Autor Tema: Moje selo Gornje Crnjevo-moj grad Ivanjica  (Pročitano 3364 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Lukovic M. Slobodan

  • Matica
  • ******
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 88
  • Poruke: 1111
  • Pol: Muškarac
Odg: Moje selo Gornje Crnjevo-moj grad Ivanjica
« Odgovor #15 poslato: Januar 24, 2021, 22:07:00 »
                     D R Ž A V N A     T A J N A
                     -Deda Stevan i OZN.a

         Kada neko star i sa puno iskustva, koji je prošao sveta i nagledao se svega i svačega,,čuo  puno priča i onih ,, u poverenju,,   ,onda nije ni čudo što se našao u žiži interesovanja OZN-e.Kad priče o rudnom bogastvu dodju do ušiju operativca OZN.e šta drugo očekivati nego istragu.I tako ti moj deda Stevan upade u vrzino kolo a dali će se pustiti iz tog ,,kola,, - videće mo.
         Slušajući doušnike,priča o rudnom bogastvu u opštini Ivanjica stiže jednog dana do operativca OZN.e. Rodjen u pitomini Čačanskog kraja,radio kao operativac koje kuda i jednog dana bi ,,Vidjen za Ivanjicu,,.Željan da se dokaže kako mu promena mesta rada i života ne smeta, osluškivao je i proveravao glasine.OZN.a mora sve da dozna-glasio je moto.Proveravao je i one koji su  mu pričali i one  od kojih su čuli priču.Procenio da deda Stevanove priče nisu bez osnova.Naravno, saznao je i za dedine potomke unuka Miodraga koji je bio sekretar načelnika SUP Čačak,   pa unuka Slobodana koji je radio u privredi na rukovodećim mestima, trećeg unuka Sava mašinskog ing. koji je radio u Sarajevu...Sve je to uticalo na inspektora koji presavi tabak i imenom i prezimenom pozva dedu Stevana na razgovor.Da nebude baš mnogo službeno, kuriru koji je imao da uruči poziv da dedi kažu kako ga traže Miodragovi drugovi da razgovaraju. Deda nije bio kod kuće kada kurir donese poziv i dade ga baba Sari.Kad je deda stigao kući baba mu ispriča šta je sve kazao onaj što je doneo poziv i dade ga u ruke Stevanu.
-Šta ću im ja mator čovek i šta imaju samnom da razgovaraju, zgužva papir i zamalo da poziv baci...
-Nećeš valjda da sramotiš decu, da ti milicija dolazi kući i da te privode kao neku propalicu.Da se lepo okupaš i obučeš odelo koje ti je unuk Savo doneo i da se javiš gde te zovu- govori mu baba Sara
-Dobro bre luda ženo, otići ću.
        Obrijan, okupan i obučen u odelo koje mu unuk donese, u ranim jutarnjim satima krenu za Ivanjicu. Narod u Ivanjici poče da se okuplja jer je bio pazarni dan-petak. Pred zgradom policije deda pokaza papire milicioneru a ovaj  ga uvede u kancelariju inspektora Miloljuba.
-Dobro jutro izusti Stevan
-Dobro jutro deda, kako ste, kako zdravlje
-Kako može da bude, star sam, ne znam što me Bog drži, niti kome ovde trebam niti me on poziva.
-Kako da netrebaš deda, još si ti dobro. Dolazi li ti Miodrag iz Čačka.
-Ma gadan je taj vaš posao pa nemože šesto da dolazi, oni mladji redje dolaze, valjda poslom zauzeti..

       Inspektor izvadi flašu sa rakijom te posluži dedu. Kod treće čašice odnosi izmedju pozivača i pozvanog postaju familijarni. Inspektor svaki čas nešto zapitkuje a deda bez ustezanja odgovara. Inspektor stalno nešto zapisuje, ponekad pita već pitano ali to ne remeti razgovor. Po završetku razgovora ispraća dedu a usput mu kaže:
- O našem razgovoru nikom ni reči da si rekao. Dogovor ostaje medju nama.

