Autor Tema: Nostalgija...neka davna, lepa vremena  (Pročitano 3690 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • Pol: Muškarac
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
Nostalgija...neka davna, lepa vremena
« poslato: Maj 13, 2017, 08:23:11 »
Farmerke iz Trsta, kupovina u robnoj kući Beograd, i šta nam je falilo?

Nekada je kupovina bila znatno jednostavnija zar ne?
Televizori domaće proizvodnje poput Ei Niš su trajali kao da su pravljeni za večnost.
A u robnoj kući Beograd uvek je bilo svega što je jednom običnom čoveku zaista i potrebno.
 I nekako, svi su na kraju uvek bili zadovoljni.

Sećate li se vremena kada se mleko donosilo na kućnu adresu?
 A čuvenog trouglastog jogurta koji je čuvan u posebnim metalnim korpama da se ne bi desilo da „nestane pod nerazjašnjenim okolnostima“?
 Tu su bile i šetnje robnom kućom Beograd u kojoj je bilo svega što u drugim socijalitičkim zemljama nije moglo
 ni da se zamisli.

Od nameštaja, preko materijala (jer se tada dosta išlo i kod šnajdera i šnajderki) do bele tehnike,
sportske opreme ili bicikala.

Ok, nije bilo baš svega, ali kada je bilo potrebno svi su rado odlazili u Trst u kupovinu.
 Neke posebne stvari mogle su da se nađu i u čuvenim komisionima.

A sećate li se mirisa mlevene kafe u super marketima?
 I sećate li se kakav je to doživljaj bio kada je prvi televizor „došao“ u komšiluk.
 Da, možda je bilo samo dva kanala ali je okupljanje ljudi oko televizije nekada zaista imalo poseban značaj.

I ako bilo koga danas pitate od prijatelja, svi će vam reći da su baš oni imali prve televizore i
prve automobile i prvo sve što možete zamisliti.
Ali to nije hvalisanje stvarima kao što je danas.
 To je samo pokazatelj kako se nekada lepo živelo od poštenog rada.
I kako je čovek sa svojom platom zaista mogao da živi bezbrižno.

Lepa su bila ta vremena, a i ta kupovina nam je zadavala mnogo manje muka.
 Možda baš zbog toga što su na neki način svi bili jednaki, što je bilo neko drugo vreme,
ono u kome stvari nisu bile važnije od ljudi. (označio R.K.).

Ovo su ječe pisale jedne dnevne novine u Srbiji. Hvala im.
Moj komenar: ništa dodati, još manje oduzeti.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: Nostalgija...neka davna, lepa vremena
« Odgovor #1 poslato: Maj 13, 2017, 10:04:48 »
Da dragi moj priajtelju Rade, bila su to zaista neka druga vremena radničke "jednakosti", mislim na srednju klasu stanovništva!
I ja kao profesor, bio sam radnik i isto sam doživljavao kao i moji prijatelji koji su radili u fabrici!
Kupovina kao i oni, ništa se nisam razlikovao samo sa jednom malom "sitnicom" koja je bila verovatno beznačajna
sa današnjeg gledišta mladih a to je da su nama profesorima stariji građani na ulici nazivali dobar dan ili dobro veče sa poštovanjem
a đaci vešto zamicali za ćoškove da se direktno ne susretnu sa nama!?
Sedeli smo na kafi i piću u restranima, na terasama bez sramote i stida a danas profesor u kafeu ne ide jer ga sramota od đaka
koji zaposedaju kafiće, terase i sl.
No, bila su to "zaostala vremena", sada ej sve savremeno i rekao bih savršeno!!!
Blago nama sa nama!!!
Sve se izmenilo ili sam ja konzervativan pa ne razumem da tako treba!

Ama lupetam ja, izgleda da samog sebe ne razumem ;) :D

Evo kako je bikini izgledao polovinom 50-tih godina a dana su kraće haljine...

Van mreže Lukovic M. Slobodan

• Matica
  • Starost: 91
« Odgovor #2 poslato: Maj 13, 2017, 10:28:23 »
Dragi prijatelji Djoko i Rade,
Nije mi jasno sto nalete na ovu sliku u bikiniju  ??
Pa celog zivota se borimo za ono -OTKRIVAJMO SLABOSTI, OTKRIVAJMO SLABOSTI...
VP Deda

Van mreže Tomicevic Blagomir-Grade

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
  • Starost: 78
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Golija 1300M.
« Odgovor #3 poslato: Maj 13, 2017, 11:05:10 »
E profesore svaka ti čast na fotki ja se rado samo toga sećam a škole i uniforme se nesećam. :-* 8)

Van mreže Stanković Ivan

• Larva
  • Član na forumu od: Mar 2015
  • Starost: 55
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zwijndrecht 100m
« Odgovor #4 poslato: Maj 19, 2017, 12:37:03 »
Evo jedna zanimljiva misao coveka cije misljenje cenim.
Lepo receno o tim proslim vremenima i oobrazovanju . Nije to vise na ceni , nema vise postovanja a ni obrazovanja .
I bice sve gore i gore bojim se.
Ne smemo zaboraviti da u danasnje vreme dolaze na funkcije i pitaju se ljudi koji su rodjeni i vaspitavani 90-ih godina , a to i nisu bila bas neka vremena za primer.

