Autor Tema: Izložba u Pljevljima (CG), 2013.  (Pročitano 2462 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Izložba u Pljevljima (CG), 2013.
« poslato: Septembar 02, 2013, 22:35:32 »
Danas sam na poziv Opštine Pljevlja, sektora za poljoprivredu, održao jednosatno predavanje na otvorenom prostoru, građanima i prisutnim pčelarima!
Govorio sam o pčelinjim proizvodima, njihovom značaju u ljudskoj upotrebi i načinima korišćenja.
Inače, Pljevljaci su organizovali četvrtu po redu regionalnu izložbu na kojoj je danas bilo preko 60 izlagača iz Pljevalja i okoline kao i iz Nove Varoši (moja supruga), Prijepolja, Priboja, Valjeva i Čačka!
Izložba je organizovana u glavnoj centralnoj ulici Pljevalja a prisutan je bio i veliki broj građana.
Svestrani i vrlo odgovorni rukovodioci izložbe su bili ljudi iz sektora za poljoprivredu na čelu sa gospođom Natašom Vuković i gospodinom Kneževićem.
Izložbu je otvorio grdaonačelnik  kao i prošle godine.
Organizatori su kao i prošle godine za sve učesnike izložbe (izlagače), predavača i goste, obezbedili vrlo prigodan ručak uz pratnju Pljevaljskih tamburaša!

Danas mi je kolega Mirko Šćepanović, predsednik pčelara Podgorice uručio poziv za njihovu Državnu izložbu krajem septembra!

Evo nekoliko sličica sa današnje manifestacije.

Van mreže Koneski Blagoja

• Glavni urednik
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 68
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: s. Brest, Makedonski Brod, 775 mnv.
  • Tip košnice: LR, DB-12
Odg: Izložba u Pljevljima (CG), 2013.
« Odgovor #1 poslato: Septembar 02, 2013, 23:14:37 »
Prof. Đoko, to je veoma pogodan način edukacije građana oko pčelinjih proizvoda, njihov značaj u ljudskoj upotrebi i načina korišćenja. Oko ovoga dužeg vremena sam razmišljao, ali nisam u mogućnosti da to sprovedem.
Iako svaki pčelar radi promocije i prodaje svoje pčelinje proizvode mora i treba da vrši edukaciju potrošača (što verujem pčelari da to i rade), ali ovakav način edukacije ima veću težinu, jer predavanje drži ovlašćeni predavač a i auditorijum je veći, pa stoga i efekat je veći.
Zato predlažem da se ova praksa nastavi, jer stime imaće se obostranu korist (kako pčelari, tako i potrošači pčelinjih proizvoda).

Sve čestitke profesore,
Pozdrav
"Samo ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali mislim da za ovo drugo nisam siguran" - (Albert Ajnštanj)

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #2 poslato: Septembar 03, 2013, 06:07:50 »
Oovakav način edukacije ima veću težinu, jer predavanje drži ovlašćeni predavač a i auditorijum je veći, pa stoga i efekat je veći.
Zato predlažem da se ova praksa nastavi, jer stime imaće se obostranu korist (kako pčelari, tako i potrošači pčelinjih proizvoda).

Djoko je jedan od retkih pcelara sa liste predavaca SPOS-a koji osim tema za edukaciju pcelara ima i predavanje  za gradjanstvo, tj. temu o znacaju pcelinjih proizvoda u ljudskoj ishrani i njihov znacaj. To je znacajno i za potrosace i za pcelare.

Ako se ne varam, pr Djoko rado se odaziva skolama da deci drzi predavanje na ovu temu. Samo tada mu ne treba dnevnik koji je skoro 40 godina svakodnevno nosio.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #3 poslato: Septembar 03, 2013, 07:40:56 »
Da Rade moj dobri,
zapravo sam (za sada), jedini sa liste predavača u Srbiji koji se, da skromno kažem "usudio", da jednosatno građanima govori
o pčelinjim proizvodima!

Međutim, predsednici društava, kako sam uočio nemaju interesa da ovu temu protežiraju građanstvu i kod takvih predavanja,
pokušaju da obezbede veću prodaju pčelinjih proizvoda!?

Nažalost, kako sam odavno zaključio, ova tema bi trebala i mnogim pčelarima mladih a pogotovo iz starijih generacija koji su me na nekim predavanjima pitali, šta je to perga?

U školama vrlo rado držim predavanja ali je zainteresovanost direktora, pedagoških rukovodilaca i nastavnika biologije vrlo, vrlo mala i skoro nikakva, a takva moja predavanja su potpuno besplatna!?

Za školski uzrast imam i temu "Vredna pčelica Maja, slatko i korisno spaja", kao i video zapis o tome!

Evo nekih sličica sa mojih predavanja najmlađima i građanima gde dame prate moje izlaganje!