       Prodjoše dve dosadne nedelje a deda već pomislio da od dogovora nema ništa, kad kurir na vrata:
- Šta si to uradio nesrećo jedna te te opet pozivaju - gundja baba Sara
- Ćuti bre matora, sad ću te ovim štapom. Nisam ništa uradio. Imaju ljudi neka važna posla pa me zovu da pomognem.
- Koji ti posao važan da obaviš kad ni kod kuće ništa ne radiš drtino matora. Mora da si nešto debelo zasrao.
        Sutradan deda krenu za Ivanjicu ali ne porani već podje oko 11 sati. Priča uz kafu i rakiju sa inspektorom se ponovi, samo što su pitanja bila preciznija. Inspektor pomno sve beleži: gde je ugalj, gde je bakar, gde još ima antimona, soli.....Ubrzo dodje i kraj radnog vremena, inspektor povede dedu do restorana Moravica na roštilj. Rastaše se uz dogovor za idući put.

        Narednog dana inspektor zatraži da ga primi načelnik.
- Šta je  Miloljube te ti rano kod mene. Da nisu Turci stigli do Paliboračkog groblja
- Ma ne načelniče, nego više od mesec dana ispitujem i proveravam jednu veoma važnu stvar, pa te molim da me saslušaš
- Hajde pevaj, kako vi to kažete stranci..
        Deda Stevanova priča prenesena je Načelniku OZN.e u detalj. Inspektor kaže da po njemu nebi trebalo imati bilo kakve sumnje i neverice.
- Pandur sam i dobro znaš da čoveka lako uhvatim kad laže. Ako u ovome ima barem 20% istine i tačnosti, onda to prevazilazi i moje i tvoje nadležnosti. Na tebi je da odlučiš.
        Posle nekoliko minuta razmišljanja, oglasi se i načelnik. Svi vi samostalni nešto serete i radite u potaji pa onda dodjete kod mene da vidimo kako će mo dalje. Nastavi na tome da radiš i proveravaš a ja ću se pobrinuti za ostalo.
       Pošto načelnik obavi nekoliko telefonskih razgovora sa nadredjenim u podne ga zovu u kancelariju predsednika opštine. U kancelariji pored predsednika i sekretar komiteta SK, načelnik za privredu, načelnik Milicije i inspektor Miloljub.
- Drugovi, već sam vas obavestio telefonom i lično o čemu je reč... Rekli ste da se okupimo u ovom sastavu a da Miloljub podnese Izveštaj. Evo njega pa  neka on govori jer se plašim da mogu nešto važno da zaboravim, napokon izuti Načelnik OZN.e i nastavi:
            SAMO DA ZNATE OVO JE  D  R  Ž  A  V  N  A    T  A  J  N  A
- sledi nastavak...
« Poslednja izmena: Februar 02, 2021, 09:14:34 od strane Đoko Zečević »

Van mreže Lukovic M. Slobodan

  • Matica
  • ******
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 88
  • Poruke: 1111
  • Pol: Muškarac
Odg: Moje selo Gornje Crnjevo-moj grad Ivanjica
« Odgovor #16 poslato: Januar 25, 2021, 15:07:06 »
                                    D R Ž A V N A    T A J N A
                                    - Deda Stevan i OZN.a
                                           -drugi deo-

