Autor Tema: Ko su Vaši pčelarski uzori?  (Pročitano 5674 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Jovanović Miroslav

• Pčela
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 61
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ub, Šarbane 120 metara
Ko su Vaši pčelarski uzori?
« poslato: Mart 10, 2017, 10:43:12 »
U eri interneta i savremene komunikacije dostupan nam je velik broj informacija o pčelarstvu. Puno toga korisnog se može pročitati i naučiti kako iz iskustva drugih pčelara tako i iz naučnih radova koji su objavljeni. Međutim ima i onih koji zarad lične promocije iz različitih pobuda pišu sve i svašta. Prepisuju članke davno objavlene i prikazuju kao svoje. Neki su veoma vešti u tome. U većini slučajeva pišu neproverene stvari i tako dovode u zabludu naročito mlade pčelare nanoseći im štetu kako marerijalnu tako i emotivnu. Na nama je da prepoznamo od koga učiti. Od proverenih i uspešnih koji su znanje stekli i potvdili kroz višedgodišnji rad sa pčelama. Usudiću se da navedem imena onih pčelara koji su uticali na mene i moj način pčelarenja. Prvi je Ivan Brndušić. Njegovo predavanje iz februara 2012godine u Novom Sadu je ostavilo snažan utisak na mene i usvojio sam dosta od njegovih stavova. Tu je i Vojo Brstina. Tvorac dve nove košnice koje su se potvrdile u praksi. Neka njegova rešenja do kojih je došao u smislu ograničenja matice potvdili su i pčelari iz drugih krajeva sveta pre svega mislim na Rensona. Tu je i domaćin foruma gospodin Đoko Zečević. Iskoristio sam njegov način rada sa DB košnicom i primenio ga kod pološki sa DB ramom. Tema "rad ramom" mi je zlata vredela gde su gospodin Zečević i gospođa Verica Mihajlović podelili svoja iskustva iznanje. Moram pomenuti još jednog pčelara a to je Rudi Paulović amer hrvatskog porekla koji je svojevremeno pisao vrlo korisne članke na forumu sposa ali su ga brzo.... Između ostalog pisao je o prevenciji i lečenju nozeme hidrogenom. Jedan naš poznati pčelar je prezentovao i objavio kako lečiti pčele hidrogenom ali ni jednom reči nije pomenuo Paulovića. Voleo bih da čujem i mišljenja drugih kolega.

Van mreže Vasiljević Dejan

• Larva
  • Član na forumu od: Avg 2013
  • Starost: 59
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Novi Sad, Fruška Gora 220m.n.v.
Odg: Ko su Vaši pčelarski uzori?
« Odgovor #1 poslato: Mart 10, 2017, 11:48:17 »
Miroslave, kao prvo drago mi je da te ponovo vidim na forumu posle duže vremena.
Drugo, tema je jako zanimljiva, pa reših da se uključim.
Pored velikih pčelarskih autoriteta koje imamo ovde na forumu (neke si pomenuo), pored značajnih imena srpskog pčelarstva (neki na žalost nisu medju živima), ja najradije čitam radove prof. Kulinčevića i Umeljića, a od predavača koje sam uživo slušao ili upoznao na mene su najjači utisak ostavili Vlada Hunjadi i Mileta Marković. Sigurno ih ima još puno, ali eto ovo sam izdvojio kao najjači utisak.
Nije važno što ne činimo dobro, važno je da ne činimo zlo.

