OSTALE FORUMSKE TEME > Moje mesto - grad, selo...

Moje selo Gornje Crnjevo-moj grad Ivanjica

(1/5) > >>

Lukovic M. Slobodan:
U ove zimske dane kada napolju veje sneg,reših i ja da se oprobam u opisu moga sela u kome sam se rodio a to je Gornje Crnjevo.U njemu sam živeo 22 godine a potom sa prešao da živim u Ivanjici.
Pokušaću da vam pisanom rečju dočaram selo Gornje Crnjevo a potom i grad Ivanjicu a ovde će biti i fotosa.Posle opisa ovih mesta,predstaviću vam i nekoliko priča o
mom dedi po majci Stevu a potom i dedine priče koje me nisu ostavile ravnodišnim, a nadam se neće ni vas.

GORNJE CRNJEVO
Ako nekada dodjete u Ivanjicu i poželite otići u selo Gornje Crnjevo gde sam ja rodjen i gde sam proveo mladost,to možete učiniti peške ili autom.Kada vijugavim putem koji je u stalnom usponu,od Tikove kafane na Mrkočevcu pa uz brdo stignete na zaravan tz.Sokak,vi ste savladali veliki uspon od 1,3 km.tj 1300 m1.Sada vam predstoji da nastavite ravnim putem prema selu i stižete do
prvih seoskih kuća    idući još oko 900 m1.To znači da je selo G.Crnjevo udaljeno od Ivanjice 2,2 km.
Ako pak poželite da posetite Mucinu Vodu- izvor hladne vode pod najvišim vrhom brda Teprč, to morate učiniti tako što će te od Ćelovske vode skrenuti levo i makadamskim putem nastaviti prema Mucinoj vodi.Sa zaravni ispred Mucine vode puca pogled na okolna brda kao što su Malič,Mučanj,Gliječko brdo, Ivanjičko brdo,Oštrice,Debelo Brdo,Tičar na Goliji,Klekovicu,Božac,Osonicu...Ivanjica,Bukovica i Prilike su vam kao na dlanu.Posle pijenja veoma hladne vode i odmora nećete se pokajati što se uložili truda da ovde dodjete.
U gornjem Crnjevu nekada je bilo 17 domaćinstava sa puno čeljadi a svaka kuća imala je najmanje 5'toro dece plus odrasli članovi porodice.Od 17 domaćinstava 13 su se prezivali Bešević a 4 domaćčinstva  imala su prezimena Luković,Kodžopeljić,Kurtić i Čakarević.Moj otac je bio priyetko na imanju Stevana Beševića i Sare.Otac Milutin i majka Sojka zemljoradnici i nas 5-toro dece: Miodrag,Miroslav,Petar,Slobodan i Savo.Od pobrojanih danas u životu samo sam ja.
Nažalost, i ako je selo udaljeno od Ivanjice 2,2 km. nije napredovalo već je stalno nazadovalo.Odlazak mladih uglavnom je bio usmeren prema Beogradu i Čačku.
Voleo sam ovo selo a i danas ga volim.Pre odlaska u penziju napravio sam drvenu
vikend kuću i formirao pčelinjak.Uživajući u prirodi sa pčelama proveo sam lepe dane, a li zbog bolesti i starosti morao sam otudjiti i vikend kuću i pčelinjak.
U ovoj temi biće još dosta govora o G.Crnjevu.
Zahvaljujem se domaćinu a vas pčelare puno pozdravlja Deda.
Prilog: Panoirama Gornjeg Crnjeva

Stojanovic Živoslav:
Divan opis!
Bravo Deda!!!
Samo ... ipak mi nešto fali, ne videh nigde gde je ... "Žikin most"!  ;)

Lukovic M. Slobodan:
I V A NJ I C A

Opštinsko i sresko mesto sa življem srbi 99%.Osnovana kao Varoš 1836 godine ukazom kneza Miloša.Imala je nesreću da skoro izgori u požaru 1846 godine.
Iako sresko mesto u razvoju je dosta kasnila pa je dosta stanovnika migriralo,uglavnom u pravcu Čačka i Beograda zbog siromaštva..Po završetku II svetskog rata Ivanjica kao opština brojala je preko 40.000 stanovnika,da bi 2016 godine brojala 30.449 stanovnika
U drugoj polovini prošlog veka počeo je razvoj privrede pa je tako izgradjeno nekoliko  privrednih objekata kao što su:Fabrika tepiha,fabrika čarapa Proleter,fabrika Metalac,Fabrika Iverica, Fabrika montažnih kuća kao i največa košuljara Javor  sa nekoliko pogona u selima opštine. Planina Golija proglašena je parkom biosfere pod zaštitom UNESK.a Smeštena u kotlini pored reke Moravice sa obe strane,izmedju brda Teprč,Oštrica,Ivanjičkog brda, Gliječkog brda,vijuga pravcem jugoistok-severozapad u dužini oko 11 km.Putno povezana sa Studenicom,Sjenicom,Novom Varoši preko Javora i preko Močioca,Požegom,Gučom i Čačkom i dalje ...Iako je Kraljevo udaljeno od Ivanjice kao Čačak ne postoji
ni dobar makadamski da bi zadovoljio potrebe stanovništva naročito na rubnom području.Zbog toga je i slaba migracija bila prema Kraljevu..
U Ivanjici i mestima opštine postoje znamenitosti kao što su:
-Kameni jednolučni most dužine 20 m koji je izgradio Blagoje Luković moga dede brat i pušten u saobraćaj 1906 godine.U zapisima o mostu  stoji da je za njega utrošeno 30.000 jaja.   Žiko kaže da će se  ubuduće zvati,,Žikin most ,,
-U Ivanjici je 1811 godine puštena u rad hidrocentrala'treća u Srbiji
-U znamenitosti Ivanjice spada i Crkva na grobu Boška Jugovića koju je
o svom trošku izgradio Blagoje Luković
-Crkva u Ivanjici Car konstantin i carica Jelena
-Fudbalski klub Javor osnovan 1912 godine
-Postojala su dva rudnika Antimona-Lisa i Gliječa,ali oba ne rade
-Od znamenitih ljudi koji potiču iz naše opštine suČKirilo Savić,Milinko Kušić,Venijamin Marinković,Dr.Draga i Božo Spasović,Petar i Ivan Stambolić,golman Crvene Zvezde Srbo Krivokuća, fudbaler Partizana Vladica Kovačević-
Moram da napomenem da surovi uslovi života na selu su uzrokovali ovakvo loše stanje pa su pojedina sela praktično opustela

Rakovac Goran:
'
Е мој Деда ...

Лепо је споменути знамените људе које је Ивањица дала свом роду и народу али није лепо изоставити најзнаменитијег.
Ако је случајно може се исправити тако што ће се претходна порука допунити.
Ако је намерно боље да нико није ни помињан.

У сваком случају подоста тужно али не мари опростио је Чича много више од тога свом роду и народу па ће опростити и Деди.

Lukovic M. Slobodan:
E moj Gorane,
zar bi lepo bilo da  da ga pominjem a on mi zaklao strica,Ej čoveče, nije ubio
nego zaklao....

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani korisniče ukoliko hoćete da vidite celokupan sadržaj morate se registrovati.Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju