Autor Tema: Moji pčelarski biseri  (Pročitano 14671 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 76
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
Moji pčelarski biseri
« poslato: Mart 03, 2016, 11:44:35 »
Pade mi na pamet da ovde napišem moje najveće pčelarske bisere i "bisere" od 1991. god. do današnjih dana.
Poslagao bih ih sukcesivno, hronološki onako kako su nastajali.

Biser No 1.
Kada sam na prečac odlučio 1991. god. da kupim 3 pčelinja društva i otišao kod prodavca, davno upokojenog starijeg kolege,
prvo što me je upitao bilo je šta sam po zanimanju?
Ja mu iskreno rekao da sam dipl.ing. građ.
Na to je on meni rekao:
"Došla neka čudna vremena. Znalo se nekada da se pčelarstvom mogu baviti popovi, lekari, advokati, oficiri ...., ali eto sada se izgleda mogu baviti i ... "indžinjiri!" " :)

Biser No 2.
Kada sam kupovao te tri košnice s pčelama, platio sam ih 360 DM, tj. 120 DM/koš.
Tada sam u kući imao ukupno "velikog" kapitala od 500 DM.
Međutim plativši košnice, trebalo je kupovati i razno-razni pribor, alat itd...
Gleda sve to moj tast i kaže: "ala će to biti skup med!?".
A, supruga dodaje ulje na vatru: "Znaš šta mužu, crko i ti i te tvoje pčeletine!" :(
Posle nekih 7-8 godina pčelarenja, učestvovanja na razno-raznim pčelarskim izložbama  i kada je počela da "kaplje" i po neka lova od pčelarstva, supruga je "promenila ploču" i doslovce rekla:
"Znaš šta mužu, *ebeš ti tvoju diplomu, nama da nije pčela mi bi smo pocrkali od gladi!".

Nastavak sledi ... za neki dan! :)
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
Odg: Moji pčelarski biseri
« Odgovor #1 poslato: Mart 03, 2016, 15:48:21 »
Bravo Žiko.... nastavi molim te ove tvoje bisere..... lek za srce i dušu.
Hvala u ime svih nas koji rado čitamo i iz srca se smejemo. 
U svakoj šali, uvek ima vrlo malo šale.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
  • Član na forumu od: Feb 2013
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Demir Kapija, Došnica, 174 mnv
« Odgovor #2 poslato: Mart 03, 2016, 18:31:58 »
Odlična tema Žiko, i svaka čast za bisere.
Očekujemo nastavak, a kasnije i bisere ostalih kolege, što će biti pozitivno i za forum jer će biti puno pozitivne energije.

Van mreže Tomicevic Blagomir-Grade

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
  • Starost: 78
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Golija 1300M.
« Odgovor #3 poslato: Mart 03, 2016, 18:57:28 »
Ove godine sam imao preko tonu ipo meda doduse nisam ga prodao stoji u buradma,i opet zena kaze sipas iz praznog u suplje,kada cu da vidim te pare od pcela? nisam ja kriv sto je SUPLJE.

• Urednik
« Odgovor #4 poslato: Mart 03, 2016, 20:02:55 »
Biser No 3.

U vreme sankcija ranih 90-tih kupim 5t šećera ja za sve članove našeg uduženja.
Ali trebalo je to preneti iz Novog Sada, a problemi s gorivom.
Sredim ja to nekako da se preveze službenim kamionom firme u kojoj sam radio.
I onda nastane distribucija za sve članove, ali vidim i dvojicu (otac i sin) koji nisu bili članovi društva.
Pošisizio sam i posvađao se sa obojicom.
Naredne godine na paši uljane repice, posle neke oluje, jednog ranog subotnjeg jutra, dolazeći do svojih pčela, primetim susedni pčelinjak nepoznatog vlasnika gde je od nekih oko 150 košnica oluja poskidala sve krovove i pobacala utopljavajući materijal po čitavoj parceli.
Stanem i sa sinom sve dovedem u red, pa tek onda odem da radim što sam zamislio kod svojih pčela.
Dan ili dva kasnije ponovo prolazeći tuda vidim vlasnika mlađeg s kojim sam se posvađao oko distribucije šećera.
Sve mu je bilo jasno i zahvaljivo mi se do neba.
Kratko sam mu replicirao: "kolega nisam ja to uradio zbog tebe, nego je meni bilo žao pčela".  :)
Nakon tog događaja smo se čak i sprijateljili.
Ubrzo je postao član našeg udruženja i uvek me je posle oslovljavao sa "šefe". :)

