Autor Tema: "BATIN PRSTEN" - Svetozar Stefanović - Bata  (Pročitano 4290 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
"BATIN PRSTEN" - Svetozar Stefanović - Bata
« poslato: Februar 20, 2020, 10:55:38 »
Evo uvaženi članovi našeg foruma da vam stavim na raspolaganje kratku biografiju pčelara koji je poznat širom regiona a posebno po jednom detalju!
Tzv. BATIN PRSTEN koji mnogi koriste a ne znaju poreklo i autora!
Takođe napisao je puno izreka koje sam i ja svojevremeno koristio na svojim predavanjima je iz pera Svetozara Bate Stefanovića pa ovim prilogom autora Velimira Laličića želim da se svi upoznamo sa ovim pčelarkim velikanom.

SVETOZAR (BATA) STEFANOVIĆ
             (1925-2007)

Svetozar Stefanović Bata rođen je 1925. godine u Titelu, gde je završio Građansku školu. U aprilskom ratu 1941. sa grupom titelskih omladinaca, pripadnika sokolskog društva, dobrovoljno se priključio regularnoj vojnoj jedinici u Titelu. Posle kapitulacije Jugoslavije vraća se kući, gde ga okupator više puta hapsi i maltretira.
Tada se uključuje u Omladinski Pokret, ali zbog čestih hapšenja i torture, uz pomoć jednog mađarskog vojnika, sklanja se u Budimpeštu sve do početka bombardovanja, kada se vraća kući gde ga hapse i otpremaju u nemački logor kod Linca gde je dočekao kraj II. svetskog rata.
Godine1945. po povratku u Titel, uključuje se u obnovu ratom porušene zemlje a zatim zapošljava u novinskom preduzeću ,,Slobodna Vojvodina'' (današnji Dnevnik), kao sekretar redakcije.

Od svoje rane mladosti posvetio se pčelarstvu.
Kao seleći pčelar obišao je mnoge predele bivše Jugoslavije, od Fruške gore, Rudnika, Homoljskih planina, Cera, delova Banata do Šator planine u Bosni i dr.
Vremenom postaje pravi majstor u proizvodnji: meda, polena, voska, propolisa, matičnog mleča i drugih proizvoda.

Sina Vladimira, od malih nogu upoznaje sa tajnama pčelarstva, koji je sada afirmisani pčelar, kao i unuke Srđana i Igora.

Pčelario je sa 100 do 150 košnica, a sada sa šezdesetak.
Veći deo godine provodi na svom pčelinjaku u Gardinovcima sa suprugom Milicom gde nalazi zadovoljstvo i mir.

Posebno se angažovao na popularizaciji pčelarstva, a ostaće upamćen kao veliki pobornik prihranjivanja pčela čvrstom i tečnom hranom, da bi kasnije došao na ideju da to zameni ramom meda preko satonoša, pomoću prstena, za šta je dobio legitimitet na Drugom kongresu SPOS-a 2003. godine.

Kao cenjen i iskusan pčelar, sa poluvekovnim stažom i poznavanjem pčelarstva prisustvovao je Kongresima pčelarstva u zemljama bivšeg SSSR-a, Francuskoj, Australiji, Grčkoj, Poljskoj i Mađarskoj kao i drugim značajnim pčelarskim manifestacijama.

U svojim aktivnostima iznosi bogata iskustva na polju pčelarstva, učestvuje i organizuje predavanja, objavljuje članke u medijma a posebno u ,,Pčelaru'' i gostuje na TV emisijama.
Bio je pokretač i sudionik mnogih humanitarnih akcija.
Jedan je od osnivača Društva pčelara ,,Jovan Živanović'' u Novom Sadu, SPOJ-a i SPOV-a kao i utemeljivač Festivala meda u Novom Sadu.

Kao ,,živa istorija'' novosadskog pčelarstva i obrazovan pčelar dao je veliki doprinos u izradi našeg sajta, tako da nam je prezentirao veliki broj podataka i fotografija koje je godinama čuvao u svom stanu.

Bata je vrlo prijatan i druželjubiv čovek tako da je stekao veliki broj prijatelja i poštovalaca, tim više što ne žali truda da ih upozna sa svim što ih interesuje iz oblasti pčelarstva.