      Kad načelnik milicije saopšti da je ovo DRŽAVNA TAJNA svi prisutni zgledaše se ali niko ni reči ne reče. Potom se oglasi predsednik opštine Ivanjica koji u kratkim crtama objasni da je to velika stvar za ovu siromašnu opštinu...Više instance nećemo obaveštavati dok stručna komisija ne odradi svoj deo posla na terenu.
       Posle izvesnog vremena stiže dedi Stevu i četvrta poziv. Kafica i razgovor sa Miloljubom kratko trajaše. Deda se ponada da će ići kući kad ga Miloljub uze pod ruku i reče
- Idemo kod predsednika opštine!
       Stevan vidi da je vrag odneo šalu i kako da se izvuče iz nastale situacije. Sad samo da izadje iz opštinske zgrade. Traži da ide u VC, ali, Miloljub ga čeka ispred VC, pa da ode da kupi cigara - Miloljub mu pruža punu kutiju, te treba babi da kupi neki lek...itd, itd. Na svaki način pokušava da izadje iz zgrade ali ne uspeva.
- Mi smo te deda pozvali da još jednom porazgovaramo i da nama ispričaš ono što si Miloljubu. On nam je sve preneo i nadamo se da će to biti značajno za našu opštinu.
- Jeste predsedniče, pričali smo više puta. Miloljub je dobar čovek i poznaje se sa mojim unucima. Pa predsedniče, ima ruda u našoj opštini samo treba otkopati mesta gde se one nalaze. Eto, primera radi navodim rudu antimona koju su Nemci za vreme rata eksploatisali a naši neće u  miru. Kažu, ne isplati se. U Maćama u Brezovi ima rudnik ploča za pokrivanje kuća, jevtinija je od crepa ali sada se ne koristi ovaj majdan...
        Slušajući predsednika i dedu Steva, Miloljub zaključi da ovo okonča pa reče: Hoćeš li deda da nam pokažeš mesta o kojima smo razgovarali?
- Hoću, zašto nebih. Uhvati se deda za slamku spasa koju mu sagovornik pruži. Bio je to trenutak koji je deda očekivao. Neće valjda tražiti da sad odavde idemo da pokazujem mesta.
- Može li u ovu nedelju. Mi bi došli džipom po tebe, da ne idemo peške?
- Nemojte dolaziti kod mene, jer nemožete proći Vujov potok, odnela voda pa ni volovska kola ne mogu proći. Nego, ovako će mo...ja ću doći na Lučku reku kod domaćina Boža koji drži kafanu, neka to bude u 9 sati. Pade tvrd dogovor.
         Do kasnog popodneva svi su sedeli u kancelariji predsednika opštine, vodili raspravu o dedinim pričama. Pravili su planove ako priča bude tačna. Svi kažu da su o tome nešto čuli ali da nisu obraćali pažnju. Narod priča i narod uveličava stvari. Zašto su nemci u ratu pravili bunkere oko Ivanjice ako nisu hteli da istražuju? To je malo čudno i ima veze sa dedinim pričama..

