PČELARSKA BERZA > Razgovori o pčelarskoj berzi, informacije, predlozi...
Informacije o berzi, predlozi, sugestije...
Đoko Zečević:
Poštovani članovi foruma BPP,
Ovaj naš forum je nastao 01.05.2011. godine sa željom osnivača (moja malenkost), da udruži više pčelara gde bi se
vodili razgovori, pre svega o unapređenju tehnike i kako neki kažu tehnologuije rada sa pčelinjim zajednicama, noviteta i poboljšanja iskorišćenja pčelinjih paša, predupređenja pčelinjih bolesti, obuke mladih naraštaja i pčelarskih početnika...
Dan za danom, godina za godinom, forum se uvećao do skoro 3.500 članova što predstavlja zaista vrlo impresivan skup pčelasrkih znalaca, teoretičara i praktičara, mlađanih entuzijasta koji su ponos našeg foruma!
U nameri da svakome izađem u susret koliko se maksimalno može, trudio sam se da moje gostoprimstvo bude domaćinsko,
pčelarsko i prijateljsko a prepreke nisu bile udaljenost i virtuelno poznanstvo, već poneki put "ispadi" pojedinih članova čiji je broj sasvim zanemarljiv koji su zloupotrebljavali moje gostoprimnstvo zaboravljajući i ne obazirući se na moje godine života i pčelarskog iskustva...
Čak su i sasvim komotno objavljivali na forumu prodaju košnica, ramova, opreme (ostvarivali prihod), a to im nije smetalo da "nasrnu" na mene...
Najsvežiji ovakav slučaj je Mirković Miloš iz Mionice kome sam privremeno uskratio gosotoprimstvo do daljnjeg!
Troškovi održavanja foruma (hosting, domen, internet, rad sistem administratora i dr.), su značajno porasli tako da polako prevazilaze moje mogućnosti plaćanja!
Na predloge pojedinih članova da se uvede dobrovoljna članarina, odgovorio sam da to ne dolazi u obzir jer su ovde svi dragovoljno i mogu otići kada god požele, što nikako ne želim ali to je pravo svakoga!
Dakle, uvođenja bilo kakvog plaćanja za obične članove nikada neće biti, naravno dok budem mogao finansirati sajt ali...
Na našem forumu postoje mnogi koji za sada potpuno besplatno (dakle o mom trošku), reklamiraju prodaju svojih proizvoda i na osnovu toga zarađuju određenu količinu novca a da nisu ni pomislili da mi ponude bilo kakvu nadoknadu za moje troškove a u korist realizacije njihovih ličnih prihoda!?
Čak me nikada nisu ni konsultovali, da li mogu nekada nešto reklamirati!?
Međutim to je bilo do sada tako ali iz vrlo opravdanih razloga otvaram pitanje daljeg oglašavanja i prihodovanja u kojima učestvujem sa svojim finansijama koje sam prethodno već istakao!
Ovom porukom želim da razgovaramo o nekoj nadoknadi za svaki oglas za koji sada nemam predlog visine nadoknade ali sam rešio da se malo drugačije organizujemo u vezi oglašavanja i postavim pitanje koliko bi bilo realno da oglašavači plate za ono što reklamiraju na našem forumu, pa taman to bilo i ismbolično?
Šta misle kolege da berzu podelimo na oglašavanje prodaje i ponude:
1. Košnica
2. Ramova
3. Nukleusa
4. Pčelarske opreme
5. Pčelinjih zajednica
6. Rojeva
7. Meda, propolisa, polena, perge...
Mislim da oglašavanja treba da imaju vremensku ograničenost!
Sistem Administrator (moj tehnički web master), će izraditi banere za velike firme, na primer: Mineli, Radomed, Roj i druge koji budu želeli da imaju stalne reklame na našem forumu!
Ovo su neka pitanja po kojima bih želeo da učestvuju svi članovi našeg foruma ili oni koji zaista iskreno misle da ne moram plaćati mogućnost oprihodovanja pojedinica tj. kako Prof. dr Stanimirović jednom na predavanju u Ljuboviji reče za pčele, da
rade po principu "Suicidnog altriuzma" iliti "Altruističkog suicida"!
I na samom kraju ove moje prve dugačke poruke da napišem (valjda će me dobronamerni razumeti), da zaista ne tražim da se daleko bilo obogatim od drugih ali bar da platim internet, domen, hosting kao i troškove održavanja sajta od starne Sistem Administratora!
Hvala na razumevanju poštovani članovi foruma!
Tucakov Nenad:
Normalno je da oni, koji oglašavanjem ostvaruju prihod, imaju i odredjene troškove oglašavanja. Na domaćinu foruma je da nadje pravu meru, kako bi ostvario cilj - sufinansiranje troškova foruma.
Podržavam i pozdravljam.
Blagojević Saša:
Slažem se sa Nenadom, ali mislim da ce to tesko proci jer na drugim mestima je besplatno. Ja svake godine radim kalendare za sebe i to mi lepo naplate. Pozdrav
Stojanovic Živoslav:
Poštovani Domaćine Foruma i kolege članovi,
ja ovo razumem i podržavam....
Znam da će biti protivnika, ali ipak treba reći da je ovo privatni Forum i da Domaćin ima svoje troškove.
Moji predlozi su sledeći:
1. Trebalo bi imati dve vrste oglašavanja i to uvođem 5-6 banera na naslovnoj (početnoj) strani, tamo gde se vrti onaj crveni tekst,
izvod iz Pravilnika.
To treba biti najskuplje recimo 8.000 din/god (oko 65 evra),
2. U okviru teme imati oglase i pojedinaca i male privrede sa sledećim cenovnikom na godišnjem nivou:
2.1. Košnica
2.2. Ramova
2.3. Nukleusa
Ove tri stavke spojiti u jednu sa zbirnom cenom .... 2.500 din/god.
2.4. Pčelarske opreme .......................................... 3.000 din/god.
2.5. Pčelinjih zajednica ......................................... 1.000 din/god.
2.6. Rojeva ....................................................... 500 din/god.
2.7. Meda, propolisa, polena, perge.......................... 500 din/god.
Ili tako nekako slično....
Kostadinović Rade:
Žikin predlog je apsolutno realan.
Zar je mnogo ko reklamira prodaju rojeva da za 12 meseci plati 500din ili 4e, protiv vrednost 4 piva u vrlo skromnoj kafani.
Na Drzavnom sajmu ili Tasmajdanu, to je za 2 piva. Koliko puta smo tamo novac trosili na piće.
A za pčelinja društva 1.000din ili 8e, jer se drustva prodaju od aprila sve do septembra.
Naravno za kosnice, nukeluse, ramove sezona je svih 12 mesi, kao i za opremu i za to je skuplje.
Primer: Ko je uplatio 1.4.2017.- traje mu reklama do 1.4.2018.g.
U medjuvremenu moze da menja proizvode u svojoj grupi, cene, uslove prodaje, sl.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju