Autor Tema: PČELARI MAKEDONIJE NA ZLATARU!  (Pročitano 1283 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
PČELARI MAKEDONIJE NA ZLATARU!
« poslato: Septembar 07, 2023, 15:13:50 »
Sutra, 8. septembra 2023. godine na ličnu inicijativu Predsednika SPOM, Mendea Trajkovskog iz Bitolja u posetu Zlataru i mom domu
stiže autobus sa kolegama pčelarima iz raznih Udruženja i krajeva Severne Makedonije.
Kao domaćin ove stručne eskurzije izradio sam Agendu boravka i evo da je izložim ovde da pročitaju zainteresovani članovi foruma BPP!

08. septembar 2023. godine (petak)

1. U ranim prepodnevnim satima doček i smeštaj gostiju na Zlataru
2. Odlazak u Novu Varoš i obilazak Zavičajnog muzeja
3. Odlazak i poseta Manastiru Mileševo i Riznici
4. Poseta Pogonu UP "Zlatarka" u Novoj Varoši
5. Zajednička večera uz muziku uživo u hotelu Panorama na Zlataru

09. septembar 2023. godine (subota)

1. Doručak zlatarski specijaliteti
2. Poseta pčelinjacima i domu Zečevića uz kratko predavanje domaćina
3. Odlazak za Sjenicu (Pešter) i poseta oplodnim stanicama profesionalnog pčelara Eldina Čolovića, odagivača pešterske matice
4. Poseta Sultan-Validinoj Džamiji u Sjenici
5. Odlazak na vidikovac "Molitva" meandara Uvca i staniša beloglavog supa
6. U Sjenici u večernjim satima u restoranu Lane, zajednička večera uz muziku uživo

10. septembra (nedelja)

1. Doručak - Zlatarski specijaliteti
2. Okrugli sto o utiscima stručne eskurzije...završna reč Domaćina i pozdravi za srećan put!
3. U povratku poseta odgajivaču matica Miliji Mišu Ratkoviću u Cetkama kod Kraljeva
4. Nastavak puta za Sevrenu Makedoniju!

Evo sličica sa Mendeom u Bitolju 2017. i Slatini sa suprugama 2019. godine kao i kolege kod Nebojše Buzeja Slatina-Bor 2019.
« Poslednja izmena: Septembar 18, 2023, 23:13:55 od strane Đoko Zečević »

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
Odg: PČELARI MAKEDONIJE NA ZLATARU!
« Odgovor #1 poslato: Septembar 16, 2023, 22:25:30 »
Evo i izveštaja u vidu slajdova o poseti Makedonskih pčelara Zlataru i mom domu kao i mojim pčelinjacima!
Agendu tj. program koji sam sačinio u potpunosti je realizovan i na to sam jako ponosan!
Sve je proteklo u najboljem redu a Bog nam je podario i lepo vreme.

Evo i teksta koje je u ime Saveza na društvenim mrežama napisao Mende Trajkovski, vođa puta i predsednik!

Во организација на Сојузот на пчеларски здруженија на Македонија за време на викендот, група пчелари од Македонија беа во посета на планината Златар, Нова Варош, Приепоље, Сјеница и Краљево во Република Србија, каде домаќин беше нашиот почитуван колега пчелар проф. Ѓоко Зечевиќ.
Македонските пчелари имаа ретка можност и привилегија да ги посетат знаменитостите на прекрасната планина Златар и да уживаат во нејзините убавини. На богатата агенда меѓу целото дружење имаа можност да се посетат и видат познатиот ,,Завичајни музеј на Нова Варош”, духовниот мир беше во Приепоље во Манастирот Милешево во кој се наоѓа најпознатата фреска ,,Белот ангел” и манастирската Ризница. Убавиот поглед од видиковецот Молитва, и посета на Султан Валид Џамија во Сјеница. Посетени беа повеќе пчеларници меѓу кои и пчеларникот на проф. Ѓоко Зечевиќ, пчеларникот на колегата г-дин Елдин Чоловиќ производител на познатата Пештерска матица како и посета на пчеларникот на г-дин Милији Раткович еден од повоздрасните колеги пчелари кој произведува околу 1500 матици во село Цветке кај Краљево. Двата дена беа завршени со заеднички вечерни дружби на домаќините и македонските пчелари.
За богатата агенда која имавме можност целосно да ја реализираме, покрај проф. Ѓоко Зечевиќ даде придонес и претседателот на Здружението Златарка од Нова Варош г-дин Предраг Томашевиќ.
Благодарност до сите кои придонесоа за успешната реализација на оваа наша посета.