         Nedelja, 15 minuta do 9 sati kafana kod Boža na Lučkoj reci. Stiže milicijski džip i Miloljub sa vozačem. Ugostitelj Božo čestit čovek malo se zacrvene u licu i uhvati ga briga. Da nije Miloljub došao zbog onog mog nesretnika Dmitra i zbog jučerašnje tuče sa nekim pijanicama?. Ali, Miloljub nije običan milicioner on je inspektor. Odmah naruči kafu i upita Boža:
- Stevana Beševića nema, da ti se nije javljao
- Ma jok, juče je baštom prošao, išao da peca ribu...nego Miloljube, stavio sam jagnje da se peče za sat vremena biće gotovo, dok dodje Stevan.
          Prodje i 11 sati- dede nema. Prodje i 12 sati - dede nema.
Miloljub ljut kao ris, plati račun i napusti Lučku reku. Glasno razmišlja: sutra saljem dva milicionera da ga privedu,..Medjutim, samo što je Miloljub ušao u kancelariju - evo ti dede Steva.
- Otkud ti kad te niko nije zvao. Gde si juče ceo dan te čekam?
- Došao sam da se izvinim, bio sam jako bolestan. Mnogo žurim, i baba mi mnogo bolesna pa joj nosim lekove. Nego, neka to bude u prvu nedelju i na isto mesto.
- Dobro deda neka bude u nedelju, ali nemoj opet da bude bio sam bolestan. A kažeš da si bolestan, pa kako ide u ribu prekjuče?
- Kakva riba te našla Miloljube, išao sam da naberem neke trave koje mi trebaju a ima ih samo u Radivojšićima.
       Dodje i druga nedelja. Sve se ponovilo kao i predhodne. Džip, Miloljub, vozač ali i predsednik opštine Ivanjica. Opet pade i ručak, ali dede nema li nema!
Dedu ću da uhapsim, ali kako Miodragu dedinom unuku da izadjem na oči ako ga uhapsim...ipak ću pozvati Mila da zna šta ću uraditi sa dedom, da se nebi posle ljutio. Sve ću mu objasniti, ali šta da kažem mom Načeniku, pa predsedniku opštine, pa Sekretaru SK...oni su mi rekli da nastavim pa odluka nije samo moja već i njihova..
        Zvrrrrrrr.....Zvrrrrrrrrr, zvoni telefon u stanu Miodraga Lukovića u Čačku...
- Stan Lukovića - Ljilja ovde
- Ljiljo pozdrav, ovde Miloljub iz Ivanjice, treba mi Mile...
- Mile javi se, traži te Miloljub..
- Šta je druže Miloljube, ne gori valjda Ivanjica pa se ti javljaš.
- Mile druže moj, imam problem, sve ću ti potanko ispričati, samo te molim da me saslušaš...desilo se to ovako...i ispriča napred opisano, dok se Miodrag svo vreme smeškao a ponekad i glasno nasmejao.
      Slušaj Miloljube, ako mi uhapsiš dedu doći ću u Ivanjicu da te lično isprebijam a ako ne budem mogao sam pozvaću braću Sava, Sloba i Pera. Sram te bilo, hteo si da uzmeš svu slavu i da se obogatiš šurujući sa mojim dedom. Vi ste bre postali mnogo alavi, hoćete svu slavu sami bez nas tamo rodjenih. Da smo hteli tu slavu, to bogastvo, mi bismo tamo i ostali, nebi otišli u beli svet...ha, ha prpa bato...
       Miloljub nije odgovarao za pogrešnu procenu. Nije čak ni ukoren od predpostavljenih, jer su i oni naseli na dedine priče. Bruka bi bila velika pa je sve gurnuto, pod tepih!

       Stevana više nisu zvali. Za svoje priče nikad i nikome nije odgovarao a i zašto bi. Nikoga nije psovao niti ogovarao, niti vredjao. Voleo je da izmišlja priče. Ko voli da sluša i poveruje - može  ako hoće i da proveri. kramp i lopata u ruke i kad niko ne vidi. Ljute se oni koji su poverovali, pa se saznalo, pa su priče išle od usta do usta kao narodna pesma.

        Uneti malo šale u turobnu svakodnevnicu - lekovito je za zdravlje...
     
                                           A dali ste vi poverovali u ovu priču kad ste je pročitali?
                                                                         

« Poslednja izmena: Februar 02, 2021, 09:39:28 od strane Đoko Zečević »

Van mreže Đoko Zečević

  • Administrator
  • *****
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Lokacija: Zlatar - Nova Varoš
  • Starost: 76
  • Poruke: 9081
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: Moje selo Gornje Crnjevo-moj grad Ivanjica
« Odgovor #17 poslato: Februar 02, 2021, 09:47:21 »
Dragi Deda, priču sam sa oduševljenjem pročitao dva puta!
Jednom poprvaljajući slovne greške (dioptrija), a drugi put od reči do reči.
Moj komentar:
Deda ti je bio vrlo mudar i pronicljiv čovek a unuci nasledili genetiku. Deda Stevan, pored mudrosti imao je oslonac i u Čačku...
No vremena u kojima je Stevan bitisao, nisu se mnogo izmenila jer i dan danas OZN.a radi ali samo pod drugim imenom!
Na nesreću, na kugli zemaljskoj ne postoji država koja nema Miroljube i druge željne slave na jevtin i podal način!
Kao direktor iskusio sam to jako dobro naročito u vreme demokratskih promena u našoj zemlji...
I na kraju, rekao bih, sve je isto samo, Njega nema...
Nastavi sa divnim pričama i događajima iz starina a uvek ima ko da čita.
Zdravo nam bio!

