Autor Tema: Informacije o berzi, predlozi, sugestije...  (Pročitano 20701 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Informacije o berzi, predlozi, sugestije...
« poslato: Mart 27, 2017, 22:35:51 »
Poštovani članovi foruma BPP,
Ovaj naš forum je nastao 01.05.2011. godine sa željom osnivača (moja malenkost), da udruži više pčelara gde bi se
vodili razgovori, pre svega o unapređenju tehnike i kako neki kažu tehnologuije rada sa pčelinjim zajednicama, noviteta i poboljšanja iskorišćenja pčelinjih paša, predupređenja pčelinjih bolesti, obuke mladih naraštaja i pčelarskih početnika...

Dan za danom, godina za godinom, forum se uvećao do skoro 3.500 članova što predstavlja zaista vrlo impresivan skup pčelasrkih znalaca, teoretičara i praktičara, mlađanih entuzijasta koji su ponos našeg foruma!

U nameri da svakome izađem u susret koliko se maksimalno može, trudio sam se da moje gostoprimstvo bude domaćinsko,
pčelarsko i prijateljsko a prepreke nisu bile udaljenost i virtuelno poznanstvo, već poneki put "ispadi" pojedinih članova čiji je broj sasvim zanemarljiv koji su zloupotrebljavali moje gostoprimnstvo zaboravljajući i ne obazirući se na moje godine života i pčelarskog iskustva...
Čak su i sasvim komotno objavljivali na forumu prodaju košnica, ramova, opreme (ostvarivali prihod), a to im nije smetalo da "nasrnu" na mene...
Najsvežiji ovakav slučaj je Mirković Miloš iz Mionice kome sam privremeno uskratio gosotoprimstvo do daljnjeg!

Troškovi održavanja foruma (hosting, domen, internet, rad sistem administratora i dr.), su značajno porasli tako da polako prevazilaze moje mogućnosti plaćanja!
Na predloge pojedinih članova da se uvede dobrovoljna članarina, odgovorio sam da to ne dolazi u obzir jer su ovde svi dragovoljno i mogu otići kada god požele, što nikako ne želim ali to je pravo svakoga!
Dakle, uvođenja bilo kakvog plaćanja za obične članove nikada neće biti, naravno dok budem mogao finansirati sajt ali...

Na našem forumu postoje mnogi koji za sada potpuno besplatno (dakle o mom trošku), reklamiraju prodaju svojih proizvoda i na osnovu toga zarađuju određenu količinu novca a da nisu ni pomislili da mi ponude bilo kakvu nadoknadu za moje troškove a u korist realizacije njihovih ličnih prihoda!?
Čak me nikada nisu ni konsultovali, da li mogu nekada nešto reklamirati!?

Međutim to je bilo do sada tako ali iz vrlo opravdanih razloga otvaram pitanje daljeg oglašavanja i prihodovanja u kojima učestvujem sa svojim finansijama koje sam prethodno već istakao!

Ovom porukom želim da razgovaramo o nekoj nadoknadi za svaki oglas za koji sada nemam predlog visine nadoknade ali sam rešio da se malo drugačije organizujemo u vezi oglašavanja i postavim pitanje koliko bi bilo realno da oglašavači plate za ono što reklamiraju na našem forumu, pa taman to bilo i ismbolično?

Šta misle kolege da berzu podelimo na oglašavanje prodaje i ponude:

1. Košnica
2. Ramova
3. Nukleusa
4. Pčelarske opreme
5. Pčelinjih zajednica
6. Rojeva
7. Meda, propolisa, polena, perge...

Mislim da oglašavanja treba da imaju vremensku ograničenost!

Sistem Administrator (moj tehnički web master), će izraditi banere za velike firme, na primer: Mineli, Radomed, Roj i druge koji budu želeli da imaju stalne reklame na našem forumu!