Za zasluge u pčelarstvu, na predlog SPOV-a, dobio je Orden rada sa srebrnim vencem. Počasni je član društava pčelara: ,,Jovan Živanović'' Novi Sad, SPOS-a i udruženih pčelara Beograda.
Nagrađen je zlatnom medaljom ,,Napredni pčelar Jugoslavije'' i ,,Zaslužni pčelar'' SPOS-a, Diplomom ,, Jovan Živanović'' i Poveljom SPOS-a kao i desetinama diploma, medalja i zahvalnica društava Beograda, Sombora, Kragujevca, Kamenova, Podgorice, Zagreba, Sarajeva, BiH i dr. Sve to krasi zidove pčelarske kuće u Gardinovcima i stana u Novom Sadu.

Velimir Laličić

Van mreže Lazić Dušan

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2013
  • Starost: 74
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Srem, Vojka 95m
  • Tip košnice: RV(BN)
Odg: "BATIN PRSTEN" - Svetozar Stefanović - Bata
« Odgovor #1 poslato: Februar 20, 2020, 12:00:12 »
Jedna mala pikanterija...Dali sam ja to dobro, odnekle, zapamtio - da je Bata voleo da svira tamburu?!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #2 poslato: Februar 20, 2020, 12:27:42 »
Jedna mala pikanterija...Dali sam ja to dobro, odnekle, zapamtio - da je Bata voleo da svira tamburu?!
Taj podatak nisam pronašao Dušane a ti bi mogao da imaš takve informacije jer ja sam na Zlataru, prilično daleko, naročito od validnih informacija.
Ne znam koga Bata ima od potomaka a kada bih znao lako bismo saznali za ovu pikanteriju?

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #3 poslato: Februar 20, 2020, 12:51:52 »

Svetozar Bata Stefanović je često selio pčele na prvi bagrem u bagrdanski kraj, poznat nadaleko.
Redovno je uveče svirao tamburicu...i mnoge pčelare tog kraja zabavljao do duboko u noć.

Za mene je ostala u sećanju, divna njegova izreka sa novosadskog savetovanja pre skoro dvadeset godina:
"Pčelaru moj, ne budi me previše rano, a kada me probudiš više mi ne daj da zaspim".

Tu krilaticu uvazenog Bate, pamticu do kraja svog zivota, a u pcelarstvu odavno primenjujem.
prve pogače dajem u februaru...tada ih budim...a neka idu na spavanje u oktobru. :)
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Lazić Dušan

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2013
  • Starost: 74
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Srem, Vojka 95m
  • Tip košnice: RV(BN)
« Odgovor #4 poslato: Februar 20, 2020, 13:22:20 »
Rade, hvala za ovo podsećanje...
Kažu: Na Fruškoj Gori, paša lipe, samo što nije zamedila, pčelari nestrpljivo u iščekivanju...i onda se začuje Batina tamburica!!! (ne treba ni vaga - svi znaju - lipa je zamedila) :D

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #5 poslato: Februar 20, 2020, 14:44:07 »
E sada kada ste me baš vas dvojica (Rade i Dušan), "povukli za jezik", tako se kod nas u selu kaže, evo da napišem nekolko Batinih izreka:

***Javi se pčelama kada im priđeš, ali ne sa dobar dan, dobro juto ili dobro veče, već sa mlazom dima...
***Pre nego počneš da radiš sa pčelama, postavi sebi zadatak, šta ćeš da radiš...
***Ako danas predviđeno ne uradiš, sutra može da bude kasno...
***Što me manje otvaraš, više meda ćeš dobiti...
***Ostavi pčelinjem društvu koligram meda, vratiće ti tri i više...
***Zapamti pčelaru da med prave pčele a med pravi pčele...
***Zimi nemoj nikako pčelaru da me uznemiravaš, niti da me rano u proleće budiš,
      ali kada me budeš probudio, nemoj mi više dozvoliti da zaspim...
***Zapamti ovo pčelaru, od zime me nećeš odbraniti ako praviš košnicu od debele daske
      ali ako mi obezbediš mladu kvalitetnu maticu, ispravno saće i mnogo kvalitetnog meda
      tada siguran budi da ne postoje Celzijusovi minusi koji me mogu uništiti...
***Bolje je minus pet bez vetra, nego plus deset sa jakim vetrom...
***Poželi pčelaru jedno jako pčelinje društvo koje će ti biti vrednije od pet slabih...
***Od pet paša, jedna je naša...Dovoljno!