Posle niza godina i posle jednog predavanja u našem udruženju o Biopčelarenju (ekološko pčelarenje bez lekova, eksera, satnih osnova itd...), negde početkom avgusta iznenada taj kolega bane meni na kapiju i kaže:
"Šefe imam za Vas jednu divnu parcelu suncokreta, nikoga ne zovem samo Vas!" ???
Znao sam da taj pozni suncokret ne može da zamedi, ali ipak iz poštovanja odem s njim i to njegovim kolima da tu parcelu suncokreta pogledam i proverim situaciju.
Kada smo stigli na odredište, suncokret je bio u punom cvetu, ali nekako slabašan i tamo su već bila dva njegova vozila, kamion i prikolica.
Međutim oko 80% košnica je bilo sa zatvorenim letima, a iz preostalih oko 20% jedva da je koja pčela komunicirala sa rascvenim suncokretom.
Ja iznenađen i razočaran upitam ga: "kolega, pa šta je ovo, gde su pčele?"
A, on će meni: "Šefe, ja sam .... bio pčelar".  ;)

Ne spomijem imena iz poštovanja, mada znam da na žalost nisu više živi ni otac ni sin. :(
Sudbina pčelinjaka mi nije poznata....
« Poslednja izmena: Mart 03, 2016, 20:12:18 od strane Stojanovic Zika »

Van mreže Putnik Bojan

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Okt 2014
  • Starost: 41
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Selo Mesić,okolina Vršca 100m nv
  • Tip košnice: LR DB10
« Odgovor #5 poslato: Mart 03, 2016, 20:14:58 »
Ja glasam za biser 2

• Urednik
« Odgovor #6 poslato: Mart 03, 2016, 20:20:09 »
Putniče, ne putuj prebrzo!  ;)
Biće ih još.... :)

Van mreže Savić Darko

• Pčela
  • Član na forumu od: Jul 2014
  • Starost: 39
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Čelinac 550m
« Odgovor #7 poslato: Mart 03, 2016, 21:19:31 »
Kolega odlicna tema,sve sto pises je meni odlicno posto se vidi da je iz prakse i iz iskustva.lp
svi smo mi ljudi al tesko je biti covjek.

• Urednik
« Odgovor #8 poslato: Mart 06, 2016, 14:50:30 »
Biser No 4.
Bilo je to pre više od 20 godina, negde tamo 1993. ili 1994. na Pokrajinskom savetovanju u Novom Sadu.
Tada je danas poznati i uvaženi pčelar praktičar s Petrovaradina, moj drugar Vladimir Hunjadi uz pomoć kolege Roberta Pasta po prvi put prikazao svoj način rada sa svojom AŽ košnicom primenom "akumulatora" i to prezentovao po prvi put na nekom predavanju.
Među slušaocima i kao jedan od takođe predavača je bio i moj prijatelj uvaženi dr Ignjacije Tonković iz Subotice.
Slušajući Vladino izlaganje, kratko je prokomentarisao: "Sve, sve, ali ja tvoja pčela nikada ne bih poželeo da budem!".  ;)

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #9 poslato: Mart 06, 2016, 15:13:30 »
Lep ti ovajh biser No 4.!
Maltretiranje pčela ali isplativo!
Sa Vladom sam još 2006. bio u Lučanima, zajedno smo delili sobu u hotelu i pričali o njegovoj metodi do pola  četiri ujutru!
Negde na fejsu videh sinoć neki video klip sa čudnim radom sa pčelama...kutlača, vaga, istresanje iz tela...
Gledam i kažem, Bože pomozi šta znači profesionalizam, a ja se nešto "klinčim" da sam naki pčelar a onima ni prići...ne samo ja!?
Ako ga pronađem postaviću link!

• Matica
« Odgovor #10 poslato: Mart 06, 2016, 23:19:01 »
Ja sam kasno poceo da pcelarim, u startu kupim od Randja dve DB kosnice neke mi poklone kolege jednu izvadim iz hrasta i jednu sam po pricama starih pcelara trebao da ukradem sto jos nisam uspeo za sada ide dobro pa ako ovako nastavi mozda cu od ovog treceg odustati. Odem kod Aca da kupim matice. Kad podjosmo da uzmemo matice ja se obratih Acovoj lepsoj polovini "dajmi kapu ona donese,dajmi rukavice ona me podozrivo pogleda ali donese rukavice,da nemas sirceta da se namazem,ona dograbi metlu "Sad cu ja tebe da namazem sa ovom metlom polazi na pcelinjak".