Ovo su neka pitanja po kojima bih želeo da učestvuju svi članovi našeg foruma ili oni koji zaista iskreno misle da ne moram plaćati mogućnost oprihodovanja pojedinica tj. kako Prof. dr Stanimirović jednom na predavanju u Ljuboviji reče za pčele, da
rade po principu "Suicidnog altriuzma" iliti "Altruističkog suicida"!

I na samom kraju ove moje prve dugačke poruke da napišem (valjda će me dobronamerni razumeti), da zaista ne tražim da se daleko bilo obogatim od drugih ali bar da platim internet, domen, hosting kao i troškove održavanja sajta od starne Sistem Administratora!

Hvala na razumevanju poštovani članovi foruma!

Van mreže Tucakov Nenad

• Matica
  • Član na forumu od: Sep 2016
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Pančevo oko 53m
Odg: Informacije o berzi, predlozi, sugestije...
« Odgovor #1 poslato: Mart 27, 2017, 22:43:08 »
Normalno je da oni, koji oglašavanjem ostvaruju prihod, imaju i odredjene troškove oglašavanja. Na domaćinu foruma je da nadje pravu meru, kako bi ostvario cilj - sufinansiranje troškova foruma.

Podržavam i pozdravljam.

Van mreže Blagojević Saša

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2016
  • Starost: 45
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Negotin, Sarkamen 220 mnv, Sikole 420 mnv
  • Tip košnice: LR10+f10, DB10+f10, DB8+f8
« Odgovor #2 poslato: Mart 27, 2017, 22:56:11 »
Slažem se sa Nenadom, ali mislim da ce to tesko proci jer na drugim mestima je besplatno. Ja svake godine radim kalendare za sebe i to mi lepo naplate. Pozdrav

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
« Odgovor #3 poslato: Mart 28, 2017, 07:55:21 »
Poštovani Domaćine Foruma i kolege članovi,
ja ovo razumem i podržavam....
Znam da će biti protivnika, ali ipak treba reći da je ovo privatni Forum i da Domaćin ima svoje troškove.
Moji predlozi su sledeći:

1. Trebalo bi imati dve vrste oglašavanja i to uvođem 5-6 banera na naslovnoj (početnoj) strani, tamo gde se vrti onaj crveni tekst,
     izvod iz Pravilnika.
    To treba biti najskuplje recimo 8.000 din/god (oko 65 evra),
2. U okviru teme imati oglase i pojedinaca i male privrede sa sledećim cenovnikom na godišnjem nivou:

2.1. Košnica
2.2. Ramova
2.3. Nukleusa
        Ove tri stavke spojiti u jednu sa zbirnom cenom .... 2.500 din/god.
2.4. Pčelarske opreme .......................................... 3.000 din/god.
2.5. Pčelinjih zajednica .........................................  1.000 din/god.
2.6. Rojeva .......................................................     500 din/god.
2.7. Meda, propolisa, polena, perge..........................     500 din/god.

Ili tako nekako slično....
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #4 poslato: Mart 28, 2017, 11:43:35 »
Žikin predlog je apsolutno realan.

Zar je mnogo ko reklamira prodaju rojeva da za 12 meseci plati 500din ili 4e, protiv vrednost 4 piva u vrlo skromnoj kafani.
Na Drzavnom sajmu ili Tasmajdanu, to je za 2 piva. Koliko puta smo tamo novac trosili na piće.

A za pčelinja društva 1.000din ili 8e, jer se drustva prodaju od aprila sve do septembra.

Naravno za kosnice, nukeluse, ramove sezona je svih 12 mesi, kao i za opremu i za to je skuplje.

Primer: Ko je uplatio 1.4.2017.- traje mu reklama do 1.4.2018.g.
U medjuvremenu moze da menja proizvode u svojoj grupi, cene, uslove prodaje, sl.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

• Matica
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
« Odgovor #5 poslato: Mart 28, 2017, 11:51:48 »
Slažem se sa Nenadom, ali mislim da ce to tesko proci jer na drugim mestima je besplatno.
Ja svake godine radim kalendare za sebe i to mi lepo naplate. Pozdrav

Treba samo videti ko plaća sve navedeno na drugim mestima, da li oni koju su osnovali  sajt radi svoje reklame,
ili je to neko Udruženje sa godisnjom članarinom.
Toga ovde nema.

