Autor Tema: Pčelari u poseti domu Zečevića na Zlataru  (Pročitano 69575 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 78
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Pčelari u poseti domu Zečevića na Zlataru
« poslato: Novembar 17, 2011, 22:35:41 »
Dana 24.05.2009. godine, moj dom i pčelinjak na Zlataru posetili su pčelari Leposavića i Leška sa Kosmeta.
Predsednik društva je tada bio Radomir Bogdanović - Rale, sada član redakcije Pčelara.
Nakon posluženja u dvorištu moje kuće, obišli smo pčelinjak kod kuće na Bakalovini  gde sam im praktično pokazao unutrašnjost košnica i u najkraćem (oko 30 minuta), govorio kako radim sa 10-toramnim DB košnicama.
Nakon toga obišli smo Uvačko jezero (prirodni rezervat beloglavog supa), manastir Dubnicu i u Prijepolju manastir Mileševu.
Druženje je bilo celodnevno i ostaće mi u trajnom sećanju a razlog njihovog dolaska su moja dva predavanja u Leposaviću.
Izdvoio sam četiri sličice sa ove posete!

Pozdrav Kolegama

Van mreže Stepanović Dejan

• Matica
  • Član na forumu od: Jul 2011
  • Starost: 51
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kovacevac 250 m
  • Tip košnice: LR
Odg: Pčelari u poseti domu Zečevića na Zlataru
« Odgovor #1 poslato: Novembar 18, 2011, 22:50:22 »
Dobri su ljudi,moj kum pokojni Rade Verijevic je iz Leposavica.
Pozdrav za Leposavic
Ko drugome jamu kopa fizicki je radnik.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #2 poslato: Mart 15, 2012, 07:42:09 »
Juče su kolege iz Požege i Prilipca, Milovan Ječemnica i Ljubo Jovanović kao i Dragan Divac iz Bistirce, (seleći pčelari),
bilo kod mene na Zlataru.
Nismo mogli prići mom pčelinjaku jer se sneg prolamao a kolege su bili u cipelama (bez čizama)!
Obišli smo moje prostorije (radionicu i izložbeni prostor a zatim smo otišli kod kolege Dragana.
Ni kod mene ni kod Dragana nijedna jednina pčela nije izletala van košnica!
Zajednička konstatacija je da je ovo posebno teška godina za prolećni razvoj ovde na planini, skoro nemoguća
za seleće pčelare jer je vremena sve manje za značajnuju pripremu pčelinjih zajednica za  bagrem!

Druženje smo nastavili uz prigodan ručak i čašicu pića a priključio nam se i doskorašnji predsednik pčelara
Nove Varoši, Milomir Gujaničić.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #3 poslato: Jun 15, 2012, 23:08:03 »
Sutra, 16 juna u posetu mojim pčelinjacima dolaze pčelari DP "Čačak" na čelu sa predsednikom prof. Zrnićem.
Ja odavno gajim veoma prijateljske odnose sa ovim najvećim čačanskim udruženjem.
Kod njih sam ukupno 6 (šest) puta držao predavanje, odnosno skoro 6 godina zaredom!
Očekujem kolege oko 9,30 sati a program je sledeći:
- doček, med, kafa, rakija, sokovi
- obilazak dva pčelinjaka kod kuće gde ćemo razgovarati o mom načinu rada u medobranju
- odlazak na Zlatar i poseta Manstiru Damjan i Kozma na čuvenoj Vodenoj poljani na 1450 m
- odlazak na Uvačko jezero (prirodni rezervat beloglavog supa),
- obilazak Manastira Dubnica u selu Božetići
- ručak na livadi i druženje do rastanka

Predsednik našeg udruženja g. Divac će se pridružiti a moguće i bivši predsednik g. Gujaničić!

