Autor Tema: TEKUĆI RADOVI NA PZ-PODRUČJA DO 500m n/v  (Pročitano 1153 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Đoko Zečević

 • Administrator
 • *****
 • Član na forumu od: Maj 2011
 • Lokacija: Zlatar - Nova Varoš
 • Starost: 76
 • Poruke: 9006
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
 • Tip košnice: DB 10-to ramne
TEKUĆI RADOVI NA PZ-PODRUČJA DO 500m n/v
« poslato: April 10, 2022, 13:04:47 »
 Ovaj foruma sam otvorio zbog zahteva pojedinih članova kako bi bisali o onome što trenutno rade
na svojim PZ a odnosi se na područja pčelarenja do 500 metara nadmorske visine!
Naime za pčelarenje preko 500m u okviru forumske Kategorije BRDSKO-PLANIONSKO PČELRENJE, otvorio sam radove po mesecima i nema potrebe za posebnim forumom!
Izvolte Kolege pišite, tražili ste!

Van mreže Kostadinović Rade

 • Matica
 • ******
 • Član na forumu od: Maj 2011
 • Lokacija: Kragujevac
 • Starost: 66
 • Poruke: 3720
 • Pol: Muškarac
 • 034/311-910, 064/190 54 77
 • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
 • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
Odg: TEKUĆI RADOVI NA PZ-PODRUČJA DO 500m n/v
« Odgovor #1 poslato: April 10, 2022, 14:21:43 »
Odlična podela lokacija pčelinjaka, do 500mnv i preko toga.

Ja sam u temi "Благовештење" prilično iscrpno napisao stanje i radove na mom pčelinjaku koji je ispod 500mnv, ali već
4 dana nema komentara.

Po meni, sve su teme jako korisne i važne, ali akruelni radovi su sigurno najkorisniji,
da bi mogli da sagledamo stanje i kod drugih i eventualno korigujemo radove.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Đoko Zečević

 • Administrator
 • *****
 • Član na forumu od: Maj 2011
 • Lokacija: Zlatar - Nova Varoš
 • Starost: 76
 • Poruke: 9006
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
 • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: TEKUĆI RADOVI NA PZ-PODRUČJA DO 500m n/v
« Odgovor #2 poslato: April 10, 2022, 20:17:09 »
Video sam tvoje pisanje Rade ali očekujem mda komentare pišu kolege koji pčelare
na visinama približno tvojoj?
Ovu temu sam posebno otvorio jer su to neki članovi tražili!
Evo prilikemda se piše a dobro bi bilo ponoviti ono što si tamo pisao tj. da iskopiraš i postaviš ovde a ja ću ono tamo obrisdati
jer mu nikako nije mestio u temi "Blagoveštenje"!

Van mreže Kostadinović Rade

 • Matica
 • ******
 • Član na forumu od: Maj 2011
 • Lokacija: Kragujevac
 • Starost: 66
 • Poruke: 3720
 • Pol: Muškarac
 • 034/311-910, 064/190 54 77
 • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
 • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
Odg: TEKUĆI RADOVI NA PZ-PODRUČJA DO 500m n/v
« Odgovor #3 poslato: April 11, 2022, 09:28:03 »
STANJE PČELINJIH ZAJEDNICA U CENTRALNOJ SRBIJI POČETKOM APRILA MESECA 2022.GODINE


"Pitaj me za pčele posle Blagovesti, velikog hrišćanskog praznika (7.4.)", davno je rečeno za naša područja. Do tada je sve neizveso.

