Miroslave,
odličnu si temu postavio, svaka čast!!!
Ja prije svega želim pomenuti čovjeka koji mi je poklonio prva dva roja, taj pčelar zove se Jovan Stupar i hvala mu do neba što me je uveo u svijet pčela. Kod njega sam prvi put ugledao otvorenu košnicu, osjetio miris otvorene košnice,vidio kako izgleda zatvoreno i otvoreno leglo, okvir sa medom, matičnjak i matica.
A uzor, e moj uzor je velepčelar FERID VELAGIĆ, njegovo ime pišem velikim slovima jer je on za mene pčelarska veličina. Nisam imao klasičnog mentora, sve sam učio iz knjiga i tada dostupnih predavanja na YouTube a moj najveći mentor bila je upravo knjiga gospodina Velagića „Dvomatično pčelarenje i apiekonomija“ i njegova dostupna predavanja na YouTube . U toj knjizi sam našao tehniku rada koju i dan danas koristim. On je uticao na mane da izbacim hemiju iz košnica, da koristim sopstveni vosak za satne osnove,da držim higijenu na pčelinjaku....
Drugi je gospodin Abdulah Vejzović koji je nesebično na YouTube postavio temu Praktično pčelarstvo. Od njega sam naučio sve o KAS 81 i njegovom uticaju na nozemozu, od njega sam naučio kako eliminisati vlagu iz košnice, kako biološki izdvoji varou iz društava a zatim je eliminisati....
Treći je naš Domaćin gospodin ĐOKO ZEČEVIĆ. I njegovo ime pišem takođe velikim slovima. I prije članstva na ovaj naš forum sa divljenjem sam na YouTube gledao njegova dostupna predavanja. Ta predavanja su me i dovela na ovaj forum. Od njega još uvijek učim i on nesebično daje pomoć nama neiskusnijim pčelarima sa foruma.
Gdin Zečević je osnovao i ovaj predivni forum, tj. pčelarski kutak gdje je moguće svašta naučiti,pročitati i vidjeti, razmijeniti iskustva.
Dalje, Ivan Vener...
Što se tiče kolega sa foruma?? Rado sam čitao postove kolege Miljka Šljivića, poštujem znanje kolege Vladimira Pejčića i znanje koleginice Verice Mihajlović, poštujem znanje i iskustvo kolege Žike Stojanovića! Na ovom forumu ima još mnogo,mnogo kvalitetnih pčelara, neću ih sve nabrajati!
Što se tiče knjiga, rado čitam knjige gospodina V.Umeljića, Dr. J.Kulinčevića, Josipa Belčića.
I na kraju moram pomenuti ŽIVU LEGENDU Tomićević Blagomira-Grada, našeg kolegu sa foruma koji veoma,veoma često zna da mi uljepša dan sa svojim duhovitim postovima. Živio!
Veliki pozdrav!