“Derviš i smrt” - Meša Selimović

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
« Odgovor #2 poslato: Mart 10, 2017, 12:48:24 »
Lepa tema....
Međutim, kada o tome govorimo, treba imati na umu i ko je kakav predavač, ko s koliko društava pčelari i kakve rezultate postiže.
Naime ima ljudi koji predivno pričaju, ali imaju slabe rezultate, ali i obrnuto....
Imajući sve to u vidu, za mene su najveći uzori bili ili i dalje jesu ...:
1. Ivan Vener iz Kupinova, pokojni je od 2006.,
2. Svetozar-Bata Stevanović iz Novog Sada, pokojni je od 2007.,
3. Đerđ Bereš iz Subotice, pokojni je već oko 7-8 godina...,
4. Petar Breščanski iz Subotice, takođe je pokojni ima 5-6 godina,
5. Boža Petrović iz Beograda, još uvek je hvala Bogu živ....,
6. dr Peter Cserenyi iz Mađarske,
7. dr Deneš Hegediš iz Mađarske,
8. Šandor Ileš iz Mađarske, pokojni je od dec.2015...
itd....

Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Pejčić Željko

• Larva
  • Član na forumu od: Apr 2015
  • Starost: 53
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Gornja Ostružnja, Doboj, 300m
  • Tip košnice: LR
« Odgovor #3 poslato: Mart 10, 2017, 13:01:22 »
Miroslave,

odličnu si temu postavio, svaka čast!!!

Ja prije svega želim pomenuti  čovjeka koji mi je poklonio prva dva roja, taj pčelar zove se Jovan Stupar i hvala mu do neba što me je uveo u svijet pčela. Kod njega sam prvi put ugledao otvorenu košnicu, osjetio miris otvorene košnice,vidio kako izgleda zatvoreno i otvoreno leglo, okvir sa medom, matičnjak i matica.

A uzor, e moj uzor je velepčelar FERID VELAGIĆ,  njegovo ime pišem velikim slovima jer je on za mene pčelarska veličina. Nisam imao klasičnog mentora, sve sam učio iz knjiga i tada dostupnih predavanja na YouTube a moj najveći mentor bila je upravo knjiga gospodina Velagića „Dvomatično pčelarenje i apiekonomija“ i njegova dostupna  predavanja na YouTube .  U toj knjizi sam našao tehniku rada koju i dan danas koristim. On je uticao na mane da izbacim hemiju iz košnica, da koristim sopstveni vosak za satne osnove,da držim higijenu na pčelinjaku....

Drugi je gospodin Abdulah Vejzović koji je nesebično na YouTube postavio temu Praktično pčelarstvo. Od njega sam naučio sve o KAS 81 i njegovom uticaju na nozemozu, od njega sam naučio kako eliminisati vlagu iz košnice, kako biološki izdvoji varou iz društava a zatim je eliminisati....

Treći je naš Domaćin gospodin ĐOKO ZEČEVIĆ. I njegovo ime pišem takođe velikim slovima. I prije članstva na ovaj naš forum sa divljenjem sam na YouTube gledao njegova dostupna predavanja. Ta predavanja su me i dovela na ovaj forum. Od njega još uvijek učim i on nesebično daje pomoć nama neiskusnijim pčelarima sa foruma.
Gdin Zečević je osnovao i ovaj predivni forum, tj. pčelarski kutak gdje je moguće svašta naučiti,pročitati i vidjeti, razmijeniti iskustva.

Dalje, Ivan Vener...

Što se tiče kolega sa foruma?? Rado sam čitao postove kolege Miljka Šljivića, poštujem znanje kolege Vladimira Pejčića i znanje koleginice Verice Mihajlović, poštujem znanje i iskustvo kolege Žike Stojanovića! Na ovom forumu ima još mnogo,mnogo kvalitetnih pčelara, neću ih sve nabrajati!

Što se tiče knjiga, rado čitam knjige gospodina V.Umeljića, Dr. J.Kulinčevića, Josipa Belčića.

I na kraju moram pomenuti  ŽIVU LEGENDU Tomićević Blagomira-Grada, našeg kolegu sa foruma koji veoma,veoma često zna da mi uljepša dan sa svojim duhovitim postovima. Živio!