Dana 26. i 27.3. ove godine počeo sam I prolećni pregled na svom pčelinjku, koji broji oko stotinu pčelinjih zajednica u DB košnicama, a danas 6.4.2022. u timskom radu nas 4 pčelara to smo završili. Više očiju bolje vidi, više vrednih ručica brže obavi posao, a šala doskočica i zajedničkog nadanja da će ova godina biti mnogo bolja od predhodnih uvek je korisno.
Pre svega provera svake košnice da li ima legla, poklopljenog i otvorenog, što je garancija da je prisutna matica. Svežeg polena i legla za početak aprila kod mene na 320mnv ispod proseka za ovaj period, a i količina pčela je uglavnom manja od očekivane, nigde nismo pronašli zaperak u praznom delu košnice ili belo saće po satonošama, što je pouzdan znak da vegetacija kasni 10-15 dana u odnosu na desetogodisnji predhodni period, ili bolje reći izgleda da se vraća "u normalu".
Dženarika (dženerika) i kajsija kod mene su u punom cvetu, pa ih onaj jutarnji mraz od -2 stepena, 5.4.2022.g. izgleda nije oštetio, a juče je bilo +22 celzijusa.
Ali, zbog i dalje prohladnih noći biljke nisu mnogo izmamile pčele na svoj obilan cvet, kako to zna da bude u džanariki. Za dobro medenje biljki neophodna je predhodna topla noć.  No, pored svega, pčele su veoma mirne, ramove van košnica ne napadaju, a i na pojilici ih nema.
Pre svega, tamo gde je pčelinja zajednica krenula u jednu ili drugu stranu, to smo vraćali u centar, a na toplijoj strani postavljali ram pun meda, do njega sa nešto manje meda, pa ram sa polenom, na kome smo obavezno viljuškom otklapali med površine zatvorene šake, zatim koncentrisali ramove sve sa leglom, ponovo ram sa polenom koji smo takodje na manjoj površini otklapali med i na kraju ram sa medom. Po naučnim istraživanjima ovo otklapanje meda doprinosi čak do 58 posto povećanju legla. To radim 2-3 puta tokom aprila.
Količina legla je jako šareno u košnicma, od na samo 3 rama i to ne velike površine do ekstrema na  5-6 DB ramova znatne površine. Tamo gde je bilo bar 5 ramova sa poklopljenim leglom, centralni ram smo zaokrenuli za 180 stepeni, bez bojazni da ćemo naškoditi tim pčelinjim zajednicama, jer poznato je da je za pčele ne prihvatljivo da med bude prema letu, pa će taj med prenositi iza, oslobadjajući mesto za novo leglo, ujedno stimulišući maticu.
Nigde nije bilo blokade polenom u sredini legla, što se kod mene početkom aprila često dešavalo. Hrane takodje, šarenoliko, od manjeg broja pz sa nedovoljno hrane, do većeg broja pz gde je hrane baš dovoljno, uglavnom poklopljene. Na većini ramova sa leglom ima svežeg polena i nektara koji kaplje sa rama kada se on malo protrese, što me raduje. Imali smo sada mogucnosti da hranu  izbalansiramo iz košnice u košnicu, a kod mene uglavnom početkom aprila redovno te hrane nema dovoljno.
Ove godine, smatram da duži hladan period  je prilično usporio razvoj pa i potrošnju hrane.
Ponovo, posle punih 6 godina, od mog prvog eksperimenta, u pološki 6x3 (šest odeljaka sa po 3 DB rama) pčelinje zajednice su i ovu zimu preživele. A zima je bila dosta hladnija od predhodnih, a od 20.2.-22.3.22. čak punih 30 dana neizletnih dana za pčele.

Po meni, hladan mart  može lep i stabilan april da nadomesti, a obrnuto nikako, zato je april izuzetno važan za nas na nižim nadmorskim visinama.