Van mreže Lukovic M. Slobodan

  • Matica
  • ******
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 88
  • Poruke: 1111
  • Pol: Muškarac
Odg: Moje selo Gornje Crnjevo-moj grad Ivanjica
« Odgovor #18 poslato: Maj 08, 2023, 15:54:40 »
VRUĆE PA SE PUŠI


Van mreže Lukovic M. Slobodan

  • Matica
  • ******
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 88
  • Poruke: 1111
  • Pol: Muškarac
Odg: Moje selo Gornje Crnjevo-moj grad Ivanjica
« Odgovor #19 poslato: Maj 08, 2023, 16:29:03 »
VRUĆE PA SE PUŠI

Ivanjice grade u dolini
šta li tebe tako lepom čini
Moravica i njeni vrbaci
lepe cure lepi i dečaci
kad zasvira Kelovac Dragane
od radosti pamet da ti stane
i zapeva njegov bratac Kele
svaku noć se do zore vesele
Njih dvojica dva vesela lika
oba harmonikaša rodom iz Prilika
nemoj niko da se za to čudi
Ivanjičani su veseli ljudi
Nije greška-svaka svinjska daća
ne prodjoše bez Raša Kindaća
a kada je u pitanju ovca
nema daće bez Mira Kajovca
gde imaše da se pije i krka
uvek beše zvani Mile drka
Davno beše Vukičević Tane
preko puta Spasović kafane
izlazi na ulicu-sa mesarsku stolicu
sa sobom nosi i malu sekiricu
pa kad vikne ,,vruće pa se puši,,
ostaćeš gluv-stradaće ti uši
sreski Naćelnik u hotelu Spasović spava
Od Tanove vike zaboli ga glava
Ukaz piše pa sve do detalja
pero se istupilo-mastilo ne valja
kažu da je bio i tata i mata
Ukaz donese kurir-okači na vrata
ne sme da bude Tanova vika
osim gradjana budi i  Načelnika
Osmislio Tane novu smicalicu
Načelnika da smekša-nasmeje Ivanjicu
,,joj što nesmem da viknem-vruće pa se puši,,
viče Tane iz sva glasa-pečenje se puši
trećeg dana još dok čaršija drema
ukaza načelnikovog na vratima nema
sa ivanjičanima nema zezalica
shvatio to i Načelnik-rodom iz Užica

Maja 2023 g.Slobodan M. Luković

Van mreže Đoko Zečević

  • Administrator
  • *****
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Lokacija: Zlatar - Nova Varoš
  • Starost: 76
  • Poruke: 9081
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: Moje selo Gornje Crnjevo-moj grad Ivanjica
« Odgovor #20 poslato: Maj 12, 2023, 14:55:43 »
Joj Prike da smijem da viknem...
Šta se ovo sa prirodom dešava?

Van mreže Lukovic M. Slobodan

  • Matica
  • ******
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 88
  • Poruke: 1111
  • Pol: Muškarac
Odg: Moje selo Gornje Crnjevo-moj grad Ivanjica
« Odgovor #21 poslato: Maj 13, 2023, 19:24:56 »
Ova naša luda akacija
Uvek bila medna atrakcija
Kad zabeli a i zamiriše
Svaki pčelar radosno uzdiše
Malo morgen ovog  leta nema
 žuti cvet na grabama drema
Sta nam vredi što je medonoša
Kad je ova godina baš loša
znamo mi da voliš lepe dane
Naredna će medna da osvane

Nastojte da se barem iskoristi malina koja je dobra medonoša ali i najveći trovač pčela.
I meni je mnogo žao pčelara iako sam prestao da se bavim pčelarstvom.
Veliki pozdrav pčelarima.  Deda

Van mreže Đoko Zečević

  • Administrator
  • *****
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Lokacija: Zlatar - Nova Varoš
  • Starost: 76
  • Poruke: 9081
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: Moje selo Gornje Crnjevo-moj grad Ivanjica
« Odgovor #22 poslato: Maj 20, 2023, 08:21:44 »
Bogami prilično si u pravu sa ispisanim stihovima i komntarom Deda!
A o žaljenju i da ne govorimo!
Možda će se poneki kolega pohvaliti ali većina zasigurno neće jer priroda kao da izaziva?
Veliki pozdrav i svako dobro Prike!