Pozdrav iz Holandije
« Poslednja izmena: Maj 19, 2017, 13:59:27 od strane Đoko Zečević »
" Ako kanis pobijediti ne smijes izgubiti ! "
   Bob Rock

• Matica
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
« Odgovor #5 poslato: Decembar 24, 2017, 08:29:09 »
Napisa naš Žika Stojanović ovde:
"Najdraže mi je bilo prisustvo mojih dragih učitelja,  direktora iz osnovne škole u Drugovcu i
mog dragog profesora fizičkog iz Gimnazije (Miša).
Znate onu čast kada učitelji dođu da slušaju svog nekadašnjeg učenika. Veće počasti nema...."

Pre dvadesetak godina u Kraljevu  starešina u Policiji drži kolegijum sa podčinjenima, a u tom momentu utrčava u SUP
sredovečni čovek i glasno pita dežurnog policajca "Da li je gore pomenuti starešina u svojoj kancelariji"?
Na potvrdan odgovor dežurnog, ovaj samo izusti "Ja sam njega nekada bijo, i sada idem da ga ponovo bijem".
To reče i brzim korakom se uputi gde je naumio.
Istrča dežurni policajac iz dežurane u nameri da  ga zaustavi da ne dodje do problema, ali bezuspešno.
Zadihan gost utča u prostoriju starešine, a ovaj pred kolegama veoma srećan,  reče "Evo mog najomiljenijeg  nastavnika iz
Osnovne pkole, prekidamo na kratko kolegijum, ja čašćavam odmah piće, šta ko želi, a Vi nastavniče sedite na moje
mesto, ja ću da stojim".
Tačno je da je pomenuti bio dugogodišnji nastavnik u Osnovnoj školi u Godačici, koju sam kasnije i ja završio, da su
tada učitelji i nastavnici po malo i tukli učenike,  a niko im na tome nije zamerio, jer su od njih formirali  LJUDE.

Taj starešina danas je uvaženi pčelar, sa kojim se decenijama intenzivno družim i često mi sa puno topline
priča o ovam dogadjaju. iz svoje mladosti.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
« Odgovor #6 poslato: Decembar 24, 2017, 09:05:12 »
Hvala Šumadinac na spominjanju moje malenkosti!
Ali... ovo si u nekom svom prevelikom raspoloženju napisao "s brda s dola", tako da ja ništa ne razumem!?
Ne znam, možda sam ja i ostario?  ;)
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Stevanović Saša-Stefo

• Pčela
  • Član na forumu od: Mar 2014
  • Starost: 56
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kraljevo, Vrdila 200
  • Tip košnice: DB-10
« Odgovor #7 poslato: Decembar 24, 2017, 15:36:20 »
Napisa naš Žika Stojanović ovde:
"Najdraže mi je bilo prisustvo mojih dragih učitelja,  direktora iz osnovne škole u Drugovcu i
mog dragog profesora fizičkog iz Gimnazije (Miša).
Znate onu čast kada učitelji dođu da slušaju svog nekadašnjeg učenika. Veće počasti nema...."

Pre dvadesetak godina u Kraljevu  starešina u Policiji drži kolegijum sa podčinjenima, a u tom momentu utrčava u SUP
sredovečni čovek i glasno pita dežurnog policajca "Da li je gore pomenuti starešina u svojoj kancelariji"?
Na potvrdan odgovor dežurnog, ovaj samo izusti "Ja sam njega nekada bijo, i sada idem da ga ponovo bijem".
To reče i brzim korakom se uputi gde je naumio.
Istrča dežurni policajac iz dežurane u nameri da  ga zaustavi da ne dodje do problema, ali bezuspešno.
Zadihan gost utča u prostoriju starešine, a ovaj pred kolegama veoma srećan,  reče "Evo mog najomiljenijeg  nastavnika iz
Osnovne pkole, prekidamo na kratko kolegijum, ja čašćavam odmah piće, šta ko želi, a Vi nastavniče sedite na moje
mesto, ja ću da stojim".
Tačno je da je pomenuti bio dugogodišnji nastavnik u Osnovnoj školi u Godačici, koju sam kasnije i ja završio, da su
tada učitelji i nastavnici po malo i tukli učenike,  a niko im na tome nije zamerio, jer su od njih formirali  LJUDE.

Taj starešina danas je uvaženi pčelar, sa kojim se decenijama intenzivno družim i često mi sa puno topline
priča o ovam dogadjaju. iz svoje mladosti.
Da nije u pitanju Miro Jeftovic

• Matica
« Odgovor #8 poslato: Decembar 24, 2017, 19:44:17 »
Stefo pošto si iz Kraljeva, u utorak 26.12. u 18h pridruži se kraljevčanima u pčelarskoj proslavi Nove godine.
Uz druženje i muziku, obrati se Miru Jevtoviću da ti pomogne u razrešenju nepoznanice.

Prelep je običaj da pčelari zajedno proslavljaju Novu godinu.
Bravo kraljevčani.