Bilo je i oko 10% gubitaka kod mene (što iznad mog višegodišnje proseka), uglavnom jesenjih, a prošle godine skoro ih nije ni bilo, ali meda za vrcanje skoro nimalo. A po mojim saznanjima sada gubitaka ima iznad proseka na mnogim lokacijama, negde baš i ekstremnih i preko 80%, nadajmo se usamljenih. Posle loše pčelarske godine gubici te jeseni i zime znatno su veći, što je pčelarima i poznato. „Ima godiina kada pčelari nisu krivi za gubitke  jer u dužem vremenskom  periodu klimatski i pašni uslovi su veoma nepovoljni, na koje nikako ne možemo da utičemo“, reči su velepčelara Milana Jevtića iz Oparića koji dugo pčelari sa preko 2.000 košnica. Nedostatak prirodne hrane, polifornog polena i nektara, u dužem periodu svakako znatno utiču na kvalitet i dužinu života pčela, pa iz tog razloga i imamo gubitke, pa i jesenje, što nam se poslednjih godina znatno češće dešava u odnosu na raniji period.  Prenaseljnost pčelinjih zajednica na mnogim lokacija kod nas poslednjih godina itekako uzima svoj danak, posebno što se tiče polenske paše tokom leta, a o tome malo vodimo računa, pa još u jesen ostajemo bez pčela, zbog njihove ne kvalitetne ishrane i na taj način mnogo kraćeg života. Tada se javljaju i velike druge nedaće, nozema i krečno leglo. „BEZ PČELINJE PAŠE NE POMAŽE NIKAKVA VEŠTINA PČELARENJA“ – Tihomit Jevtić. AMIN.
 
Zato ovo i pišem na Blagovesti, jer se oduvek smatralo da od danas ne bi trebalo da bude više gubitaka, a naši pretci su tog dana podrezivali saće  u vrškarama u cilju
obnove saća i kvalitetnog prolećnog razvoja.

PS - Na kraju smo u timskom radu nas 4 za 25 minuta prihranili sve pčelinje zajednice sa oko 500 ml po prvi put mlakog sirupa, oko 1,2:1 za šečer. A tu koncentraciju uglavonom koriste i profesionalni pčelari, a ja lično nikada nisam davao redji sirup od 1:1. Ove godine samo sam jednom dodao pogače i to od 1,5 kg u prvoj dekadi februara, koje su pčele dobro utrosile u onom tridesetodnevnom neizletnom periodu. Bolje da sam dodao jos po jednu od 1 kg, a uglavnom u prolece i dodajem 2-3 kg medno-šećernog testa.

Za 5-7 dana ponovo ću u selo i prihrana na slican način. Nije bez razloga Ikona balkanskog pčelarstva, pok. Ivan Vener u aprilu svojim pčelinjim zajednica davao oko 5 kg šećera u šećernom sirupu da bi dopunile hranu u plodištu i stimulisao matice.   

Imali smo u periodu 9-11.4.2020. godine ponovo hladni temperaturni talas u celoj Srbiji, sa čak 15-20cm snega u ivanjičkom, zlatiborskom i zlatarkom kraju, i prizemnih mrazeva na pojedinim terenima koji će svako negativno uticati na prolećni razvoj. Na žalost, zadnjih godina skoro i da nemamo periode duže od 7 dana sa stabilnim i lepim vremenom u proleće, pa i u toku nastupajuće bagremove paše.   

Ponovo sam bio angažovan poslednjih desetak dana na većem broju pčelinjaka u mom okruženju i stanje je uglavnom svuda veoma slično, što po meni ukazuje da su klimatski uslovi izuzetno bitni u pčelarstvu. Sada su šljiva, kruška, maslačak, divlja trešnja, mrtva kopriva i dr. u punom cvetu, pa to pčele izuzetno koriste ukoliko su povoljne dnevne, ali i noćne temperature. Bagrem nije ošećen niskim temperaturama u predhodnom periodu, a sada je najčešće 2-5 mm veličina njegovih pupoljaka kojih ima u zavidnoj količini. Po mojoj proceni, ako ne bude ekstremnih temperaturnih odstupanja, očekivan početak medenja bagrema kod nas biće oko 10. maja, a po mojoj višedecenijskoj evidenciji, tada su i najbolji rezultati bili. Neka nam je Gospod upomoći, od njega itekako zavisi.