Veliki pozdrav!
« Poslednja izmena: Mart 10, 2017, 13:26:04 od strane Pejčić Željko »

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #4 poslato: April 28, 2017, 09:42:03 »
Miroslave,

odličnu si temu postavio, svaka čast!!!
...
Treći je naš Domaćin gospodin ĐOKO ZEČEVIĆ. I njegovo ime pišem takođe velikim slovima. I prije članstva na ovaj naš forum sa divljenjem sam na YouTube gledao njegova dostupna predavanja. Ta predavanja su me i dovela na ovaj forum. Od njega još uvijek učim i on nesebično daje pomoć nama neiskusnijim pčelarima sa foruma.
Gdin Zečević je osnovao i ovaj predivni forum, tj. pčelarski kutak gdje je moguće svašta naučiti, pročitati i vidjeti, razmijeniti iskustva.
.....................................................................
Veliki pozdrav!

Uvaženi i poštovani kolega Željko,
Veliko ti hvala na ukazanoj časti da budem među tri čoveka koji su ti značili za tvoje znanje u pčelarstvu.
Iskreno, obradovan sam i počašćen tvojom porukom na koju do sada nisam odgovorio!
Svestan sam da u pčelarstvu ima bezbroj boljih i umnijih od mene ali eto našao sam se na tvojoj listi uz Ferida i Abdulaha
što mi je velika čast.
Eto, pokušavam i trudim se (mada uvek na tom putu ima podmetanja nogu), da prenesem ono što znam u pčelarstvu,
ne štedeći se i ne čuvajući moje skromno znanje samo za sebe!
Da, dragi Kolega,
forum je zaista dobar ( na njemu ima jako puno znalaca i velikih majstora pčelarstvu), ali bio bi još bolji da nije sujeta, ljubomore i zavisti pojedinih članova kojima sam ukazao gostoprimstvo ali to oni ne "bendaju" ni jedan posto!
No, zbog tebe i takvih kao što si ti, forum će sigurno, uz pomoć korektnih i tolerantnih članova, opstati i biti još bolji.

Srdačan pozdrav sa Zlatara

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
« Odgovor #5 poslato: April 28, 2017, 09:59:55 »
.....
Što se tiče kolega sa foruma?? Rado sam čitao postove kolege Miljka Šljivića, poštujem znanje kolege Vladimira Pejčića i znanje koleginice Verice Mihajlović, poštujem znanje i iskustvo kolege Žike Stojanovića! Na ovom forumu ima još mnogo,mnogo kvalitetnih pčelara, neću ih sve nabrajati!
Hvala dragi kolega i momče sa Vrbasa što i mene ovde uvrsti!
Međutim... sve je relativno.... Neko zna nešto, neko malo manje ili više, ali svi smo tu naša znanja razmenimo...
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #6 poslato: April 28, 2017, 10:35:39 »
Moram pomenuti  ŽIVU LEGENDU Tomićević Blagomira-Grada, našeg kolegu sa foruma koji veoma,veoma
često zna da mi uljepša dan sa svojim duhovitim postovima. Živio!

I ja sam lično upoznao Grada pre 5 godina u Ivanjici i slobodno mogu reći LJUDINA.
Danas, kada su mnogi zabrinuti, povučeni u sebe, i sl. Grade, Gorštak sa Planine, sa puno ljubavi i uvek dobrog raspoloženja svakoga prihata kao rod rodjeni i u svakom vidi velikog Prijatelja.
Svakog trenutka uživa u ovom jedinom životu, pa i ja pokušavam da ga kopiram, što hvala Gospodu prilično i uspevam.

Možda, po nekada Grade i ja previše ovde pišemo šaljive postove, ali verujte mi, da sigurno to ni on ni ja ne želimo da nikoga
uvredimo, jer ponavljam veoma poštujemo sve ljude.

