Oooooh!

Bojao sam se takve vesti....
Poznavao sam ga veoma dobro, družio se s njim, kupovao matice od njega još pre više od 20 godina.
Bio je poznat kod nas, ali mislim da je pravu afirmaciju stekao u ... Egiptu oko uzgoja matica.
Kakav je čovek bio dragi Franjo, shvatićete ako pročiate jedno kratko moje evociranje na njega....
Bilo je to krajem 90-tih prošlog veka, kada smo još uvek bili u nekakvim polusankcijama...
Franjo, Slovenac po rođenju, čovek po ubeđenju, oficir JNA u penziji živeo je poslednjih decenija u Srbobranu...
Dobio je tada poziv za sajam u Celju da održi pčelarsko predavanje....
Najlogičnije bi bilo da putuje za Celje preko Hrvatske, jer u protivnom bi morao ići preko Mađarske za koju nije trebala viza.
Obratio mi se za malu pomoć, oko hrvatske vize pošto je u Subotici Hrvatski konzulat.
Nisam mu mogao pomoći nešto, a tada je ispred konzulata svakoga dan bio red dug i do 100m.
Dočekao sam ga na našoj glavnoj autobuskoj stanici, popili smo kafu pa sam ga odvezao do Hrvatskog konzulata, gde je već bio poduži red...
Dogovorili smo se da kada sve završi oko vize, da mi se javi, pa ću ja ponovo doći, da se još malo družimo, pa da ga vratim na autobusku stanicu. Prognozirali smo da će to biti kroz 5-6 sati....
Međutim.....!
Nije prošlo ni sat vremena, a mene Franjo pozove da dođem po njega?
Reče mi da je sve završio....?
Nisam mogao da verujem, ali on lepo reće da će mi sve ispričati....!
I kada sam došao po njega, evo šta mi je ispričao:
"Stao sam ja na kraj reda, veleposlanstvo još nije bilo počelo s radom...
Stojim ja i pitam se kada ću doći na red....?
I onda prilazi mi jedan gospodin, obučen po ... PS-u i najsrdačnije me pozdravlja... "G-on Franjo, pa Vi ste mene zaboravili...?
Pa ja sam bio Vaš podčinjeni mlađi oficir na službi JNA u Novom Travniku.... Nemojte tu stajati, nego pođite samnom...."
Bio je to konzul Hrvatske u Subotici...
Franjo je bio ugošćen, počašćen pićem i dok su se te formalnosti oko vize sređivale preko reda, on je malo samo ćaskao sa nekadašnjim svojim podčinjenim mladim oficirom JNA.
To je samo dokaz da su ljudi - ljudi, bez obzira na naciju, zanimanje itd...
NEKA JE VEČNA SLAVA FRANJI TOMAŽINU, mom divnom prijatelju!!!!