Rade kostadinović, Kragujevac, predavač Saveza pčelara Srbije od 2012. sa održanih 194 predavanja širom Regiona i objavljenih 48 tekstova iz oblasti pčelarstva u stručnim časopisima, savetovanjima pčelara i pčelarskim manifestacijama.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Marijanović Draženko

 • Gost
 • *
 • Član na forumu od: Feb 2022
 • Lokacija: Mostar BiH
 • Starost: 57
 • Poruke: 9
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kruševo 10km južno od Mostara NV 320m
 • Tip košnice: LR
Odg: TEKUĆI RADOVI NA PZ-PODRUČJA DO 500m n/v
« Odgovor #4 poslato: April 15, 2022, 09:16:38 »
Poštovanje kolega  Rade pozdrav domaćinu i svima koji će čitati a možda nešto i napisati
ja sam izgubio 3 košnice ili bolje reći dva nukleusa od prošle godine i jedna u kojoj je matica trutuša. Nukleusi su me iznenadili jer su okviri potpuno prazni a zazimljeni su sa više nego dovoljno meda(pisao sam da je prošle godine kod mene prvi put bilo dosta grabeži ali ne samo kod mene već i kod mnogih kolega u hercegovini) je li bilo to ili nije više nije ni važno. kod mene je ova godina dosta dobro krenula(odavno već nije bilo da mraz kiša itd nisu uništili prvi behar ili cvijet ranih voćki bajam kajsija dzanarika itd) razvoj je dosta dobar i imam već nekoliko košnica sa 8 okvira legla iako je vecina na 4 do 6 okvira. unos polena i nektara je vrlodobar pa i odličan za ovo vrijeme opet ovisno od košnice do košnice. za stimulaciju sam spuštao ramove s medom koji bi načeo i dodavao sirup 1:1(uvijek koristim ovaj omjer) ali umjesto vode koristim sirutku i dajem 2 do 2.5 dl od oka jer radim sam tako da se ne zamaram previše je li svima isto, pogaču ne koristim zadnjih 5 godina i nisam primjetio da ima neke razlike na bolje ili gore i neću nikog uvjeravati da je ovo što ja radim dobro samo pišem ono kako ja radim kao što je i kolega Rade napisao i pozvao nas ostale da učinimo isto jer ako piše samo par njih onda forum nema smisla. Možda ja griješim i nisam u pravu ali ako ništa ne bojim se iznijeti svoje mišljenje. A sad nešto što bih volio da pročitate i ostavite komentar. Uvijek odvojim 4 ili 5 slabijih košnica koje imaju 1, 2 ili 3 rama legla i gdje prosudim da stanje i nije baš nešto dobro i one dobiju poseban tretman. Naime o čemu se radi ove košnice koristim na način da odmah idem sa prihranom od 1 do 1.5 litara sirupa svakih 2 do 3 dana i u tim LR košnicama će do kraja 6 mjeseca biti 80 d0 100 okvira hrane da ne kažem meda. Zašto ovo radim. Iz prostog razloga što će sada i ove pčele nešto donijeti bilo nektar bilo polen(pa makar i od maslačka iako je domaćin foruma nedavno rekao da taj polen od maslačka i nije nešto ali opet mislim da je bolji ikakav nego nikakav) i ovi okvirovi će mi poslužiti kao zimnica za cijeli pčelinjak tamo negdje krajem devetog ili početkom desetog mjeseca ako bude loša godina(vjerujem da će biti dobra) tako da će iz ovih zaliha svako košnica dobiti 2 ili 3 okvira hrane za zimu(imam oko 40 košnica) Većina nas ide logikom bit će dobro pa kad ne bude trči krajem osmog dodaji sirup stvaraj zalihe jer ćeš ostati bez pčela, pa zar nije logičnije sad u proljeće osigurati koliko toliko kvalitetnije zalihe. Volio bih da čujem mišljenja od naših predavača a i svih drugih kolega i kolegica. kad ova društva ojačaju a ojačati će sigurno mogu se iskoristiti i za dobijanje matične mliječe ako ništa bar za osobne potrebe.
U ovo vrijeme obično napravim i jedan starter da izvučem desetak matica. 6.4 sam oformio starter sa deset ramova miješanog legla i 6 dan sam došao provjeriti matičnjake i prvi put mi se dogodilo da nisam našao nijedan zatvoren matičnjak tako da ništa nisam rušio a u subotu 16.4. ću ih prebaciti u nukleuse(možda će neko pomisliti da je rano ali zbog drugih obaveza ne mogu nego tad pa što im dragi Bog da) kod mene sada  cvjeta maslačak mrtva kopriva i drugo livadske i šumske trave divlje trešnje i pitome trešnje jabuke(nema ih puno) i nešto što je meni posebno drago a to je tilovina ili zanovijet pa se nadam da bih ove godine mogao čak i vrcati nešto njezina meda jer ima vlage a temperature su ovih dana bile 23 do 25 noćne 9 do 11 celzija. Svima želim svako dobro i mednu godinu.