Neko je davno rekao SMEH JE NAJBOLJI LEK.... pa sa osmehom se svakodnevno družimo.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Dragicevic Grujica

• Gost
« Odgovor #7 poslato: April 28, 2017, 17:10:22 »
Moji uzori u pčelarstvu su bili a i dalje ostaju pokojni Nikačevići Ratko i Srbo bivši vrsni pčelari iz Ivanjice.
Mnogo sam naučio čitajući knjige ,čitajući postove na ovom forumu. Mnogo sam naučio družeći se sa vrsnim pčelarima:
Ranđom, Gradom, Kolarom, Acom Vujović.
Odgledao sam sve snimke koje je postavio prof. Đoko. Mnogo sam zahvalan Radojku Stojković iz Ivanjice izuzetan i čovek i pčelar koji mi je dao veoma veoma mnogo korisnih saveta.
Što se tiče Grada on je odličan  pčelar DOKOLIČAR I LOVAC L....!

Pozdrav iz Ivanjice.
« Poslednja izmena: Decembar 17, 2017, 14:19:53 od strane admin »

Van mreže Tomicevic Blagomir-Grade

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
  • Starost: 78
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Golija 1300M.
« Odgovor #8 poslato: April 28, 2017, 21:24:09 »
Ljudi hvala vam na lepim rećima, ja neki put okrupnim sa tim mojim šalama, što često dobijem packe od domaćina foruma a i od našeg Dede malo se ućutim pa opet prolajem!
Baš dosta sam se družio saljudima Širom bivše Juge kao omladinac, od Otočca na Krki, bili smo pobratimi, Banja Luke, Šipova, Sarajeva, Višeggrada, gde i danas danji idem u lov po Sjemećkim planinama.
Nigde nema jarana kao u Bosni, tamo je druženje do daske. Za ovu izreku šta znači saznao sam od njih: Kada se oženiš sutradan prvo te pitaju jer bolan bilo do daske, bez obzira kolike opruge ima krevet ako nisi stigo do daske bruka, ako si pijo sa jaranima a nisi završio na patosu (opet do daske), bolje da nisi ni počinjao, ako si se potukao i nisi ga patosirao bolje da se nisi ni tukao i tako redom ja sam isti i zato rado idem tamo, daske me prate stalno u njima ću završiti.
Sutra nam dolaze KUD iz Šipova potražiću Niđa pozdrav.
« Poslednja izmena: Decembar 17, 2017, 14:19:39 od strane admin »

Van mreže Tucakov Nenad

• Matica
  • Član na forumu od: Sep 2016
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Pančevo oko 53m
« Odgovor #9 poslato: Januar 12, 2021, 14:19:11 »
Da malo oživimo...
Od domaćina Zeke, naučio sam nekoliko praktičnih fazona i to je super, obzirom da pčelarimo u različitim podnebljima.
Od "stare garde" pomenuo bih gosp Milana Matića, kojeg nije mrzelo da samo meni, jedinom, na svom pčelinjaku objasni tehniku, koju primenjuje u pčelarenju.
Ne bih izostavio ni svoje pokojne - baku Smilju i dedu Vuka, koji su mi, negde u podsvest usadili ljubav prema pčelama i pčelarenju, koja se razbuktala nekoliko decenija kasnije.
Gospodina Umeljića smatram velikanom pčelarenja, obzirom na kapitalna dela, koja je iznedrio.
Ovi ostali, ili su moja generacija, ili svega par godina stariji (mlađi), pa ih neću hvaliti, da se ne uobraze.
Možda posebno istaći Dragana Šošića, koji poseduje nemerljiva znanja i poznavanje pčela, a da to pritom nesebično prenosi.

Međutim, u mom, kao zimska pčela izraubovanom telu, um se trudi da bude što mlađi, pa trenutno, svu svoju pažnju usmeravam
na preporuke i apitehnike mladih, koji svoja znanja i iskustva stiču širom Zemljine šare. A to su Ivica Stojanović,
Jovica Petrović, Vuk Bijelac i Danijel Miladinović.