Znam da cete se mnogi zapitati otkud ja na ovom forumu, jer je Nocaj pretezno ravnicarsko selo i ne spada u brdsko-planinska sela, ali... Na samo nesto vise od trideset kilometara od Nocaja (isto toliko i od Sapca) nalazi se selo i istoimeni manastir Petkovica. Treba napomenuti da je sestrinstvo manastira poznato po tome jer drzi nekoliko kosnica sa pcelama.
Na tridesetak kilometara od Šapca, u selu Petkovica, na blagim iskrajcima padina Cera i počecima mačvanske ravnice, prkosi vremenu ženski manastir Petkovica. Postanak manastira narodno predanje vezuje za kralja Dragutina, a sudeći prema materijalnim ostacima, manastir je iz druge polovine XIII veka. Dolaskom Turaka na ovo područje (1521. godine), manastir je opusteo, ali samo privremeno. Već 1561. godine u manastirsku crkvu dolazi zvornički episkop, što dokazuje da manastir živi. U Petkovici je tokom XVI i XVII veku postojala i radila prepisivačka škola , a kada su Austrijanci preuzeli od Turaka ove krajeve 1718. godine, u manastiru je bila škola za spremanje sveštenika. Tokom ustanka, posle Boja na Mišaru, Turci su popalili crkve i manastire po Mačvi, a među njima i manastir Petkovicu. Odmah posle oslobođenja od Turaka manastir je obnovljen, ali ponovo strada u Prvom i Drugom svetskom ratu. Petkovica je danas jedan od najuređenijih manastira šabačke pravoslavne eparhije.
http://www.sabacturizam.org/pages/sta-traba-videti/petkovica.phpKoordinate Nocaja 44° 55′ 23" SGŠ 19° 33′ 14" IGD
Koordinate Manastira Petkovice 44°39'43"N 19°25'38"E
A malo ko zna da je u vreme Milosa Obrenovica, tacnije 1836. na imanju manastira Petkovica bilo zasadjeno oko 1.500 stabala sljiva ! Kakav bi to samo vocni med bio, mozemo samo da sanjamo.
Znam da je Nocaj "daleko" od svega ovog, jer kamo srece da i ja zivim u ovakvom mestu kao sto je Petkovica, ali lep je i Nocaj. Pa, ako godina bude lepa i bez obilnih kisa i velike suše, ocekujem koliki-toliki prinos meda, makar i onaj najminimalniji.