Van mreže Đoko Zečević

 • Administrator
 • *****
 • Član na forumu od: Maj 2011
 • Lokacija: Zlatar - Nova Varoš
 • Starost: 76
 • Poruke: 9006
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
 • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: TEKUĆI RADOVI NA PZ-PODRUČJA DO 500m n/v
« Odgovor #5 poslato: April 18, 2022, 19:25:03 »
Kolega Draženko,
mnogi pišu radi pisanja pa često neće da iznesu stanje na svojim pčelinjacima i eventualne probleme zajedno rešimo!
Naravno da te podržavam sa tvojim kako sam shvatio "slabićima" koje forsiraš radi ramova sa medom ili eventualno ubiranjem nekih matica.
Čitam a i slušam od nekih predavača da ama ništa ne vrede zimske novoizležene radilice pa se pitam da li oni uopšte znaju biologiju pčele
i šta ona radi u košnici!?
Svaka košnica na ovaj ili onaj način vredi a ti si to ponajbolje opisao i na tome ti čestitam.
Naime, neke su proizvodne a neke tzv pomoćne koje nam znače jer se uvek mogu iskoristiti a ja najčešće to radim sakupljanjem izvesnih količina perge!
Eto i to mi vredi ako ništa drugo!
Kod tebe je klima sasvim drugačija pa očekuj i uspešnu oplodnju matica a to što šesti dan nisi imao zatvorenih matičnjaka puno znači!
Neka druge kolege o tome nešto napišu!
Lep pozdrav i medno!


Van mreže Marijanović Draženko

 • Gost
 • *
 • Član na forumu od: Feb 2022
 • Lokacija: Mostar BiH
 • Starost: 57
 • Poruke: 9
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kruševo 10km južno od Mostara NV 320m
 • Tip košnice: LR
Odg: TEKUĆI RADOVI NA PZ-PODRUČJA DO 500m n/v
« Odgovor #6 poslato: April 19, 2022, 09:15:51 »
Kolega Djoko hvala na odgovoru
a ja ću uvijek napisati ono što uradim na svom pčelinjaku ili mi se dogodi a mislim da je zanimljivo. iako je moj način i mjesto pčelarenja nešto drugačiji ali neke stvari su ako ne iste bar slične bilo gdje. Slušajući Vas i ostale predavače a i čitajući ove godine sam odlučio ne uzimati polen uz pomoć polenskih podnica nego sam pustio da pčele polen pretvore u pergu. ova godina je kod mene prebogata polenom stalno dižem višak u gornji nastavak da ne blokiram maticu, a u plodištu ostavljam 1 i 10 ram (LR košnica) za potrebe legla. Vidio sam najavu Vašeg predavanja za subotu pa Vas molim ili u subotu ili može i ovako pisano kako vaditi pergu na neki lakši način ako takav postoji. ja sam gledao na youtube tipa koji zamrzne okvir sa pergom i onda ga izlomi i mikserom odvoji pergu od voska iako mi djeluje malo nategnuto probati ću sa jednim ili dva okvira čisto da vidim je li se može i na taj način. Probao sam sa dvije "zumbe" ali je presporo i ne vidim se da mogu sjediti satima i ubadati ćeliju po ćeliju. Svako Vam dobro i pozdrav svima. Medno

