Autor Tema: Marko Valok - najbolji golgeter večitog derbija  (Pročitano 1429 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • Pol: Muškarac
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
Marko Valok - najbolji golgeter večitog derbija
« poslato: Oktobar 04, 2020, 17:32:04 »
Danas, kada Sportsko drustvo Partizan obelezava 75. godisnjicu svog postojanja, pronasao sam jedan intevju sa
fudbalerom koji je od tada do danas postigao najvise golova u večitom derbiju Crvena Zvezde i Partizana, Markom Valokom.

Uz malu napomenu, Marka Valoka sam poznavo lično, jer je tast mog zemljaka iz Godačice, opstina Kraljevo, Živadina
Žike Mojsilovića. Osamdesetih godina proslog veka Valok je svake godine leto provodio u Godačici na porodicnom imanju zeta Žike, na par stotina metara od moje roditeljske kuće, svima u selu pomagao, mom ocu više puta u okopavanju kukuruza i drugim poljoprivrednim radovima.
Nikada za svoj rad ni dinar nije hteo uzeti. Svi smo ga obozavali kao Čoveka.
Na mojoj svadbi 1.10.1989. Marko Valok je bio medju 200 zvanica i dragi naš gost.
Ako nekada pronadjem neku fotografiju sa moje svadbe gde je i Marko, rado ću je i ovde postaviti.

“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
Odg: Marko Valok - najbolji golgeter večitog derbija
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 05, 2020, 14:32:31 »
Ih!?
Marko Valok nije bio na mom venčanju :), ali ja sam bio neposredno blizu njega kao selektora Omladinske reprezentacije SFRJ u Bekeščabi u Mađarskoj 1978.god.
Igralo se polufinale Prvenstva Evrope u omladinskoj konkurenciji.
U Mariboru Mađari su nas prethodno tukli sa 1:0.
I usledio je revanš u Bekeščabi....
Sve je ukazivalo da nemamo šansi...?
Za nas su igrali: Rade Zalad (golman), Vladan Desnica , Vahid Halihodžić, Đorđe Vujkov i dr...
Prvo poluvreme je završilo 0:1.... Dakle mi smo vodili s 1:0.
Ja sam bio s našom trobojkom u masi Mađara....
I čujem kako me napadaju: "Vigyaz zaszlo" (pazi zastavu?) ;)
Odreagovao sam: "Mit mongyok?" (Šta kažeš?) :)
Nisu pojma imali koliko ja znam ili ne znam mađarski? :)
Na kraju je bilo 2:1 za SFRJ.
Radost već osedelog Valoka i posle prvog i posle drugog našeg gola, pamtim i dan-danas.
Prvi gol za nas je dao Vahid Halihhodžić, a drugi Vladan Desnica.
U finalu u Mostaru, Jugoslavija je postala šampion Evrope pobedivši DDR.
U povratku kući, u nekom opštem oduševljenju "smuvala" me jedna Mađarica na večeri u Hodmezervašahelju (Hódmezővásárhely-u), ali ne smem o tome da pričam.  ;)
« Poslednja izmena: Oktobar 05, 2020, 14:41:04 od strane Stojanovic Živoslav »
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: Marko Valok - najbolji golgeter večitog derbija
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 08, 2020, 08:33:13 »
Veoma lepo Rade zbog mlađih generacija koji navijaju za Partizan a i uopšte zbog našeg fudbala što si napisao ovaj post!
Malo sam procunjao po imternetu i evo nađoh nekoliko sličica Valoka koji je rođen kada i moj otac!
Prilog koji si postavio je izuzetan i treba ga pročitati da kolege zapamte da se u životi sve može promeniti!
---------------------------------------------------------------------------
Valok je dres Partizana nosio od 1947. do 1959. godine, odigrao je 470 utakmica, postigao 411 golova (drugi na večnoj listi iza Stjepana Bobeka sa 425) i osvojio jednu titulu i tri Kupa.
Za reprezentaciju je odigrao šest utakmica i postigao tri gola.
« Poslednja izmena: Oktobar 08, 2020, 08:38:45 od strane Đoko Zečević »