Evo primer Foruma SPOS-a mi članovi koji godišnje plaćamo 2.700din Savezu, deo ide i za Forum.
Zato i članovi SPOS-a koji svoje prodaju imaju tu mogucnost na tom Forumu.
Evo iz časopisa Srpski pčelar, za februar 2017.g. 13.800 din za 30 dana.

Domaćin prof Djoko Zećević, niti pravi kosnice za trziste, niti ramove, a o opremi i da ne govorim, čak nisam video
da za ovih 6 punih godina nikada nije ovde reklamirao da prodaje svoje med ili rojeve (možda gresim, pa me ispravite).

Reklama je "čudo" u celom Svetu, i tek će biti.
Ali reklama svuda u Svetu se "debelo i plaća".
« Poslednja izmena: Mart 28, 2017, 12:15:56 od strane Kostadinović Rade »
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

• Urednik
« Odgovor #6 poslato: Mart 28, 2017, 12:28:11 »
Hvala Šumadinac moj!  ;)
Ipak, treba imati na umu da sam ja bivši funkcioner i SPOS-a i SPOV-a i 10-togodšnji bivši predsednik Subotičkog udruženja pčelara, ali i direktor jednog manjeg preduzeća od 1984 do danas, pa sam to sve nekako imao na umu kod ovog predloga, ne mislići da je to i najbolje rešenje, ali mislim da sam tu negde....?!

Van mreže Lukovic M. Slobodan

• Matica
  • Starost: 91
« Odgovor #7 poslato: Mart 28, 2017, 16:48:16 »
Ziko,
mislim da si u pravu 100%.
Cenovnik realan i ja kao prvi clan ovog foruma-podrzavam.
Medno- Deda

Van mreže Blagojević Saša

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2016
  • Starost: 45
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Negotin, Sarkamen 220 mnv, Sikole 420 mnv
  • Tip košnice: LR10+f10, DB10+f10, DB8+f8
« Odgovor #8 poslato: Mart 28, 2017, 18:16:35 »
Kolega Rade pre svega sam mislio na FB, ima puno grupa i svuda isti članovi kao i na forumima. Lepo mi pričamo sto ne reklamiramo nista za prodaju ali se niko od ljudi koji se reklamiraju ne oglasi u ovoj temi da da predlog. Svaka reklama treba da se plati i ja plaćam svoju i ne pitam da li treba da platim kad znam da se to placa. Nadam se da ce se naci neko rešenje. Pozdrav

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #9 poslato: Mart 28, 2017, 18:57:18 »
Kolega Rade pre svega sam mislio na FB, ima puno grupa i svuda isti članovi kao i na forumima. Lepo mi pričamo sto ne reklamiramo nista za prodaju ali se niko od ljudi koji se reklamiraju ne oglasi u ovoj temi da da predlog. Svaka reklama treba da se plati i ja plaćam svoju i ne pitam da li treba da platim kad znam da se to placa. Nadam se da ce se naci neko rešenje. Pozdrav
Pa naravno kolega Saša da se ne oglašavaju jer kada je džabe i sirće je slatko, zar ne?
Na primer jedan kolega je prodao sijaset opreme za pčelarstvo (dobio sam informaciju od člana foruma da je sa njim ugovorio opremu), ali ne javlja se bar da kaže, ej domaćine da li treba možda bušač za ramove (naravno ima dva ne treba ali ljudski je jer ostvaruje prihod), tako i da ne očekujem od njih javljanje!
Ali samo da se razumemo, forum nikako ama baš nikako nije Fejsbuk koji ima vrlo ograničen broj proistupa a moj tj naš forum samo dnevno ima stotinu gostiju u pregledu a da nisu članovi!?