Van mreže Pavlov Dragi

 • Matica
 • ******
 • Član na forumu od: Feb 2013
 • Lokacija: Demir Kapija Makedonija
 • Starost: 66
 • Poruke: 1865
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Demir Kapija, Došnica, 174 mnv
Odg: TEKUĆI RADOVI NA PZ-PODRUČJA DO 500m n/v
« Odgovor #7 poslato: April 19, 2022, 20:45:38 »
Uvijek odvojim 4 ili 5 slabijih košnica koje imaju 1, 2 ili 3 rama legla i gdje prosudim da stanje i nije baš nešto dobro i one dobiju poseban tretman. Naime o čemu se radi ove košnice koristim na način da odmah idem sa prihranom od 1 do 1.5 litara sirupa svakih 2 do 3 dana ....
Kolega Draženko, ideju za ovakav način dobijanja "meda" za prihranu t.j. dopuna zimskih zaliha, imam od pre mnogo godina ali nikad nisam to uradio.
Moja zamisao je da odaberem 2-3 normalna društva i intenzivno tokom cele sezone prihranjujem a sav med koristim za prihranu.
Smatram da je ovakav "med", iako uglavnom od šećera ali i od onoga što unesu pčele, bolji od bilo kog inverta ili druge prihrane.
Tvoj način, odabiranjem slabića, je možda i bolji jer druge vajde od njih nema.

Van mreže Marijanović Draženko

 • Gost
 • *
 • Član na forumu od: Feb 2022
 • Lokacija: Mostar BiH
 • Starost: 57
 • Poruke: 9
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kruševo 10km južno od Mostara NV 320m
 • Tip košnice: LR
Odg: TEKUĆI RADOVI NA PZ-PODRUČJA DO 500m n/v
« Odgovor #8 poslato: April 20, 2022, 22:35:33 »
Kolega Dragi vjerujem da mnogi pčelari koriste ovakav način samo nisam vidio da je napisano pa sam zato napisao možda će nekome pomoći. otprilike normalno društvo bi trebalo nešto napraviti. a ovi slabići teško da mogu nešto i meni se pokazalo dobro da ih prihranjujem kroz duže vrijeme i tako stvorim nekakvu zalihu "meda" kao što rekoste. nikad ne koristim invert  samo šećer i sirutka i meni se pokazalo dobro. Naravno svi imamo izbor što i kako želimo raditi. ja stvarno ne živim od pčela ali ih obožavam, i uživam u radu s njima i što napišem pišem iz srca možda nekada i pomalo prosto ali to je to. Na mom stacionaru ako mogu uzeti 10kg meda po proizvodnoj košnici to je vrh a zadovoljan sam i sa 5 ili 6 kg jer nemam nikakvu posebnu pašu, ali sam zadovoljan i sa toliko jer pčele su mi odmor od standardnog posla. Svako dobro i medno svima.

Van mreže Đordjević Tanja

 • Jaje
 • **
 • Član na forumu od: Dec 2020
 • Lokacija: Vlakča
 • Starost: 38
 • Poruke: 84
 • Pol: Žena
 • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: 380 m.n.v
 • Tip košnice: DB12 i Db10
Odg: TEKUĆI RADOVI NA PZ-PODRUČJA DO 500m n/v
« Odgovor #9 poslato: April 22, 2022, 17:17:28 »
Na mom području 380 m.n.v nema posebnih radova i ništa se nije radilo prethodnih dana niti vremenski uslovi dozvoljavaju.
Pčelice miruju a mi vršimo poslednje pripreme pred selidbu na najraniji bagrem na oko 160 m.
Danas smo obišli jednu od lokacija gde bagrem stiže za oko 10-15 dana,ako sledeće nedelje T budu visoke možda cveta i ranije.Ono što je najbitnije bagrem na toj najranijoj lokaciji nije izmrzao kao što je slučaj na lokaciji od 400 m.

Biće i ova godina specifična što se tiče mnogih stvari.