Biće nam zadovoljstvo dočekati kolege i prijatelje.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #4 poslato: Jun 15, 2012, 23:14:16 »
U utorak, 19. juna moj dom i pčelinjake posetiće naš kolega i član Foruma prof. Nusret Preljvić iz Ribarića.
Nusret će predvoditi grupu mladih pčelarskih početnika sa kojima radi već određeno vreme u školi pčelarstva.
Mladim kolegama ću na pčelinjaku izložiti moj način stacionarnog pčelarenja ovde na planini Zlataru.
Nadam se da ćemo zajedno nakon toga obići Novu Varoš podno planine Zlatara i Rezervart beloglavog supa na Uvačkom jezeru?
Dobro doši mladi pčelari sa one strane Peštera.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #5 poslato: Jun 16, 2012, 06:17:41 »
Djoko i dragi čačani srećno vam i siguran sam jako uspešno današnje druženje na Zlataru.
Knjige, internet, predavanja su dobri izvori edukacije ali praktičan prikaz rada je sigurno najkorisniji u svim oblastima, a pčelarstvu posebno.
Pa tako danas ko bude imao tu sreću da bude gost Djoke Zečevića imaće mnogo toga da vidi i čuje.
Posebno će biti interesantna bagremova paša na preko 1000metara pa će mnogi to fotoaparatima i kamerama trajno zabeležiti, pa i sa nama ovde tu radost podeliti.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Munitlak Dragan

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Mar 2012
  • Starost: 62
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Čačak (Konjevići), nadmorska visina između 200 i 250m
« Odgovor #6 poslato: Jun 16, 2012, 21:41:34 »
Poštovane kolege
Danas su pčelari pčelarskog društva "Čačak" posetili kolegu Đoka Zečevića na Zlataru. Drago mi je da vas obavestimda je kolega Đoko bio odličan domaćin i da je poseta protekla u veoma prijatnoj atmosferi tako da su se čule  čak i guslarske pesme u Đokovoj interpretaciji.
Domaćin nas je upoznao sa planinom Zlatar sa terenima na kojima pčelari a na svoja dva pčelinjaka  i sa metodama i specifičnostima svog brdsko-planinskog pčelarenja
Takođe smo u organizaciji domaćina i kolege Dragana Divca  posetili Uvačko jezero i manastir DUBNICA gde smo prisustvovali izlasku jednog roja iz košnica manastirskog pčelinjaka. Predpostavljam da domaćini (Đoko i Dragan) ovo rojenje nisu organizovali ali svejedno bilo je zanimljivo kao i pokušaj skidanja roja gde se najviše istakao kolega Krunić
Nakon ovoga u blizini  manstira Damjan i Kozma na čuvenoj Vodenoj poljani na 1450 m organizovan je zajedički ručak koji je protekao u prijatnoj atmosferi i uz komentara o svemu viđenom u toku dana.
Koristim ovu priliku da se kolegama Đoku Zečeviću i Draganu Divcu najsrdačnije zahvalim u svoje i u ime pčelara DP "Čačak" na srdačnom dočeku i lepo organizovanom prijemu i još lepše provedenom danu na Zlataru. Da sve ne bi bila priča evo i par slika sa današnjeg druženja

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Čačak (Konjevići), nadmorska visina između 200 i 250m
« Odgovor #7 poslato: Jun 16, 2012, 21:59:20 »
Pokušaću ponovo sa slikama

• Gost
  • *
« Odgovor #8 poslato: Jun 16, 2012, 22:02:38 »
I još malo slika

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #9 poslato: Jun 16, 2012, 22:29:04 »
Kolega Dragane,
povećaj ove slike mnogo su sitne!
Hvala ti na lepim rečima, trudili smo se da vas prijateljski dočekamo. A da li smo uspeli, na vama kolegama je da ocene?
Slike će biti sutra uveče, pošto sam jako umoran, a možda i neki video zapis!

Večeras mi je javio iguman Makarije iz manastira Dubnica da je skidanje roja uspelo i da sam maticu skinuo sa debla.

