Autor Tema: SEOSKI RADOVI MOG RODNOG KRAJA - ZLATARA!  (Pročitano 796 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 78
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
SEOSKI RADOVI MOG RODNOG KRAJA - ZLATARA!
« poslato: Oktobar 25, 2022, 10:53:29 »
Jedno sećanje na seoske radove tzv. "trpanje sena" pre 12 godina!
Naime, često sam (pa i dan danas), voleo da pomognem prijateljima i rođacima pri sakupljanju letine,
pripremi drva i dr.!
Ranije sam bivao i "kosbaša" - prvi na čelu kosača a sećam se Maočkog polja kod Pljevalja gde sam 1973. godine išao ispred 23 kosača,
ali vremena se promenila i sada se kosi kod nas kosačicom, tzv. mobe skoro i da nema!

Ove godine sam u Šumi planine Zlatara nekoliko dana pomagao oko drva mom rođaku pčelaru Druloviću
kao i sakupljanju sena, transportu bala i dr. kod njega, Drulovića Slaviše, Vlasta...

Evo nekoliko sličica mog "umeća" u vođenju trpanja sena od pre 12 godina a ovo seno je imalo oko 28 tovara!

Pozdrav Članstvu!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 78
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: SEOSKI RADOVI MOG RODNOG KRAJA - ZLATARA!
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 25, 2022, 10:58:37 »
Već napisah da sam i kod Slavoše Drulovića ove godine pomagao oko sena ali zbog godina ne daju mi da idem na seno
pa sam dodavao na vilama Stevu koji je takođe "majstor" za uvršivanje sena!
Seno u plastovima teških oko 300 kg doteravali smo volovima Aca Zečevića mog sinovca!
Inače, teren je jako vrletan tako da nije baš bilo lako ni za nas a posebno za volove!

Evo par sličica iz jula ove godine a na njiam su Stevo, Radojica, Vlasto, Slaviša, Aco....moba!

Van mreže Alomerović Admir

• Lutka
  • Član na forumu od: Dec 2016
  • Starost: 48
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Brodarevo, 900 m
Odg: SEOSKI RADOVI MOG RODNOG KRAJA - ZLATARA!
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 25, 2022, 19:42:20 »
Uvršio si ga Đoko svaka ti čast.
Lepo podsećanje na život  na selu koga se i ja delom sećam iz svog detinjstva.Učestvovao sam kao dete i momčić u poslovima kao što su:ručno košenje,trpanje sena,vrsidba žita uz pomoć tzv. Vršalice,mlevenje u vodenici potočari ...