Van mreže Vujović Aco

• Gost
  • *
  • Starost: 67
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Prilike , NV: 400m
« Odgovor #11 poslato: Mart 10, 2016, 21:08:07 »
E moj Grade , nje to ništa ima nekih kojima ni metla nije pomogla i dan danas mažu rukavice sirćetom .

• Matica
« Odgovor #12 poslato: Mart 22, 2016, 21:16:06 »
Ovo iskustvo poklanjam novim pcelarima,u startu mog pcelarenja sve sam citao sve price starih pcelara upijao,i u sve verovao,medju svemu tom ima istine ali ima druge strane.Rekose mi da pcele koje se roje ne ubadaju navodno site pa nemogu,rekose mi kakon da zaustavim roj,ali niko mi nerece da u ispracaju ucestvuje ceo komsiluk.Radim ja u vrtu pored samog pcelinjaka go u treger majici,malo se i oznojio,kad krenu uka zacrnje se nebo,ja od straha da nepobegne roj uberem maticnjak,strljam ga u rukama pa msi masi ispred roja,zvizdi zvizdi usta me zaboljese,bogami roj pravo na mene,pocese da se kace na ruku ali medju vremenu ubode me desetak,ja bez pod omanju jabuku da se zaklonim medju grane,maticnjak spustim na granu pa bezi u kucicu,tek sam tad ustanovio da imam preko dvadeset uboda,sreca moja sto blizu imam izvor hladne vode,hladio sam se ceo sat pa sam otisao obucen da skinem roj sa grane.Pouka ne idi medju pcele go.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #13 poslato: Mart 23, 2016, 00:09:54 »
Odlična i poučna priča dragi prijatelju Grade.
 Hvalamu ime u ime svih nas koji to čitamo.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

• Urednik
« Odgovor #14 poslato: Mart 23, 2016, 10:25:42 »
Biser No 5.
Ovaj biser nije za šalu, naprotiv veoma je ozbiljan i mislim da je presudno uticao na moj nastavak bavljenja pčelarstvom.
Bilo je to negde 1993. u našem pčelarskom udruženju u Subotici.
Inflacija je tada harala iz dana u dan, a izveštaji ili "izvješća" sa ratišta su bila svakodnevna...  >:(
Inflacija je bila "pojela" sva skromna sredstva od sakupljenih iznosa članarina naših članova, pa nismo mogli ni dovesti bilo kog pčelarskog predavača.
Na sastancima Udruženja smo se uglavnom dosađivali i prepričavali neke priče o druženjima na terenu...(mislim ono ... paparikaš, gulaš, "hosu lepeš" itd...)
U to vreme u Udruženje se učlanio jedan veoma interesantan čovek, izbeglica iz Sarajeva. Rođenjem je bio subotičanin, ali poslovno, studentski i životno je bio vezan za Sarajevo gde je bio novinar RTV Sarajeva, ali i pčelar. Prezime mu je bilo Stoparić, imena se više na žalost ne sećam i pojma nemam gde je danas, a želeo bih da znam?
Na jednom od dosadnijih sastanaka Udruženja kada nismo znali šta da radimo, ja sam ponudio rukovodstvu, onako skromno ako žele da im prepričam šta je bilo dan ranije na jednom savetovanju dp Beograd u Beogradu....? Prihvatili su moj predlog.
Prisećam se da sam prepričavao referate uvaženog kolege Veroljuba Umeljića i manje poznatog Plužnjikova (ne Leva, nego njegovog rođenog brata, davno upokojenog :( ) i još jednog beogradskog kolege koji je imao referat o paši Astera negde u okolini Pančeva.
Kada sam svoje izlaganje, tj.prepričavanje završio, spomenuti kolega Stoparić se javio za reč i odprilike rekao sledeće:
"Poštovane kolege, ja ne znam da li vi znate koga za člana imate u Udruženju!? Pazite, ja sam i pčelar i novinar! Ovo je sve prezentovano po svim pravilima novinarske reportaže. Prikazana je suština i izvučeni zaključci i ovo je mnogo vrednije nego da su mnogi od vas savetovanju lično prisustvovali."
Poštovane kolege, ne zamerite, znam da sam se malo samopohvalio, ali to je bio trenutak kada sam bio veoma ponosan i koji će presudno uticati da nastavim dalje, da se razvijam i da naravno posećujem mnoga druga pčelarska predavanja.
Sledeće godine, 1994. već sam postao zamenik predsednika Subotičnog pčelarskog udruženja.
Šta je bilo dalje, neki znaju, a neki ne, ali to nije ni važno, jer važno je da sam pečalama i dan-danas privržen svim scem.