Ja inače ne pijem pivo i ako ovo tvrdim ne tvrdim iz ličnog iskustva nego zbog podataka koji su mi dostupni.
Pitanje je da li bi pančevačka pivara uopšte opstala da joj Beograd nije "pred nosom". Slična priča je i sa svom ostalom privredom u Srbiji...Sami se smanjujemo na "beogradski pašaluk"...na sveopštu žalost!
Nažalost, pančevačka pivara je ugašena. Najstarija pivara na Balkanu, osnovana 1722.
Privatizacija ju je "poklonila" Efesu, a ovaj je prodao Amstelu. Amstel, pošto nije bio sentimentalan, udario je katanac na vrata.
Jedna od sramota naše privatizacije, a bome i tadašnjeg opštinskog establišmenta.
Crna Gora?
Pa, ne znam ni zašto su se ikad trpali u proizvodnju piva. ne zato što je Nik bio loš, već zato što ništa, što u taj napitak ide, sem vode, ne uspeva u MNE.
Ali zato im odlično uspeva sirovina za jedan drugi, plemenitiji napitak. Nažalost i tu brljaju li brljaju, umesto da Francuzima pokažu kako neke stvari treba da se rade.
Žiko, nije češko dobro zato što imaju hmelja. Imali smo ga i mi (Institut za hmelj u Bačkom Petrovcu, velike hmeljare u jugozapadnoj Bačkoj). Njihovo je pivo dobro, jer ga prave od ječma, a ne od kukuruza. A hmelj je samo začin.
Otprilike to izgleda ovako - kada se iz Slovačke udje u Češku, sve do Praga su nepregledne njive zasejane ječmom. Od Praga, prema severu, ka Nemačkoj su hmeljare (zasadi hmelja). Pretpostavljam da kukuruz, pšenicu, suncokret i ostale kulture, koje se mogu na berzi pojeftino (jeftinije od piva) kupiti ni ne seju (ili u malim količinama).
Video sam da se prodaju limenke Kruševice, ali nisam probao. Treba pročitati gde se proizvodi. Da ne bude kao sa Staropramenom.
Inače, pio točeno ispred same fabrike u Kruševicama.
Najviše me oduševilo mlado, još mutno pivo, u produkciji praške pivnice, u koju smo otišli na veprovo koleno.