i otpremanje meda, hladnjača za čuvanje ramova sa medom - rezervnih) i td.
Trba i njegova supruga sami opslužuju skoro 300 košnica!
Ovogodišnji "rod" iznosi preko vagon meda!
Trba je prisutnima (uz domaćinsko posluženje) objašnjavao tehniku svog rada sa kojom je postigao ovakav prinos.
Pčelari isključivo sa 12-toramnim DB košnicama.

Nakon ove vrlo praktično edukativne posete otišli smo u manastir Kalenić (sagrađen početkom 15-tog veka), upoznali se sa osnovnim podacima o Manastiru a potom smo se vratili pored Levačkog polja kroz Oparić gde su čuveni velepčelari, dr Desimir Jevtić i braća Dragan i Milan Jevtić, koji imaju preko 2000 košnica!

Druženje do kasno uveče nastavljeno je uz bogatu trpezu i muziku u Domu kulture Kolonija.

Video sam da je poseban i uvažen gost (bili su zaista svi uvažavani), bio g. Laslo Lukač iz Bečeja koga u Jagodini viđam par godina.

Na rastanku, stisak ruku, pozdrav i zahvalnost kolegama iz Jagodine na divnom gostoprimstvu.

Drago mi je da je danas postao člana ovog foruma i kolega Milenković (juče u ulozi domaćina), sa prostora Jagodine (Bunar) sa male madmorske visine.

Evo nekoliko sličica sa druženja.