Pozdrav

• Gost
  • *
« Odgovor #10 poslato: Jun 19, 2012, 20:20:54 »
Čestitam za roj

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #11 poslato: Jun 19, 2012, 23:42:40 »
Danas je naš kolega Nusret Preljević, doveo grupu mladih pčelara, uglavnom početnika u obilazak mojih pčelinjaka.
Poseta je prošla u srdačnom razgovoru, naravno pčelarskom, uvidu u dva pčelinjaka a mlade kolege su prisustvovale
dodavanju medišta na roj od 02.06.?
To je uradio Nusret, pošto smo zajedno konstatovali da moramo proširiti prostor jer pčele nemaju više mesta za deponovanje nektara pa smo usaglasili mišljenje da bi trebalo staviti medište.
Mlade kolege su obišle i pčelinjak u Gaju, gde su sam ih obavestio o mom načinu održavanja veoma jakih društava u livadskoj paši.
Jedan od njih, Raif vrlo se interesovao za moj način sprečavanja rojevog nagona.
Sve u svemu poseta je imala radni karakter i mislim da je bila vrlo uspešna.

Pozdrav Kolegama

Van mreže Mihajlović Verica

• Urednik
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 61
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac n.v 195m; DB-50kom; pč.staž 20god
« Odgovor #12 poslato: Jun 20, 2012, 01:00:16 »
Sva su druženja lepa .
Sviđa mi se kad vidim mlađe ljude zainteresovane za pčelarstvo.
Viđene i ispričane tehnike rada na oglednim pčelinjacima zauvek se pamte .
Pozdrav za kolege pčelare, Nukija i Đoku,naravno i za Bebu koja ih je ugostila  :D

Van mreže Preljevic Nusret

• Urednik
  • Starost: 57
  • Nije znanje znanje znati već je znanje znanje dati
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ribariće 725 zimovnik, Poletich (Mokra gora - Prokletije) 1400 m.n.v. pasha
  • Tip košnice: Alpska, LR
« Odgovor #13 poslato: Jun 23, 2012, 21:43:45 »
I ako sa malim zakasnjenjem hteo bih da se javno zahvalim kolegi Djoku na srdacnom i toplom prijemu u ime mladih pcelara, kao i u svoje ime.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #14 poslato: Jul 11, 2012, 20:16:51 »
Danas sam imao čast i veliko zadovoljstvo da moj dom i pčelinjake ovde na Zlataru posete novinari BN Televizije!
Niti sam ih zvao niti sam znao da će doći!
Izgleda da moja ovogodišnja "rekorderka" ima magnetnu moć za medije?
Novinari, Andrić Mirjana i Tasić Radoje, snimili su prilično materijala sa mog pčelinjaka u Gaju.
Po prvi put sam se peo uz merdevine da skidam medišta i pokažem snimatelju unutrašnjost mednih nastavaka?
Moj stari zamrzivač u kome držim alat na pčelinjaku je odlično poslužio Radoju da sve snimi valjano!

Nakon snimanja goste je moja supruga počastila novim medom i kako kažu ocena je 10+.

Nešto kasnije nam se pridružio i direktor Turističke organizacije Nove Varoši, gospodin Đorđe Obićina pa smo razgovor o pčelarstvu
i turizmu na zlatarsrkoj destinaciji, nasatvili u opuštenijoj atmosferi.

Ova emisija će ići u okviru emsijie TV BN nedeljom u 10 sati - emisija Selo!
Uostalom, Radoje će javiti kada će to biti pa ću ovde i napisati a ko ima BN televiziju (kablovsa ili Total) može pratiti sve potanko.
Naravno biće priča objavljena i u novinama Republike Srpske.

Evo nekoliko sličica na kojima je Radoje u akciji snimanja i kod mene u dvorištu kuće u debeloj hladovini lozovog hlada, na kojima su g. Đ. Obućina, Radoje, Mirjana i moja supruga Beba.

Pozdrav Kolegama