Eto Gospodo moja, ja ovo ispisah a možda je trebalo to vi da uradite koji ste mnogo bliži mestu pčelarenja počivšeg Bate!

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
« Odgovor #6 poslato: Februar 20, 2020, 14:57:07 »
E, a još da ste znali kako je Batina supruga divno pevala!!!
Ili....
Negde 1996. godine gostovali u TV emisiji "Dodati život godinama" TV Novi Sad: Bata Stefanović i njegova supruga, Mihajlo Filipović(predsednik SPOS-a), tadašnji predsednik CG saveza (zaboravih mu ime), dr Luka Kolarević, Žare Živanović i moja malenkost.
Uuuuh, od cele ekipe mislim da su živi još samo ova poslednja dvojica.  ;)
Bata je tako jezgrovito odgovarao na sva pitanja voditelja, ali u jednom trenutku počne da objašnjava kako mu je pčela ušla ... ispod pantalona i počela da bocka i on pred kamerama počne da demostrira vađenje pčele. Popadali smo od smeha.  :)
Bata je umro 2007. god., kada sam ja bio "neko" i kao takav sam se oprostio od njega na NS groblju prikladnim nekrologom.
Imam taj tekst na nekom računaru....
« Poslednja izmena: Februar 20, 2020, 15:03:40 od strane Stojanovic Žika »
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #7 poslato: Februar 20, 2020, 20:28:47 »
Pa kopiraj taj tekst Žiko i postavi ovde!
Lepo je čitati a pitao bih te ima li Bata potomaka i da li se neko bavi pčelama?

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
« Odgovor #8 poslato: Februar 20, 2020, 21:22:18 »
Ima Bata sina Vladu.
Bili smo godinama komšije na lipi na Fruškoj gori.
Tu pored njegove nekadašnje pozicije bila je i sada je ima jedna lipa koju smo zvali Batina lipa i ona nam je služila kao neki orjentir za doseljenje pčela.
Vlada je zajedno pčelario s ocem, bio je često učesnik Tašmajdana, ali mislim da je u međuvremenu skoro prestao da se bavi pčelama. Nisam ga video odavno. Znam i da Vlada ima potomaka (sina).
Na lipi pored pčelinjaka su imali kamp prikolicu i jednom prilikom Vladin sinčić u kamp prikolici u nekoj korpi sa lukom ili krompirom ugleda sklupčanu zmiju. Šokiralo se dete, ne znam da li je zmija bila otrovnica.

Pokušaću da pronađem taj tekst.
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Jovanović Zoran

• Larva
  • Član na forumu od: Maj 2012
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Batočina, oko 125 m/nv
« Odgovor #9 poslato: Februar 23, 2020, 20:10:06 »
                   Пок. Бата је много година провео на први багрем у Баточини у Чаиру млинара Ђорђевића. Када засвира тамбурица, ми баточинци идемо код Бате да чујемо колики је унос био и проведемо вече уз приче о пчеларству. Имао сам нешто више од тридесет година и слободно могу да кажем да сам као пчелар растао поред Бате.
                  Слушао сам многе његове приче и догодовштине. Тако је једна, коју се радо сећам. Својој супрузи, када јој је био задњи радни дан, сачекао при изласку из канцеларије тамбурицом и "такси" фијакером, као прави боем.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #10 poslato: Februar 23, 2020, 23:13:09 »
                   Пок. Бата је много година провео на први багрем у Баточини у Чаиру млинара Ђорђевића. Када засвира тамбурица, ми баточинци идемо код Бате да чујемо колики је унос био и проведемо вече уз приче о пчеларству. Имао сам нешто више од тридесет година и слободно могу да кажем да сам као пчелар растао поред Бате.
                  Слушао сам многе његове приче и догодовштине. Тако је једна, коју се радо сећам. Својој супрузи, када јој је био задњи радни дан, сачекао при изласку из канцеларије тамбурицом и "такси" фијакером, као прави боем.

Da, da znam da mi je upravo Zoran pričao o Bati i tamburici, tako da mi je zaista bilo veliko zadovoljstvo da objavim ove njegove izreke da budu na našem forumu i da se ne zaborave!
Duboko sam ubeđen da zavređuje da budu tu pored nas pčelara.

Hvala Zoki na objavi, pozdrav uza tebe, Dragana, Ljuba i kolege.