Van mreže Tomić Nenad

• Larva
  • Član na forumu od: Nov 2013
  • Starost: 41
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Šabac, Banja Badanja 150 mnv
« Odgovor #10 poslato: Mart 28, 2017, 19:32:30 »
Ja se slažem sa svakom odlukom koju donesete. Po meni je možda najbolje da se svaki oglas placa određenu cenu za odrađen vremenski period kao na KP. pozdrav

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #11 poslato: Mart 28, 2017, 20:10:25 »
Ja se slažem sa svakom odlukom koju donesete. Po meni je možda najbolje da se svaki oglas placa određenu cenu za odrađen vremenski period kao na KP. pozdrav
Hvala kolega Nenade,
Već sam napisao ako si me razumeo da nikako ne želim da se obogatim, daleko bilo, ali je fer i ljudski da oni koji ostvaruju zaradu (profit) preko mojih leđa nešto, bar simbolično plate!
Žika je predložio, čekam i predloge od onih koji imaju korist mada sam siguran da je njima i dinar mnogo?

Veliki pozdrav i hvala na razumevanju.

Van mreže Perić Pero

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Maj 2013
  • Starost: 51
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Vinkovci, Slavonija, 110 n/m
« Odgovor #12 poslato: Mart 29, 2017, 13:58:22 »
...a šta je sa "predavačima" koji svoja "predavanja" uredno naplačuju a ista ta "predavanja" oglašavaju na ovom forumu?....kolko dinara će oni plaćati?...ili će biti "vuk pojo magare"?

• Matica
« Odgovor #13 poslato: Mart 29, 2017, 16:52:59 »
...a šta je sa "predavačima" koji svoja "predavanja" uredno naplačuju a ista ta "predavanja" oglašavaju na ovom forumu?....kolko dinara će oni plaćati?...ili će biti "vuk pojo magare"?

Apsolutno sam da i predavači plaćaju deo prostora na ovom Forumu, naravno izuzetno je bitno koliko i oni fotografija postavljaju,
jer svi znamo da fotografije najvise prostora zauzimaju, a ne tekstualni deo.

A da li sva predavanja uredno predavači naplaćuju, ili neka ne? Da li i ta besplatna da računamo ili ne?
I nije samo održati predavanje, prosečno više od 2 sata, sa pitanjima i odgovorima, i mnogo mnogo više vreme putovanja
iz svog Grada u mesto gde se održavaju predavanja...pa je to najčešće ceo radni dan.
A ako je taj grad isuvise udaljen, samo zbog 1 predavanja se provede i 2 radna dana.

A na kraju svako može da konkuriše za predavača.
Svake godine se objavljuje javno Oglas sa svim kriterijumima, pa izvolite postovane kolege, što nas je više i konkurencija je bolja.

Nadam se da i vi kolega Periću pratite predavanja, bar u vašem okruženju, a ja to i sada redovno činim kao i svih više od 25
godina unazad.

Evo sada u subotu 1.4.2017.g. odlazim u Kamenovo, najveći Sabor pčelara Balkana, gde ću rado slušati predavanja postovanih
kolega, pa i Vas Periću kao i sve druge cenjene kolege pozivam da se vidimo na tom veličanstvenom skupu.

Ujedno vas molim kolega Periću da proverite i delimično ispraznite vase sanduče za prijem PP jer je puno.
A to je ujedno poziv i svim ostalim kolegama...da provere svoje sanduce za prijem privatnih poruka.
« Poslednja izmena: Mart 29, 2017, 16:59:16 od strane Kostadinović Rade »

• Urednik
« Odgovor #14 poslato: Mart 29, 2017, 23:44:30 »
Dobar štos!
Mislio sam da će nekom i ovo pasti na pamet pa poslednja dva svoja predavanja nisam ni oglašavao.  ;)
Ipak, da mi Domaćin ne zameri, postaviću sliku sa poslednjeg predavanja.
Ona nije niti iz prepune sale niti iz nekog restorana gde je bio krkanluk, nego sa jednog tornja gde usnimih panoramu Banata....  :)