PREVOD:

У организацији Савеза пчеларских удружења Македоније током викенда група пчелара из Македоније и Албаније посетила је планину Златар, Нову Варош, Пријепоље, Сјеницу и Краљево у Републици Србији, где ју је угостио наш уважени колега проф. Ђоко Зечевић.
Македонски пчелари имали су ретку прилику и привилегију да обиђу знаменитости прелепе планине Златар и уживају! На богатом дневном реду у целој друштвеној групи имали су прилику да посете и виде чувени "Завичајни музеј Нове Вароши", духовни мир био је у Пријепољу у манастиру Милешевском у којем се налази најпознатија фреска "Бели Анђео Прелеп поглед са видиковце Молитва, и посета Султан Валидиној џамији у Сјеници. Посећено је неколико пчелињака, међу којима и пчелињаци проф. Ђока Зечевића, пчелињак колеге господина Елдина Чоловића, произвођача чувене Пештерске матице као и посета пчелињаку господина Милије Ратковића једног од старијих колега пчелара који производи око 1500 матица у селу Цветке код Краљева. Два дана завршена су заједничким вечерњим дружењем домаћина и македонских пчелара у Сјеници уз предивну музику хотела „Лане“.
За богату агенду коју смо имали прилику да у потпуности реализујемо, поред проф. Ђока Зечевића, дао је допринос и председник Удружења пчелара Златарка из Нове Вароши господин Предраг Томашевић.
Хвала свима који су допринели успешној реализацији ове наше посете.

Samo da napišem da imam najavu pčelara Gornjeg Milanovca kao i Podgorice za posetu mom domu i pčelinjacima.
« Poslednja izmena: Septembar 18, 2023, 23:14:10 od strane Đoko Zečević »

Van mreže Rakovac Goran

• Matica
  • Član na forumu od: Nov 2013
  • Starost: 65
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Velika Plana, Radovanje 225mnv
  • Tip košnice: РВ - ЕВ
« Odgovor #2 poslato: Septembar 18, 2023, 08:44:37 »
Требало је имати поприлично храбрости да би се неко упустио у организацију овакве екскурзије. Зато Професоре све честитке за идеју , организацију и реализацију свега овога што видимо на фотографијама које сте објавили. Писмо колега из Македоније најбоље говори о утисцима које гости носе својим кућама.

Вама Професоре , уз најискреније дивљење вашем ентузијазму , желим дуг и миран живот уз даље писање историје српског пчеларства у коме већ годинама са успехом учествујете.
« Poslednja izmena: Septembar 18, 2023, 23:18:53 od strane admin »

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
  • Član na forumu od: Feb 2013
  • Starost: 69
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Demir Kapija, Došnica, 174 mnv
« Odgovor #3 poslato: Septembar 18, 2023, 22:00:29 »
Profesore, svaka čast za dobru organizaciju posete makedonskih pčelara.
Agenda posete je zaista obemna, a sve ste uspešno sproveli, pa i ne sumnjam da su svi posetioci otišli zadovoljni i puni impresija.
Dali je možda bilo reči i o eventulnoj jeseno-zimske turneje i predavanja u Makedoniji?

p.s.
I jedna mala primedba.
Pošto ovaj naš forum nije politički, naslov teme i komentari mogu i bez ono "severna", iako je to oficijalna stvarnost, a i komentar Trajkovskog je bez ove reči.
"Nemo se ljutiš".
« Poslednja izmena: Septembar 18, 2023, 23:19:04 od strane admin »

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #4 poslato: Septembar 18, 2023, 23:31:05 »
Veliko hvala kolegama Goranu i Dragom na komentarima. Da, upravo i nije bilo lako sve ovo organizovati!
Kao prvo bila je velika hrabrost izraditi ovakvu agendu programa jer puno toga nije zavisilo od mene i moje volje,
ali na sreću veliko razumevanje onih kojima sam se obratio (nešto slično kao i u ONLINE predavanjima), naišao sam
na divnu saradnju, i sva vrata su nam bila otvorena!
Obezbedili smo ulaz uz Muzej (plaća se), u Riznicu (plaća se), muzika dva puta (prilično plaćena iz ličnih sredstava), što
nije palo na teret kolega iz Makedonije, jer sam želeo da budem dobar domaćin, naravno uz pomoć pomenutih dvojice kolega,
Eldina i Predraga!
PS kolega Dragi, uvažio sam tvoju jednu "malu primedbu"....ispravljeno.

Evo i video prezentacije koju sam izradio za trajnu uspomenu na ove susrete:

Van mreže Mlađan dr Vladimir, profesor

• Larva
  • Član na forumu od: Maj 2020
  • Starost: 71
  • Doktorirao na bolestima pčela
    • www.beesting.rs
« Odgovor #5 poslato: Septembar 20, 2023, 22:56:00 »
Svaka čast za uspešnu organizaciju. Uvek mi je zadovoljstvo videti lepo druženje.
Prof.dr.sci.vet.med. Vladimir Mlađan