Autor Tema: Umro je Franjo Tomažin  (Pročitano 3636 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • Pol: Muškarac
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
Umro je Franjo Tomažin
« poslato: Maj 14, 2016, 06:45:32 »
Juče 13.5.2016. u 22.45 sati njegov unuk Boris objavio je tužnu vest za pčelare sa šireg prostora Balkana:

Pre 16 godina u svet pcelarstva me je uveo moj deda, Tomazin Franja. Uveo me je u svet malih ali vrednih bica, bica koja pomazu nas isto koliko i mi njih. Danas, u njegovoj 87 godini, jedan od nasih velikih pcelara, oprostio se sa nama i otisao u vecne pcelinjake. Zbogom deda i hvala ti za sve sto si me naucio.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
Odg: Umro je Franjo Tomažin
« Odgovor #1 poslato: Maj 14, 2016, 13:41:41 »
Oooooh!  :(
Bojao sam se takve vesti....
Poznavao sam ga veoma dobro, družio se s njim, kupovao matice od njega još pre više od 20 godina.
Bio je poznat kod nas, ali mislim da je pravu afirmaciju stekao u ... Egiptu oko uzgoja matica.

Kakav je čovek bio dragi Franjo, shvatićete ako pročiate jedno kratko moje evociranje na njega....
Bilo je to krajem 90-tih prošlog veka, kada smo još uvek bili u nekakvim polusankcijama...
Franjo, Slovenac po rođenju, čovek po ubeđenju, oficir JNA u penziji živeo je poslednjih decenija u Srbobranu...
Dobio je tada poziv za sajam u Celju da održi pčelarsko predavanje....
Najlogičnije bi bilo da putuje za Celje preko Hrvatske, jer u protivnom bi morao ići preko Mađarske za koju nije trebala viza.
Obratio mi se za malu pomoć, oko hrvatske vize pošto je u Subotici Hrvatski konzulat.
Nisam mu mogao pomoći nešto, a tada je ispred konzulata svakoga dan bio red dug i do 100m.
Dočekao sam ga na našoj glavnoj autobuskoj stanici, popili smo kafu pa sam ga odvezao do Hrvatskog konzulata, gde je već bio poduži red...
Dogovorili smo se da kada sve završi oko vize, da mi se javi, pa ću ja ponovo doći, da se još malo družimo, pa da ga vratim na autobusku stanicu. Prognozirali smo da će to biti kroz 5-6 sati....
Međutim.....!
Nije prošlo ni sat vremena, a mene Franjo pozove da dođem po njega?
Reče mi da je sve završio....?
Nisam mogao da verujem, ali on lepo reće da će mi sve ispričati....!
I kada sam došao po njega, evo šta mi je  ispričao:
"Stao sam ja na kraj reda, veleposlanstvo još nije bilo počelo s radom...
Stojim ja i pitam se kada ću doći na red....?
I onda prilazi mi jedan gospodin, obučen po ... PS-u i najsrdačnije me pozdravlja... "G-on Franjo, pa  Vi ste mene zaboravili...?
Pa ja sam bio Vaš podčinjeni mlađi oficir na službi JNA u Novom Travniku.... Nemojte tu stajati, nego pođite samnom...."
Bio je to konzul Hrvatske u Subotici...
Franjo je bio ugošćen, počašćen pićem i dok su se te formalnosti oko vize sređivale preko reda, on je malo samo ćaskao sa nekadašnjim svojim podčinjenim mladim oficirom JNA.
To je samo dokaz da su ljudi - ljudi, bez obzira na naciju, zanimanje itd...

NEKA JE VEČNA SLAVA FRANJI TOMAŽINU, mom divnom prijatelju!!!!
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

• Urednik
« Odgovor #2 poslato: Maj 14, 2016, 20:20:32 »
Mislim da bi trebalo još nešto da dodam ovoj tužnoj vesti, a u znak sećanja na Franju Tomažina. Godine 1993 ili možda 1994. bio sam u Franjinom domu u Srbobranu i tada po prvi put video inkubator za matice i košnicu "soliter" sa nekom oznakom TF. Kupio sam tada od njega 15 matica raznih sorti. Uglavnom kranjske sivke, ali i žute banaćanke i sivke i žute gruzijke. Ta žuta gruzijska se bila odomaćila kod mene. Fantastično je gradila saće i lučila vosak, a sa prinosima u medu nisam baš bio oduševljen, pa sam je vremenom pokušavao eliminisati. Znam da u mojoj okolini , kao i kod mene još ima žutih trutova "gruzijaca". E, od danas, a u čast Franje Tomažina te matice i trutove ću čuvati i negovati u njegovu čast!!!

• Urednik
« Odgovor #3 poslato: Maj 14, 2016, 21:12:57 »
Dodatak: Franjina sahrana je sutra u nedelju 15.05.2016 u 13:00 u Srbobranu!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #4 poslato: Maj 15, 2016, 08:01:54 »
Iskreno mi je žao zbog odlaska velikana našeg pčelarstva.
Ali život je konačan i svi moramo jednog dana (neko pre a neko malo kasnije), na put bez povratka!
Sa Franjom sam pričao samo jedne prilike na sajmu u Bgd i slušao jedno njegovo predavanje, kada je ostavio utisak veoma smirenog čoveka i vrsnog poznavaoca za mene tada komplikovanog uzgoja matica po sistemu T.F.!
Ali ko isčita njegovu knjigu "Uzgoj matica i pčela po sistemu T.F." puno će naučiti i o pčeli ne samo o matici!
Kako sam uočio čitanjem ove knjige, Franjo je bio odličan poznavalac biologije medonosne pčele!
Svako ko pročita naučiće jako mnogo od Evolucije pčela do Selekcije medonosne pčele!
Posveta na početku knjige, najbolje oslikava karakter sada već pokojnog Franje Tomažina!
Roditelj je neponovljiv i za svako poštovanje, ako ni zbog čega drugog a ono zbog toga što nam je podario život!
Slava mu!

Hvala Radetu na objavi a Žiki na divnim pričama koje se ne mogu preskočiti u čitanju a koje ostavljaju utisak!

Slava mu!